Αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέγραψε πλήθος παραβάσεων

Ανύπαρκτη πυρασφάλεια στον ΧΥΤΑ Σύρου

Τραγικές ελλείψεις κατέδειξε η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον ΧΥΤΑ Σύρου, με την πυρασφάλεια του χώρου να είναι ανύπαρκτη, ακόμα και ως προς τα στοιχειώδη.

Oι μεγάλης εντάσεως άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες, σήμαναν πορτοκαλί συναγερμό για τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών, με την Πολιτική Προστασία να κατατάσσει την περιοχή στην κατηγορία κινδύνου 4.

Αυτό αποτέλεσε και έναν σημαντικό λόγο για τη διενέργεια ελέγχων από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προβαίνοντας σε αυτοψίες σε πολλά επίφοβα σημεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης ετοιμότητα και διασφάλιση της ετοιμότητας των φορέων.

Όμως περισσότερο από απογοητευτική καταγράφηκε η κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Σύρου, καθώς η αυτοψία του κλιμακίου της Πυροσβεστικής οδήγησε σε διαπιστώσεις τραγικών ελλείψεων, ανυπαρξία συντήρησης και μηδενικά μέτρα πυρασφάλειας.

Η ανυπαρξία στην παροχή των υποχρεωτικών καλύψεων πυρασφάλειας, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια της αυτοψίας, αφορά σε κατεστραμμένες πυροσβεστικές φωλιές, φθαρμένα και ελλιπή μήκη των σωλήνων πυρόσβεσης, απουσία ακόμα και της στοιχειώδους ποσότητας χώματος για τις απαραίτητες επιχωματώσεις των απορριμμάτων στο κύτταρο, καμία μέριμνα αποψίλωσης των γύρω χώρων, με παράλληλα καταγραφή ευρύτερης περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ο ΦΟΔΣΑ, ως ο δημοτικός φορέας, υπ’ ευθύνη του οποίου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, αποδείχθηκε όχι μόνο ανέτοιμος αλλά πλήρως αδιάφορος ως προς τις υποχρεώσεις πυρασφάλειας που πρέπει να διαθέτει ο χώρος.

Το πλέον ανησυχητικό αλλά και άξιο διερεύνησης είναι η καταγραφή των ελλείψεων, αλλά και των φθορών στον εξοπλισμό πυρασφάλειας, που δεν αποτελούν αστοχία ή έστω τυχαία αμέλεια κάποιων ημερών, εβδομάδων ή ακόμα και μηνών, αλλά πλήρους απουσίας της σχετικής μέριμνας επί σειρά ετών.

Αυτή την τραγική κατάσταση πρόκειται να παραλάβει και καλείται να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή, ενώ αδιαφορία επιδείχθηκε για ακόμα μία φορά εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, όχι μόνο ως προς την ασυνέπεια που επέδειξε ως προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά ακόμα και ως προς την ενημέρωση της από τα αρμόδια πυροσβεστικά όργανα, όταν ο νυν πρόεδρος του, Μάρκος Πρίντεζης, ενώ δήλωνε κλινήρης σε κλήση της Πυροσβεστικής για ενημέρωση, εντός λίγων ωρών εθεάθη να βρίσκεται, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, σε ρόλο διασκεδαστή, σε αθλητική διοργάνωση.

Η νέα διοίκηση που θα αναλάβει τον ΦΟΔΣΑ

Η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει παραλάβει επισήμως ακόμη τη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ, καθώς τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων, στα οποία προσανατολίζεται να αναλάβουν τα ηνία του φορέα, ο Γιάννης Βρούτσης για τη θέση του προέδρου και η Αγγελική Πρίντεζη για τη θέση της αντιπροέδρου, πρόκειται να προταθούν στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα ψηφίσει σχετικά, ενώ έπεται η τελική έγκριση της απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο προαναφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι όταν έλαβαν γνώση για τη διενέργεια της αυτοψίας από την Πυροσβεστική, επικοινώνησαν άμεσα με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχο, Σπ. Πέτρου, με τον οποίο πραγματοποίησαν συνάντηση για να έχουν πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα διαπιστωθέντα όσο και για τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες υποχρεούται να προβεί ο φορέας.

Σε επικοινωνία με τον προοριζόμενο για τη θέση του προέδρου, δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Βρούτση, επιβεβαίωσε την άθλια υπάρχουσα κατάσταση και τις σοβαρότατες ελλείψεις πυροπροστασίας στον ΧΥΤΑ.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Δεν είμαι της άποψης να λέω ότι παραλαμβάνω «καμένη γη», όμως επειδή μπορεί να πάρει φωτιά από τα σκουπίδια η πόλη, δεν παίζουμε με αυτό. Στη συνεργασία που είχαμε με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής μας εξήγησε ότι προχώρησε στην αυτοψία λόγω της επικινδυνότητας, στην κλίμακα 4, για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτό που μας είπε ήταν ότι προφανώς τα συστήματα είχαν καιρό να δουλέψουν. Αν και είχε προηγηθεί μία όχληση από την πλευρά του εργολάβου προς τον φορέα για να κοιτάξουν το θέμα, προφανώς αυτό δεν έγινε. Δεν μπορώ να ξέρω τον βαθμό ευθύνης του εργολάβου, όμως αφού αυτός είχε ενημερώσει ο φορέας θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει».

Για τις φθορές και τις ελλείψεις που κατέγραψε η Πυροσβεστική ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά ότι «Όταν ρώτησα των Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής, βάσει της εμπειρίας του, να μας ενημερώσει για τον διάστημα που τα συστήματα ήταν σε αχρηστία, μας είπε ότι πρέπει να βρίσκονται αρκετά χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Για το χώμα που χρειάζεται για τι επιχώσεις των απορριμμάτων στο κύτταρο ο κ. Διοικητής μας είπε ότι διαπίστωσε πως ήταν σε πολύ μικρότερη ποσότητα από το αναγκαίο, δηλαδή περίπου στο 1/10».

Σε ότι αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ως νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ είπε  ότι «Επειδή εγώ δυνητικά είμαι πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα, όμως δεν με έχει ορίσει ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορώ επίσημα να κάνω κάτι και να κινήσω διαδικασίες. Μόλις επισημοποιηθεί ο ρόλος μας και οι αρμοδιότητες μας θα κινηθούν βάσει των απόλυτα νόμιμων προδιαγραφών βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ. Εμάς πρώτη επιδίωξη μας είναι ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί νόμιμα και να πληροί τις προδιαγραφές ώστε να μην υπάρξει θέμα, σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. Πρέπει όλα τα συστήματα πυρασφάλειας να είναι σωστά και να λειτουργούν, όπως και να υπάρχει εβδομαδιαίος έλεγχος και συντήρηση τους».

Για το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από την Πυροσβεστική προς τον φορέα ώστε να ανταποκριθεί στην αποκατάσταση πλήρους λειτουργίας της πυρασφάλειας του ΧΥΤΑ, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε πως «σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή, θα ξεκινήσει με τον νυν πρόεδρο, από τον οποίο θα ζητήσει πλήρη συμμόρφωση, ενώ εμείς θα αναλάβουμε στα τέλη του μήνα και από την πρώτη μέρα θα προχωρήσουμε στη νόμιμη κάλυψη της πυροπροστασίας. Εμάς, το πρώτο μέλημα μας, μαζί με την Αντιπρόεδρο την κ. Αγγελική Πρίντεζη, είναι να είμαστε απόλυτα νόμιμοι και συνεπείς με τις προδιαγραφές».