Θωμαή Μενδρινού-Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε"

«Όταν ξέρεις να συνεργάζεσαι, μπορείς να τα καταφέρεις»

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2019 - 06:18

Ανανέωση της υποψηφιότητας και σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση, με τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε», η οποία υπαγορεύτηκε από ποιους λόγους;

«Αυτά τα 5 χρόνια, τα οποία πέρασαν πολύ γρήγορα, ήταν 5 χρόνια δημιουργίας, 5 χρόνια αλλεπαλλήλων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς. 5 χρόνια στα οποία είχα ανοιχτά τα αυτιά μου, κάτι που θεωρώ βασικό για να μπορείς να κάνεις πράγματα. Θεωρώ ότι ήταν 5 χρόνια στα οποία προσφέρθηκαν πολλά στον τομέα του πολιτισμού στο νησί μας. Χτίσαμε από το 0 μία ομάδα ανθρώπων, γιατί δεν υπήρχε στελεχωμένο τμήμα. Όλο αυτό που στήσαμε προχώρησε και δούλεψε με μεθοδικότητα και προγραμματισμό. Όλα όσα έγιναν μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια βλέπω ότι ο κόσμος τα αναγνώρισε, ήταν προς όφελος του νησιού μας και αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν ήταν καθόλου εύκολα, ειδικά για έναν νέο άνθρωπο στην αυτοδιοίκηση όπως εγώ, που δέχθηκα την αμφισβήτηση, πράγμα λογικό και δικαιολογημένο, που όμως με υποχρέωσε να αποδείξω πράγματα, κάτι καθόλου εύκολο, αλλά όταν έχεις αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, έχεις βάλει στόχο, έχεις μάθει να μην τα παρατάς στις δυσκολίες και ξέρεις να συνεργάζεσαι, μπορείς να τα καταφέρεις. Ακριβώς επειδή δεν ήταν 5 εύκολα χρόνια, αυτό που μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω, είναι η στήριξη του κόσμου, που τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είχα περάσει την πόρτα του Δημαρχείου, ήταν όλους αυτούς που είχαν περάσει από εκεί και αυτή η σκέψη μου ακόμα μου προκαλεί συγκίνηση γιατί ήταν πολύ έντονο το συναίσθημα και το βάρος της ευθύνης που ένοιωσα, θέλοντας να αφήσω κι εγώ ένα λιθαράκι».

Ποια είναι τα έργα που καταφέρατε να πετύχετε, βάσει των στόχων που είχατε θέσει και ποια είναι τα σημεία που ξεχωρίζετε από τη θητεία σας στον τομέα του πολιτισμού;

«Εστιάσαμε στο θέατρο Απόλλων, καθώς είναι ο χώρος που υποδέχεται κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων και επισκεπτών. Επιδιώξαμε την εξασφάλιση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, καθώς τα θέματα ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας, το οποίο τελικά, κατόπιν αλλεπάλληλων προσπαθειών το καταφέραμε και θα έχει ισχύ έως το 2021. Εκτός αυτού, δημιουργήσαμε τον κανονισμό λειτουργίας του θεάτρου, μέσω χορηγιών προχωρήσαμε στον επαναχρωματισμό των όψεων του και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του. Αυτές ήταν οι παρεμβάσεις ουσίας όσον αφορά στο θέατρο Απόλλων. Θελήσαμε να δώσουμε μία πολιτιστική κατεύθυνση με επίκεντρο τον άνθρωπο, με επίκεντρο το παιδί. Πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη φορέων, συλλόγων, εργαστήρια, όπως το εικαστικό, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά, διαφυλάξαμε το μουσείο το οποίο μετονομάστηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε έκθεση αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης, με τα αντικείμενα του τα οποία πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου και ήδη εξασφαλίστηκε η παρουσία παιδαγωγού για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις των σχολείων. Είναι λοιπόν εντυπωσιακό πως στα προγράμματα άλλων δημοτικών συνδυασμών γίνεται αναφορά στην επαναλειτουργία του μουσείου. Στην Άνω Σύρο, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο δεν είχε ούτε ένα μπουζούκι του, εμπλουτίστηκε με εκθέματα και γενικά θέματα για ρεμπέτες που πέρασαν από την Σύρο. Εμπνευστήκαμε, επιμεληθήκαμε και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για το ψηφιακό μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, μία πρόταση που είναι μοναδική στην Ελλάδα, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναζωοδότηση του οικισμού. Προχώρησε η αποκατάσταση των κουφωμάτων και η συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου, έγιναν παρεμβάσεις στα κτίρια που φιλοξενούν εκθεσιακούς χώρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι πετύχαμε μία αύξηση της τάξης του 30% των εσόδων των χώρων πολιτισμού. Εκτός αυτών καταγράφηκε μία αύξηση του μαθητικού τουρισμού, που τελεί σε άμεση συνάρτηση με το πολιτισμό, καθώς κύριο στοιχείο αποτελεί η συμπερίληψη στο πρόγραμμα των σχολείων η επίσκεψη τους στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού. Η πρόταση που καταθέσαμε για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει δρομολογηθεί και αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω επισκεψιμότητα των σχολείων. Σε ότι αφορά στο πολιτιστικό πρόγραμμα, εκτός των νέων θεσμών που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, όπως το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, σε συνδιοργάνωση και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στηρίξαμε και άλλα νέα φεστιβάλ, όπως το Συριανοπατώ, το Άνω, του Αργεντίνικο Tango κ.λ.π.

Ενώ έχουμε περισσότερες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, έχει μειωθεί πάρα πολύ το κόστος, ενώ καταφέραμε να δώσουμε βαρύτητα στην ποιότητα. Η καθιέρωση της Σύρου ως νησί των φεστιβάλ, ήταν αυτό που δουλέψαμε πολύ επικοινωνιακά, με μία επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, με προβολή σε όλα τα εθνικά μέσα και στο εξωτερικό, χωρίς κόστος για το Δήμο.

Για το Βιομηχανικό Μουσείο, διασώσαμε, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, τα μηχανήματα που βρισκόντουσαν σε άθλια κατάσταση, εκτεθειμένα για 30 έτη και καταφέραμε να διασώσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Το Βιομηχανικό, για πρώτη φορά, συμμετείχε στην έκθεση του Δήμου Αθηναίων και προβλήθηκε σε χιλιάδες επισκέπτες, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με την Φιλαρμονική, καθώς όταν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις, δεν υπήρξε παλαιότερα καμία πρόβλεψη για την στελέχωση της, με την αρχιμουσικό μόνη της να την στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις. Και σε αυτή την περίπτωση, με την συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, γιατί όλα επιτυγχάνονται μέσω των συνεργασιών, καταφέραμε να έχουμε τους περισσότερους υπαλλήλους, που είχε τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ μέσω του ΟΑΕΔ εξασφαλίστηκε και διοικητικό προσωπικό. Όμως για όσα κάναμε είχα συμπαραστάτες το στελεχιακό δυναμικό του Τμήματος Πολιτισμού, που τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την ακούραστη προσπάθεια τους και τη συνεργασία τους».

Αν οι ψηφοφόροι ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας, με την επανεκλογή σας θα θέλατε να συνεχίσετε στον ίδιο τομέα και ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε;

«Αυτό είναι μία απόφαση πρωτίστως των δημοτών και εν συνεχεία του Δημάρχου. Εγώ θεωρώ ότι τα αποτελέσματα του έργου αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της θετικής αλλαγής που καταγράφηκε στο νησί τα τελευταία χρόνια και ειδικά στον τομέα του πολιτισμού έχουν γίνει πολλά πράγματα και είναι ένας τομέας που απαιτεί πολύ δουλειά και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ το πρόγραμμα που καταθέσαμε για τον πολιτισμό, το οποίο θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό και θέτω ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη του πολιτιστικού μας αποθέματος και την ανάδειξη του και κυρίως μέσα από την διάσωση των κτιρίων, καθώς έχουμε εστιάσει το ενδιαφέρον μας σε αυτό. Είμαι ικανοποιημένοι συνειδησιακά αλλά και πολιτικά, γιατί πέραν των στόχων που θέσαμε και καταφέραμε να υλοποιήσουμε, μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε θετικά και τις ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων που μας δόθηκαν, καθώς ήμασταν εκεί πανέτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε. Στους στόχους μας έχει τεθεί τόσο το κτίριο Βελισσαρόπουλου όσο και το Πνευματικό Κέντρο, που χρειάζονται υψηλές χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη τους. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις, που έχουμε ήδη ξεκινήσει, για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους. Την μελέτη για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού μεγάρου, της οποίας έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Η διάσωση των μαρμάρινων επιγραφών των κτιρίων Λαδόπουλου και Λοιμοκαθαρτηρίου. Διεκδικούμε τη δημιουργία παραρτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού για να εξασφαλίσουμε την άμεση διάσωση των καταστημάτων. Αυτές είναι κάποιες από τις κύριες παρεμβάσεις του έχουμε προγραμματίσει, και θα τις αντιμετωπίσουμε και αυτές με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όπως πορευτήκαμε στον τομέα του πολιτισμού και τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως με ειλικρίνεια».

Ετικέτες: