Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου για το έργο και τις υποθέσεις της Υπηρεσίας που προΐσταται πολιτικά τη νέα θητεία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Θα ανταποδώσουμε με έργο την εμπιστοσύνη στους δημότες”

Την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης καλείται να επαναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο πόστο του, αφού ξεκίνησε να “τρέχει” η νέα δημοτική περίοδος.

Διαπιστωμένα – από δημότες και εργαζομένους του Δήμου – προβλήματα που συνδέονται με την απόδοση της Υπηρεσίας όλα τα προηγούμενα – πέντε - χρόνια, απαιτούν έργο και απαντήσεις στην πράξη από τη νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου το νησί να απολαύσει ποιοτικότερες υπηρεσίες, για τις οποίες οι δημότες καταβάλλουν τα ανάλογα δημοτικά τέλη.

Ο κ. Μώτος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” μιλώντας για όλα τα ανοικτά θέματα της Υπηρεσίας, που συνδέονται με την εικόνα και την κατάσταση των κάδων κυρίως στο κέντρο της Ερμούπολης, με τα παροπλισμένα οχήματα του Δήμου, καθώς επίσης και με απαραίτητο εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος, μέσω των απαντήσεών του, αναδεικνύει - εμμέσως - τα σοβαρά προβλήματα της Υπηρεσίας, όπως είχαν αναδειχθεί άλλωστε και προ μεγάλου χρονικού διαστήματος και από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που είχαν παραχωρήσει, με σκοπό να καυτηριάσουν το πολιτικό έλλειμμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

  • Βρίσκεστε στο “τιμόνι” της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, σε μία θέση που γνωρίζετε πολύ καλά λόγω της ενασχόλησής σας με το “αντικείμενο”, όλα τα προηγούμενα χρόνια επί θητείας, Γιάννη Δεκαβάλλα, αφού ο κόσμος σταθερά σας έδειχνε εμπιστοσύνη. Έχετε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά σας προκειμένου να οργανώσετε την “ατζέντα” της καθημερινότητας στο νησί;

“Από την προηγούμενη εβδομάδα είχα μιλήσει με τον πρώην Αντιδήμαρχο, τον κ. Βουτσίνο και προς τιμήν του μου παρέδωσε τα κλειδιά και τις σφραγίδες, ώστε να λάβω τη θέση εγώ σταδιακά. Μου ευχήθηκε και του ευχήθηκα καλή συνέχεια και του είπα να έχουμε καλή συνεργασία αυτήν τη θητεία για το καλό του νησιού.

Τα καθήκοντα που μέχρι τώρα μου έχει δώσει ο Αντιδήμαρχος είναι η Καθαριότητα και η Πολιτική Προστασία. Αυτά για δώδεκα χρόνια – επί Γιάννη Δεκαβάλλα – τα είχα αναλάβει και τα γνωρίζω πολύ καλά. Άρα, ήδη έχουμε κάνει συζητήσεις με τους υπαλλήλους και έχουμε ξεκινήσει τη δουλειά”.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, με φόντο την κατάσταση που έχετε παραλάβει στο νησί σε θέματα Καθαριότητας;

“Είμαι όσο μπορώ στον δρόμο. Βλέπω τί έχει καθαριστεί, που υπάρχουν ανάγκες. Προτεραιότητα για εμάς στην Καθαριότητα αυτήν την περίοδο έχουν τα σχολεία, τα οποία ανοίγουν την άλλη Τετάρτη και πρέπει να τα έχουμε όπως τα είχαμε και παλαιότερα και όπως τα είχε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η φροντίδα στις σχολικές μονάδες αφορά στους εξωτερικούς χώρους, στις αυλές τους και στους μικρούς “κήπους” τους που έχουν χόρτα και δέντρα. Έχουμε ξεκινήσει ήδη στα Σχολεία και πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά έστω και με το υπάρχον προσωπικό.

Έφυγαν από την Υπηρεσία μας έξι άτομα που είχαν συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης και φεύγουν τέλος της εβδομάδας και οι 2μηνίτες. Καταλαβαίνετε ότι θα δυσκολέψει το έργο μας όσο μειώνονται οι δυνάμεις και τα “χέρια”. Πάντως με τους διαθέσιμους εργάτες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Εκτός από τα Σχολεία, έχουμε λοιπόν, συγκεκριμένες προτεραιότητες. Να μιλήσω για την Ερμούπολη, τα κεντρικά σημεία της, οι πλατείες και τα αλσύλλια. Εδώ να ευχαριστήσω και το Δασαρχείο και τους υπευθύνους και το προσωπικό που μας βοήθησαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα για τα αλσύλλια.

Η Σύρος είχε φέτος πολλές βροχές, γεγονός που αύξησε τις ανάγκες παρέμβασης από την Υπηρεσία της Καθαριότητας”.

  • Σχετικά με το οδικό δίκτυο αρκετοί πολίτες έχουν εκφράσει παράπονα, ενώ προσφάτως τοποθετήθηκε δημόσια και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, κ. Πέτρου, παρατηρώντας κενά σε θέματα αποψιλώσεων παρά την αντιπυρική περίοδο.

    “Ναι τα ξέρω αυτά. Τα λέει ο κόσμος όλα και δεν είναι ανάγκη να πω πως εγώ είμαι καλύτερος. Οι δημότες έκριναν. Ο προηγούμενος έκανε την δουλειά του και κατά τη γνώμη μου καλά την έκανε. Ήταν νέος και για πρώτη φορά καλά πήγε. Είναι μία θέση στην οποία δεν μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί κάποιος. Δεν θα πω ότι εγώ μπορώ, αλλά έχει κρίνει ο κόσμος. Από την πλευρά μας θα καλύψουμε όσο καλύτερα τις ανάγκες”.

  • Δυσαρέσκεια έχει γεννήσει η εικόνα του κέντρου της Ερμούπολης με τους βρώμικους κάδους και τη δυσοσμία, ενώ είχαν παρατηρηθεί από πλευράς εργαζομένων του Δήμου σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει στα τοπικά ΜΜΕ προ μηνών, πως το αμαξοστάσιο και τα οχήματα του Δήμου, όπως και ο εξοπλισμός έχουν σοβαρά προβλήματα. Πώς θα ανταποκριθείτε εσείς σε αυτά τα θέματα και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

    “Ξεκινάμε πάλι από το ιστορικό κέντρο. Να πλύνουμε τους κάδους. Θέλουν πλύσιμο όλοι οι κάδοι. Είχα δει την κατάσταση και μου έλεγαν τα θέματα αυτά και οι δημότες. Ξεκινάμε από την Ερμούπολη αλλά να μη νομίζουν οι δημότες ότι δεν θα ασχοληθούμε με όλο το νησί χωρίς εξαιρέσεις. Μετά τις εργασίες στα σχολεία, θα προχωρούμε με σταδιακή αντικατάσταση των κάδων σε όλα τα σημεία. Θα μεταφέρουμε τους κάδους στο “Κοράκι”, για να τους πλύνουμε. Όσο χρειαστεί, θα δουλέψουμε γιατί επιβάλλεται να καθαριστούν οι κάδοι.

Πρέπει να αναφέρω όμως πως έχω μιλήσει με τους συνεργάτες μου, ώστε να αναζητήσουν χρήματα για την επισκευή του ενός - έστω - εκ των δύο πλυντηρίων για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Τα πλυντήρια είναι στον Πάγο και πέντε χρόνια δεν λειτουργούν. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό. Δεν θα έχουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία. Το πλυντήριο έχει τον μηχανισμό του και ο καθαρισμός των κάδων γίνεται άμεσα. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι όπου έχει πλάκες και μάρμαρα να καθαρίζουμε. Όπως κάναμε άλλωστε και σήμερα (σσ. χθες) το πρωί στην Εθνική Τράπεζα. Έστειλα τους εργάτες κι έκαναν καλή δουλειά.

Επίσης να πω για τα κοντέινερ πως οι συνεργάτες μου εξασφάλισαν χρήματα και σταδιακά θα αγοράζουμε ανταλλακτικά για να φτιαχτούν. Όταν είχα αναλάβει επί Δεκαβάλλα είχα παρακαλέσει να αγοράσουμε κοντέινερ. Τότε βγάλαμε κάδους και τοποθετήσαμε κοντέινερ. Πρέπει να πω ότι και αυτός ο εξοπλισμός θέλει συντήρηση”.

