Κωλύματα υποψηφίων για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Σύμφωνα με τα προκύπτοντα στοιχεία, ο συνδυασμός «Η Σύρος που αξίζουμε» περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του τρεις υποψήφιους συμβούλους, στο πρόσωπο των οποίων συντρέχουν απόλυτα κωλύματα εκλογιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί, δεν έχουν το δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές. Αυτού του είδους τα κωλύματα προκύπτουν αβίαστα από τα βιογραφικά των συγκεκριμένων υποψηφίων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του εν λόγω συνδυασμού και έχουν διαφημιστεί στον τοπικό τύπο. Το γεγονός ότι πρόκειται για απόλυτα κωλύματα σημαίνει ότι αυτά δεν δύναται να αρθούν, γεγονός που σίγουρα φέρνει σε δύσκολη θέση το συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» και τον επικεφαλής του, Γιώργο Μαραγκό.

Αλήθεια, τι σημαίνει για τους ψηφοφόρους το γεγονός ότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος επιλέγει υποψηφίους με κωλύματα εκλογιμότητας, τα οποία ο ίδιος γνωρίζει εκ των προτέρων, όπως επίσης γνωρίζει ότι μετά τις εκλογές, με ένσταση που σίγουρα θα ασκηθεί από όποιον έχει έννομο συμφέρον, αυτοί θα εκπέσουν του αξιώματός τους εφόσον εκλεγούν;

Άραγε ο νυν και ταυτόχρονα υποψήφιος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, λειτουργώντας με τους κανόνες της νομιμότητας, τί θα πράξει; Θα συμμορφωθεί με τα νόμιμα ή θα τα παρακάμψει, προκειμένου να προσπορίσει εκλογικό όφελος;

Και οι δύο πλευρές, τόσο του κ. Λειβαδάρα, που κατέθεσε την αναφορά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όσο και του κ. Μαραγκού, που καλείται να επωμιστεί το βάρος των μη δηλωμένων κωλυμάτων των υποψηφίων του, διατύπωσαν τις θέσεις τους στην «Κοινή Γνώμη».

Τα κωλύματα

Έγκυρες πληροφορίες δείχνουν πως πρόκειται για τα εξής κωλύματα εκλογιμότητας, που προβλέπονται (μεταξύ άλλων) από το άρθρο 14 του ν. 3852/2010: α) Αξιωματικοί σωμάτων ασφαλείας που υπηρέτησαν εντός των ορίων του δήμου στον οποίο επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και β) Υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου του Δημοσίου και των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του δημόσιου τομέα, όπως αυτό ισχύει δώδεκα μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης μέσα στο δωδεκάμηνο (12μηνο) πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η αρμοδιότητα των οργανικών τους μονάδων.

Από τη φύση των κωλυμάτων αυτών γίνεται αντιληπτό ότι ο λόγος που επιβάλλει τη θέσπιση των κωλυμάτων αυτών είναι προφανέστατα η προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τον επηρεασμό που είναι δυνατόν να ασκήσουν στο εκλογικό σώμα τα πρόσωπα αυτά, τα οποία κατέχουν δημόσια θέση, όσο και η αποφυγή της προπαρασκευής, με τον τρόπο αυτό, της σταδιοδρομίας τους ως αιρετών των δήμων.

Θέμα νομιμότητας και μόνο

Σύμφωνα με τις δηλώσεις προς την εφημερίδα, τόσο ο επικεφαλής όσο και οι κωλυόμενοι υποψήφιοι ενημερώθηκαν πολλάκις και πλέον επισήμως από τον αντίπαλο συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο», με επικεφαλής το Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος φέρεται να έχει γνωστοποιήσει τα σχετικά και προς τις αρμόδιες δικαστικές και δημόσιες αρχές, με κατάθεση σχετικής αναφοράς.

«Είναι καθαρά θέμα νομιμότητας και μόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας την κίνηση στην οποία προέβη.

Όπως είπε «όταν καταθέτουμε τον συνδυασμό, σύμφωνα με το νόμο, υπογράφουμε, ο κάθε υποψήφιος, μία υπεύθυνη δήλωση στην οποία επιβεβαιώνουμε ότι δεν εμπίπτουμε σε κάποια κωλύματα. Εγώ ενημέρωσα τον κ. Μαραγκό δύο ημέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία, στο πλαίσιο μίας καλής συνεργασίας, λέγοντας του ότι έχουν εντοπιστεί κάποια κωλύματα με συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό πρόβλημα, καθώς τους ανθρώπους τους εκτιμώ, αλλά είναι θέμα τήρησης της νομιμότητας. Οπότε ζήτησα από τον κ. Μαραγκό να πράξει τα δέοντα. Την αίτηση την οποία είχα συντάξει την έστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στους 3 υποψήφιους και τους ενημέρωσα ότι την Παρασκευή (10 Μαΐου) πρόκειται να την καταθέσω, όπως και έκανα».

Με διάθεση έντιμης αντιμετώπισης του πολιτικού του αντιπάλου, ο κ. Λειβαδάρας σημείωσε ότι «Εγώ ενημέρωσα στο πνεύμα μιας καλής συνεργασίας και του είπα του κ. Μαραγκού πολύ έντιμα ότι δεν θέλω να κάνω την αναφορά χωρίς πρώτα να το γνωρίζει και να φανεί ότι γίνεται από κακία ή να προκαλέσω ζημιά. Άλλωστε όπως αναφέρω στην αναφορά προς την αρμόδια δικαστική αρχή, «παρακαλώ όπως ελέγξετε εάν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα», χωρίς να έχει καμία σχέση με μηνυτήρια αναφορά».

Εκτίμηση μη ύπαρξης κωλύματος

Για την ενημέρωση που έλαβε από τον κ. Λειβαδάρα περί των κωλυμάτων τριών εκ των υποψηφίων του, ο κ. Μαραγκός την επιβεβαίωσε, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση διαπίστωσης ύπαρξης κωλύματος, θα έρεπε ο κ. Λειβαδάρας «να πράξει τα δέοντα».

Συγκεκριμένα ανέφερε «Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του υποψηφίου Δημάρχου κ. Λειβαδάρα, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί ορίζοντες για τη Σύρο», αναφορικά με ενδεχόμενη περίπτωση κωλύματος υποψηφίων του συνδυασμού μας, τον ενημέρωσα ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υποπέσει στην κρίση και την αντίληψη μου, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο και από εκεί και πέρα, εάν και εφόσον εκτιμά ή ισχυρίζεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο κώλυμα εκλογιμότητας για κάποιον υποψήφιο άλλου συνδυασμού, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα πρέπει να πράξει τα δέοντα. Πέραν αυτού ουδέν».

Από την πλευρά του ο κ. Μαραγκός υποστήριξε την απόλυτη νομιμότητα του συνδυασμού του, αναφέροντας ότι «Εμείς έχουμε έναν συνδυασμό και ένα ψηφοδέλτιο το οποίο αποτελείται από πολύ ικανά πρόσωπα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα και όλες τις περιοχές της Σύρου. Η κατάθεση των ψηφοδελτίων μας στο Πρωτοδικείο της Σύρου έγινε με νόμιμο τρόπο και άλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε και από την έγκριση τους, με βάση την σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Από εκεί και πέρα ο οποιοσδήποτε θεωρεί ή εκτιμά ή ισχυρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή κώλυμα εκλογιμότητας, μπορεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, να πράξει τα δέοντα».

Καθώς τα εν λόγω κωλύματα ελέγχονται κατόπιν της ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας και μόνο σε περίπτωση εκλογής των εν λόγω υποψηφίων, ο κ. Μαραγκός ερωτώμενος εάν αναμένει την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας μετά τις εκλογές, απάντησε ότι «Άποψη και εκτίμηση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, αλλά βέβαια αρμόδια να αποφανθούν, εφόσον ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, είναι τα δικαστήρια. Δεν μπορώ ούτε να εικάσω, ούτε να πιθανολογήσω για την όποια ενδεχόμενη, πιθανή ή απίθανη εξέλιξη μπορεί να υπάρχει».

Επισημαίνοντας ότι κανείς εκ των επικεφαλής υποψηφίων δεν μπορεί να γνωρίζει απόλυτα για κάθε ένα υποψήφιο του, ο κ. Μαραγκός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τους υποψηφίους του, καθώς όπως ανέφερε «Εμείς εκτιμούμε ότι οι διαδικασίες του ψηφοδελτίου μας έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Μιλάμε για δικαιολογητικά 100 υποψηφίων, που ως προς το τυπικό σκέλος τους ήταν όλα πλήρη, γι’ αυτό υποβλήθηκαν όλες οι υποψηφιότητες. Από εκεί και πέρα, ως προς την ουσία της κάθε υποψηφιότητας, ο κάθε υποψήφιος επικεφαλής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για τους υποψηφίους του. Εμείς φρονούμε, εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ούτε τυπικό ούτε ουσιαστικό, στις υποψηφιότητες τις οποίες καταθέσαμε».