Αποδοχή χρηματοδότησης για το Open Mall του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ενέργειες για τα επόμενα βήματα του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για την αρχιτεκτονική μελέτη

Αναμένεται άμεσα συνάντηση Δημοτικής Αρχής κι Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για να προωθηθεί η μίνι ανάπλαση

Με γοργούς ρυθμούς οφείλει πλέον να προωθήσει την υπόθεση της δημιουργίας Open Mall ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, μετά από την αποδοχή του μεγαλύτερου ποσού της συνολικής χρηματοδότησης, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για το ποσό του 1.077.639,76 ευρώ από την Ένταξη της Πράξης “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Σύρου”, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”, από τον συνολικό προϋπολογισμό που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ύψους 1.340.940,19 ευρώ.

Η εν λόγω πρώτη κατανομή της χρηματοδότησης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάθεση της εκπόνησης της ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για τον αστικό εξοπλισμό και τις διαμορφώσεις των πεζοδρόμων, που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία υλοποίησης του πολυσυζητημένου Open Mall.

Αναφορικά με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το έργο της μίνι ανάπλασης που θα ακολουθήσει στο ιστορικό κέντρο και τις εμπορικές οδούς της Ερμούπολης κλήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής και ο αναπληρωτής προϊστάμενος, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ενώ για το θέμα και τις κινήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Υπενθυμίζεται πως το Open Mall έχει στόχο την ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της Σύρου, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και πολιτιστικών στοιχείων της μεγάλης κληρονομιάς του νησιού.

Αρχιτεκτονική μελέτη για τον εξοπλισμό και τις διαμορφώσεις

Μιλώντας για τα αμέσως επόμενα βήματα από πλευράς Δήμου, μετά από την αποδοχή του υψηλότερου μέρους της χρηματοδότησης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Αληφραγκής και Διακοδημητρίου εξήγησαν τα ακόλουθα: “Ήρθε η χρηματοδότηση και έγινε η αποδοχή της. Μετά από την αποδοχή θα γραφτεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να προχωρήσουμε. Η χρηματοδότηση για τον Δήμο είναι περίπου στις 950 χιλ. ευρώ. Το ποσό των 46 χιλ. ευρώ προορίζεται για αρχιτεκτονική μελέτη για αστικό εξοπλισμό και διαμορφώσεις πεζοδρόμων και το ποσό των 910 χιλ. ευρώ για τα έργα και τις προμήθειες που θα γίνουν”. Σύμφωνα με όσα σημείωσαν δε, οι παρεμβάσεις του Δήμου αφορούν αποκλειστικά τον δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο της οριοθετημένης περιοχής παρέμβασης, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στο παρελθόν και θα επιβεβαιωθεί με τις τελικές εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού σε μέλλοντα χρόνο.

Αναφορικά με τη σημαντική υπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης, διευκρίνισαν μάλιστα πως, “Ο Δήμος μετά την εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την ανάθεσή της”, αφού σαφώς προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία λόγω του ύψους του ποσού. “Θα γίνει διαγωνισμός για αρχιτεκτονική μελέτη με βάση τις προτάσεις της Υπηρεσίας μας. Δεν θα τα κάνει από το μηδέν όλα κάποιος ανάδοχος, αφού για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα έχουμε υποβάλλει κάποιες προτάσεις. Όχι με λεπτομέρειες βέβαια, αλλά έχουμε κάνει τις ενέργειες που έπρεπε”.

Ο βασικός σκελετός των παρεμβάσεων

Ως εκ τούτου, ο βασικός σκελετός των παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών οδών της Ερμούπολης, όπως είχε γνωστοποιηθεί τον περασμένο Μάιο με ανακοίνωση του Δήμου, περιλαμβάνει τα παρακάτω: Αντικατάσταση των υπαρχόντων υλικών με σύγχρονα ψυχρά υλικά επίστρωσης, σε συνδυασμό με την βελτίωση της εικόνας των βασικών οδών, ώστε να συμβαδίζει με την σύγχρονη εικόνα της Ερμούπολης, αλλά και την μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του οδοστρώματος και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Δημιουργία «νησίδων» για την ανάπαυση των διερχομένων. Τοποθέτηση - ανάρτηση ελαφριών κατασκευών εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης των πεζών. Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού οδοφωτισμού και φωτισμού της περιοχής παρέμβασης της πόλης, με νέα φωτιστικά σώματα, νέας τεχνολογίας. Τοποθέτηση σύγχρονων και καλαίσθητων στοιχείων για την προστασία των πεζόδρομων από την παράνομη διέλευση οχημάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ανακλινόμενων μπαρών με βυθιζόμενα κολονάκια. Δημιουργία δημόσιων τουαλετών στην αρχή περίπου της οδού Χίου και συγκεκριμένα επί του δημοτικού κτιρίου στην οδό Πελοποννήσου, συμπληρωματικά με τις πρόσφατα ανακαινισμένες δημόσιες τουαλέτες επί της οδού Ανάφης. Εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τοποθέτηση «έξυπνων» παγκακίων. Τα «έξυπνα» παγκάκια, πέρα από την προφανή τους χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών προσφέρουν και μια σειρά έξυπνων, καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών. Ενιαία σήμανση καταστημάτων για την απόκτηση κοινής ταυτότητας συμμετοχής στο Open Mall και παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης στις προσόψεις των καταστημάτων.

Υπόγειες υποδομές

Με αφορμή τα ανωτέρω, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως ταυτόχρονα με την υλοποίηση του έργου, για το οποίο θα απαιτηθούν πριν απ΄ όλα, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από το Υπ. Πολιτισμού, θα προωθήσει ο Δήμος παρεμβάσεις και εργασίες στο υπόγειο τμήμα των πεζόδρομων, βάσει μελέτης που θα εκπονήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες. “Πρέπει να δούμε και το κομμάτι των υπόγειων υποδομών στον πεζόδρομο γιατί έχουμε και κάποια προβλήματα με τη βροχή. Είναι ευκαιρία να επιλυθούν” σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως, “Με το παραπάνω έργο καλό είναι να κάνουμε και αυτά που θέλουμε. Όχι έναν απλό εξωραϊσμό, τα φωτιστικά, τα παγκάκια και τις πλακοστρώσεις, αλλά να κάνουμε και έργα υποδομής”. Άλλωστε όπως γνωστοποίησε “Κάτω από τον πεζόδρομο περνούν πολλά. Ακόμη και οπτικές ίνες σε ορισμένα σημεία. Όλα αυτά είναι ευκαιρία να τα τακτοποιήσουμε”.

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα πως, τα παραπάνω που σχετίζονται με τις υποδομές “δεν είναι αντικείμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης” αλλά “θα γίνουν από την Υπηρεσία μας”.

Συμπλήρωσε παρακάτω δε, πως, “Άρα, αν γίνουν εκσκαφές για την ανάπλαση των πεζοδρόμων, πρώτα θα φτιαχτούν τα δίκτυα”. Ερωτηθείς για την κάλυψη του κόστους αυτών των παρεμβάσεων, σημείωσε πως ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί. “Είχαμε υπολογίσει για την πρόταση και τα ποσά που θα χρειαστούμε για όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε”.

Προϋπόθεση οι εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού

Αναφορικά με την αρχιτεκτονική μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές και διαμορφώσεις στις εμπορικές οδούς της πόλης για τα κοινόχρηστα τμήματά της, τόσο ο κ. Αληφραγκής, όσο και ο κ. Διακοδημητρίου τόνισαν πως για την εφαρμογή της, θα απαιτηθούν πρωτίστως οι εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού.

“Μετά θα περάσουμε στο στάδιο των εγκρίσεων. Χρειάζεται να περάσει η αρχιτεκτονική μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού και το έργο θα ακολουθήσει” διευκρίνισαν χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “Αν θα έχει τελειώσει μέχρι το 2021 το έργο είναι αμφίβολο. Προφανώς θα πάμε σε παρατάσεις. Σκοπός όμως είναι να έχουμε δημοπρατήσει κάτι”.

Επιμένοντας στο στάδιο των εγκρίσεων, ο κ. Διακοδημητρίου θέλησε να σχολιάσει πως, “Το κομμάτι των αδειοδοτήσεων έχει τη δυσκολία που έχει ό,τι γίνεται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχει βγει το ΦΕΚ για τους πεζόδρομους και άρα είναι καθορισμένοι οι δρόμοι που θα επέμβουμε. Πάντως οι διαμορφώσεις που θα γίνουν και ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί πρέπει να περάσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως στον παρόντα χρόνο “σαν Τεχνική Υπηρεσία θα κάνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί, όπως θα πρέπει να κάνει και ο Εμπορικός ό,τι του αναλογεί. Και θα πρέπει να υπάρξει ίσως μία Επιτροπή από τον Δήμο στην οποία θα έχει εκπρόσωπο και ο Εμπορικός για να συντονίζει όλη αυτήν την προσπάθεια. Το πιο κατάλληλο Τμήμα θα ήταν το Τμήμα Προγραμματισμού”.

Ερωτηθείς πάντως να εκτιμήσει τον χρόνο ανάθεσης της αρχιτεκτονικής μελέτης, ο κ. Διακοδημητρίου σχολίασε τα εξής: “Είναι πολύ νωρίς ακόμη να ξέρουμε. Ενδεχομένως αυτό το ζήτημα να το δούμε τέλος του έτους ή με την έναρξη του νέου. Να καθοριστεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα και να δούμε αν έγιναν όλες οι κατανομές”.

Συνάντηση και συμπόρευση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου

Δεδομένης της συμμετοχής του Εμπορικού Συλλόγου στη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως έχει ζητηθεί από μέρους του κ. Αλεξανδρίδη, συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί άμεσα. “Πρέπει να γίνει και συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Μετά την αποδοχή που κάναμε θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση. Την έχουν ζητήσει και οι ίδιοι αφού υπάρχει η συμφωνία μεταξύ Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου, η οποία θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι μελέτες των καταστηματαρχών, καθώς κι εκείνοι έχουν μία επιδότηση που θα πρέπει να προχωρήσει” ανέφερε σχετικά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου να επιβεβαιώνει το αίτημα περί συνάντησης των δύο πλευρών.

“Θα κάνουμε μία συνάντηση με τον κ. Αληφραγκή αυτές τις ημέρες. Πρέπει να δούμε από ποιους δρόμους θα ξεκινήσουμε και θα πρέπει ο Δήμος να προηγηθεί με παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και δρόμους και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι Σύλλογοι σε παρεμβάσεις ιδιοκτησίας” υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρίδης, λέγοντας κατηγορηματικά πως ο Εμπορικός Σύλλογος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της ΕΣΕΕ και της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκει για το μεγάλο θέμα. “Σύμφωνα με την οδηγία που μας έχει δώσει η ΕΣΕΕ και η Ομοσπονδία μας, θα πρέπει να προχωρήσει αρκετά την παρέμβαση ο Δήμος για να ακολουθήσουμε κι εμείς. Στη συνέχεια, θα κάνουμε τις παρεμβάσεις στα εμπορικά καταστήματα”.

Αυτό όπως εξήγησε, προκύπτει από “τον κίνδυνο κάποιοι δρόμοι να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για τις παρεμβάσεις και κάποιοι καταστηματάρχες να επιβαρυνθούν οικονομικά. Θα πρέπει να είμαστε κατοχυρωμένοι στο 100% ότι οι αδειοδοτήσεις έχουν ληφθεί, όπως και οι σχετικές εγκρίσεις”.

Θέλω στο 2019 να γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας”

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων κι εγκρίσεων από το Υπ. Πολιτισμού, ο κ. Αλεξανδρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για πρόκληση καθυστερήσεων, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε για το θέμα θα πρέπει να κάνει παρέμβαση η ΕΣΕΕ.

“Ξέρουμε ότι το Υπ. Πολιτισμού προσθέτει χρόνο και καθυστερήσεις. Αίτημά μας είναι να γίνει παρέμβαση από την ΕΣΕΕ ώστε να επιταχυνθούν αν είναι δυνατόν οι διαδικασίες. Μιλάμε πανελλαδικά να ευνοηθούμε γιατί θέλουμε να είμαστε “μέσα” στα χρονοδιαγράμματα, όχι μόνον εμείς ως περιοχή αλλά και όλες οι περιοχές της χώρας” τόνισε κατηγορηματικά.

Μέχρι το στάδιο των εγκρίσεων της αρχιτεκτονικής μελέτης του Δήμου από το Υπ. Πολιτισμού κλήθηκε ο ίδιος να γνωστοποιήσει τις κινήσεις των εμπόρων σε επίπεδο προετοιμασίας τους.

“Θα πρέπει να έχουμε προσλάβει αρχιτέκτονες, οι οποίοι θα μελετήσουν τις προσόψεις των καταστημάτων, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι νόμιμες οι προσόψεις όπως υφίστανται σήμερα και αν δεν εναρμονίζεται το σχέδιο της πρόσοψης με αυτό που υφίσταται, θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας πως “αυτή η νομιμοποίηση θα πρέπει να γίνει με πόρους του ιδιοκτήτη και μετά να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε την πρόσοψη του καταστήματος με τη χρηματοδότηση για το Open Mall”.

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης επανέλαβε πως, “Αυτές τις ημέρες θα κάνουμε τη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε και να προσδιοριστούν όλες οι οδοί στις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις”.

Ο ίδιος σημείωσε τέλος μάλιστα πως δεδομένων των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν από το Υπ. Πολιτισμού “έχω πει σε προφορικό επίπεδο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον Δήμαρχο και τον κ. Αληφραγκή πως θα πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Γιατί θα απαιτήσουν μεγάλο χρόνο οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις. Η υλοποίηση δεν νομίζω ότι θα πάρει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εγώ θέλω μέσα στο 2019 να γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας. Θα συζητήσουμε με τον κ. Αληφραγκή. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης”.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: