Πολιτική εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιώργο Νικητιάδη

Ξεκάθαρες προτάσεις για ανατροπή του ευρωσκεπτικισμού

  • Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:15

Περιοδεία στη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Σύρο, πραγματοποίησε ο πρώην βουλευτής, πρώην υφυπουργός Τουρισμού και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Κατά την επίσκεψή του στην Ερμούπολη της Σύρου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ο οποίος κατάγεται από τα Δωδεκάνησα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, όπου παραβρέθηκαν μέλη του Κινήματος Αλλαγής, καθώς επίσης και οι πολιτευτές της παράταξης, κ.κ. Γιώργος Παπαμανώλης και Δημήτρης Μπάιλας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νικητιάδης τόνισε, πως για το ΚΙΝΑΛ, η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο το όραμα, αφορά σε μία Ευρώπη διαφορετική από τη σημερινή. Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός, ότι από τη δημιουργία της η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφάλισε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της ένωσης επετεύχθη η ευημερία, κατά την πρόσφατη ιστορία της, η πορεία της έφτασε σε κρίσιμο σημείο. Με την Ε.Ε. να περνάει κρίση, διαρκώς αναπτύσσεται ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά και φαινόμενα λαϊκισμού από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά. Οι λαοί αμφισβητούν την Ένωση λόγω της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, οι οποίοι αποτέλεσαν δομικούς άξονες στο ξεκίνημα της Ε.Ε., που με τη σειρά της οφείλεται στην ηγεσία των συντηρητικών.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως επίσης και το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς, δεν διαθέτουν καμία πρόταση, σχετικά με τη διέξοδο από την πολιτική κρίση της Ευρώπης.

Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μέλος του οποίου είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει διατυπώσει ξεκάθαρες προτάσεις, για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, όπως είναι η θέσπιση κοινής άμυνας όλων των χωρών της ΕΕ, ενιαία αμυντική πολιτική και δημιουργία ευρωστρατού. Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη θα κληθεί να προστατεύσει μεταξύ άλλων και τα σύνορα της Ελλάδας, με τη χώρα μας να επωφελείται με τη συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών.

Επίσης, το ΕΣΚ προτείνει κοινή εξωτερική πολιτική για όλη την Ένωση, καθιστώντας τη έτσι ίση με άλλες υπερδυνάμεις του κόσμου.

Στόχος του ΕΣΚ είναι επιπλέον και η επαναφορά των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά και μάλιστα πρόταση του κόμματος είναι η θέσπιση κοινού ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ευρώπης, προτείνει την ίση κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες.

Στα κοινωνικά θέματα, το ΕΣΚ προτείνει την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού για όλους τους ευρωπαίους, την καθιέρωση κοινού ελάχιστου επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να επανέλθει η έννοια του κοινωνικού κράτους.

Στον οικονομικό τομέα, προτείνεται η ίδρυση ενιαίου ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, για αδύναμες οικονομικά χώρες.

Τέλος ο κ. Νικητιάδης έκλεισε με δύο σκέψεις του. Η πρώτη, αφορά στην έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς, που όμως δεν έχουν εντεταλμένο Επίτροπο. Ως εκ τούτου πρότεινε την θέσπιση Επιτρόπου Τουρισμού στην Ε.Ε., αλλά και τη διαμόρφωση προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο κλάδο, που να κατανέμεται αναλογικά με την τουριστική κίνηση και στόχο θα έχει τη διαχείριση των προβλημάτων που συνεπάγεται η αυξημένη τουριστική εκμετάλλευση.

Τέλος, ο ίδιος δεσμεύτηκε να αγωνιστεί, προκειμένου η εκλογή των ευρωβουλευτών, να γίνεται ανά Περιφέρεια και όχι με ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς όπως εξήγησε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ώστε τα προβλήματα της εκάστοτε περιφέρειας να μεταφερθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ετικέτες: