Ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης μιλάει για τα προβλήματα και την προετοιμασία του κλάδου στη Σύρο, ενόψει καλοκαιριού

Με προσωπική εργασία η κάλυψη κενών στην εστίαση

Διάχυτη είναι η αγωνία στους επιχειρηματίες εστίασης της Σύρου, ενόψει της σεζόν, καθώς προσπαθούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, με τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να είναι παρόντα.

Ήδη η αποτίμηση της πασχαλινής σεζόν ανέδειξε τις ελλείψεις σε αριθμό εργαζομένων, καθώς και σε ανάγκες υπερωριακής εργασίας, κατάσταση που προκάλεσε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών – πελατών τους, αλλά και παράπονα από μέρους τους.

Σήμερα, η προετοιμασία του κλάδου συνοδεύεται από έντονο προβληματισμό, με τον πρόεδρο της “Τερψιχόρης”, Δημήτρη Αρβανίτη να τονίζει στην “Κοινή Γνώμη”, πως ο “πονοκέφαλος” των κενών θέσεων, προφανώς θα καλυφθεί με πολύωρη -καθημερινά -, προσωπική εργασία των επιχειρηματιών.

· Ο κλάδος της εστίασης στη Σύρο είναι σε στάδιο προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν;

“Έχουν αρχίσει και ανοίγουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Το Πάσχα είχαμε κάποιες ελλείψεις σε προσωπικό και κάποιες επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν, επειδή δυστυχώς, είναι μεγάλο το κενό μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Οπότε, πλέον, αρχίζουν να ετοιμάζονται για να βρουν και προσωπικό. Υπάρχει θέμα με το προσωπικό που παραμένει σε έλλειψη. Σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων είναι χωρίς εργαζόμενους ακόμη και σήμερα. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό και δεν ξέρω αν κάποιες επιχειρήσεις τελικά, οδηγηθούν σε ένα μοτίβο, όπως πέρυσι, που άνοιξαν προς τα μέσα ή και προς τα τέλη Ιουνίου, επειδή δεν έβρισκαν προσωπικό”.

· Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που δεν βρίσκει ο κλάδος προσωπικό; Εισπράττετε παράπονα και για το θέμα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τα ωράρια;

“Το βασικό κομμάτι για την εστίαση είναι πως υπάρχουν 127.000 κενές θέσεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Είναι ανησυχητική η κατάσταση και ένα μεγάλο κομμάτι κενών θέσεων, είναι για τις Κυκλάδες. Πλέον, ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να έρθει από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά, όπως και στη Σύρο, για σεζόν, δηλαδή για 4, 5 ή και 6 μήνες, δυστυχώς με την κάρτα δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω, όσο και να θέλει. Οπότε αυτό, βάζει ένα μεγάλο “φρένο””.

· Αυτό προβληματίζει συνδυαστικά και με το αυξημένο κόστος διαμονής; Υπάρχουν κινήσεις από τους επιχειρηματίες για εύρεση καταλυμάτων;

“Βεβαίως και είναι σοβαρό το θέμα. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν στέγαση, αλλά και πάλι συναντάμε ένα πρόβλημα ως προς τα καταλύματα. Δηλαδή, κατά την τουριστική σεζόν είναι δύσκολο ο ιδιοκτήτης να διαθέσει το κατάλυμά του για να εξυπηρετήσει έναν εργαζόμενο, όταν θεωρεί πως μπορεί να το εκμεταλλευθεί και να έχει έσοδα. Θα είχε διαφορά να μείνει στο κατάλυμα ένας σερβιτόρος ή μάγειρας και διαφορετικά αυτό να διατίθεται σε καθημερινή βάση, με ενοίκιο. Είναι και αυτό το πρόβλημα ένα από τα βασικά πλέον για εμάς”.

· Άρα, προκαλεί “πονοκέφαλο” η έναρξη της σεζόν για τον κλάδο;

“Σίγουρα. Και είναι μεγάλος “πονοκέφαλος” γιατί δυστυχώς, ενώ προσπαθείς να κλείσεις ένα μέτωπο, ανοίγει κάποιο άλλο, οπότε ένας επιχειρηματίας, καλείται να έχει δικλείδες ασφαλείας για όλα τα μέτωπα”.

· Ειδικότερα, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα κάνετε κάποια κρούση και προς ποια κατεύθυνση; Είστε σε επαφή με το Επιμελητήριο Κυκλάδων ή θα απευθυνθείτε προς το αρμόδιο Υπουργείο;

“Εμείς προσπαθούμε να πιέσουμε το αρμόδιο Υπουργείο και μέσω του πανελλήνιου συλλόγου, δηλαδή της ΠΟΕΣΕ και μέσω του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ώστε να γίνονται κινήσεις και ενδεχομένως και από άλλα Επιμελητήρια. Δυστυχώς, δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι ένα πρόβλημα που έχει προκύψει και είναι του Υπουργείου Εργασίας. Αν το Υπουργείο δεν θέλει να δώσει λύση ή να ακούσει κάποια προβλήματα του κλάδου, που πράγματι υπάρχουν και μας απασχολούν πάρα πολύ, εμείς μετά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αυτή η επιμονή τους, δεν φέρνει λύση”.

· Φοβάστε ότι εν τέλει, θα επηρεαστεί η λειτουργία του κλάδου της εστίασης; Φοβάστε ότι κάποιοι θα “αναγκαστούν” να παρανομήσουν με όποιο κίνδυνο για ελέγχους;

"Ότι θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της κάθε επιχείρησης, θα υπάρχει. Γιατί αν δεν βρεθεί  το προσωπικό, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι σε επίπεδο λειτουργίας, θα υπάρχει θέμα είτε για την κουζίνα, είτε για το σέρβις. Και υπάρχει αγωνία γιατί οι πελάτες μας θα πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι, αλλά σαφώς και εμείς θα πρέπει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο 100%. Δυστυχώς, δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουμε γιατί όλα είναι μία αλυσίδα. Αν λειτουργήσουμε σωστά και ο πελάτης θα μένει ευχαριστημένος. Αυτομάτως, θα προβεί σε καλές κριτικές για την επιχείρηση και άρα για τον τόπο. Και να πω πως και το Πάσχα, πάλι με την έλλειψη προσωπικού, δυστυχώς, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις και παράπονα. Κατόπιν συζήτησης, διαπιστώθηκε αυτή η κατάσταση. Δεν είναι όμως πρόβλημα που δεν θέλουμε να λύσουμε οι επιχειρηματίες. Θέλουμε να λειτουργούν σωστά οι επιχειρήσεις μας. Φέτος το Πάσχα το θετικό είναι πως βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν οι ανοικτοί χώροι των επιχειρήσεων εστίασης”.

· Τι απολογισμό κάνατε για το Πάσχα και τι προσδοκάτε για το φετινό καλοκαίρι;

“Πήραμε μία καλή “ανάσα” το Πάσχα, φυσικά όχι στο 100% αυτό που αναμέναμε. Μιλάω για τους τζίρους γιατί ο κόσμος ήταν αρκετός. Ο κόσμος βγήκε και αυτό σίγουρα μας βοήθησε στα έσοδά μας και στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας.

Όσον αφορά στο καλοκαίρι, δεν μπορώ να πω κάτι με απόλυτη βεβαιότητα. Είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί σε επαφή που έχουμε και με καταλύματα και με ξενοδοχεία, δεν είναι πολύ αισιόδοξοι. Οι κρατήσεις δεν είναι αυτές που περιμέναμε. Ειδικά, αν δούμε τον τρέχοντα μήνα, τον Μάιο, πολλά καταλύματα είναι “κάτω” στις κρατήσεις.

Βλέπουμε και στα γύρω νησιά, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη Σαντορίνη έχουν επηρεάσει αρκετά. Υπάρχει θέμα στις κρατήσεις”.

· Ο μαθητικός τουρισμός σας έδωσε οικονομική “ανάσα”; Πώς είδατε να κυλάει η συγκεκριμένη επισκεψιμότητα το 2025;

“Έδωσε “ανάσα”. Δεν θα κρίνω αν αφήνουν 0,50 λεπτά ή 100 ευρώ, καθώς ακόμη και τα 0,50 λεπτά είναι χρήματα που δεν θα υπήρχαν στο νησί. Το θετικό με τον μαθητικό τουρισμό είναι πως ενισχύει το νησί σε κενή περίοδο, τουριστικά. Οπότε, αυτό βοήθησε αρκετές επιχειρήσεις και καταλύματα να δουλέψουν, τόσο πριν το Πάσχα, όσο και μετά το Πάσχα. Ακόμη και τώρα, βλέπουμε πως αρκετά σχολεία έρχονται προς το νησί μας και είναι θετικό”.

· Άρα, θεωρείτε πως η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, θα πορευθεί βάσει των συνθηκών που προαναφέρατε; Θεωρείτε πως για κάλυψη όποιων κενών, θα είναι απαραίτητη η συνδρομή των επιχειρηματιών σε μεγάλο βαθμό με προσωπική εργασία;

“Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και ήδη το Πάσχα λειτουργήσαμε παρομοίως. Δηλαδή, σχεδόν το 100% των επιχειρηματιών, έπρεπε να αναλάβουν δράση. Λυπάμαι που το αναφέρω, αλλά έτσι είναι η κατάσταση. Και δεν είναι ζήτημα να βοηθήσει κάποιος για μία ώρα. Οι επιχειρηματίες έπρεπε και έκαναν κανονικές 8ωρες βάρδιες. Δυστυχώς, για να αποφύγουμε το όποιο πρόβλημα κατά τη θερινή σεζόν, θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δυστυχώς”.

· Άρα, ζητάτε το Υπουργείο Εργασίας να σκύψει πάνω στο πρόβλημα με την ψηφιακή κάρτα και να δώσει λύση;

“Θα πρέπει γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Δεν είναι μία απλή βάρδια όπως το λιανικό εμπόριο. Δυστυχώς, μιλάμε για επιχειρήσεις με 10 ή 15 άτομα προσωπικό, οπότε, αν είναι το 50% σε έλλειψη, τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να λειτουργήσουν με υπερωρίες και υπερεργασία και δεν γίνεται νόμιμα. Οπότε, αυτός που θέλει να δουλέψει νόμιμα, δεν τον αφήνουν. Φοβάμαι πως το πρόβλημα θα διαπιστωθεί έντονα στο μέσον της σεζόν και δεν θα υπάρχει λύση και αντανακλαστικά”.

· Είναι και το ζήτημα της καλής εικόνας που λαμβάνει ή όχι, ο πελάτης που λειτουργεί διαφημιστικά ή δυσφημιστικά για έναν τόπο...

“Ακριβώς. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός. Όταν υπάρχει πρόβλημα στις “ναυαρχίδες” του τουρισμού, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα νησιά, τότε, όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά για τη χώρα. Πρέπει κεντρικά να το δουν σφαιρικά το θέμα. Ευελπιστώ να έχουμε μία καλή σεζόν με όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως από την πλευρά μας, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε”.