Συναντήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου με ΑΜΕΑ, ΤΜΣΠΣ και Δευτεροβάθμια

  • Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2019 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 13 Μαΐου. 2019 - 7:39

Στα πλαίσια των συναντήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης με συλλόγους και φορείς του νησιού, κλιμάκιο του συνδυασμού με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Καΐλη Νικόλα πραγματοποίησε συναντήσεις με:

⦁ το σύλλογο στήριξης ΑΜΕΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ». Επίκεντρο της συζήτησης  που αναπτύχθηκε με τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ήταν τα οξυμένα προβλήματα των ατόμων ΑΜΕΑ σε σχέση με την καθημερινότητα όπως η ευκολία προσβασιμότητας τους σε δημόσια και άλλα κτήρια, η έλλειψη υποδομών που απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, οι δυνατότητες κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών. Μας παρουσιάστηκαν οι στόχοι που έχει βάλει ο σύλλογος τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Τέλος, έγινε γόνιμη συζήτηση αναφορικά με το πως μπορεί και θα έπρεπε να συνδράμει ο Δήμος. 

 

⦁ τον πρόεδρο, κ. Αζαριάδη, τον αντιπρόεδρο, κ. Γαβαλά, και τη διοικητική διευθύντρια, κ. Γουρνέλου, του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων του τμήματος Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συζητήσαμε για το πώς το Πανεπιστήμιο μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, στην αξιοποίηση και από το Δήμο της τεχνογνωσίας που κατέχουν οι απόφοιτοι του τμήματος και των αποτελεσμάτων της έρευνας προς την παραπάνω κατεύθυνση. Την ανάγκη να επιστρέφει η γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια στην κοινωνία. Αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη παραχώρησης  της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου κατά αποκλειστικότητα στο Δήμο χωρίς ανταλλάγματα ώστε να αξιοποιηθεί μεταξύ των άλλων και για τη στέγαση του Πανεπιστημίου ώστε να παύσει οριστικά ο κατακερματισμός του και να δημιουργηθούν χώροι που να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές του ανάγκες. Τέλος, συζητήθηκαν οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στην εκπαίδευση όπως οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο νομοσχέδιο και η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας και της Έρευνας.

 

⦁ το διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Μιχαλόπουλο. Συζητήθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και οι τρόποι επίλυσης του τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών. Από τη συζήτηση φάνηκε για μια ακόμη φορά η απροθυμία του Δήμου να καταγράψει τις ανάγκες των σχολείων του νησιού ώστε να σχεδιάζει με βάση αυτές. Καθώς και το ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησης ώστε να μην καλούνται οι γονείς να βάλλουν το χέρι στην τσέπη για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων ή για να βελτιωθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις.