Αναλυτική ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για τις εργασίες στα σχολικά κτίρια της Σύρου κατά το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου

Τρίμηνο βελτιώσεων στα Σχολεία

Από την έναρξη της θητείας της “σήκωσε μανίκια” η νέα Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις άμεσες κι έκτακτες ανάγκες των Σχολείων της Σύρου, με την αναλυτική ενημέρωση των παρεμβάσεων και των εργασιών του πρώτου τριμήνου εκ μέρους του νέου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, να αποδεικνύει πως οι υπηρεσίες λειτούργησαν τάχιστα για βασικά θέματα.

Ο ίδιος πραγματοποίησε εξαιρετικά αναλυτική ενημέρωση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχαριστώντας δημοσίως τον προκάτοχό του, Φραγκίσκο Βακόνδιο για τον “χώρο” που του έδωσε από τον Αύγουστο, ώστε να συνεχίσει ένα ουσιαστικό έργο βελτιώσεων και αποκαταστάσεων στα σχολικά κτίρια του νησιού.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο ο οποίος μου άφησε χώρο ώστε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα από τον Αύγουστο, δηλαδή από τότε που μας όρισε ο κ. Δήμαρχος στις συγκεκριμένες θέσεις” δήλωσε πρωτίστως ο Μηνάς Αληφραγκής, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως η νέα θητεία επισήμως ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος μάλιστα, θέλησε να πληροφορήσει τους αιρετούς για τα έργα που είναι ήδη δρομολογημένα για τα Σχολεία της Σύρου και αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με πόρους από τον Δήμο, από την Περιφέρεια και από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Βελτιώσεις σε κάθε Σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον κ. Αληφραγκή, στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας έχει πραγματοποιηθεί η καθαίρεση τμημάτων της περίφραξης του αύλειου χώρου, λόγω εκτεταμένων φθορών και η κατασκευή νέας σε ασφαλές ύψος για τα νήπια, έχει γίνει η προμήθεια και τοποθέτηση μαρμάρινων πλακών για την κατασκευή τριών σημείων ανάπαυσης (καθίσματα), έχει ακολουθήσει ο χρωματισμός της περίφραξης του αύλειου χώρου και των τριών καθισμάτων ενώ προωθήθηκε και η τοποθέτηση – μετακίνηση της θύρας της σχολικής αυλής.

Στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα έχει πραγματοποιηθεί η κατασκευή ψευδοροφής από γυψοσανίδες στην κουζίνα και ο χρωματισμός της, καθώς και η καθαίρεση και επισκευή επιχρισμάτων, σε τμήματα της τοιχοποιίας στο χώρο εισόδου και στο γραφείο διδακτικού προσωπικού και ο χρωματισμός των χώρων αυτών.

Επιπλέον, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης έχει γίνει η καθαίρεση, η κατασκευή επιχρισμάτων και η αποκατάσταση της διάβρωσης του οπλισμού της οροφής και σημειακά στην τοιχοποιία, στον χώρο της Βιβλιοθήκης στο ισόγειο του κτιρίου. Επίσης πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση των δύο εξωτερικών υαλοστασίων με νέα, με κιγκλιδώματα και σίτα για την ασφάλεια και τον αερισμό του χώρου, ενώ ακολούθησε και ο χρωματισμός της αίθουσας.

Ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως για το 3ο Δημοτικό έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του Ισιδωρείου ώστε να εξετασθεί τί καλύτερο μπορεί να γίνει. Μάλιστα επεσήμανε πως θα ζητηθεί και η συνδρομή της Περιφέρειας.

Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης ικανοποιήθηκαν συγκεκριμένες ανάγκες. Ειδικότερα, έγινε η κατασκευή ψευδοροφής από γυψοσανίδες στο γραφείο διεύθυνσης και ο χρωματισμός της, ενώ πραγματοποιήθηκε η καθαίρεση, η επισκευή επιχρισμάτων σε τμήματα της τοιχοποιίας και της οροφής της αίθουσας σύνταξης, η αποκατάσταση διάβρωσης του οπλισμού αλλά και ο χρωματισμός της.

Όσον αφορά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης ικανοποιήθηκαν μία σειρά από σημαντικές κτιριακές ανάγκες. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί εξωτερικά σε όλη τη νότια όψη του κτιρίου, καθαιρέσεις και κατασκευή επιχρισμάτων, αποκατάσταση διάβρωσης του οπλισμού, ο χρωματισμός της νότιας όψης, ενώ παρομοίως εξωτερικά σε τμήμα της δυτικής και κύριας όψης, έγιναν καθαιρέσεις και κατασκευή επιχρισμάτων όπου χρειάστηκε, αποκατάσταση διάβρωσης του οπλισμού όπου απαιτήθηκε αλλά και ο χρωματισμός τους.

Επιπλέον, εσωτερικά, στο ισόγειο, στην αποθήκη ακολούθησαν καθαιρέσεις και κατασκευή επιχρισμάτων, στην οροφή και στην τοιχοποιία, αποκατάσταση διάβρωσης του οπλισμού και ο χρωματισμός της. Τέλος, στην αίθουσα γυμναστικής, στην αίθουσα διδασκαλίας και στην αίθουσα υπολογιστών έγιναν καθαιρέσεις και κατασκευή επιχρισμάτων σε τμήματα της τοιχοποιίας και στην οροφή όπου κρίθηκε απαραίτητο, ενώ πραγματοποιήθηκαν κι εργασίες αποκατάστασης της διάβρωσης του οπλισμού, όπως και ο χρωματισμός τους.

Αναφορικά με την έκταση των εργασιών για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ο κ. Αληφραγκής τόνισε ότι έχει ανακατασκευαστεί σχεδόν το 50% του κτιρίου.

Πέραν των ανωτέρω, στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης έχει προγραμματισθεί τις επόμενες ημέρες (αύριο, μεθαύριο) η αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, ενώ στις 8 Νοεμβρίου του 2019 θα υπογραφεί και η σύμβαση για την επισκευή του κτιρίου με ποσό ύψους 40.000 ευρώ.

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης έχουν κατασκευαστεί τρία πλαίσια με σίτα και εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στα υαλοστάσια των διαδρόμων του σχολικού κτιρίου, για τον αερισμό του χώρου ενώ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έχουν κατασκευασθεί δύο υαλοστάσια και μία πόρτα εισόδου για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκκρεμεί η τοποθέτησή τους, αφού προηγηθούν η καθαίρεση και κατασκευή των επιχρισμάτων σε τμήμα της τοιχοποιίας του χώρου αυτού και ο χρωματισμός τους τοπικά.

Αναφορικά με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης τόνισε ο Αντιδήμαρχος πως προγραμματίζεται η αντικατάσταση εξωτερικών μαρμάρινων πλακών σκάλας ανόδου, από τον αύλειο χώρο του ισογείου στον 1ο όροφο καθώς και των δύο σκαλοπατιών από την κοινόχρηστη κλιμακωτή οδό, στον χώρο του σχολείου. Τα παραπάνω έχουν προγραμματισθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ο κ. Αληφραγκής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προγραμματισμό για την κατασκευή της μεταλλικής κλίμακας στο ιστορικό ρολόι του 1ου Δημοτικού, ενώ τέλος, θα προωθηθεί η αντικατάσταση των κουφωμάτων του 2ου Γυμνασίου.

Ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο συνολικότερων παρεμβάσεων για το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπό εκπόνηση μελέτη για το Ειδικό Δημοτικό με ποσό 60.000 ευρώ, όπως και υπό εκπόνηση μελέτη για συντηρήσεις με ποσό 73.000 ευρώ (χρήση 2020). Όσον αφορά το έργο σε εξέλιξη για τη χρήση του 2019, απομένει ένα ποσό 15.000 ευρώ για τα Σχολεία.

Επιπλέον, αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς, τόνισε πως ο Δήμος βρίσκεται σε στάδιο που εκπονεί μελέτη για την αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 200.000 ευρώ από το Υπ. Εσωτερικών, ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, θα συμπεριληφθούν συντηρήσεις ύψους 63.000 ευρώ. Επιπλέον, ο ίδιος γνωστοποίησε πως εκκρεμεί μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για αξιοποίηση ποσού ύψους 300.000 ευρώ, η οποία έχει λάβει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ προωθούνται η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας (425.000 ευρώ, έκπτωση δημοπράτησης 52,55%), καθώς επίσης και του συγκροτήματος των Λυκείων με ποσό 956.000 ευρώ (60% έκπτωση).

Τέλος, σημείωσε πως “τρέχει” ομαλά το έργο για το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, ενώ θα ακολουθήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων και η αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ για πυρασφάλεια και προσβασιμότητα στα Σχολεία της Σύρου.