Σοβαρός προβληματισμός για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, αφού υπήρξε άγονη η πρώτη διαδικασία αναζήτησης κτιρίου

Εκκρεμότητες, συντηρήσεις και αναβαθμίσεις σε σχολεία

Διαγωνισμοί για ενεργειακές αναβαθμίσεις και προετοιμασία με συντηρήσεις για το νέο σχολικό έτος 2019 – 2020

Σοβαρή εκκρεμότητα ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους 2019 – 2020 παραμένει η στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να προχωρά σε δεύτερη δημόσια πρόσκληση για την εύρεση κατάλληλου κτιρίου προς μίσθωση, με σκοπό την επαναλειτουργία του τη νέα σχολική χρονιά.

Πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση που απασχολεί τους τελευταίους μήνες, αφού τα τρία – τουλάχιστον – παιδιά που πρέπει να φιλοξενηθούν στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, καθιστούν την επαναλειτουργία του επιβεβλημένη βάσει νομοθεσίας, μετά από ένα έτος, κατά το οποίο το συγκεκριμένο σχολείο δεν λειτούργησε.

Η αίθουσα που είχε χρησιμοποιηθεί για την παλαιότερη λειτουργία του, ζητήθηκε να προσαρτηθεί στο κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στο οποίο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μαθητών, με αποτέλεσμα να καθίστανται απαραίτητη προς χρήση όλοι οι διαθέσιμοι χώροι του.

Το θέμα είχε δει το φως της δημοσιότητας προ λίγων μηνών (4/6/2019), οπότε και είχε αποφασισθεί από τα αρμόδια δημοτικά όργανα η αναζήτηση κατάλληλου κτιρίου, προκειμένου το σχολείο να μπορούσε να ξεκινήσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του από αρχές του σχολικού έτους.

Δεδομένης της άγονης πρώτης διαδικασίας που υπήρξε, ο Δήμος προχώρησε μόλις χθες, στη δέσμευση ποσού για τη δημοσίευση νέας πρόσκλησης (ΑΔΑ: ΩΔΡΧΩΗΟ-ΦΚΗ), στην κατεύθυνση της πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα να μπορούσαν να στεγάσουν το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Καθώς διανύουμε ήδη το τελευταίο διάστημα πριν από την “αυγή” της νέας σχολικής χρονιάς, καθίσταται σαφές πως μέχρι να βρεθεί ακίνητο, το εν λόγω Σχολείο θα λειτουργήσει με καθυστέρηση κι ως εκ τούτου, τα τρία παιδιά θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε άλλα Νηπιαγωγεία, τουλάχιστον για σύντομο διάστημα.

Με αφορμή τα παραπάνω, κλήθηκε σε αναλυτική ενημέρωση ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν προωθηθεί ως σήμερα για την προετοιμασία των σχολείων ενόψει του επόμενου σχολικού κουδουνιού εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου.

Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης: Δεύτερη πρόσκληση αλλιώς σε απευθείας διαπραγμάτευση

Σε σαφή ενημέρωση για τη σοβαρή υπόθεση της στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, κλήθηκε να προβεί η απερχόμενη πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θωμαή Μενδρινού.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, η ίδια ανέφερε τα εξής: “Ουσιαστικά η πρώτη προκήρυξη που είχε βγει στο πλαίσιο της αναζήτησης του κτιρίου, δεδομένου ότι είχε παραχωρηθεί στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ο χώρος του Ειδικού Νηπιαγωγείου, βγήκε άγονη. Δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος”. Κατά συνέπειας, τόνισε πως, “Η ενημέρωση που υπήρξε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αθανασίου είναι ότι θα βγει νέα προκήρυξη και τώρα αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει ανταπόκριση”.

Η ίδια επεσήμανε την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, σημειώνοντας πως, “Έως τώρα έχουμε 2 παιδιά για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και μια μετεγγραφή σε αναμονή. Οπότε η στέγαση είναι επιβεβλημένη”.

Δεδομένου του εύλογου συμπεράσματος πως εκτιμάται δύσκολη η έγκαιρη έναρξη του Ειδικού Νηπιαγωγείου αφού ως και σήμερα δεν έχει βρεθεί κατάλληλο ακίνητο προς μίσθωση από τον Δήμο, η κ. Μενδρινού πρόσθεσε πως τουλάχιστον για τη φιλοξενία των παιδιών, θα βρεθεί έμμεση λύση.

“Και η ίδια η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού είχε πει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε μέχρις ότου βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις ακριβώς επειδή είναι ένα ειδικό σχολείο. Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβρη το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί. Είναι μία πολύ δύσκολη περίπτωση και του Ειδικού Δημοτικού καθώς αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα” σχολίασε χαρακτηριστικά η Θωμαή Μενδρινού, ενώ διατύπωσε την άποψή της για τη δυνατότητα – μελλοντικά – οικοδόμησης ενός νέου σχολικού συγκροτήματος για την ειδική αγωγή.

“Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποια στιγμή είναι και η αναζήτηση μίας “στέγης
όχι μόνο για το Ειδικό Νηπιαγωγείο, αλλά και για το Ειδικό Δημοτικό. Όχι να νοικιάσουμε, αλλά να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχολείο” πρόσθεσε η ίδια.

Επί του θέματος και ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε πως, “Η ίδια διακήρυξη βγήκε”, απαντώντας πως ο Δήμος και η νέα διοίκησή του θα πρέπει να προχωρήσουν σε “απευθείας διαπραγμάτευση”, στην περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον και στο πλαίσιο δημοσίευσης της δεύτερης πρόσκλησης. “Θα γίνει απευθείας διαπραγμάτευση. Ούτως ή άλλως τα δύο παιδάκια δεν προλάβαιναν να πάνε στο νέο σχολείο. Θα χρειαστεί και κάποια διαρρύθμιση, άρα, μάλλον θα “φάμε” τον Σεπτέμβρη μέχρι να πάνε στο δικό τους το σχολείο”.

Διαγωνισμοί για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Λύκεια και Δημοτικό Ποσειδωνίας

Εξ αφορμής των εξελίξεων των δύο διαγωνισμών για την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκειακών συγκροτημάτων του Μάννα και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος ενημέρωσε αναλυτικά.

Όπως έγινε γνωστό και από την ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, οι δύο διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ βγήκαν στον αέρα προχθές το μεσημέρι.

“Τη μελέτη την είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία και το περισσότερο μέρος της μελέτης, το έχει αναλάβει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και ο προϊστάμενος. Πραγματικά πέρυσι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες μελέτες που έγιναν από τον ίδιο τον Δήμο και από αυτές θα έχουμε έργα συνολικού ύψους 1,5 εκ. ευρώ” σχολίασε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας πως, “Καταθέσαμε την πρότασή μας προς την Διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εγκρίθηκε και καθώς είναι από τις καλύτερες στο Ν. Αιγαίο, απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα προς όφελος του Δήμου και των μαθητών”.

Σύμφωνα με την ουσία των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν, ο ίδιος σημείωσε πως, “Αυτά τα έργα θα ωφελήσουν πραγματικά τα σχολεία και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από πετρέλαιο, θέρμανση κλπ, θα μπορούν να δαπανώνται σε άλλες ανάγκες των σχολείων και προς κάλυψη αναγκών για το σχολικό περιβάλλον των μαθητών”.

Σχετικά με τον διαγωνισμό, υπογράμμισε πως, “θα γίνει τέλος Σεπτέμβρη και μάλιστα 23 Σεπτέμβρη και μέχρι τότε οι εργολάβοι θα μπορούν να έχουν όλα τα τεύχη δημοπράτησης και όλα τα στοιχεία για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Τέλος Σεπτέμβρη θα ανοίξουν και οι προσφορές”. Συμπλήρωσε δε, πως, πρόκειται για δύο έργα “πολύ σημαντικά και κυρίως όταν μιλάμε για κάποιες από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες του νησιού”.

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Μέσω ΕΣΠΑ 1,5 εκ. ευρώ

Σχετικά με τα δύο έργα για τα Λύκεια και το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, είχε προχωρήσει σε ενημέρωση και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προσδιορίζοντας τον ακριβή χαρακτήρα των παρεμβάσεων που δρομολογήθηκαν. Αυτούσια η ανακοίνωση από την πλευρά της έχει ως εξής: “Το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Λυκείων Σύρου»,  αφορά στην τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργαικό συμψηφισσμό στην οροφή κτιρίων (netmetering), ισχύος 99,9 kw, αλλαγή τριών συστημάτων λέβητα – καυστήρα και κυκλοφορητών, μόνωση σωληνώσεων θέρμανσης, τοπθέτηση βαλβίδων, αντικατάσταση υπαρχόντων φωτιστικών με τύπου Led και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS.

Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο κτιριακό συγκρότημα θα το αναβαθμίσει σε ενεργειακή κλάση Β+, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της εκπομπής CO2.

Ο προϋπολογισμός  και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχονται σε 956.000 ευρώ.

Το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου»,  αφορά σε παρεμβάσεις όπως αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή λέβητα, μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φωτισμό με λαμπτήρες LED και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ενεργειακής απόδοσης BMS.

Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων θα αναβαθμίσει ενεργειακά το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, του οποίου τα τρία κτίρια αναβαθμίζονται στην κατηγορία Β+ και ένα κτίριο στην κατηγορία Α.

Ο προϋπολογισμός  και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχονται σε 425.000 ευρώ. Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ),  στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020”.

Τρέχουν” συντηρήσεις ενόψει του νέου σχολικού έτους

Μικρό διάστημα απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και ο Δήμος ως έχει υποχρέωση προχωρά σε κάλυψη άμεσων αναγκών και συντηρήσεων για τα σχολικά κτίρια της Σύρου.

Ο κ. Βακόνδιος γνωστοποιώντας πως ήδη τρέχει εργολαβία ύψους 65.000 ευρώ για τα σχολεία του νησιού, μίλησε συγκεκριμένα για τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ως σήμερα.

“Το έργο υπεγράφη τώρα, πριν περίπου 20 μέρες κι έχουν γίνει συγκεκριμένες εργασίες. Μιλάμε για ποσό ύψους 65.000 ευρώ περίπου. Η Υπηρεσία καταγράφει συνεχώς τα αιτήματα των Σχολείων” σημείωσε ο ίδιος, ξεκινώντας από το σοβαρό θέμα των εργασιών στο κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σύρου, με φόντο την προσάρτηση σε αυτό της αίθουσας που ως και πρόπερσι είχε δοθεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο.

“Παραχωρήθηκε η αίθουσα του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο κι έγιναν εργασίες από το Τμήμα Μικρών Έργων για τη συνένωση των δύο τμημάτων, δηλαδή της αίθουσας με το υπόλοιπο κτίριο” ανέφερε αρχικά, γνωστοποιώντας παρακάτω σε ποια άλλα σχολικά κτίρια έχουν δρομολογηθεί συντηρήσεις.

“Στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας κυρίως στον εξωτερικό χώρο έγιναν επισκευές, επίσης στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα στην είσοδο του κτιρίου, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στο γραφείο του Διευθυντή και στο Τμήμα ένταξης”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Μετά θα ακολουθήσουν εργασίες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο θα υπάρξει και αλλαγή κουφωμάτων και θα γίνουν εργασίες στις οροφές ενώ τέλος Σεπτέμβρη, στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης πρόκειται να αλλαχθούν τα κουφώματα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “Από εκεί και μετά θα γίνει μία παύση γιατί μέχρι το τέλος του έτους που θα τρέξει η εργολαβία, ενδέχεται να προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Μετά η νέα Δημοτική Αρχή θα εξετάσει τις ανάγκες και θα θέσει τις δικές της προτεραιότητες αν θέλει να αλλάξει κάτι”.

Τέλος, ο κ. Βακόνδιος αναφέρθηκε σύντομα και σε εργασίες ελαιοχρωματισμού που γίνονται στα σχολεία. “Επίσης, από το Τμήμα Μικρών Έργων γίνονται μικρές εργασίες σε σχολεία καθώς και ελαιοχρωματισμοί μέχρι να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, η νέα διοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε έναν ακόμη διαγωνισμό ύψους 74.000 ευρώ για συντηρήσεις κι εργασίες στα σχολεία, που είναι το ποσό για το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε χρηματοδοτήσεις που έχουν προέλθει από χρηματοδοτικά προγράμματα. “Επίσης, έχουμε από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 100.000 ευρώ ποσό που προορίζεται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (60.000 ευρώ) και για το 2ο Νηπιαγωγείο (40.000 ευρώ)”.

Αναμονή για έγκριση ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασίων

Στον επίλογο των δηλώσεών του, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος υπενθύμισε την προσπάθεια λήψης χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκ. ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά και τα Γυμνάσια στον Ξηρόκαμπο.

“Τον Ιούλιο καταθέσαμε πρόταση και για τα Γυμνάσια και περιμένουμε να αξιολογηθεί. Πραγματικά όποιο πρόγραμμα βγήκε, προσπαθήσαμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος του Δήμου και των πολιτών” ανέφερε, υπενθυμίζοντας τέλος πως, το έργο θα αφορά σε “ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος μέσω παρεμβάσεων όπως την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, την αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, την αντικατάσταση των λεβήτων των καυστήρων και των κυκλοφορητών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη διαδικασία ΝΕΤ METERING, την εγκατάσταση συστήματος BMS, την εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα καλοριφέρ για την ομοιόμορφη και αποδοτικότερη θέρμανση του συγκροτήματος και την θερμομόνωση του δώματος του κτιρίου που στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο”.

 

Ετικέτες: