Συνέντευξη του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα Αθλητισμού στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, Γιάννη Βρούτση

“Έχουμε σκληρή δουλειά για τις αθλητικές υποδομές”

Βήματα οργανωμένα πρόκειται να ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στην προώθηση έργων και στη δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων για τις αθλητικές υποδομές του τόπου, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους, παρουσιάζουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.

Με απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα ορίστηκε εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού, ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, για τη μεγάλη ατζέντα που αναλαμβάνει την τρέχουσα θητεία, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, όπως τις Τεχνικές.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποφάσεων του Δημάρχου, ως εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού έχετε στην ευθύνη σας όλα τα θέματα που συνδέονται με αυτήν την ατζέντα. Έχετε ξεκινήσει να ενημερώνεστε; Ποια είναι η γενική εικόνα γι αυτά που παραλαμβάνετε;

“Μετά την ανακοίνωση αυτή έχω αναλάβει ό,τι έχει σχέση με τον Αθλητισμό. Είτε είναι υποδομές, είτε είναι δράσεις και δραστηριότητες, όπως και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Θέλουμε το Πάρκο και τη λειτουργία του να τα επικοινωνήσουμε σωστά στον κόσμο για να έχουμε οφέλη όσον αφορά στην ενημέρωση των παιδιών και στα εφόδια που λαμβάνουν για τη μελλοντική οδηγική συμπεριφορά τους.

Για το κομμάτι του Αθλητισμού δεν θέλω να μιλήσω με αρνητική διάθεση για το τί παρέλαβα, καθώς και οι προηγούμενοι θα μπορούσαν να έχουν πει ότι παρέλαβαν μεγάλα προβλήματα. Απλά θα πω πως ξεκινώντας τη θητεία έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές υποθέσεις”.

  • Πολύς λόγος γίνεται και για θέματα αδειοδοτήσεων των γηπέδων. Από την κυβέρνηση αποφασίστηκε και το περιθώριο παράτασης ενός έτους. Τί έχετε συναντήσει όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές της Σύρου;

"Έχω ενημερωθεί απόλυτα από την υπάλληλο την κα Βουτσαρά και οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο της ίδιας, αλλά και στο πρόσωπο των λίγων υπαλλήλων που είναι στο ΑΚΔΕ. Γνωρίζω λοιπόν πως υπάρχει μία παράταση για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα που παίζει η ομάδα του “Φοίνικα” και για το Κολυμβητήριο.

Οπότε θέμα αδειοδότησης ειδικά για τη Β΄ Κλειστή δεν θα έχουμε φέτος, αλλά είναι πάλι μία ετήσια παράταση. Οπότε λογικά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μέσα στη χρονιά αυτή για να μην υπάρξει θέμα αδειοδότησης το επόμενο διάστημα”.

  • Είχε ασκηθεί έντονη κριτική και από τον προκάτοχό σας όταν κατείχε τη θέση του εντεταλμένου για τον Αθλητισμό, ότι οι προηγούμενοι δεν μερίμνησαν για το Κολυμβητήριο. Ωστόσο, είδαμε αυτήν τη θητεία να συρρικνώνεται σημαντικά ο χρόνος λειτουργίας του. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των αθλητών και του ΝΟΣ;

“Επί προεδρίας κ. Κεράνη όταν ήμουν κι εγώ μέλος του ΟΠΑΣ πρέπει να πω πως λειτουργούσε κάποιους μήνες τον χρόνο και έκλεινε τον χειμώνα. Ασκήθηκε κριτική κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ότι το Κολυμβητήριο θα έπρεπε να δουλεύει, αλλά αποδείχθηκε στην πορεία ότι έκλεισε περισσότερους μήνες από αυτούς που κατηγορούσαν. Ενώ δούλευε έξι μήνες, τώρα δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο, δηλαδή το καλοκαίρι. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να βρούμε τα χρήματα για το πετρέλαιο, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μία μελέτη από τον ΝΟΣ. Θέλουμε να “σκύψουμε” πάνω σε αυτήν τη μελέτη και οτιδήποτε είναι προς όφελος του Κολυμβητηρίου, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε για να λειτουργεί περισσότερο. Η τηλεθέρμανση ενώ γνωρίζαμε ότι θα λειτουργήσει για λίγο ακόμη το εργοστάσιο της ΔΕΗ, προχώρησε. Καλώς έγινε το έργο, αλλά αν είχαμε καλύτερο σχεδιασμό ίσως να μη γινόταν αυτό το έργο και να είχαμε άλλες εξελίξεις”.

  • Αναφορικά με τις δύο μεγάλες Αθλητικές αίθουσες του ΑΚΔΕ την Α΄ και την Β΄ Κλειστή, πότε μπορούμε να περιμένουμε χρονικά την υλοποίηση των μεγάλων παρεμβάσεων;

“Όταν μου γνωστοποιήθηκε από τον κ. Λειβαδάρα ότι θα αναλάβω το κομμάτι του Αθλητισμού, πήγα ανεπίσημα στην κα Βουτσαρά και είπα πως η πρώτη κίνηση που θα κάνουμε, θα είναι για την Α΄ αίθουσα. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση πρώτα σε αυτόν τον χώρο, γιατί αν υλοποιηθεί εκεί το έργο, μπορεί να κλείσει κάποια στιγμή στο μέλλον και η Β΄ Κλειστή αίθουσα, αφού η Α΄ μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες μπάσκετ αλλά και βόλεϊ. Η Β΄ Κλειστή είναι μόνο για βόλεϊ. Άρα, θα προηγηθεί η αίθουσα για το μπάσκετ. Έχουμε μιλήσει ήδη με την Ένωση Καλαθοσφαιριστών και με τον κ. Σαλάχα και έχω πει ότι θα ξεκινήσουμε, αλλά όχι μέσα στο 2019. Περιμένουμε να δούμε για τη χρηματοδότηση αν θα την έχουμε από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και με τον κ. Αληφραγκή θα δούμε τα ζητήματα της στατικότητας και τη στεγανοποίησης για την Α΄ Κλειστή. Αν μπορούμε να την “κλείσουμε” το καλοκαίρι του 2020, θα προχωρήσουμε αμέσως. Ίσως λοιπόν, φέτος, να πορευθούμε με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Αν δούμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, δεν θα κάνουμε πρωταθλήματα και προπονήσεις.

Αναφορικά με τα εξωτερικά γήπεδα, προχωράμε ήδη σε προμήθειες για μπασκέτες με την κα Βουτσαρά. Τα γήπεδα αυτά έκλεισαν κατόπιν εντολής του αρμόδιου Υπουργού με αφορμή το τραγικό γεγονός που έγινε στη Χίο. Όταν κλείσει η Α΄ αίθουσα για το έργο, σκεφτόμαστε να κάνουμε μία μικρή κατασκευή στο γήπεδο δεξιά, ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποιο σκέπαστρο για τις προπονήσεις των παιδιών τον χειμώνα.

Πέραν αυτών, για την Β΄ Κλειστή αίθουσα υπάρχει μία συνεργασία με την Περιφέρεια και στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε κλείσει ένα ραντεβού με τον κ. Λεονταρίτη ώστε να εξετάσουμε πώς θα προχωρήσουμε με χρηματοδοτήσεις. Υπάρχουν κάποια χρήματα δεσμευμένα σύμφωνα με όσα γνωρίζω. Θα δούμε τί θα γίνει στο επόμενο ραντεβού”.

  • Αυτή τη χρονιά, δυστυχώς, μετρήσαμε ακόμη ένα λουκέτο στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου. Απασχολεί αυτό το θέμα μία μεγάλη μερίδα της αθλητικής κοινότητας. Πώς θα κινηθείτε από την πλευρά σας;

“Έκλεισε ένας “πνεύμονας” για τους αθλητές του ποδοσφαίρου. Όσοι ήμασταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια είχαμε τον φόβο για την κατάσταση με το βραχώδες τμήμα. Με τον κ. Αληφραγκή ήρθαμε ήδη σε επικοινωνία ώστε να ξεκινήσει μία μελέτη γεωτεχνική για να δούμε ποια είναι η κατάλληλη παρέμβαση. Αν ανοίξει το γήπεδο αυτό, θα λειτουργήσει ξανά μόνον αν υπάρξει η διαβεβαίωση ότι δεν θα πέσει ούτε ένα χαλίκι σε κεφάλι παιδιού.

Οπότε ήδη ξεκινήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών ώστε να δούμε στο άμεσο μέλλον την υπόθεση της μελέτης για το γήπεδο της Άνω Σύρου.

Ήδη μίλησα και με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων τον κ. Ρένο Φρέρη με τον οποίο, όπως και με όλες τις ομάδες είχαμε χθες (σσ. προχθές) ραντεβού, ώστε να εξετάσουμε αν στο γήπεδο της ΕΠΣ που είναι με χρησιδάνειο από τον Δήμο, μπορεί να διαμορφωθεί ένα μικρό γήπεδο 5x5 εντός του ίδιου χώρου για να υπάρξει ένας επιπλέον “πνεύμονας” για τις ομάδες, που σήμερα είναι όλες στο μεγάλο γήπεδο.

Να μου επιτρέψετε μία μικρή παρένθεση αναφορικά με την κατάσταση εκτός γηπέδου ΕΠΣ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς και τους φιλάθλους να σταθμεύουν στα διαθέσιμα parking του Σκλαβενίτη ή του ΑΚΔΕ, για να μην προκύψει κάποιο ατύχημα με τους μικρούς αθλητές εκτός γηπέδου, καθώς αυτός ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης”.

  • Τα τελευταία χρόνια το άθλημα της αντισφαίρισης μοιάζει να είναι ξεχασμένο από τις τελευταίες Δημοτικές Αρχές. Πέραν της αναποτελεσματικής παρέμβασης στις κερκίδες, οι οποίες παραμένουν με λουκέτο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα γήπεδα και στον χώρο των “αποδυτηρίων”. Έχετε πρόθεση ή πλάνο να φέρετε αποτέλεσμα για τις ανάγκες των αθλητών του τένις;

“Σε διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών που είμαι εντεταλμένος δεν έχω προλάβει να κάνω όλες τις συναντήσεις, οι οποίες όμως είναι σε εξέλιξη. Κάναμε μία κουβέντα και με την κα Βουτσαρά για μία αρχική παρέμβαση για λόγους ασφαλείας. Να αποκοπεί ένα δέντρο που είναι επικίνδυνο για τους αθλητές. Πέρα από αυτή την άμεση κίνηση, θα κοιτάξουμε στον προϋπολογισμό του 2020 τί μπορούμε να συμπεριλάβουμε ή να γίνει κάποια τροποποίηση με δεδομένο ότι το κόστος γι αυτά τα γήπεδα είναι μικρότερο συγκριτικά με άλλες ανάγκες. Εντός των επόμενων ημερών έχω και συνάντηση με τον Όμιλο Αντισφαίρισης. Σε κάθε περίπτωση τα γήπεδα του τένις είναι στην ατζέντα μας”.

  • Σχετικά με τα περιφερειακά γήπεδα μπάσκετ είχε δεσμευθεί η Περιφέρεια για χρηματοδοτήσεις. Σε επίπεδο συνεργασίας με τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, πώς θα προχωρήσετε γι αυτές τις υποδομές στην περιφέρεια της Σύρου;

“Με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη πιστεύω έχουμε μία άψογη συνεργασία και επειδή γνωριζόμαστε από τον χώρο του βόλεϊ, αλλά και επειδή σε πολλά θέματα αθλητικά, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Είμαι πεπεισμένος πως οτιδήποτε ζητηθεί από εκείνον, θα είμαστε δίπλα του και το αντίστροφο για να κάνουμε όσα περισσότερα στο μέτρο του εφικτού.

Όσα ακούστηκαν για τα Καμίνια, τον Πάγο και τη Βάρη είναι έργα της Περιφέρειας και αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε θα είμαστε δίπλα 100%”.

  • Για το στάδιο των Πευκακίων έχουμε ακούσει επανειλημμένως δηλώσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του έργου. Παρατηρείται όμως μία στασιμότητα. Έχει κολλήσει η υπόθεση; Προέκυψε κάποιο πρόβλημα;

“Σήμερα (σσ χθες) το πρωί μίλησα με τον κ. Αληφραγκή για το συγκεκριμένο θέμα αφού υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ μας. Υπάρχει η χρηματοδότηση και τα 750 χιλ. ευρώ και δεν είναι εκτός προγράμματος. Φυσικά και είναι ένα έργο που παραλαμβάνουμε και θα το συνεχίσουμε. Ακριβή ημερομηνία για την υπογραφή της σύμβασης, δεν μπορώ να πω. Όμως, μπορώ να αναφέρω ότι θα γίνει άμεσα. Έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό.

Να επισημάνω όμως, ότι αυτό το γήπεδο όταν θα λειτουργήσει, θα είναι ουσιαστικά ένα προπονητήριο. Ίσως σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί πώς θα αποκτήσουμε μία “εγκατάσταση” που θα εξυπηρετεί για όλα τα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, στίβος κλπ). Προσωπικά θα ήθελα να δω αυτό να υλοποιείται κάποια στιγμή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων”.

  • Κατά την προηγούμενη θητεία είδαμε πως η Δημοτική Αρχή του κ. Μαραγκού είχε δαπανήσει πολλά χρήματα σε διοργανώσεις προκειμένου να αναπτύξει το προφίλ της Σύρου ως προορισμού αθλητικού τουρισμού. Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε πως δεν κατοχυρώθηκαν διοργανώσεις, όπως ενδεικτικά το LG AEGEAN BALL FESTIVAL. Τη νέα Δημοτική Αρχή την ενδιαφέρει το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού; Θα το ενισχύσει ουσιαστικά;

“Ήταν κάποιες διοργανώσεις πολύ καλές όπως το LG AEGEAN BALL και το Τρίαθλο. Ήδη έχω έρθει σε επαφή για το κομμάτι του 3on3 και περιμένω να τελειώσει ο κ. Πρίντεζης από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του για να έχουμε νέα επαφή. Λογικά κατά το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε σαφή εικόνα για το μπάσκετ. Θα συζητηθεί και με τους διοργανωτές, αν είναι εφικτό να μην “φορτώσουμε” με τόσα πολλά γήπεδα την πλατεία Μιαούλη, αλλά να είναι εκεί μόνον το κεντρικό.

Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε βέβαια. Ο αθλητικός τουρισμός μας ενδιαφέρει ξεκάθαρα. Παρομοίως, θα εξετάσουμε και τί θα γίνει με τη διοργάνωση του beach volley. Επιθυμία μας είναι πάντως να δούμε όλες τις παραμέτρους και να ακούσουμε και τί θέλει ο κόσμος για την πλατεία”.

  • Ποια είναι η δέσμευση – δήλωσή σας προς την αθλητική κοινότητα της Σύρου και τη νεολαία για τη νέα θητεία;

“Θέλω να συνεχίσω τα καλά που βρήκα. Να διορθώσω ό,τι μπορώ να διορθώσω και να προσπαθήσω να μην προσθέσω προβλήματα, αλλά να λύσω όσα περισσότερα. Να γνωρίζουν όλες οι ομάδες ότι θα έχουν έναν εντεταλμένο σύμβουλο, ο οποίος θα είναι δίπλα τους ουσιαστικά. Θέλω πριν προκύπτει το όποιο πρόβλημα, να συζητάμε για όσες ανάγκες έχουν καταγράψει. Δεν ξέρω αν θα τα λύσουμε όλα και αμέσως, αλλά δεσμεύομαι ότι θα προσπαθούμε πάντα. Έχουμε σκληρή δουλειά για τις αθλητικές υποδομές”.