Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την καλοκαιρινή περίοδο με φόντο τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων

Έκτακτες ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό

Συνδρομή για το Τμήμα Μικρών Έργων και παράταση στους εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας

Τον αυξημένο όγκο εργασιών που προκύπτουν για υποθέσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει κι εγκρίνει αποφάσεις σχετικά με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για τη θερινή περίοδο, οπότε και καταγράφεται οργασμός εκδηλώσεων στο νησί κι ως εκ τούτου, αυξημένες υποχρεώσεις για τους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, ενισχύσεις χρειάζεται το Τμήμα Μικρών Έργων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο είναι επιφορτισμένο όχι μόνον με τα καθήκοντά του για όλη την έκταση του νησιού (συντηρήσεις δημοτικών ακινήτων, αποκαταστάσεις δρόμων κλπ), αλλά και με τη μεταφορά και τοποθέτηση του εξοπλισμού σε χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του, ενέκρινε το αίτημα της ανάθεσης υπηρεσιών σε τρίτο, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών για το τρίμηνο που “τρέχει” από 1η Ιουλίου, καθώς το προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα καθηκόντων.

Εκτός των ανωτέρω, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί “ανάσα” η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αφού σε διάφορες Υπηρεσίες θα παραμείνουν σχεδόν 80 άτομα, που συνεχίζουν βάσει της δυνατότητας που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο για ένα επιπλέον τετράμηνο διάστημα.

Βουνό” καθηκόντων τη θερινή περίοδο

Πιο αναλυτικά, το ζήτημα της ανάθεσης υπηρεσιών σε ανάδοχο για να ανακουφιστεί το προσωπικό που απαρτίζει το Τμήμα Μικρών Έργων απασχόλησε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και εγκρίθηκε ομόφωνα να διατεθεί το ποσό των 10 χιλ. ευρώ για να αναλάβει το θέμα της μεταφοράς και του στησίματος του εξοπλισμού των εκδηλώσεων - οργανωμένα και αποτελεσματικά – εταιρεία, για διάστημα τριών μηνών (Ιούλιος – Σεπτέμβριος).

Όπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, σήμερα στο Τμήμα Μικρών Έργων απασχολούνται 3 υδραυλικοί, 3 οικοδόμοι, ένας βοηθός ελαιοχρωματιστή και ένας μαραγκός, που στην ευθύνη τους έχουν μεγάλο όγκο εργασιών.

“Το καλοκαίρι είναι αδύνατον να υποστηρίξουν αυτά τα άτομα και τις εκδηλώσεις. Τυγχάνει μάλιστα οι εκδηλώσεις να είναι διαδοχικές σε χωριά, σε Άνω Σύρο, σε πόλη και είναι δύσκολο να ανταποκριθούν” σχολίασε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας πως και κατά την περυσινή χρονιά που δούλευαν όλες τις ημέρες της εβδομάδος για να ανταπεξέλθουν στον όγκο των καθηκόντων, “κρατούσαμε τις άδειες και τα ρεπό τους για τους χειμερινούς μήνες και μετά το Τμήμα Μικρών Έργων “κρεμούσε””.

Δεδομένου πως υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα εργασιών που πρέπει να τρέξει το καλοκαίρι, ο ίδιος τόνισε πως “Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αναθέσει τις υπηρεσίες μεταφοράς και στησίματος εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο” με το ποσό των 10 χιλ. ευρώ, καθώς “το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μικρών Έργων και Συντηρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του”. Ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε μάλιστα όλους τους λόγους που συνηγορούν στην ανάθεση, αφού όπως πρόσθεσε: α) Το Τμήμα δεν έχει επαρκές αριθμό προσωπικού, β) είναι υποστελεχωμένο, γ) έχει τεράστιες ανάγκες ο Δήμος (πολιτιστικά & αθλητικά καλοκαιριού, Βουλευτικές Εκλογές, συντήρηση Δημοτικών κτιρίων, όλων των Σχολείων, κοινοχρήστων χώρων, Δημοτικών οδών κλπ), και δ) δεν διαθέτει εργαζόμενους ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων καθώς και μεταφορικά μέσα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει την μεταφορά και το στήσιμο εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Στα παραπάνω συνηγόρησε εντός της συνεδρίασης και ο υπάλληλος από το Τμήμα, κ. Μανωλάς που κλήθηκε να τοποθετηθεί.

“Δεν υπάρχει δυνατότητα με τα άτομα που έχουμε, να μπορέσουν να βγουν και φέτος οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Και γι αυτόν τον λόγο είχαμε πει να γίνει μία ανάθεση των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε έναν ανάδοχο. Για τη μεταφορά και το στήσιμο εξοπλισμού. Θα απασχολείται ένας εργάτης που θα τους υποδεικνύει πως πρέπει να γίνει και τι...” είχε αναφέρει, ζητώντας από τους αιρετούς να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Μέριμνα από τους Πολιτιστικούς

Σε παρόμοιο τόνο είχε τοποθετηθεί και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία μάλιστα, έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα της απόκτησης εξοπλισμού από τον κάθε Σύλλογο, κάτι που θα σήμαινε “ανάσα” για τον Δήμο. “Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι ότι αρκετές εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά - ακόμη και τέσσερις εκδηλώσεις μπορεί να διεξαχθούν - και επικρατεί μία τρέλα με τη μεταφορά εξοπλισμού” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “Θα πρέπει και οι Πολιτιστικοί να προβλέψουν έναν στοιχειώδη εξοπλισμό για τις ανάγκες των εκδηλώσεών τους.”.

Δύναμη 82 ατόμων από την Κοινωφελή Εργασία

Αισιοδοξία στον Δήμο έφερε επίσης και η γνωστοποίηση της απόφασης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν για διάστημα τεσσάρων μηνών, πέραν της ημερομηνίας λήξης της σύμβασής τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης γίνεται λόγος για 82 άτομα, εκ των οποίων τα δύο δεν θέλησαν την ανανέωση. Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι απασχολούνται σε όλα τα Τμήμα όπως στον Πολιτισμό, στις Διοικητικές Υπηρεσίες, στις Οικονομικές Υπηρεσίες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στα Μικρά Έργα καθώς και στο Περιβάλλον και την Καθαριότητα, με αποτέλεσμα τους θερινούς μήνες, ο Δήμος να λαμβάνει μία σημαντική ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Διευκρινίζεται πως τα άτομα αυτά, θα εργασθούν για διάστημα τεσσάρων μηνών, που σημαίνει ότι ορισμένα θα παρέχουν έργο ως και τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο, αναλόγως του χρόνου που λήγει η σύμβασή τους και ανανεώνεται ο χρόνος της παραμονής τους.

Παράταση συμβάσεων και για το Κέντρο Κοινότητας

Στο νήμα των ανωτέρω, αξίζει να γνωστοποιηθεί πως εγκρίθηκε η εισήγηση για την παράταση της απασχόλησης τριών ατόμων για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για το διάστημα από 1/8/2019 έως και 31/07/2020.

Δεδομένου του εγγράφου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου περί ύπαρξης πιστώσεων για την αμοιβή τους και του γεγονότος ότι το Ε.Π. Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 συνεχίζεται και άρα λειτουργεί η δομή, κρίθηκε επιβεβλημένη η λήψη απόφασης ανανέωσης των συμβάσεων.

“Παρακαλούμε όπως το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την ανανέωση - παράταση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των τριών αναφερομένων συμβασιούχων για την υλοποίηση της Πράξης “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης” με Κωδικό ΟΠΣ 5001398 στο πλαίσιο του Ε. Π. «Νότιο Αιγαίο 2014–2020», Άξονας Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για ένα έτος, ήτοι, από 01/08/2019 έως και 31/07/2020, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων τους έως το τέλος του προγράμματος” αναφερόταν χαρακτηριστικά στο σχετικό απόσπασμα της εισήγησης που υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Ετικέτες: