Αναλυτικές απαντήσεις του εργολάβου της ανακύκλωσης για την αποκομιδή, με φόντο τις εικόνες γεμάτων κάδων σε ορισμένα σημεία και περιοχές

Προβληματισμός δημοτών για την ανακύκλωση στη Σύρο

Γενικόλογη η ενημέρωση του ΦΟΔΣΑ για τον χρόνο αντικατάστασης των μεταλλικών κάδων στο νησί

Κινήσεις που εκτιμάται πως θα βελτιώσουν τη διαδικασία αποκομιδής της ανακύκλωσης στη Σύρο, εν μέσω θερινής περιόδου, πραγματοποιούνται, αλλά και πρόκειται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις απαντήσεις του αναδόχου του έργου, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά για το θέμα, με φόντο τα παράπονα και τον προβληματισμό δημοτών, εξαιτίας ορισμένων εικόνων που παρατηρούνται και φανερώνουν μη τακτική αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, στο νησί.

Δεδομένης της ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Σύρου γι αυτό το θέμα κι εξ αφορμής της γενικόλογης ανακοίνωσης του ΦΟΔΣΑ για αντικατάσταση των μεταλλικών κάδων το προσεχές διάστημα, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Ανδρέας Σαβάδης, υπεύθυνος της εταιρείας που έχει αναλάβει να εκτελέσει τη σύμβαση της ανακύκλωσης στο νησί, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως, οι εργασίες αποκομιδής συναντούν κάποια “εμπόδια”, τα οποία γίνεται προσπάθεια να υπερπηδηθούν.

Συγκεκριμένα, με την προσθήκη ενός απορριμματοφόρου η διαδικασία της αποκομιδής θα βελτιωθεί, ενώ και η τοποθέτηση νέων πλαστικών κάδων για το χαρτί και το πλαστικό, εκτιμάται πως θα ευνοήσει στην κατεύθυνση του γρηγορότερου αδειάσματος των κάδων.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο μέσον της καλοκαιρινής σεζόν, όπου η Σύρος αρχίζει να υποδέχεται αυξημένο αριθμό επισκεπτών, ο προβληματισμός των δημοτών εντείνεται για την εικόνα του τόπου και την καθαριότητα της πόλης και των χωριών, παρατήρηση στην οποία ο ίδιος δίνει συγκεκριμένες και καθησυχαστικές απαντήσεις.

Σημειώνεται εξ αρχής πως ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για διάστημα 18 μηνών με έναρξη την 1η Δεκεμβρίου του 2018.

Άγνωστος ο χρόνος αντικατάστασης των κάδων

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων του ΦΟΔΣΑ κατά το παρελθόν πως απαιτείται η άμεση αντικατάσταση των παλαιών μεταλλικών κάδων προς καλύτερη εξυπηρέτηση της εκτέλεσης της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών και καθώς η απαιτούμενη προμήθεια έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αποτελεί άξιο σχολιασμού το γεγονός πως ο Δήμος θα προβεί στην τοποθέτηση των νέων πλαστικών κάδων – προφανώς - τις επόμενες ημέρες και στο μέσον του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ εκδόθηκε μία γενικόλογη ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας ζητείται η κατανόηση του κόσμου, για την ταλαιπωρία(;) που τυχόν μπορεί να προκληθεί.

Αυτούσια η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει ως εξής: “Στο πλαίσιο της σταδιακής αντικατάστασης των μεταλλικών κάδων με πλαστικούς κάδους μπλε χρώματος με κίτρινο καπάκι για το ΧΑΡΤΙ και κόκκινο καπάκι για το ΠΛΑΣΤΙΚΟ (οι κάδοι για το ΓΥΑΛΙ παραμένουν ίδιοι), ο Φο.Δ.Σ.Α Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία που τυχόν μπορεί να προκληθεί κατά το διάστημα της διαδικασίας αντικατάστασης.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να διανεμηθεί φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης των νέων κάδων, με στόχο την περιβαλλοντική αγωγή των συμπολιτών μας και την περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους για την αξία της ανακύκλωσης και εν γένει για την προστασία του περιβάλλοντός μας.”.

Αναμένεται να διευκολυνθεί η αποκομιδή

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη αλλαγή, ρωτήθηκε ο ανάδοχος, ο οποίος εκτίμησε θετικά την κίνηση της αντικατάστασης κάδων από πλευράς Δήμου.

“Η αντικατάσταση των κάδων δεν είναι εργασία του αναδόχου, αλλά του ΦΟΔΣΑ. Με ποιον τρόπο θα το κάνει, δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να απαντήσω” διευκρίνισε αρχικά, ενώ γνωστοποίησε πως από τους αρμοδίους ο ίδιος γνώριζε για τον νέο εξοπλισμό.

“Υπήρχε σαν σημείωση και στη διακήρυξη του διαγωνισμού όταν είχε προκηρυχθεί περίπου πριν έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2018 και σε κάποιες συναντήσεις που γίνονται με τον Φορέα μας είχαν ενημερώσει ότι θα γίνει η αντικατάσταση των κάδων” πρόσθεσε, λέγοντας παρακάτω πως ωστόσο, “δεν μας είχαν προσδιορίσει το διάστημα, αλλά ξέραμε ότι θα ήταν από τον Μάρτιο και μετά.”.

Σχετικά με το αν οι νέοι κάδοι θα μπορούν να αδειάζονται πιο εύκολα, ο κ. Σαβάδης απάντησε καταφατικά. “Θεωρητικά μιλώντας, θα διευκολύνει το έργο. Και λέω θεωρητικά καθώς είναι κατανοητό πως μέχρι να εφαρμοστεί κάτι και να αρχίζει να υλοποιείται, εγκυμονεί κάποιες δυσκολίες που ενδεχομένως να μην είχαν προβλεφθεί σωστά. Σε γενικές γραμμές όμως, θεωρούμε πως θα διευκολύνει την αποκομιδή.”.

Στην παρατήρηση πως παλαιότερα είχε διαπιστωθεί πως οι μεταλλικοί κάδοι δεν αδειάζονταν από το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών, εξαιτίας του μηχανισμού τους, ενδεχομένως και άλλων υλικών που συγκρατούνταν στο εσωτερικό τους, ο ίδιος για τη σημερινή κατάσταση, απάντησε τα εξής: “Γενικότερα σαν πρόβλημα αυτό υφίσταται και υπάρχει και φωτογραφικό υλικό από την πλευρά μας. Στις καμπάνες μέσα που θα έπρεπε να υπάρχει μόνο γυαλί, βρίσκονταν χαρτόνια και διάφορα άλλα απορρίμματα. Αυτά, ενδέχεται σε κάποιο σημείο να κωλύσουν την έξοδο του γυαλιού και να δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία της αποκομιδής.”.

Γνωστά τα παράπονα των δημοτών

Δεδομένου του φωτογραφικού υλικού που υπάρχει από ορισμένες περιοχές με γεμάτους κάδους ανακύκλωσης, κάτι που δημιουργεί κάκιστη εικόνα τόσο στον κάτοικο, όσο και στον επισκέπτη, ο ανάδοχος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το αν επιδιώκει να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις του και σαφώς για το αν γνωρίζει τα διάφορα παράπονα.

“Ο ανάδοχος του έργου προσπαθεί να φέρει στο έπακρο τις υποχρεώσεις που έχει. Ορισμένες φορές αυτό καθίσταται δύσκολο, για λόγους που δεν είναι αρμοδιότητες της εταιρείας” δήλωσε ο κ. Σαβάδης, εξηγώντας παρακάτω αναλυτικά τη θέση του.

“Για παράδειγμα, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν γιατί παντού έτσι γίνεται, πολλοί καταστηματάρχες αφήνουν τις κούτες από τα διάφορα προϊόντα χωρίς να τις σπάσουν. Μπορεί εμείς να έχουμε περάσει από ένα σημείο και να έχουμε κάνει την αποκομιδή στις δέκα το πρωί και στις δώδεκα, με δέκα κούτες που θα έχουν αφεθεί στο σημείο, αυτομάτως, φαίνεται στον πολίτη ότι δεν έχει γίνει η αποκομιδή. Είναι ο όγκος που διαπιστώνεται”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως έχει και προσωπική εικόνα των ανωτέρω. “Και προσωπικά στο νησί έχω παρατηρήσει πως αρκετοί δεν βάζουν τα απορρίμματα μέσα στους κάδους ή τα ρίχνουν σε διπλανούς κάδους και καμπάνες. Όλο αυτό, δυσχεραίνει το έργο μας. Μας προσθέτει μία επιπλέον διαδικασία, έναν επιπλέον χρόνο για να γίνουν αυτές οι εργασίες. Άρα, πάει πίσω όλη η διαδικασία” σχολίασε, παρατηρώντας επίσης πως, “Κάποιες Κυριακές έχει τύχει σε ορισμένα σημεία να βγουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών”.

Ο ανάδοχος του έργου επανέλαβε πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει μομφή προς πολίτες ή επιχειρηματίες, ωστόσο, παρακάλεσε για καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση όσον αφορά στην απόθεση των χαρτοκιβωτίων.

“Καταλαβαίνω πως αυτά δεν είναι έγνοιες του πολίτη, ο οποίος λογικό είναι πως θέλει να βλέπει ένα καθαρό περιβάλλον. Απλά είναι μία επιχειρηματολογία δική μας, βάσιμη, καθώς χρειάζεται λίγο και η συνεργασία των πολιτών σε αυτά. Αν δηλαδή σπάνε τα χαρτόκουτα, δεν καλύπτονται οι διπλανοί κάδοι, αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει και μετά θα πάει αλγεβρικά η πρόοδος.”.

Ερωτηθείς για το που διαπιστώνει μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων υλικών, ο ίδιος ανέφερε πρωτίστως την Ερμούπολη.

“Θα έλεγα ότι παρατηρείται στην περιοχή της Ερμούπολης. Απλά μέχρι σήμερα, ο περισσότερος όγκος δουλειάς ήταν εκεί και ο μεγάλος όγκος των καταστημάτων είναι στην πόλη. Σαφέστατα όμως, θεωρώ πως έχει παρουσιαστεί και στα άλλα σημεία σε μικρότερο βαθμό”. Ο κ. Σαβάδης επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως, “Δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη στους καταστηματάρχες, απλά είναι “μικρά” πράγματα που δυσχεραίνουν το έργο μας” σχολίασε για τον τρόπο απόθεσης κάποιων απορριμμάτων.

Επιπλέον, στις αλλαγές που “αύξησαν” τη δυσκολία της εκτέλεσης του έργου, ο ίδιος συμπεριέλαβε και την προσθήκη ορισμένων επιπλέον σημείων.

“Όταν αναλάβαμε την εκτέλεση του έργου υπήρχαν κάποια σημεία από τα οποία μαζεύαμε τα ανακυκλώσιμα. Είχε βγει ένα πρόγραμμα. Αυτά τα σημεία με τον καιρό έχουν αυξηθεί” γνωστοποίησε, εξηγώντας πως, “Ακόμη και δύο, τρία ή πέντε σημεία παραπάνω να υπάρξουν, μπορούν να διαφοροποιήσουν ολόκληρο δρομολόγιο”. Ο ίδιος δε, ανέφερε πως, θεωρεί ότι “δεν θα προστεθούν άλλα σημεία στο νησί”.

Ερωτηθείς αν είναι γνώστης των παραπόνων των δημοτών μέσω του ΦΟΔΣΑ, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, κάνοντας λόγο για μία συνεργασία καλή, μέσω της οποίας επιχειρείται να δίνονται λύσεις σε ό,τι προκύπτει.

“Όταν ξεκινά μία συνεργασία μεταξύ δύο πλευρών κι όταν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν σίγουρα και οι δύο – η κάθε μία για τους δικούς της λόγους – είναι επιφυλακτική. Ότι μας έχουν γίνει παρατηρήσεις, σχόλια, συμβουλές από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ, ναι, μας έχουν γίνει” δήλωσε, εξηγώντας παρακάτω πως αυτά δεν κινήθηκαν “στο σημείο που θα πω ότι είναι κάτι βλαβερό είτε για τη μία πλευρά, είτε για την άλλη. Περισσότερο θα έλεγα ότι υπήρχε μία καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσει να βρεθεί λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε”.

Μάλιστα θέλησε να επαναλάβει πως, “Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ό,τι προκύπτει και μέχρι στιγμής θα χαρακτήριζα τη συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ εποικοδομητική”.

Αυξημένα αντανακλαστικά για περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας. Προσθήκη απορριμματοφόρου

Σκιαγραφώντας πως ως εταιρεία επιδεικνύει υψηλά αντανακλαστικά για το έργο της αποκομιδής σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας, ο ανάδοχος μίλησε για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις και για τις βάρδιες που εκτελούνται.

“Εμείς ως σήμερα, ιδιαίτερα τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας του νησιού είχαμε τρία φορτηγά που έκαναν τη δουλειά. Όπως το Πάσχα. Υπήρχαν τρία οχήματα, ένα μικρό, ένα μεσαίο κι ένα μεγάλο. Σήμερα, υπάρχει ένα απορριμματοφόρο, το οποίο παίρνει και περισσότερο όγκο και βάρος, αλλά κι αυτό για να μπορεί να δεχθεί και να συμπιέσει κάποια απόβλητα, χρειάζεται από τους χειριστές μία προεργασία για να το ρίξουν μέσα στο απορριμματοφόρο” ανέφερε, εξηγώντας πως η προσθήκη του απορριμματοφόρου θα ευνοήσει στην αποτελεσματικότερη αποκομιδή.

“Το απορριμματοφόρο θα αρχίσει να “δραστηριοποιείται” τώρα, αλλά πιο σαφή και καλύτερη εικόνα θα έχουμε όταν γίνει η αντικατάσταση των κάδων. Απλά αυτό λόγω όγκου δεν μπορεί να μπει σε μικρές οδούς” εξήγησε, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτόν, “υπάρχουν άλλα δύο φορτηγά, διαφορετικών μεγεθών, ένα μικρό κι ένα μεγάλο, τα οποία στο σημείο που θα πάνε να μαζέψουν τα ανακυκλώσιμα, θα πρέπει να σταθμεύσουν, να βγάλουν τα “πόδια” για σταθερότητα στο φορτηγό και μετά, όσον αφορά το γυαλί με τις καμπάνες υπάρχει γερανός που σηκώνει την καμπάνα, την ανοίγει και αδειάζει το γυαλί”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Όσον αφορά τα πλαστικά και το χαρτί - χαρτόνι, εάν αυτά είναι εντός του κάδου και σπασμένα θα τα αδειάσουμε απευθείας μέσα στο φορτηγό, ενώ αν δεν είναι με χειρωνακτικές εργασίες θα τα σπάσουμε για να γεμίσει το φορτηγό.”.

Ο Αντρέας Σαβάδης θέλησε να υπογραμμίσει συμπερασματικά και προς απάντηση στους δημότες πως, “Στο σύνολο της εργασίας και με το απορριμματοφόρο και με τους κάδους κερδίζεται χρόνος γιατί τα φορτηγά για να μπορέσουν να μαζέψουν το απόβλητο, πρέπει να βγάλουν τα “πόδια” για να πατήσει το φορτηγό και έχει μία διαδικασία. Τώρα θα είναι πιο γρήγορη η διαδικασία”. Απλώς, επανέλαβε πως, με φόντο την προετοιμασία για την αντικατάσταση των κάδων, “ζητάμε την κατανόηση του κόσμου γιατί κάθε τι νέο που ξεκινά να γίνεται σε έναν τόπο, θέλει χρόνο.”.

Ερωτηθείς να απαντήσει αν τη θερινή περίοδο εκτελείται ένα δρομολόγιο την ημέρα για όλες τις περιοχές, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Όχι, αλλά χωρίς να θέλω να το γενικεύσω. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που βγαίνει σε καθημερινή βάση και υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, στα οποία εμείς περνάμε. Καταλαβαίνετε πως και η απόσταση για να πάμε στο Κοράκι απαιτεί κάποιο χρόνο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κι αυτήν την απόσταση”. Αναφορικά με αυτό το θέμα δε, επεσήμανε πως, “Δεν το λέω κοστολογικά, αλλά το λέω καθαρά από άποψη χρόνου”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “Προσπαθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας – τουλάχιστον – μία φορά να περάσουμε από όλα τα σημεία και σε εμπορικά σημεία που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, για να γίνεται και δεύτερη'. Άλλωστε εξήγησε πως, “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διπλές κι ενδεχομένως τριπλές βάρδιες στα φορτηγά και στο προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όσο περισσότερο στις συνθήκες και τις απαιτήσεις του έργου”.

Στην ερώτηση αν στον παρόντα χρόνο που απαιτείται αυξημένο έργο λόγω επισκεψιμότητας, ο ίδιος θα δείξει ανταπόκριση και αν απαιτηθεί θα προσθέσει φορτηγό, απάντησε θετικά. “Σίγουρα την περίοδο που θα υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα, εάν κι εφόσον παραστεί ανάγκη για ένα επιπλέον όχημα, γιατί αυτό είναι βασικά το κύριο “εργαλεία”, σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί.”.

Ευαισθητοποιημένοι οι δημότες της Σύρου

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ρωτήθηκε και για τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, εξηγώντας πως ο ίδιος – σύμφωνα με στοιχεία – παρατηρεί αύξηση, κάτι που όπως σχολίασε, αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Σύρου, οι οποίοι συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

“Όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων, αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά ανακύκλωσης που από τον Δεκέμβρη που εμείς αναλάβαμε να εκτελέσουμε τη σύμβαση, παρατηρούμε πως είναι αυξανόμενα. Το βάρος που συγκεντρώνουμε πάνω στον ΣΜΑΥ – επειδή κρατάμε όλα τα στατιστικά και τα νούμερα – είναι αυξανόμενο σε σχέση με πρότερες περιόδους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι όντως, είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ανακύκλωσης και συμμετέχουν ενεργά. Απλά χρειάζεται μία παραπάνω συμμετοχή εκεί που τα εναποθέτουν (σσ. κούτες)”.

Ο κ. Σαβάδης ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, επανέλαβε πως η συνεργασία των πολιτών είναι σημαντική κυρίως την περίοδο της επισκεψιμότητας στην Ερμούπολη και όσον αφορά τα χαρτοκιβώτια, παρατηρώντας πως, “το φορτηγό μπορεί να κινηθεί στο κέντρο της Ερμούπολης περιορισμένες ώρες”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε μάλιστα, “Τώρα που είναι και περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας δεν μπορεί ο κόσμος να βλέπει ένα φορτηγό της ανακύκλωσης. Θα περάσουμε το πρωί, θα μαζέψουμε, αλλά δυστυχώς, μέσα στην ημέρα θα γεμίσουν οι κάδοι. Και είναι ώρες που εμείς δεν έχουμε πρόσβαση και δεν θα είναι καλό να έχουμε πρόσβαση για την γενικότερη εικόνα.”. Ως εκ τούτου, έκλεισε την ενημέρωσή του, απαντώντας καταφατικά στο αν οι επιχειρηματίες μπορούν να αφήνουν τα χαρτοκιβώτια στους κάδους νωρίς το πρωί. “Αυτό θα είναι το καλύτερο, αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν. Σίγουρα αυτό θα βοηθούσε.”.

 

 

Ετικέτες: