Αντικαταστάθηκε ο θόλος στο σχολικό συγκρότημα του 1ου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου στον Ξηρόκαμπο

Η δημοσιότητα οδήγησε σε αποτέλεσμα

Αίτημα της σχολικής κοινότητας και άσκηση πίεσης από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων προς την Δημοτική Αρχή
νέος θόλος

Η άσκηση πίεσης προς τη Δημοτική Αρχή εκ μέρους της σχολικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 1ου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου οδήγησαν σε αποτέλεσμα όσον αφορά στην υπόθεση αντικατάστασης του παλαιού και καμένου θόλου στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου.

Tο νέο υλικό της οροφής του θόλου έχει ήδη τοποθετηθεί, με τις εργασίες να προωθήθηκαν από τον ανάδοχο του έργου εντός των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να μην χαθούν περισσότερες διδακτικές ώρες τη φετινή χρονιά, η οποία “στιγματίστηκε” από τις αποφάσεις Δημάρχου για παύση λειτουργίας των Γυμνασίων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι άνεμοι ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί και ο κίνδυνος αποκόλλησης των πάνελ ήταν ορατός.

Η δυνατή φωνή των εκπαιδευτικών, των Διευθυντών και των μελών των Συλλόγων Γονέων απαίτησε την αντικατάσταση του πλήρως κατεστραμμένου υλικού 20ετίας που παρέμενε στο τμήμα του θόλου, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα κυρίως τη χειμερινή περίοδο. Η συμπλήρωση της ζωής του υλικού που υπήρχε σε τμήμα της “οροφής” του σχολικού συγκροτήματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, ως θέμα μείζονος σημασίας είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές δημόσιες αναφορές, με τη Δημοτική Αρχή να εισπράττει καυστική κριτική αναφορικά με το γεγονός πως, δεν είχε μεριμνήσει από την αρχή της θητείας της, για τη δρομολόγηση λύσης στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το σοβαρό θέμα που συνδεόταν μάλιστα με την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και με τη σωματική ακεραιότητά τους κατά τις ώρες των διαλειμμάτων τους, είχε αναδείξει και η πλευρά των Συλλόγων Γονέων, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Χρήστος Χρυσούλας, ο οποίος είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” αναλυτικά για το πρόβλημα στις δύο σχολικές μονάδες.

Ο ίδιος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια των μελών του Συλλόγου αναφορικά με την κατάσταση στο κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων, έχοντας επισημάνει πως οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων έπρεπε να ήταν άμεσες, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα ήταν γνωστό προς πάσα πλευρά.

Σε νέες δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο ίδιος χθες, ερωτηθείς για τις εξελίξεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού η τοποθέτηση του νέου θόλου, θα σημάνει την απρόσκοπτη λειτουργία των Γυμνασίων και δεν θα χαθεί άλλη διδακτική ημέρα για τους μαθητές των δύο Σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σχολικό έτος με απώλεια διδακτικών ωρών

Προς υπενθύμιση του αναγνωστικού κοινού, πρέπει να επισημανθεί πως, η τρέχουσα σχολική χρονιά και για τα τρία Γυμνάσια της Σύρου, “στιγματίστηκε” από τις αποφάσεις προσωρινής παύσης λειτουργίας των Σχολείων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η οποία στη θητεία της, ως φάνηκε κατάφερε... να προγραμματίσει λύση για το σοβαρό θέμα, μία ανάσα πριν από τις εκλογές.

Το πρόβλημα του θόλου δε, επιδεινώθηκε σοβαρά από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε και οι ισχυροί άνεμοι είχαν μετατοπίσει τμήματά του.

Ως εκ τούτου και κατά τη χειμερινή περίοδο, σε ημέρες με έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής για μη λειτουργία των Γυμνασίων, διαδέχονταν η μία την άλλη.

Αρκεί να υπενθυμιστεί πως στις 14 Φεβρουαρίου 2019 με ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για “κλειστά Γυμνάσια” για διάστημα 2 ημερών. Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος με νέο δελτίο Τύπου προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας του 1ου, του 3ου αλλά και του 2ου Γυμνασίου για μία ημέρα, ενώ ακόμη στις 28 Φεβρουαρίου “πρωταγωνίστησε” νέα σχετική απόφαση, που κρατούσε τα Σχολεία κλειστά για μία ακόμη ημέρα.

Κι ενώ από τον Δήμο επιχειρήθηκαν χαμηλοί τόνοι για το θέμα, η αγωνία των καθηγητών, των μαθητών αλλά και των γονέων έφερε το θέμα στην πρώτη γραμμή, γεγονός που οδήγησε σε άσκηση πίεσης και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να γίνει αντικατάσταση του παλαιού επικίνδυνου και κατεστραμμένου υλικού.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση το Πάσχα”

Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να ανταποκριθεί απέναντι στην απαίτηση της σχολικής κοινότητας, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του θέματος, για το οποίο όποτε κλήθηκε να ενημερώσει, υπήρξε πρόθυμος.

Ερωτηθείς χθες, να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, αφού ο ίδιος είχε δεσμευθεί προ μικρού διαστήματος, πως η αντικατάσταση του θόλου θα είχε ολοκληρωθεί εντός του Πάσχα, υπήρξε λακωνικός, πλην όμως συγκεκριμένος. “Έχει τοποθετηθεί ο καινούργιος θόλος και ολοκληρώνονται όλες οι εργασίες. Και ο σκελετός και ο θόλος έχουν τοποθετηθεί. Είναι και το εξωτερικό περίβλημα καινούργιο” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, “Απομένουν μικρο-εργασίες, αλλά η κύρια δουλειά έχει γίνει”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Εντός του Πάσχα το έργο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε” και η υλοποίησή του έγινε από τον ανάδοχο, η σύμβαση με τον οποίο υπεγράφη στις 28 Μαρτίου του 2019, οπότε και ο Δήμος είχε εξασφαλίσει τα χρήματα.

“Από πόρους του Δήμου καλύφθηκε το κόστος και μιλάμε για ποσό περίπου 20 χιλ. ευρώ” συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Βακόνδιος, ενώ ερωτηθείς για το αν ο Δήμος έχει προχωρήσει σε ενημέρωση και των Διευθύνσεων των Γυμνασίων, απάντησε τα εξής: “Τώρα που επιστρέφουν και οι εκπαιδευτικοί στα καθήκοντά τους, θα υπάρξει ενημέρωση προς όλους”.

Με καθυστέρηση η λύση στο σοβαρό θέμα

Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, αφού πρόκειται για σχολικές μονάδες που φιλοξενούν δεκάδες παιδιά καθημερινά, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η αντικατάσταση προωθήθηκε με καθυστέρηση. “Από την πλευρά μας το έχω επαναλάβει αρκετές φορές πως αν πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχε κολλήσει το έργο των σχολείων, θα είχε γίνει η αντικατάσταση από το φθινόπωρο” επισήμανε ο κ. Βακόνδιος, αναφορικά με τον διαγωνισμό συντήρησης των σχολείων που “κόλλησε” προ μηνών.

Στην ερώτηση αν πλέον δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας για την παραμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο τμήμα που υφίσταται ο θόλος, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε καθησυχαστικός.

“Όχι. Δεν υπάρχει θέμα στατικότητας του σκελετού του θόλου. Το πρόβλημα ήταν με το υλικό της επικάλυψης. Αυτό επειδή ήταν αρκετών χρόνων είχε φθαρεί και ήθελε αντικατάσταση. Είχε ξεπεράσει τον χρόνο αντοχής του και ήθελε αντικατάσταση. Αυτό έγινε τώρα” ανέφερε σχετικά, ενώ τόνισε πως, “Πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης”. Αναγνώρισε δε πως, “Ήταν ένα αίτημα όλων και καταφέραμε κι ολοκληρώθηκε”.

