Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη νέα αυτοδιοικητική θητεία, με όλες τις πλευρές να δίνουν μηνύματα συνεργασίας και σύμπνοιας

Επίσημη... “πρώτη” με μηνύματα αλληλοσεβασμού και συμπόρευσης

Ανάδειξη Προεδρείου Δ.Σ. και Προέδρων και μελών των δημοτικών Επιτροπών

Με την έκφραση βούλησης από όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να υπάρξει γόνιμη συνεργασία στο πλαίσιο λειτουργίας του οργάνου, προς όφελος του τόπου, ξεκίνησε η αυτοδιοικητική θητεία, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ευχές, για μία καλή και παραγωγική θητεία, αλλά και πνεύμα ομοθυμίας, μεταξύ των μελών της νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κυριάρχησαν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας τετραετίας, στην οποία ορίστηκαν τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Τόσο ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας στην πράξη, προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικά ζητήματα για το νησί.

Της ενάρξεως της πρώτης συνεδρίασης προήδρευσε, όπως ορίζει ο νόμος, ο πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Πέτρος Μώτος, ο οποίος στο χαιρετισμό του προς το Σώμα, συνεχάρη όλους τους συμβούλους για την εκλογή τους, ενώ ευχήθηκε, «από αύριο όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλό του νησιού μας. Εύχομαι σε όλους, καλή δύναμη και κουράγιο, και καλή συνεργασία».

Όπως εξήγησε στα μέλη του Δ.Σ. ο κ. Μώτος, σύμφωνα με το ν. 3852/2010, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνεται από την πλειοψηφία, ο Αντιπρόεδρος από τη μείζονα μειοψηφία και ο Γραμματέας από την ελάσσονα μειοψηφία. Εν συνεχεία, οι προτεινόμενοι ψηφίζονται από το Σώμα, με ξεχωριστή ψηφοφορία για τον καθένα.

Για την καταμέτρηση των ψήφων, κλήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Κανδιώ Μαραγκού.

Κατόπιν της διαδικασίας της ψηφοφορίας και μετά την καταμέτρηση των ψήφων, στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε και εξελέγη ο Δημοτικός Σύμβουλος, από την παράταξη της πλειοψηφίας, κ. Γιάννης Κεράνης. Κατά την ψηφοφορία, έλαβε 24 ψήφους, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Στη θέση του Αντιπροέδρου, εξελέγη ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος προτάθηκε στο Σώμα από τον επικεφαλής, κ. Γιώργο Μαραγκό, κ. Δομένικος Σαγκινέτος, λαμβάνοντας 21 θετικές ψήφους, με ένα άκυρο και πέντε λευκά ψηφοδέλτια.

Τέλος, στη θέση της Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, προτάθηκε και εξελέγη η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Πρώτα η Σύρος», κ. Μαρία Καζατζάκη, η οποία έλαβε 16 θετικές ψήφους, με δύο άκυρα ψηφοδέλτια και εννέα λευκά.

«Καλλιέργεια πνεύματος αλληλοσεβασμού και συνεργασίας»

Της διαδικασίας εκλογής του Προεδρείου ακολούθησαν χαιρετισμοί, από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Ευχόμενος υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας σημείωσε, πως «το πνεύμα του αλληλοσεβασμού, της συναίνεσης, της συνεργασίας, είναι αυτό που πιστεύω πως θα πρέπει να καλλιεργήσουμε, διότι με αυτό τον τρόπο, θεωρώ, πως θα βαδίσουμε στο δρόμο της επίλυσης των προβλημάτων του νησιού και όλοι μαζί από κοινού, να μπορέσουμε να καταφέρουμε το βέλτιστο», υποστηρίζοντας, πως κατά την πρώτη συνεδρίαση υπήρξαν οι ενδείξεις, πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και επιθυμητό από όλους.

«Μία εποικοδομητική αντιπολίτευση είναι πάρα πολύ ουσιαστική. Με τις προτάσεις της, προλαβαίνει ίσως κάποιες παραλείψεις ή σφάλματα της πλειοψηφίας. Θα το δείτε και στην πράξη, πως είμαστε θετικοί, γιατί πιστεύω πολύ – το έχω πει ήδη και στην τελετή ορκωμοσίας – στο πνεύμα της συνεργασίας και της συναίνεσης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα το καλλιεργήσουμε περαιτέρω και στο μέλλον θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, από αυτή τη σημερινή ψηφοφορία», επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Λειβαδάρας.

«Να συμβάλουμε με γόνιμες προτάσεις»

Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Γιώργος Μαραγκός υπερθεμάτισε των λεγομένων του Δημάρχου, διαβεβαιώνοντας, πως «κι εμείς ως παράταξη της μείζονος μειοψηφίας θα έχουμε μία καλόβουλη και καλόπιστη στάση στα πράγματα. Μας ενδιαφέρει η πρόοδος και η ανάπτυξη του νησιού μας. Άρα λοιπόν, με την έννοια αυτή, νομίζω ότι η εποικοδομητική παρουσία στα πράγματα, η καλή προαίρεση, η γόνιμη και παραγωγική συμμετοχή όλων των συμβούλων, ανεξαρτήτως παρατάξεων, είναι πολύ σημαντική».

Ανέφερε επίσης, ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε φάση ή διαδικασία υλοποίησης, είτε επίσης βρίσκονται σε διαδικασία χρηματοδότησης» και ως εκ τούτου, «είναι πολύ κρίσιμο για το νησί μας, να ελαχιστοποιήσουμε τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις, προκειμένου όλα αυτά τα μεγάλα και σημαντικά έργα να υλοποιηθούν απρόσκοπτα, εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, για το νησί μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό επίσης κρίσιμο είναι «να μπορέσουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε με γόνιμες προτάσεις, με καθαρό πολιτικό λόγο, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα πλέγμα δράσεων, πρωτοβουλιών και έργων, νέας οπτικής για το νησί μας, τα οποία βέβαια θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού μας».

Επιπλέον, ευχήθηκε καλή παρουσία και καλή θητεία στο νέο Προεδρείο, εξέφρασε την πεποίθηση, πως θα λειτουργήσει δίκαια προς όλες τις πλευρές, «διότι η έγκαιρη προετοιμασία των θεμάτων, η καλή συνεννόηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, είναι εκ των ουκ άνευ, προκειμένου τα θέματα να προετοιμάζονται, να έρχονται εισηγήσεις συγκροτημένες και τεκμηριωμένες, ώστε να μπορούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις».

«Οι ευχές θα δείξουν στην πράξη αν θα εφαρμοστούν»

Τον κύκλο των χαιρετισμών των επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας άνοιξε η κ. Καζατζάκη, ευχόμενη καλή και γόνιμη συνεργασία, υποστηρίζοντας, ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από ανθρώπους ικανούς, στο σύνολό του, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα για τον τόπο».

Ενημερώνοντας το Δήμαρχο και το Προεδρείο, πως η παράταξη έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, ανέφερε, πως τα μέλη της «διέπει αντικειμενικότητα, μας διέπει αγωνιστικότητα, μας διέπει διάθεση για συνεργασία, αλλά μας διέπει κατά κύριο λόγο η ανάγκη να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να προοδεύσει η Σύρος», σημειώνοντας πως η παράταξη θα βρίσκεται στη διάθεση του Δημάρχου, στην περίπτωση που επιθυμεί να αξιοποιήσει τα μέλη της, δηλώνοντας, ότι «είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Καΐλης, σημείωσε προς το Σώμα, ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα στο ανώτατο πολιτικό όργανο του νησιού μας κι εμείς ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε και ως τέτοιο παλεύουμε να αντιμετωπιστεί από όλους μας και ειδικά από τον κόσμο παραέξω. Είμαστε εδώ, πέρα από τις τυπικές ευχές που δίνουμε οι οποίες και προφανώς ισχύουν, καθώς αυτές στην πράξη θα δείξουν αν θα εφαρμοστούν, ο καθένας με ποιον και πού συντάσσεται».

«Εμείς αυτό που μπορούμε να σας πούμε, με απλά και λίγα λόγια, είναι ότι εμείς παλεύουμε φυσικά για το νησί μας, να είναι το νησί μας καλύτερο, να έχουμε πρόοδο στο νησί μας, με την ειδοποιό διαφορά, ότι όταν εμείς λέμε πρόοδο, ανάπτυξη, βάζουμε πρώτα απ' όλα τον άνθρωπο. Θεωρούμε δηλαδή, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι ένας τόπος δεν μπορεί να ευημερήσει, δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όσο ο κόσμος του δεν ευημερεί. Και σε αυτό το σκοπό, εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, τόσο εντός, όσο και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Καΐλης, ευχόμενος καλή αρχή στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δέσμευση για τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Κεράνης, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκινημένος και ταυτόχρονα πολύ χαρούμενος, γιατί θεωρώ μεγάλη τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου το Δήμο μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, που με τιμήσατε με την ψήφο σας και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο, που με πρότεινε για τη θέση του Προέδρου».

Διαβεβαίωσε δε, τους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι «θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες, να είμαι δίκαιος με όλους, να έχετε έγκαιρα ολοκληρωμένες εισηγήσεις για όλα τα θέματα, έτσι ώστε οι αποφάσεις μας να είναι όσο το δυνατόν τεκμηριωμένες και σωστές προς όφελος του τόπου μας. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος όλων μας».

Κλείνοντας, τόνισε, ότι «η σύνθεση, κατά τη γνώμη μου, του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πάρα πολύ καλή, έχει έμπειρους συμβούλους, έχει νέους ανθρώπους και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ ευχήθηκε καλή θητεία με υγεία, δουλειά και συνεργασία.

Ορισμός Προέδρων και μελών των δημοτικών Επιτροπών

Μπαίνοντας στη διαδικασία ορισμού και ψήφισης των Προέδρων και των μελών των δημοτικών επιτροπών, ο κ. Κεράνης εξήγησε προς το Σώμα, ότι η θητεία των δημοτικών επιτροπών ξεκινά από τις 8 Σεπτεμβρίου 2019 και τελειώνει στις 6 Νοεμβρίου 2021, στο όριο της μισής ακριβώς αυτοδιοικητικής περιόδου.

Τόσο η Οικονομική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συγκροτείται από το Δήμαρχο ή έναν ορισμένο Αντιδήμαρχο αντ' αυτού στη θέση του Προέδρου, συν ακόμη δύο Αντιδημάρχους, οι οποίοι ορίζονται από το Δήμαρχο, αλλά και τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, με τους αναπληρωματικούς τους.

Η διαδικασία του υπολογισμού γίνεται βάσει εκλογικού μέτρου, το οποίο προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων, ήτοι για το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης 27, με τα μέλη που εκλέγονται στην Οικονομική Επιτροπή, ήτοι 4 μέλη. Το εκλογικό μέτρο για το Δήμο, είναι 6,75.

«Η παράταξη της πλειοψηφίας, έχει 14 δημοτικούς συμβούλους και άρα στην πρώτη κατανομή έχει δύο θέσεις στην Επιτροπή και έχει ένα υπόλοιπο 0,5. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, στην πρώτη κατανομή καταλαμβάνει μία έδρα, με υπόλοιπο 3,25, καθώς έχει 10 δημοτικούς συμβούλους. Θα δείτε, ότι παραμένει αδιάθετη μία έδρα, οπότε πάμε στη δεύτερη κατανομή και έτσι την καταλαμβάνει η παράταξη με το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Η παράταξη αυτή, είναι του κ. Μαραγκού, η οποία όπως είπαμε έχει υπόλοιπο 3,25. [...] Η παράταξη “Πρώτα η Σύρος”, η οποία αποτελείται από 2 Δημοτικούς Συμβούλους, στην πρώτη κατανομή δεν καταφέρνει να εκλέξει κάποιο μέλος, αλλά και στη δεύτερη, αν συμμετείχε, θα είχε και πάλι μικρότερο υπόλοιπο από το 3,25 της παράταξης του κ. Μαραγκού. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ. Καΐλη», σημείωσε ο κ. Κεράνης.

Οι αντιπρόεδροι των Επιτροπών εκλέγονται στην πρώτη συνεδρίαση με φανερή ψηφοφορία, αφού συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των μελών.

Κατά την παραπάνω διαδικασία, ο Δήμαρχος όρισε Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιάννη Πιταούλη, και τακτικά μέλη τους Αντιδημάρχους, κ.κ. Νίκο Φωτεινιά και Μηνά Αληφραγκή, ενώ από την ψηφοφορία εξελέγησαν ως τακτικά μέλη, από την παράταξη της πλειοψηφίας, η κ. Μαραγκού Κανδιώ και ο κ. Ευάγγελος Χαλκιάς και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, κ. Γιώργος Μαραγκός και ο κ. Αλέξης Αθανασίου.

Αναπληρωματικά μέλη των μελών από την παράταξη της πλειοψηφίας εξελέγησαν οι κ.κ. Πέτρος Μώτος και Γιάννης Κουταβάς, ενώ από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, οι κ.κ. Γιώργος Δούναβης και Δημήτρης Κοσμάς.

Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με απόφαση Δημάρχου, ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Νίκος Φωτεινιάς και τακτικά μέλη, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Πέτρος Μώτος και Αλίκη Λεονταρίτη. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τακτικά μέλη αναδείχτηκαν, από την παράταξη της πλειοψηφίας, οι κ.κ. Μηνάς Αληφραγκής και Μάρκος Ρούσσος και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Μάριος Βουτσίνος και ο κ. Γιώργος Δούναβης.

Ως αναπληρωματικά μέλη, βάσει της ψηφοφορίας, ορίζονται, για την παράταξη της πλειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Βρούτσης και η κ. Αγγελική Πρίντεζη, ενώ για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Νίκος Σκευοφύλαξ και η κ. Ρόζα Ξανθάκη.