Πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Το πλοίο της Σύρου αναζητά νέους ορίζοντες”

Ουσιαστικά μηνύματα συνεργασίας και δημοκρατικής βούλησης από τον νέο Δήμαρχο, Ν. Λειβαδάρα

Τη δέσμευσή του περί σεβασμού απέναντι σε όλους τους δημότες και τους συνεργάτες του, καθώς και την προσήλωσή του στην κατεύθυνση προόδου της Σύρου επανέλαβε χθες το απόγευμα, ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής.

Πλαισιωμένος από το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων που θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου από 1η Σεπτέμβρη, ο κ. Λειβαδάρας κατέστησε σαφές πως, σε αυτό το νέο “ταξίδι” που ξεκινά η Σύρος, δεν περισσεύει κανείς, αντιθέτως, η συνένωση δυνάμεων κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για το όφελος του τόπου.

Την τελετή ορκωμοσίας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, στην οποία συμμετείχε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, καθώς επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάκρος, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, αλλά κι εκπρόσωποι φορέων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος και διοικητές και υπηρεσιακά στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας της Σύρου, του νομού και της Περιφέρειας.

Διευκρινίζεται πως πολιτικό όρκο έδωσαν οι κκ Κουταβάς και Καΐλης.

Ν. Λειβαδάρας: Το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό προς όφελος της Σύρου

Σαφής στα μηνύματά του για τη νέα δημοτική περίοδο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στην οποία θα έχει τα “ηνία” του Δήμου, ο Νίκος Λειβαδάρας αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά δημοσίως τους δημότες για την εμπιστοσύνη τους, τόνισε τα ακόλουθα: “Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε. Δεν δώσαμε υποσχέσεις προεκλογικά οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν είμαστε βέβαια μάγοι για να λύσουμε όλα τα προβλήματα, όμως υποσχεθήκαμε και υπόσχομαι προσωπικά ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με υπομονή κι επιμονή για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση δράσεων κι έργων που θα θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης το νησί μας”.

Ο ίδιος λέγοντας πως “Ο Δήμος μας έχει συνέχεια”, σημείωσε ακολούθως πως, “Αναγνωρίζουμε το έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Αναγνωρίζουμε το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και διαβεβαιώνουμε ότι μαζί θα συνεχίσουμε για την εξέλιξη έργων που έχουν προγραμματιστεί και για τη δρομολόγηση έργων που εμείς έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά”.

Εκ νέου ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για την αξία της συνεργασίας στην τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας πως, “Επιθυμώ να διευκρινίσω και να τονίσω από την πρώτη στιγμή ότι το πνεύμα του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”, το πνεύμα της συνεργασίας θα υπάρξει με όλες τις δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου. Θα το κάνουμε πράξη, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτό το πνεύμα θα πετύχουμε όλοι μαζί”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη τα λόγια θα γίνουν πράξεις στο πνεύμα της ισονομίας, της συνεργασίας και του σεβασμού προς όλους”.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, “Είναι θέμα αρχής η συνεργασία και είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διαχωρίσουμε. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε τη Σύρο που ονειρευόμαστε. Με αυτές τις αρχές όλοι μαζί θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε αν βάζουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό”.

Ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, σημείωσε πως, “Το πλοίο της Σύρου από ετούτη την ώρα ανοίγει τα πανιά του σε νέες θάλασσες. Αναζητά νέους ορίζοντες. Σε αυτό το όμορφο αλλά και δύσκολο ταξίδι, σας θέλω όλους μαζί μας”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, θέλοντας να δώσει το στίγμα της κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή, ο ίδιος γνωστοποίησε το γεγονός της προμήθειας ενός αναβατορίου άμεσα (Σεπτέμβρη) και την τοποθέτησή του στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να μεταβαίνουν στον λόφο. Γι αυτήν την προσπάθεια ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Θετικά μηνύματα από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πλέον, ο Γιώργος Μαραγκός ευχαρίστησε όλες τις πλευρές με τις οποίες είχε συνεργασία κατά τη θητεία του, ενώ δεσμεύθηκε για ανάπτυξη στάσης συνεργασίας με τη νέα Δημοτική Αρχή και τον κ. Λειβαδάρα.

“Ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας θέλω να πω κι εγώ προσωπικά και οι σύμβουλοί μας πως θα συνεργήσουμε μαζί σας και θα επιδιώξουμε να είμαστε υποβοηθητικοί, υποστηρικτικοί με έναν τρόπο απόλυτα καλόβουλο, ώστε τα έργα αυτά να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν για το καλό του νησιού μας” σημείωσε χαρακτηριστικά, μετά από έναν σύντομο απολογισμό για όσα έργα δρομολογήθηκαν να “τρέξουν” για τη Σύρο.

Σε παρόμοιο τόνο, τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία θα βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

“Με γνώμονα το καλό του τόπου μας, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, να χειροκροτήσουμε, να βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε κι εμείς τον καλύτερό μας εαυτό όσον αφορά τις προτάσεις, οι οποίες θα είναι θετικές και θα πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά και θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τους αγώνες εκείνους οι οποίοι είναι αναγκαίοι για να μπορέσει να έρθει κάτι διαφορετικό στο νησί μας” ανέφερε μεταξύ άλλων, ευελπιστώντας σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Λειβαδάρα.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης αφού ευχαρίστησε τους δημότες για την ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξή του για μία ακόμη θητεία, δεσμεύθηκε να συνεχίσει στο ίδιο αγωνιστικό μοτίβο απέναντι σε αντιδραστικές πολιτικές που προωθούνται και στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε ευθαρσώς και να υποστηρίξουμε από εδώ και μπρος είναι ότι θα είμαστε τόσο μέσα, όσο κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο παρόντες. Απέναντι σε έναν Κλεισθένη που στον πυρήνα του γίνεται όλο και αντιδραστικότερος.

Με όλες μας τις δυνάμεις θα δώσουμε τις μάχες μας ώστε όλοι εμείς να μπορούμε να ζούμε την καθημερινότητα που μας αξίζει” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Γ. Χατζημάρκος: Στην Περιφέρεια θα βρείτε συνεργάτες

Χείρα συνεργασίας τείνει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος προς τον νέο Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τη νέα Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της έναρξης της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ορκωμοσίας.

“Έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο να ζούμε σε μία κοινωνία δημοκρατικά οργανωμένη ως προς τη διοίκησή της. Ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει και ερχόμαστε μετά από μία εξαιρετικά νωπή εντολή αυτών που αποφασίζουν για το πώς θα διοικηθούν, να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτήν την εντολή καταρχήν, αλλά και τη δέσμευσή μας να την υπηρετήσουμε και να φανούμε αντάξιοι” δήλωσε αρχικά ο κ. Χατζημάρκος, λέγοντας πως, “Χαίρομαι γιατί η πρώτη ορκωμοσία στην οποία βρίσκομαι είναι αυτή του Δήμου της Σύρου”.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο Περιφερειάρχης ιδιαίτερα συγκεκριμένος, ανέφερε τα εξής: “Να ευχαριστήσω κι εγώ τον Δήμαρχο που παραδίδει 31 Αυγούστου, τον Γιώργο Μαραγκό για την εξαιρετική εμπειρία της πρώτης θητείας” λέγοντας εν συνεχεία πως, από την πλευρά του Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης “να πω ότι ερχόμαστε πλουσιότεροι κι εμείς της Περιφερειακής Αρχής, προσερχόμενοι σε μία δεύτερη θητεία με ανανεωμένη τη δική μας βούληση να συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες που ξεκινήσαμε. Μάχες που άλλες τις κερδίσαμε, άλλες δεν καταφέραμε να κερδίσουμε, αλλά έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή ότι τις δώσαμε όλες”.

Μιλώντας για την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στους δύο βαθμούς, ο κ. Χατζημάρκος υπήρξε σαφής: “Το υπηρεσιακό προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι και θα είναι εκεί δίπλα σας, με ανοικτό μυαλό, με ανοικτή καρδιά, πρόθυμοι και προσηλωμένοι στην αξία της συνεργασίας και της παραγωγής έργου προς όφελος της κοινωνίας. Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα βρείτε συνεργάτες κε Δήμαρχε, οι οποίοι αν μπορούν να δώσουν λύσεις, θα τις δώσουν. Αν δεν μπορούν θα σκάψουν όσο χρειάζεται για να φτάσουν σε αυτές”.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή θητεία προς όλους τους συμβούλους, δεσμευόμενος για προσπάθεια κι αγώνα για την ανάπτυξη των νησιών, όπως και της Σύρου.

Η Εκκλησία στο πλευρό των δημοτών και του Δήμου

Ιδιαίτερα περιεκτικός στο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, όπως και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Εκκλησίας με την τοπική Αυτοδιοίκηση, στο βαθμό που επιτρέπει ο ρόλος της. “Θα είμαστε συνεργοί και συναρωγοί σε ό,τι καλό έλθει και σκέφτεστε και σχεδιάζετε μέσα στο πλαίσιο βεβαίως των ικανοτήτων, των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων μας” ανέφερε ο κκ Δωρόθεος Β΄, λέγοντας παρακάτω πως, “Εύχομαι και σε εσάς κε Δήμαρχε και σε όλα τα έντιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καλή επιτυχία στο έργο σας”. Παρομοίως και ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου δεσμεύθηκε για συνέχιση της “άψογης συνεργασίας” με τον Δήμο. “Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας στην υπηρεσία της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαι βέβαιος πως σας διακατέχει έντονο το συναίσθημα της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνετε στη διαχείριση των υποθέσεων του κοινού καλού που σας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες του νησιού”. Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος τόνισε πως “κανείς δεν μπορεί να απουσιάσει από τη συνεργασία” κι ως εκ τούτου “η Καθολική Εκκλησία την οποία εγώ εκπροσωπώ θα είναι δίπλα σας”. Και οι δύο Επίσκοποι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον Γιώργο Μαραγκό και την παλιά σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου για τη συνεργασία τους.