«Kαθαρές» κουβέντες και διάθεση για συνεννόηση

  • Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:17

1. Τι ήταν αυτό που συνηγόρησε υπέρ της απόφαση σας να θέσετε υποψηφιότητα και γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό "Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο" του κ. Ν. Λειβαδάρα;

Κατ’ αρχάς, πάντα με ενδιέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση, η θητεία μου δε ως πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας το 2007, σε ηλικία μόλις 26 ετών, αποδεικνύει νομίζω αυτές τις «ανησυχίες» μου. Στη συνέχεια, κάνοντας τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, ως δικηγόρος, έπρεπε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη δουλειά μου, ν’ αφοσιωθώ σ’ αυτήν και να δουλέψω σκληρά, ώστε ν’ αξιώσω μία αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο της δικαιοσύνης. Κάπως έτσι, η αυτοδιοίκηση κι εγώ «απομακρυνθήκαμε».

Ωστόσο, το τέλμα στο οποίο βρέθηκε η πολιτική ζωή του τόπου μου την τελευταία πενταετία, ήταν αυτό που με έκανε να αντιδράσω και να θέσω υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος. Πολλά με ενόχλησαν και με εξόργισαν από τις επιλογές και κινήσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Φτάνει πια η διχαστική ρητορική τους! Φτάνει πια το εμείς και το εσείς! Είμαστε όλοι Συριανοί!!! Φτιάνει πια ο εξευτελισμός του πολιτικού λόγου! Φτάνουν πια οι πελατειακές σχέσεις! Δεν αντέχω πέντε χρόνια να βλέπω δύο κατηγορίες συριανών πολιτών, από τη μία τους δημοτικούς συμβούλους, σε θέσεις ευθύνης, που «κάνουν ότι διοικούν» το Δήμο, και από την άλλη, παροπλισμένους, τους άξιους, τους εργατικούς, τους σκεπτόμενους, τους παραγωγικούς Συριανούς, που αγωνιούν για την επόμενη μέρα του νησιού μας, ο καθένας για το δικό του λόγο, και που σίγουρα μπορούν καλύτερα και περισσότερα από αυτούς που τους διοικούν.

Έτσι, αποφάσισα να συστρατευτώ με το Νίκο Λειβαδάρα, ώστε να βγει ο Δήμος και το νησί μας από αυτό το τέλμα. Ο Νίκος Λειβαδάρας είναι ένας άνθρωπος με ήθος και ακεραιότητα, με σεβασμό προς το συνάνθρωπο, ένας άνθρωπος «καθαρός», που αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου, με ανιδιοτελή κίνητρα. Κι αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, διότι μόνο κάποιος με ανιδιοτελή κίνητρα και χωρίς «ταξίματα» μπορεί να ακολουθήσει κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και συνεργασίας και να ισοπεδώσει την «πολιτική» των πελατειακών σχέσεων. Έχει γνώσεις, εμπειρία και τόλμηνα αγγίξει με ειλικρίνεια και να δώσει λύση σε σοβαρά προβλήματα του νησιού μας. Έχει επιλέξει άξιους συνεργάτες δίπλα του, ενώ επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους συριανούς πολίτες και τοπικούς παράγοντες.

2. Η υποψηφιότητα σας υποδηλώνει την προθυμία ενασχόλησης σας με τα κοινά, όμως που επικεντρώνετε τα δικά σας ενδιαφέροντα;

Έχω αναφέρει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου ότιο τομέας της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας με γοητεύει ιδιαιτέρως. Όραμά μου είναι η Σύρος να γίνει ο μεγάλος ανταγωνιστής πολλών προορισμών πολυτελείας. Κι επειδή η σύγκριση της Σύρου με το «Μονακό» έχει αρχίσει να λειτουργεί περιπαικτικά από μερικούς δύσπιστους ή κακόβουλους, επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση, αυτό του Μαυροβουνίου. Όταν λοιπόν το μετακομμουνιστικό και νεοσύστατο, μόλις το 2006,Μαυροβούνιο κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς πολυτελών σκαφών, χάρη στο ότι οραματίστηκε και τόλμησε να μετατρέψει μία πρώην ναυτική βάση σε μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στον Κόλπο του Κότορ, φανταστείτε τί μπορεί να καταφέρει η Σύρος, στην καρδιά των Κυκλάδων! Με όραμα, υψηλούς στόχους και πολύ πολύ δουλειά. Δυστυχώς, όμως, η νυν δημοτική αρχή όχι μόνο δεν είχε όραμα, αλλά έβαλε και πολύ χαμηλά τον πήχη. Επέλεξε, για παράδειγμα, ν’ αποσύρει την υποψηφιότητα της Σύρου για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, με φθηνές δικαιολογίες, ενώ ο Δήμαρχος, παρότι ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, φέρεται να παρευρέθηκε μόνο σε μία συνεδρίαση του οργάνου. Κι αναρωτιέμαι: Τι περισσότερο έχει η Ελευσίνα, η οποία τόλμησε να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο και το επακόλουθο χρηματικό έπαθλο τω 1,5 εκ. ευρώ και πλέον προβάλλεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο? Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτήν την απόφαση, η οποία μάλιστα πάρθηκε με ηχηρή διαφωνία της αντιπολίτευσης, και η οποία είναι ενδεικτική της ανεπάρκειας της νυν δημοτικής αρχής. Οι άνθρωποι δεν μπορούν και το χειρότερο όλων, δεν θέλουν ούτε να προσπαθήσουν μήπως και τελικά μπορέσουν. Με ποιο δικαίωμα στέρησαν από τους Συριανούς πολίτες αυτό το όραμα, αυτό το «ταξίδι», αυτή τη διαφορετική επόμενη μέρα? Εάν αναζητήσει ο κόσμος στο διαδίκτυο τί ανάπτυξη και τί ευκαιρίες άδραξαν άλλες πόλεις που τιμήθηκαν ως πολιτιστικές πρωτεύουσες Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι πολίτες αυτών, θα καταλάβετε τί έχασε η Σύρος μας…

