Επί ένα έτος δεν έχει “ανανεωθεί” η συμφωνία με το Κληροδότημα για τη χρήση του χώρου ως parking με ευθύνη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Καμία σύμβαση για το “Μπαμπαγιώτειο”

Η τελευταία σύμβαση έληξε τον Μάιο του 2018 κι ευτυχώς το Κληροδότημα δεν έχει σφραγίσει τον χώρο

Μεγάλη προχειρότητα επέδειξε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στις κινήσεις του όσον αφορά στην εξασφάλιση χώρου στάθμευσης πλησίον της εισόδου της πόλης για τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα αναφορικά με το parking του “Μπαμπαγιώτειου”, αφού αν και η σύμβασή του με το Κληροδότημα είχε ολοκληρωθεί από τον Μάιο του 2018, ωστόσο για ένα ολόκληρο έτος δεν μερίμνησε να τρέξει τις διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Παρά το γνωστό πρόβλημα της ανυπαρξίας χώρων στάθμευσης στην Ερμούπολη και στην είσοδο της πόλης, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν εκτίμησε με υπευθυνότητα την ανάγκη εξασφάλισης του εν λόγω parking που επί της ουσίας είναι και ο μοναδικός ασφαλής χώρος στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Νικ. Μανδηλαρά, αφού δεν προχώρησε εγκαίρως σε δημοπρασία μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, επενδύοντας... προφανώς, στη στάση του Κληροδοτήματος να μην τον σφραγίσει. Στην περίπτωση που συνέβαινε αυτό δε, τότε, πλησίον της πόλης θα χάνονταν 40 θέσεις στάθμευσης, αριθμός που τουλάχιστον σήμερα εξυπηρετεί μία σημαντική μερίδα οδηγών και κυρίως τη θερινή περίοδο, κατά την οποία το νησί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και κλήθηκαν να εγκρίνουν την κατακύρωση του άγονου αποτελέσματος που υπήρξε όσον αφορά στην προσπάθεια προώθησης της διαδικασίας δημοπρασίας ενός ακινήτου στην οδό Νικ. Μανδηλαρά, με αποκλειστική προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών στάθμευσης.

Με καθυστέρηση ενός έτους η δημοπρασία. Άγονος ο διαγωνισμός

Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως πλέον τυπικά ο χώρος θα μπορούσε να “κλείσει” για τους οδηγούς, αφού το Μπαμπαγιώτειο δεν έχει εδώ και ένα έτος σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά τη λήξη της σύμβασης τον Μάιο του 2018. Υπενθυμίζεται δε, πως το ετήσιο μίσθωμα δεν ξεπερνούσε το ποσό των 4.627 ευρώ, το οποίο και καλυπτόταν από το δημοτικό ταμείο.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στην οποία προχώρησε ο Δήμος τον περασμένο Απρίλιο, το αποτέλεσμα υπήρξε άκαρπο, αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, δηλαδή ούτε από το Μπαμπαγιώτειο.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος αν κι αναζητούσε χώρο, κλήθηκε να εγκρίνει το άγονο της διαδικασίας στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή.

“H επιτροπή διαπίστωσε ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου 2019 δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον σκοπό αυτόν.

Ως εκ τούτου η δημοπρασία κηρύσσεται άγονη και η επιτροπή εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή την κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας.” αναφέρεται στο απόσπασμα της απόφασης, η οποία και συζητήθηκε χθες το πρωί.

Μπροστά σε δύο σενάρια ο Δήμος

Παρά το γεγονός πως χθες από τα συμμετέχοντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής δεν δόθηκε καμία επίσημη ερμηνεία για τους λόγους που ο Δήμος δεν προώθησε εγκαίρως τη διαδικασία της δημοπρασίας, μετά τη λήξη της σύμβασης, ώστε το Μπαμπαγιώτειο να εκδήλωνε ενδιαφέρον και ο χώρος να μπορούσε τυπικά και νόμιμα να χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τους οδηγούς που πλησιάζουν στην πόλη ή μετακινούνται πλησίον του ΙΚΑ, τονίσθηκε μόνον πως πλέον, η Δημοτική Αρχή βρίσκεται μπροστά σε δύο σενάρια.

Είτε να προχωρήσει σε νέα δημοπρασία και να κατοχυρωθεί ο χώρος από το Μπαμπαγιώτειο – ενδεχομένως – με αυξημένο αντίτιμο συγκριτικά με το προηγούμενο, προκειμένου το Κληροδότημα να λάβει ουσιαστικά χρήματα που σταδιακά θα καλύψουν το διάστημα των μηνών που χρησιμοποιείται χωρίς επιβάρυνση για τον Δήμο ο χώρος, είτε – στην περίπτωση που βγει ξανά άκαρπη η διαδικασία – να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση.

Στη δεύτερη περίπτωση όμως, ξεκαθαρίστηκε πως είναι νόμιμο και ορθό ο Δήμος να διαθέσει το ποσό που διέθετε μέχρι και τον Μάιο του 2018, αφού δεν επιτρέπεται να αυξηθεί αυτό.

Με φόντο τα παραπάνω, αυτό που καλείται να κάνει πλέον η δημοτική πλευρά είναι να έρθει σε συνεννόηση με όλες τις πλευρές που αποτελούν το ΔΣ της, για να υπάρξει ίσως μία κοινά αποδεκτή λύση, με σκοπό τη διατήρηση της δυνατότητας στάθμευσης εντός του μοναδικού διαμορφωμένου οικοπέδου της περιοχής.

Άλλωστε, η συνεννόηση δεν θα πρέπει να εκτιμάται δύσκολη υπόθεση, αφού στο τριμελές ΔΣ του Κληροδοτήματος, συμμετέχουν οι πλευρές της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και του Δήμου, εκπρόσωπος του οποίου είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος.

 

Ετικέτες: