Πρώτη ενημέρωση για τις προτεραιότητες του Τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Αλίκη Λεονταρίτη

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο η διοργάνωση εκδηλώσεων»

  • Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:17

Μία πρώτη “γεύση” σχετικά με τις σκέψεις της νέας Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για την κατεύθυνση που επιθυμεί να κινηθεί στον τομέα του πολιτισμού, έδωσε η κ. Αλίκη Λεονταρίτη.

Η συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η νέα Αντιδήμαρχος, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίοι χάρισαν μία απολαυστική και πλούσια σε ιστορικές πληροφορίες περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με σημείο εκκίνησης το Άνω Τέρμα και σηματοδότησε επίσημα την έναρξη άσκησης των αρμοδιοτήτων της Αντιδημάρχου, η οποία στο παρελθόν είχε συνδράμει στην καθιέρωση του συγκεκριμένου θεσμού στην Ερμούπολη, από τη θέση της ειδικής συνεργάτιδος του επί σειράς δεκαετιών Δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα.

Στο καλωσόρισμά της, η κ. Λεονταρίτη, συνοδευόμενη από τα στελέχη του Τμήματος – Πολιτισμού του Δήμου, εξέφρασε στους Μικρούς Ξεναγούς τόσο της Άνω Σύρου, όσο και της Ερμούπολης τη χαρά της για το γεγονός ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο είχε «αποχαιρετίσει» το Δήμο πριν από πέντε χρόνια, αποτελεί την πρώτη σελίδα του νέου κεφαλαίου που μόλις άνοιξε στη ζωή της.

Προτεραιότητα οι πολιτιστικές υποδομές

Η κ. Λεονταρίτη, ξεκίνησε από τους Μικρούς Ξεναγούς, δεσμευόμενη ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της νέας δημοτικής αρχής, με την αναβάθμιση του χώρου όπου φιλοξενείται η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, για τον οποίο, όπως σημείωσε, έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με τη Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Όσον αφορά στη λειτουργία μουσείου στο χώρο, η Αντιδήμαρχος επεσήμανε, ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως η λειτουργία ενός Μουσείου προϋποθέτει γερές βάσεις και πολύ δυνατές οικονομικές προϋποθέσεις». Δήλωσε, πως ευελπιστεί στη συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ τόνισε, ότι «η δυσκολία της δημιουργίας ενός μουσείου έγκειται στην ανάγκη οικονομοτεχνικής μελέτης, μουσειολόγου κλπ. Ωστόσο, θα ξεκινήσουμε με την επαναλειτουργία της Έκθεσης και στην πορεία θα τα δούμε όλα».

Στη συνέχεια, η κ. Λεονταρίτη αναφέρθηκε στις πολιτιστικές υποδομές στη Σύρο, εξηγώντας πως άμεσα διενήργησε μία επιθεώρηση – καταγραφή όλων των προβλημάτων και αναγκών των χώρων πολιτισμού, ξεκινώντας από το θέατρο και καταλήγοντας στον Χώρο Πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου» με σκοπό να γίνει μία αξιολόγηση και να τεθούν προτεραιότητες.

Εκτός της απαραίτητης συντήρησης του Βιομηχανικού Μουσείου, σε προτεραιότητα έχει τεθεί το Σκαγιοποιείο Αναιρούση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει επικοινωνία, με στόχο τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και συγκεκριμένα με τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Όσον αφορά στο χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου”, η κ. Λεονταρίτη σημείωσε, πως «επισκέφτηκα τον χώρο για την απαραίτητη καταγραφή και έμεινα άφωνη. Αισθάνθηκα περίεργα γιατί πρόκειται για έναν χώρο που φέρει ένα τόσο βαρύ όνομα και δεν του αξίζει η σημερινή του κατάσταση», ενώ υπογράμμισε, πως ήδη βρίσκονται εξέλιξη κινήσεις για την αναβάθμιση του χώρου και «στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα γνωστά νομικά θέματα, χρειάζεται μία εκ νέου οικονομοτεχνική μελέτη και ένας σχεδιασμός των λειτουργικών και οικονομικών αναγκών ώστε να έχει τη δυνατότητα για φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων, ισάξιων του ονόματος του Μάνου Ελευθερίου», με την ίδια να δηλώνει πως θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και το θέμα της πρόσβασης προς τον συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης, η κ. Λεονταρίτη σημείωσε, πως άμεσα θα ξεκινήσει και η αναβάθμιση του Ενυδρείου στο Κίνι, για το οποίο «θα υπάρξει μία συνεργασία με το ΕΠΑΛ, το οποίο δημιούργησε εφαρμογές για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό του. Θέλουμε να αναβαθμιστεί η δομή και να είναι έτοιμη για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Θα δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση των προβλημάτων τόσο στον υπαίθριο χώρο όσο και στο εσωτερικό, όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα των ψαριών».

Πολιτιστικό πρόγραμμα ποιότητας, όχι ποσότητας

Ταυτόχρονα, η κ. Λεονταρίτη έκανε αναφορά και στην κατεύθυνση, την οποία επιθυμεί να δώσει στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο το βιβλιαράκι εκδηλώσεων. Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι το μοναδικό θέμα είναι η οργάνωση των εκδηλώσεων. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Και θα προτιμήσω να υπάρχουν λιγότερες αλλά δυνατές εκδηλώσεις και μάλιστα οι περισσότερες εξ’ αυτών να μην περιορίζονται μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά να έχουν μία μεγαλύτερη εμβέλεια. Ως εκ τούτου, τα διεθνή φεστιβάλ ασφαλώς ήταν τα πρώτα σημαιάκια του σχεδιασμού, τα οποία θα τοποθετηθούν και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Πολιτισμός είναι η πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης σε έναν χώρο ασφαλή, αξιοπρεπή και αισθητικά όμορφο. Και το κυριότερο… οποιαδήποτε εκδήλωση και να γίνει, είτε κοστίζει είτε όχι, εγώ θα έχω μία αρχή. Όφελος και ζημία. Όφελος δεν είναι μόνο τα έσοδα που θα αφήσει στο δήμο. Ο Δήμος μπορεί να δώσει χρήματα για μία εκδήλωση, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό να ανταποδώσει. Το πνευματικό και πολιτιστικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει ένα οποιοδήποτε έξοδο. Κάπως έτσι θα τα ζυγίζω και θα προσπαθώ να τα ισορροπώ. Όπως επίσης, θα προσπαθήσω μία ισόρροπη ανάπτυξη του τουριστικού και του πολιτιστικού προϊόντος, τα οποία πιστεύω πως θα συνδέσουμε», τόνισε.

Αποφόρτιση και συντήρηση του Θεάτρου Απόλλων

Σε ό,τι αφορά στο Θέατρο Απόλλων, η κ. Λεονταρίτη ξεκαθάρισε, πως «επιδιώκουμε μία ανακατανομή των εκδηλώσεων, ώστε να αποφορτίσουμε ελαφρώς το Θέατρο από αυτό τον τεράστιο όγκο εκδηλώσεων που φιλοξενεί. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα Θέατρο και στις επόμενες μελλοντικές γενιές γιατί αν δεν συντηρηθεί, όπως πρέπει, θα υπάρχουν προβλήματα. Θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα γίνεται υπερβολική κατάχρηση του χώρου».

Επιπλέον, στόχο αποτελεί και η βελτίωση του προβλήματος των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων, που διεξάγονται ταυτόχρονα, με την Αντιδήμαρχο να επισημαίνει, ότι «θα γίνει ανακατανομή και θα είμαι αυστηρή. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, αλλά δεν πειράζει», δηλώνοντας, πως οι εκδηλώσεις θα αξιολογούνται από την Επιτροπή Πολιτισμού.

Σε συνεργασία δε, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλη Καραμητσάνη, προσκλήθηκε ο διευθυντής ασφαλείας της ΕΛΣ ώστε να δει το θέατρο και να παρέχει τεχνογνωσία του.

Η κ. Λεονταρίτη ανέφερε πως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο τροποποίησης κάποιων όρων του κανονισμού του Θεάτρου, ενώ μεταξύ των προθέσεών της είναι και η επανατοποθέτηση στεγάστρου.

Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη να έρθει στο φως η εξαιρετική απο έργα εικαστικών περιουσία του Δήμου, τα οποία έως σήμερα βρίσκονται πρόχειρα αποθηκευμένα, με την ίδια να δηλώνει την επιθυμία της μερικά εξ αυτών, να εκτίθενται σε μόνιμο χώρο το χειμώνα. «Δεν είναι ωραίο να βλέπεις έργα αποθηκευμένα με αυτόν τον τρόπο και ήδη έχω ζητήσει μία επανακαταγραφή ώστε να ξέρουμε τι έχουμε παραλάβει», είπε.

Επιπλέον, μία νέα συνεργασία ξεκινάει με την ΑΜΚΕ «HERMeS» με πρόεδρο τον κ. Χατζηγρηγορίου. Σε συνεργασία με τη Europa Nostra, που αποτελεί «φωνή του πολιτισμού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκέψη της κ. Λεονταρίτη είναι να δημιουργηθούν Πολιτιστικές Διαδρομές, αρχικά στην Ερμούπολη, με νεοκλασικά κτίρια δημοτικά ή ιδιωτικά, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες, όπου συμπυκνωμένα θα αναγράφεται η ιστορία τους σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Οι πολιτιστικές διαδρομές θα υποστηρίζονται και με εφαρμογή για κινητά.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει και το πρότζεκτ δρομολογείται», ανέφερε η Αντιδήμαρχος, τονίζοντας, ότι «εφόσον θα συνεργαστούμε με τη Europa Nostra, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στοχεύει να γίνει μέλος της και είναι σημαντικό, γιατί λίγοι Δήμοι έχουν αυτή τη δυνατότητα».

«Πρωταρχικός σκοπός η εκπαίδευση των ανθρώπων του τουρισμού»

Η κ. Λεονταρίτη έκανε επίσης και μία πολύ σύντομη αναφορά και στον τομέα του τουρισμού. Η κ. Λεονταρίτη σημείωσε, πως η νέα δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να συνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό, προκειμένου να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη των δύο προϊόντων της Σύρου, φυσικά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τους επαγγελματικούς φορείς.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με το Επιμελητήριο και για μένα είναι πρωταρχικός σκοπός η εκπαίδευση των ανθρώπων της παροχής υπηρεσιών. Στη σχετική σύσκεψη που είχαμε, συζητήσαμε την αναζήτηση τέτοιων προγραμμάτων για συνεχόμενα σεμινάρια, πιστοποιημένα, ώστε οι άνθρωποι του τουρισμού (επιχειρηματίες, σερβιτόροι, οι κυρίες που καθαρίζουν τους χώρους φιλοξενίας) να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν, να λάβουν την πιστοποίησή τους, ενώ θα μας ενδιέφεραν εξίσου και προγράμματα, στη φιλοσοφία του Erasmus, που επιτρέπουν την ανταλλαγή των εκπαιδευομένων και τεχνογνωσίας μεταξύ δύο χωρών. Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητήριου θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αναζήτησης σχετικών προγραμμάτων και μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα κάνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του τουριστικού προϊόντος, η Αντιδήμαρχος σημείωσε πως με τους συνεργάτες της βρίσκεται σε τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία με τον τουριστικό manager κ. Νότη Μαρτάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε υπογράψει σύμβαση με την απελθούσα δημοτική αρχή. «Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα έρθει στη Σύρο και θα μας απλώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Εμείς γνωρίζουμε που θέλουμε να κατευθυνθούμε, ωστόσο ηθικά και τυπικά περιμένουμε και τον στρατηγικό σχεδιασμό του κ. Μαρτάκη, να τα βάλουμε στο τραπέζι, να δούμε αν υπάρχει απόκλιση, πώς θα συνεχίσουμε, αν τηρεί τις προϋποθέσεις βάσει της σύμβασης την οποία έχει υπογράψει. Αμέσως μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα πράγματα», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ορκωμοσίας της νέας περιφερειακής αρχής στη Σύρο η κ. Λεονταρίτη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα. Όπως επεσήμανε, η συνάντηση κύλησε ευχάριστα «και μέσα από τη συζήτησή μας δημιουργήθηκε η εντύπωση για μία ελπιδοφόρα επικοινωνία και συνεργασία στο μέλλον».