Χρ. Χρυσούλας: Ήταν επιτακτικό αίτημα. Είχε επιβαρυνθεί ο θόλος από τις καιρικές συνθήκες

Δεδομένων των εξελίξεων, κλήθηκε να μιλήσει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Χρήστος Χρυσούλας.

“Όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά, μετά από ενέργειες που έγιναν ο Δήμος προχώρησε και τήρησε τη δέσμευσή του και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης του θόλου” σχολίασε αρχικά, ενώ σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Πλέον δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες υπάρχουν όπως είπε και η Τεχνική Υπηρεσία. Όμως γι αυτό οι εργασίες οι κύριες έγιναν κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα”.

Στην παρατήρηση πως δρομολογήθηκε επιτέλους ένα επιτακτικό αίτημα που εξέφραζε η πλευρά και του Συλλόγου, ο ίδιος συμπλήρωσε τα παρακάτω: “Ακριβώς. Εμείς είχαμε ξεκινήσει και παλαιότερα και ειδικά από τον Οκτώβριο φέτος, όπου επιβαρύνθηκε και η κατασκευή του θόλου με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τους πολλούς και ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις. Πιέσαμε τον Δήμο κι εντάχθηκε μέσα στο 2019”. Συμπλήρωσε δε, πως το έργο της αντικατάστασης του θόλου, “υλοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος γιατί δεν μπορούσαμε πλέον να περιμένουμε να ξεκινήσει μία ακόμη σχολική χρονιά με τα ίδια προβλήματα”.

Τα Σχολεία είχαν χάσει την κανονική λειτουργία τους”

Ο κ. Χρυσούλας σχολίασε εμμέσως και τις συνέπειες της απώλειας διδακτικών ωρών, τονίζοντας παρακάτω πως, “Το σχολείο είχε χάσει την κανονικότητά του. Είχαν κλείσει τα Γυμνάσια τρεις – τέσσερις φορές”. Σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία τους πλέον και την εξάλειψη της ανησυχίας για προσωρινή παύση λειτουργίας στο προσεχές μέλλον, ο ίδιος ανέφερε πως, “Τουλάχιστον δεν χάσαμε άλλη μία χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό”.

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ρωτήθηκε αν υπήρξε ενημέρωση και προς τους γονείς των μαθητών, η πλευρά των οποίων βίωσε μεγάλη ανησυχία σε ημέρες με έκτακτες καιρικές συνθήκες.

“Φυσικά κι ενημερώνουμε. Για οτιδήποτε προκύπτει έχουμε και την ιστοσελίδα του Συλλόγου και στέλνουμε στους γονείς ενημέρωση. Για όλα τα έργα που θέλουμε, για τις ενέργειες που κάνουμε και για τις εξελίξεις για το Σχολείο”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε μάλιστα πως, ο Σύλλογος παραμένει στην πρώτη γραμμή, καθώς το σχολικό συγκρότημα έχει αρκετές ακόμη ανοικτές ανάγκες.

“Γενικότερα στα σχολεία μας και στον χώρο που είμαι και πρόεδρος στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου, υπάρχουν φυσικά κι άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με το κτιριακό. Θα πρέπει και γι αυτά να δοθεί η προσοχή και να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες από τις Δημοτικές Αρχές ώστε να αποκατασταθούν, γιατί τα σχολεία, θα πρέπει να είναι για τους μαθητές κατάλληλα” σχολίασε, αναφέροντας ενδεικτικά πως, “Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα με τα υαλοστάσια κ.α.”.

Ο Χρήστος Χρυσούλας έκλεισε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Είναι όλα θέματα που συνδέονται με την υποδομή του σχολικού συγκροτήματος, γιατί μετά από 20 χρόνια θα πρέπει να γίνουν κι άλλες εργασίες.”.