  • Σε αυτήν την κατεύθυνση για την καλύτερη καθαριότητα στην Ερμούπολη θα βοηθήσει και το νέο σάρωθρο; Ποια άλλα θέματα είναι ανοικτά από όσα είχαν θίξει και οι εργαζόμενοι του Δήμου προ καιρού, σχετικά με το αμαξοστάσιο και τα οχήματα του Δήμου;

“Δεν είχαμε σάρωθρο και μάλιστα το ένα που είχαμε παροπλισμένο, ζήτησα να επισκευαστεί. Το θέμα μας είναι τα χρήματα. Και επειδή λέω αυτό, πρέπει να αναφέρω πως “όλα” τα οχήματά μας είναι χαλασμένα, ακινητοποιημένα.

Είναι το πρώτο θέμα για το οποίο μίλησα και κάλεσα και τον Δήμαρχο προχθές. Πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε χρήματα για να φτιάξουμε τα οχήματα. Έχουν δίκιο και οι οδηγοί γιατί “παίζουν” τη ζωή τους στον δρόμο με αυτά τα οχήματα. Χρειάζεται λοιπόν ακόμη, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, να πάρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ένα ή δύο ακόμη απορριμματοφόρα οχήματα. Για τα άλλα οχήματα στο αμαξοστάσιο, να πω ότι έχουν φθορές. Επικοινωνώ με το συνεργείο και τους λέω σταδιακά να τα επισκευάσουμε. Γίνονται κάποιες συντηρήσεις, αλλά θέλουμε κι ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά κοστίζουν. Πρέπει να έχουμε χρήματα για να δουλέψουμε. Όσον αφορά το αμαξοστάσιο, να πω πως οι τουαλέτες φτιάχτηκαν”.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των αυτονόητων υποχρεώσεων όσον αφορά στην εναπόθεση απορριμμάτων;

“Ενώ ένα μεγάλο μέρος του νησιού, των δημοτών, βοηθά το έργο της Καθαριότητας, ωστόσο, θα παρακαλούσα ένα μικρό μέρος πολιτών που θέλει να πετάξει τις σακούλες απορριμμάτων στους κάδους, να μην τις σέρνει και αφήνει στίγματα.

Επίσης, παρακαλώ ένα μικρό μέρος των πολιτών και των επιχειρηματιών να μην πετά αντικείμενα ογκώδη όποια ώρα θέλει. Απαγορεύεται εμείς να λειτουργήσουμε κατά των ιδιωτών που καλούνται να τα μεταφέρουν και είναι άσχημο να καθαρίζουμε τους κάδους και να αφήνουν μετά ογκώδη έπιπλα ή άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Όμως, στην περίπτωση που εξετάσουμε αν υπάρχει η δυνατότητα για την Υπηρεσία μας μελλοντικά, έστω για ορισμένες φορές, να βοηθήσουμε τους δημότες με φθηνό αντίτιμο, θα το κάνουμε. Αλλά προς το παρόν, εμείς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η σκέψη μου αυτή είναι για να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν κάποιον ιδιώτη.

Προς το παρόν λοιπόν, παρακαλώ τους δημότες να είναι προσεκτικοί γιατί ο κανονισμός της Καθαριότητας λέει ρητά ότι αν ο Αντιδήμαρχος πιάσει κάποιον να συμπεριφέρεται ανάλογα, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο. Προσωπικά δεν θέλω να το κάνω αυτό, όμως, για το καλό του νησιού, αν απαιτηθεί, θα το κάνω”.

  • Σύμφωνα με όσα αναφέρατε παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι έχετε παραλάβει πολλά ανοικτά θέματα, προβλήματα και σοβαρές υποθέσεις που πρέπει να λύσετε στο κομμάτι της Καθαριότητας και της ομαλής λειτουργίας της Υπηρεσίας.