3. Η προεκλογική ρητορική είθισται να εστιάζει σε υποσχέσεις και μεγαλόπνοες αναφορές, οπότε σε αντίθεση με αυτό θέστε μας τα πιο καίρια θέματα απλών παρεμβάσεων που θεωρείτε ότι μπορούν να γίνουν άμεσα, σε τομείς στους οποίους διαπιστώνετε υστέρηση.

Καταρχάς, πρωταρχικός στόχος για τους Ανοικτούς Ορίζοντες και τον επικεφαλής μας, Νίκο Λειβαδάρα, είναι να επαναφέρουμε στο Δήμο μας κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και συνεργασίας, τόσο στον τρόπο διοίκησης του Δήμου, όσο και στις σχέσεις μας με τους δημότες και τους διάφορους φορείς του νησιού μας, αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου.Έχουμε την τύχη να έχουμε έναν πολύ καλά στελεχωμένο Δήμο, με πολύ αξιόλογα στελέχη, κι αυτούς τους υπαλλήλους πρέπει να τους «εμπνεύσουμε» και μαζί να βρούμε τη λύση για τα απλά, τα καθημερινά, π.χ. για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες, για την άμεση καταγραφή και αντίδραση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως βλάβες οδικού δικτύου, ύδρευσης, φωτισμού, σήμανσης, για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, για την καθαριότητα των παραλιών και τόσα άλλα. Περαιτέρω, στο πρόγραμμά μας, έχουμε αναλύσει διεξοδικά τα έργα και τις δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε, και πιστέψτε με αυτό ήταν μία ομαδική δουλειά αρκετών μηνών και βασίστηκε όχι σε ευχολόγια, αλλά σε ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις. Ωστόσο, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι καίρια θέματα όπως π.χ. η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ, οι συγκοινωνίες είμαι βέβαιη ότι μπορούν επιτέλους να λυθούν με μεθοδικές παρεμβάσεις, με διάλογο, σεβασμό στο συνομιλητή, «καθαρές» κουβέντες και διάθεση για συνεννόηση μεταξύ της εκάστοτε δημοτικής αρχής και των συριανών πολιτών και των τοπικών φορέων.

4. Ως νομικός, τί έχετε να πείτε για τα κωλύματα εκλογιμότητας που φέρεται να συντρέχουν στο πρόσωπο τριών υποψηφίων του συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε», με επικεφαλής το Γιώργο Μαραγκό.

Καταρχάς, ότι πρόκειται για κωλύματα που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 14 του ν. 3852/2010και που συντρέχουν α) για τους αξιωματικούς σωμάτων ασφαλείας που υπηρέτησαν εντός των ορίων του δήμου κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν τις εκλογές και β) για τους υπαλλήλους, με καθήκοντα προϊσταμένου, μέσα στο δωδεκάμηνο (12μηνο) πριν τις εκλογές.Επίσης, ότι πρόκειται για απόλυτα κωλύματα εκλογιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι υποψήφιοι δεν έχουν το δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές, ακόμη και αν παραιτηθούν από τη θέση τους ή συνταξιοδοτηθούν. Ότι μολονότι τόσο ο επικεφαλής τους όσο και οι ίδιοι ενημερώθηκαν επισήμως από τον επικεφαλής μας, το Νίκο Λειβαδάρα,αυτοί εμμένουν στην υποψηφιότητάτους, δείχνοντας να αδιαφορούν για τα νόμιμα, αλλά και για το γεγονός ότι οι ίδιοι, ακόμη κι αν εκλεγούν, αμέσως θα εκπέσουν του αξιώματός τους αυτού,μετά την υποβολή σχετικής ένστασης, και τελικώς στη θέση τουςθα δούμε κάποιους άλλους συνυποψηφίους τους, που συγκέντρωσαν από λιγότερες έως ελάχιστες ψήφους. Αυτό το είπαν στους ψηφοφόρους τους; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει το εκλογικό σώμα και να το αξιολογήσει δεόντως.Μάλιστα, από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι για εμάς προέχει η τήρηση του νόμου και ότι δεν τίθεται θέμα επί προσωπικού, με όλο το σεβασμό στα πρόσωπα αυτών των υποψηφίων.Τι να πω περισσότερο; Απλά είναι τα πράγματα. Τρεις υποψηφιότητες με κώλυμα και άλλες τρεις με ανθρώπους μου ζουν μακριά από τη Σύρο, που ναι μεν αγαπούν τη Σύρο και δεν το αμφισβητώ, αλλά, επιτρέψτε μας να θέλουμε τον πρώτο λόγο για το μέλλον ημών και των παιδιών μας να τον έχουμε εμείς, εδώ, στο νησί μας!!!Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά με όσους αγαπούν τη Σύρο.