Ενημέρωση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, με φόντο τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Προωθούνται νέα αναπτυξιακά έργα για τη Σύρο

Αποχετευτικό για Φοίνικα, Βήσσα και Γαλησσά, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση του Εργοστασίου Αφαλάτωσης της Ερμούπολης

Θετικά βήματα για δύο νέα αναπτυξιακά έργα στο νησί της Σύρου έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, εξέλιξη που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά την τρέχουσα θητεία.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, προωθούνται δύο εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου σε τρεις ακόμη οικισμούς του νησιού, όπως και στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για τα δύο αυτά σημαντικά έργα και σχετικά με την πορεία χρηματοδότησης των μελετών τους, προέβη σε σαφή ενημέρωση ο κ. Λειβαδάρας, ευχαριστώντας δημοσίως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνδρομή της στην κατεύθυνση της ένταξής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αμέσως μετά, σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση του νέου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή σχετικά με εξελίξεις σε επίπεδο υπογραφής συμβάσεων για μείζονος σημασίας έργα και μελέτες που αναμένει η τοπική κοινωνία της Σύρου. Μεταξύ αυτών η σύμβαση για το στάδιο Πευκακίων και για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Κοινός στόχος και συνεργασία για έργα πνοής με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ

Προλογίζοντας τις θετικές εξελίξεις για τα δύο πρώτα έργα που προαναφέρθηκαν, ο Νίκος Λειβαδάρας θέλησε να σημειώσει πως η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδίδει καρπούς από την αρχή της νέας θητείας. Υπογράμμισε δε, πως, η οπτική για τα έργα υποδομής που χρειάζεται η Σύρος είναι κοινή κι ως εκ τούτου, η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για εκπόνηση μελετών είναι ουσιαστική απόφαση.

Ειδικότερα, μιλώντας ο Δήμαρχος για τη συνεργασία με τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, ανέφερε τα ακόλουθα: “Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε αναλάβει τα καθήκοντά μας, είχαμε αρκετές συναντήσεις κι έχουμε ανταλλάξει απόψεις και με χαρά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και χαράζεται κοινή στρατηγική για έργα αναπτυξιακά που αφορούν το νησί μας”.

Σε συνέχεια αυτής της συνεννόησης και της συμπόρευσης, πρόσθεσε πως, “Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια για δύο έργα πνοής για το νησί μας”. Όπως εξήγησε παρακάτω, πρόκειται για “δύο μελέτες εκ των οποίων η μία αφορά τη συλλογή, τη μεταφορά και την επεξεργασία των λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα και Γαλησσά προϋπολογισμού 250 χιλ. ευρώ και η άλλη μελέτη αφορά τη βελτίωση, επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Εργοστασίου Αφαλάτωσης της Ερμούπολης με προϋπολογισμό 300 χιλ. ευρώ”.

Τα παραπάνω, σημείωσε πως συμπεριέλαβε η Περιφέρεια στο πλάνο των διεκδικήσεών της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Η Περιφέρεια τα συμπεριέλαβε στην πρότασή της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την έγκριση χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως “αμέσως μετά από την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ΔΕΥΑ Σύρου θα προχωρήσει στην ανάθεση των μελετών και μετά θα προχωρήσουμε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027” με σκοπό την υλοποίησή τους.

Εντός Νοεμβρίου προχωρούν Πευκάκια και όψεις Δημαρχιακού Μεγάρου

Αμέσως μετά, ο Μηνάς Αληφραγκής αναφέρθηκε σε βασικά έργα για το νησί της Σύρου, των οποίων οι συμβάσεις θα υπογραφούν με τους αναδόχους, εντός του τρέχοντος μήνα.

Αρχικά μίλησε για το έργο ύψους 40.000 ευρώ που θα προωθηθεί για το 2ο Νηπιαγωγείο Σύρου, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “στις 8 Νοεμβρίου υπογράφεται η σύμβαση για το 2ο Νηπιαγωγείο” ενώ στη συνέχεια, γνωστοποίησε θετικά γεγονότα και για την πολυσυζητημένη υπόθεση της εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση του συνόλου των όψεων του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

“Στις 30 Νοεμβρίου υπογράφουμε τη σύμβαση για τη μελέτη της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου” σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για το στάδιο στην περιοχή των Πευκακίων, εξήγησε πως θα προχωρήσει η σύμβαση τέλος του ίδιου μήνα.

“Στις 25 Νοεμβρίου υπογράφουμε για την επισκευή του γυμναστηρίου στα Πευκάκια και έχουμε στείλει στην Οικονομική Υπηρεσία το έργο για τον τάπητα του εξωτερικού γηπέδου μπάσκετ του ΑΚΔΕ”. Για το θέμα της αποκατάστασης του δαπέδου του εν λόγω γηπέδου, τόνισε πως, “Έχουμε τις προσφορές, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να γίνει ανάρτηση υποχρέωσης και ανάληψης”.

Πέραν των ανωτέρω, επεσήμανε πως είναι θετικό γεγονός πως “επιτέλους συνήλθε η Επιτροπή για το έργο της συντήρησης των δημοτικών κτιρίων” αφού θα προωθηθεί το ποσό των 55 χιλ. ευρώ ώστε “να γίνουν διάφορες εργασίες όπως μονώσεις σε διάφορα δημοτικά κτίρια”.

Επιπρόσθετα, για το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ και τη μελέτη με τίτλο “Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, γνωστοποίησε πως η Δημοτική πλευρά “είναι σε στάδιο αξιολόγησης των προσφορών”.

Πριν από τον επίλογο της ενημέρωσής του, θέλησε να αναφέρει προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου το προφορικό αποτέλεσμα που αφορά στην πλατεία Παπάγου, μετά από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Τέλος να κάνω μία ενημέρωση για το θέμα της πλατείας Παπάγου. Όσον αφορά την 3μελή Επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας, ζητήσαμε αναβολή για το μέσον Ιανουαρίου και την πετύχαμε” γνωστοποίησε σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης του Δήμου προς τις απαιτήσεις του ΣτΕ για νομιμοποίηση της πλατείας, λέγοντας τέλος πως, “συνεδρίασε και η Επιτροπή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε θετική εισήγηση”.

Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο ίδιος, “απόφαση δεν έχει βγει ακόμη, αλλά το κλίμα που διεφάνη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρόντος του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Διακοδημητρίου, είναι θετικό”.