“Ναι. Όμως εγώ θα ευχαριστήσω τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο γιατί έστω και νέος, έκανε ό,τι μπορούσε. Αλλά αυτή η θέση θέλει να είσαι και με τους εργάτες, να πηγαίνεις στις γειτονιές να βλέπεις τις ανάγκες. Προσωπικά δεν θα σχολιάσω τον προκάτοχό μου. Δεν σχολιάζω γενικώς τους συναδέλφους. Και εδώ να πω δημόσια κι ένα “ευχαριστώ” και στον προηγούμενο Δήμαρχο, γιατί όταν μας εξέλεξαν οι δημότες για νέα Δημοτική Αρχή, μας είπαν ότι θα έχουν συνεργασία”.

  • Τι έργο διαπιστώνετε πως έχει γίνει στις παραλίες;

    “Στις παραλίες έγινε καλή δουλειά γιατί είχαν βάλει εργάτες και καθάριζαν τους κάδους. Σήμερα που μιλάμε ακόμη, διατηρούνται οι ίδιοι γιατί έχουμε ακόμη κόσμο στο νησί και τις παραλίες. Θα ήταν εξυπηρέτηση σίγουρα να απασχοληθούν τώρα κάποιοι από εκείνους στην Ερμούπολη, αλλά περιμένω να μειωθεί ο κόσμος στα χωριά και τις παραλίες. Δίνουμε παντού προσοχή”.

  • Με φόντο την έναρξη της θητείας σας, έχετε πραγματοποιήσει συνάντηση και συζητήσεις με το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας;

“Τους κάλεσα και τους μίλησα. Οι περισσότεροι από εκείνους, θεωρώ πως με κατανόησαν. Λίγοι ίσως όχι. Δεν μπορούν όμως να δουλεύουν κάποιοι μόνο και ορισμένοι να μη δουλεύουν. Αυτό είναι ντροπή. Μπορεί να μην ταιριάζω σε άλλον τομέα, αλλά έχω μία “πολιτική” κι εγώ για τις υποθέσεις της Καθαριότητας και πιστεύω ότι θα δουλέψουμε καλά.

Να πω όμως, πως, αν απαιτηθεί, δεν θα φοβηθώ να τους αναφέρω, αν συνεχίσουν να διατηρούν την ίδια στάση”.

  • Έχετε ελλείψεις σε προσωπικό και πώς θα κινηθείτε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

“Από την Υπηρεσία μας έχουν συνταξιοδοτηθεί υπάλληλοι που ήταν μόνιμοι, θα φύγουν τρεις ακόμη, αρχές του νέου έτους, έχουν φύγει οι 6μηνίτες και θα ακολουθήσουν τέλος της εβδομάδας και οι 2μηνίτες και το προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ. Κατανοεί ο καθένας το πρόβλημα για την Υπηρεσία μας.

Γι αυτό το πρόβλημα ήρθα σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο. Του γνωστοποίησα τα θέματα για το προσωπικό και του ζήτησα οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Τουλάχιστον για το διάστημα και τους μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του χρόνου, γιατί το νέο έτος σίγουρα θα μπορέσουμε να απασχολήσουμε κάποιους εργάτες. Άρα, αυτό είναι ένα θέμα “ανοικτό” για το οποίο αναζητούμε ήδη λύση”.

  • Ποια η δέσμευσή σας απέναντι στους δημότες; Είστε στην πρώτη γραμμή και παλέψατε, παρά το θέμα υγείας που αντιμετωπίσατε. Αποδεικνύετε πως έχετε όρεξη να δουλέψετε για το νησί.

“Αγαπώ αυτό το πόστο και θα δουλέψω για τη Σύρο. Για ένα πιο καθαρό νησί. Ο κόσμος πληρώνει δημοτικά τέλη και αναμένει εύλογα ανταποδοτικές υπηρεσίες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν για να μπορέσω να εργαστώ για το νησί και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” θέλω να απευθύνω και στους ανθρώπους του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που με στηρίζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Δίνω τον λόγο μου στον κόσμο πως θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και τον ευχαριστώ από την καρδιά μου που με εμπιστεύθηκε κι εμένα και τον συνδυασμό μας”.