Τέλος Αυγούστου η έναρξη της συνεργασίας με τους αναδόχους για το στάδιο Πευκακίων και τη μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου

Συμβασιοποίηση έργων

Οριστικές εγκρίσεις για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών από την Οικονομική Επιτροπή, αύριο, στη συνεδρίαση των μελών της

Στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους του έργου αποκατάστασης σταδίου Πευκακίων και της μελέτης επισκευής των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου θα προχωρήσει τέλος Αυγούστου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά από την αυριανή έγκριση των οριστικών αποτελεσμάτων των διαγωνισμών από την Οικονομική Επιτροπή.

Κατόπιν και του τελικού ελέγχου των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από την αυριανή ψήφιση των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής, οι διαδικασίες για την υπογραφή των δύο συμβάσεων θα πρέπει να προωθηθούν τάχιστα, ώστε τόσο το έργο στα Πευκάκια να μπορέσει να ξεκινήσει, όσο όμως και η εκπόνηση της μελέτης να “τρέξει” με γοργούς ρυθμούς.

Σημειώνεται πως και τα δύο έργα είναι εξαιρετικής σημασίας για το νησί της Σύρου, αφού πέραν της ασφάλειας που θα απολαμβάνει η αθλητική κοινότητα, η μελέτη για το Δημαρχείο θα αποτελέσει ένα πολύτιμο “εργαλείο” για τη διεκδίκηση πόρων με σκοπό την υλοποίηση των επεμβάσεων που το περιεχόμενό της θα υποδείξει.

Εργαλείο” διεκδίκησης χρηματοδότησης για τις όψεις του Δημαρχείου

Πιο συγκεκριμένα, για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Δήμος κι εν προκειμένω, η Οικονομική Επιτροπή προχωρά στην επικύρωση του αποτελέσματος της διαγωνιστικής διαδικασίας, βάσει των εγγράφων της αρμόδιας Επιτροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός μετά από την έκπτωση του αναδόχου “πέφτει” στα 51.635 ευρώ, παρά το γεγονός πως από το Υπ. Εσωτερικών είχε διατεθεί το ποσό των 330.000 ευρώ προ μηνών, όταν είχε γίνει γνωστή η θετική στάση του απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή ανάγκη για το ιστορικό Δημαρχιακό Μέγαρο.

Το έργο κατοχύρωσε η εταιρεία “Χ.ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΙΚΕ” με το προαναφερθέν ποσό και ο Δήμος, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

“Εντός 20 ημερών από την οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος πρέπει να έρθουν να υπογράψουμε τη σύμβαση” ανέφερε ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος πρόσθεσε πως, αυτό θα σημάνει τη δυνατότητα άμεσης έναρξης της εκπόνησης της μελέτης.

“Αμέσως μόλις έρθει και από την Αποκεντρωμένη η απάντηση μέσα σε 20 μέρες του στέλνουμε πρόσκληση για να έρθει να υπογράψει”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε πως με δεδομένη τη σημαντική έκπτωση που δόθηκε από τον μειοδότη ανάδοχο για τη συγκεκριμένη μελέτη, απομένει ένα μεγάλο ποσό που μπορεί να προωθηθεί για κάλυψη άλλων αναγκών του Δημαρχιακού Μεγάρου. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σχετική δέσμευση του Υπ. Εσωτερικών προ μηνών, όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους της εκπόνησης κι άλλων μελετών για το αρχιτεκτονικό “κόσμημα” της πλατείας Μιαούλη.

“Ακόμη δεν ξέρουμε τί ποσό θα δείξει η συγκεκριμένη μελέτη για το έργο των όψεων, αλλά αυτό θα προσδιοριστεί” σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως, “Όσον αφορά τις μελέτες, επειδή το ποσόν ήταν 330.000 ευρώ, είχαμε τη δέσμευση του Υπουργείου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό που θα απομείνει γιατί η έκπτωση ήταν πολύ μεγάλη”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Επομένως με αυτά τα χρήματα, θα μπορεί να προκύψει δεύτερη μελέτη που θα αφορά τα ενεργειακά και τα μηχανολογικά του κτιρίου του Δημαρχείου.”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος ικανοποιημένος από την προσπάθεια και των Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέφερε πως, “Τέλος Αυγούστου ελπίζουμε να ξεκινήσουν” και μετά, όπως πρόσθεσε, “να μπορέσουμε να προχωρήσουμε – δηλαδή η νέα Διοίκηση – για να αποκτήσουν κι άλλες μελέτες όπως για τα αίθρια και τα δώματα. Θα μπορέσει η έκπτωση να αξιοποιηθεί.”.

Έκλεισε τις δηλώσεις του, εκτιμώντας τέλος, πως, “για ένα τόσο σημαντικό κτίριο, αφού θα υπάρχει η μελέτη για τις όψεις, πιστεύω ότι θα μπορέσει σχετικά εύκολα να βρεθεί χρηματοδότηση.”.

Υπενθυμίζεται πως ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει στοιχεία για την κατάσταση των όψεων, λύσεις και προτεινόμενες παρεμβάσεις και τεύχη δημοπράτησης.

Κανονικός χώρος άθλησης για τους λάτρεις του στίβου

Όσον αφορά στο μεγάλο και πολυαναμενόμενο έργο του σταδίου των Πευκακίων, αύριο το μεσημέρι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατακυρώνουν το οριστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ο Δήμος θα μπορέσει να συνάψει σύμβαση με τον μειοδότη, την εταιρεία του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΡΗ & ΣΙΑ ΕΕ, που προσέφερε 326.651, 40 ευρώ (έκπτωση 38,29%).

“Ο εργολάβος αμέσως μόλις υπογράψει μπορεί να έρθει να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει το εργοτάξιο και οι εργασίες” σχολίασε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, εξηγώντας πως σαν απερχόμενη Δημοτική Αρχή “Εμείς θα φτάσουμε στην υπογραφή με τον ανάδοχο. Από εκεί και πέρα η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να το υλοποιήσει.”.

Αναφορικά με τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης, γνωστοποίησε πως θα γίνει η ίδια διαδικασία όπως και με τη μελέτη για τις όψεις, γεγονός που θα σημάνει τη δυνατότητα εγκατάστασης του εργοταξίου από τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται πως για το στάδιο, η μελέτη που είχε εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προβλέπει την αποκατάσταση συνολικά του εξωτερικού χώρου, τον κύριο χώρο των αγωνισμάτων, τις κερκίδες, τα αποδυτήρια, τα wc, την περίφραξη, την αναδιαρρύθμιση της εισόδου και τους χώρους των σημερινών κτισμάτων.

Τη δαπάνη θα καλύψει τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως είχε συμφωνηθεί προ μηνών ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ δεδομένης της μεγάλης έκπτωσης που δόθηκε για το έργο (αρχικός προϋπολογισμός άνω των 600.000 ευρώ), απαιτείται από την Τεχνική Υπηρεσία να έχει αυξημένα αντανακλαστικά κατά την υλοποίηση του έργου.