Σε σκληρό ύφος η απάντηση του Πέτρου Μώτου προς τον πρώην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας για την κατάσταση που παρέλαβε το νησί στην έναρξη της νέας θητείας

“Ο κ. Βουτσίνος δεν μπορεί να μιλά για την Καθαριότητα”

Αντιμετώπιση του συνόλου των αναγκών παρά το μειωμένο προσωπικό της αρμόδιας Υπηρεσίας

Την έντονη αντίδραση του νυν Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου πυροδότησε η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, Μάριου Βουτσίνου σχετικά με τις ανάγκες καθαριότητας των χωριών της Σύρου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον πρώτο να στηλιτεύει τη στάση του προκατόχου του σε αντιπολιτευτικό επίπεδο, εξηγώντας πως αποκρύπτει το γεγονός της “απώλειας” σημαντικού αριθμού ατόμων από το προσωπικό της αρμόδιας Υπηρεσίας κατά την τρέχουσα θητεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μώτος γνωστοποιώντας πως η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει να ρυθμίσει όλες τις υποθέσεις της Σύρου σε καθημερινή βάση με πολύ λιγότερους εργάτες συγκριτικά με το ανθρώπινο δυναμικό της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, καυτηρίασε τον τρόπο τοποθέτησης του κ. Βουτσίνου, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος μάλιστα δεν θα έπρεπε να μιλά, αν αναρωτηθεί πως παρέδωσε το νησί σε αυτόν τον τομέα, προς τη νέα Δημοτική Αρχή.

Η έντονη απάντηση προκλήθηκε κατόπιν ερώτησης που έθεσε ο Μάριος Βουτσίνος προς τον Πέτρο Μώτο, με φόντο την απόφαση ορισμένων Κοινοτήτων της Σύρου να αιτηθούν τη δημιουργία ξεχωριστών συνεργείων για τις υποθέσεις Καθαριότητας στις περιοχές του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας.

Θα διατηρήσετε τα συνεργεία; Θα τα ενισχύσετε;”

Συγκεκριμένος στο ερώτημα που έθεσε ο Μάριος Βουτσίνος κατά το στάδιο των ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε τα ακόλουθα απευθυνόμενος στον Πέτρο Μώτο: “Συνάδελφε έχουμε τέσσερις αποφάσεις Κοινοτήτων που ουσιαστικά ζητούν πιο ενισχυμένη παρουσία εργατών και συνεργείων στις Κοινότητες αυτές, οι οποίες είναι εκτός Ερμούπολης. Είναι η Κοινότητα της Βάρης, η Κοινότητα της Ποσειδωνίας, η Κοινότητα του Φοίνικα και η Κοινότητα του Γαλησσά. Αντιλαμβάνομαι πλήρως πως είναι αδύνατον κάθε μέρα και κάθε περιοχή να έχει συνεργείο και ξεχωριστούς εργάτες να εξυπηρετούν τις ανάγκες. Είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί, με βάση το εργατικό δυναμικό που έχει ο Δήμος. Το αντιλαμβάνομαι αυτό και ποτέ δεν θα ζητήσουμε εδώ πράγματα τα οποία φαίνονται ουτοπικά και σχεδόν αδύνατα. Όμως, ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το γενικότερο πλάνο σας για να καλύπτονται οι ανάγκες σε περιοχές που είναι έξω από την Ερμούπολη”.

Στα παραπάνω δε, θέλησε να προσθέσει πως “εμείς σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε αφιερώσει δύο συνεργεία – και σχεδόν καθημερινά ήταν και τα δύο. Το ένα κάλυπτε ανάγκες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας και το άλλο, περιοχών του πρώην Δήμου Άνω Σύρου”. Αν και σύμφωνα με όσα αναγνώρισε “δεν καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες” επί θητείας του ίδιου, ωστόσο, θέλησε να ρωτήσει τον Πέτρο Μώτο τα παρακάτω: “Τί σκοπό έχετε, θα διατηρήσετε αυτά τα συνεργεία; Θα τα ενισχύσετε; Και γενικότερα, πώς σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες αυτών των περιοχών;”.

Ο κ. Βουτσίνος μάλιστα, διευκρίνισε πως δεν μιλά για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά για εργασίες όπως κλαδέματα και καθαρισμό ρεμάτων.

“Μιλάω για άλλο είδους εργασίες, όπως τα κλαδέματα, ποιος θα καθαρίσει τα ρέματα; Είναι σημαντικό. Χειμώνας έρχεται. Θα τα καθαρίσει η Περιφέρεια, ο Δήμος; Πώς θα μαζευτεί πλήρως ο εξοπλισμός των παραλιών; Πώς θα καλύψετε αυτές τις ανάγκες ούτως ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι δημότες;” ρώτησε χαρακτηριστικά.

Καθημερινή παρουσία στα χωριά

Εμφανώς ενοχλημένος ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, για τον οποίο η τοπική κοινωνία αναφέρει τα καλύτερα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του για ένα καθαρό νησί, στηλίτευσε τη στάση του κ. Βουτσίνου, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να μιλήσει για την καθαριότητα ο κ. Βουτσίνος”.

Απαντώντας στον προκάτοχό του δε, σχολίασε τα εξής: “Γιατί δεν είπατε στο σώμα ότι εμείς αναλάβαμε με λιγότερους ανθρώπους, περίπου 16 – 18 άτομα. Γιατί δεν το είπατε; Και φεύγουν και άλλοι εργαζόμενοι που τους είχαμε από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και συνολικά έχουμε μείωση δύναμης κατά 25 άτομα”.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, ο κ. Μώτος εστιάζοντας στον σημερινό προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, απάντησε αναφορικά με τις ανάγκες των χωριών τα εξής: “Για τα χωριά θα σας απαντήσω. Ας πει ένας πρόεδρος ότι μου ζήτησε κάτι και δεν το έκανα. Στα χωριά καθημερινά είναι τέσσερα άτομα και καθαρίζουν, σκουπίζουν και επίσης, δύο επιπλέον κι εκείνα σε καθημερινοί βάση.

Για την Άνω Σύρο έχουμε δύο άτομα και για την Ερμούπολη γιατί δεν είπατε πώς αφήσατε την Ερμούπολη κ. Βουτσίνε;”. Μάλιστα ο νυν Αντιδήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του κ. Βουτσίνου, λέγοντας πως παρέλαβε μία Ερμούπολη χωρίς τη στοιχειώδη φροντίδα, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως κατά την περασμένη θητεία, “εγώ άκουγα χιλιάδες παράπονα από παντού για εσάς”.

Ο κ. Μώτος γνωρίζοντας καλά το πόστο στο οποίο τοποθετήθηκε, επεσήμανε πως, “Δεν έχω δώσει δικαίωμα 35 χρόνια μέσα εδώ και δεν κατηγόρησα κανέναν”, δηλώνοντας ενοχλημένος από τον τόνο του κ. Βουτσίνου για τον οποίο ανέφερε πως, “Θέλει να βγει κι από πάνω”.

Αφού υπενθύμισε μάλιστα πως από την έναρξη της νέας θητείας έδωσε έμφαση στην πόλη για να “τρέξουν” επείγουσες ανάγκες που ήταν σε εκκρεμότητα, τόνισε πως για να “ανακτήσει” το νησί την εικόνα που είχε προ πέντε ετών, “θέλουμε ακόμη πέντε μήνες”.

Επιβολή προστίμων σε παραβάτες

Πριν ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Πέτρος Μώτος θέλησε να γνωστοποιήσει πως τα μπάζα από την περιοχή της Άνω Σύρου έχουν απομακρυνθεί, ενώ τόνισε πως αν για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορέσει να βρει λύση σε συνεργασία με την Κοινότητα της Άνω Σύρου, τότε θα θέσει σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Δεν θα σταθώ στο αν τα μπάζα προέρχονται από την προηγούμενη θητεία ή αφέθηκαν σε αυτήν τη θητεία, αλλά θυμάμαι πως στις 14 Οκτωβρίου πήγα με το συνεργείο του Δήμου και τα απομακρύναμε σε τρεις, τέσσερις μέρες. Τα μαζέψαμε από όλα τα σημεία στην Άνω Σύρο και όχι μόνον από το Δημοτικό Σχολείο, στο Πάνω Τέρμα ή στο Κάτω Τέρμα και από την Πορτάρα” ανέφερε ο Πέτρος Μώτος, ευχαριστώντας το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής για την ανταπόκρισή του να συζητήσει το σοβαρό θέμα όταν κλήθηκε από τον ίδιο.

Ο νυν Αντιδήμαρχος μάλιστα, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Από τώρα, ο Δήμος μας για να πετάξει μπάζα, πρέπει να πληρώνει”. Ως εκ τούτου, παρακάλεσε για συνέχιση της συνεργασίας με την Κοινότητα της Άνω Σύρου, ώστε “να βρεθεί λύση” για το θέμα της εναπόθεσής τους και της απομάκρυνσής τους.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Μώτος υπήρξε για μία ακόμη φορά σαφής σχετικά με τις κυρώσεις για τους παραβάτες του κανονισμού Καθαριότητας.

“Παρακαλώ ένα μικρό μέρος των δημοτών μας, να μην πετά κλαδιά, στρώματα κλπ.. Παρακαλώ να σταματήσουν να τα πετούν στους κάδους. Και θα πω ξανά πως παρόλο που σέβομαι την οικονομική κατάσταση των δημοτών μας, θα ρίξουμε πρόστιμα για το καλό του νησιού, για να είναι πιο καθαρό”.