Τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την υπόθεση της ανάπτυξης του Γεωτουρισμού στην Απάνω Μεριά

Θολώνουν το τοπίο άνευ λόγου

Νέες απαντήσεις από τον Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με την ανυπαρξία παρεμβάσεων που θίγουν ιδιωτικές περιουσίες

Σκόνη... σηκώνουν σταθερά ορισμένα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την υπόθεση της ανάδειξης του Γεωτουρισμού στην Απάνω Μεριά, αφού παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του δημοτικού συμβούλου, Ανδρέα Γιαλόγλου πως δεν προβλέπεται καμία απολύτως παρέμβαση σε περιουσίες της ανωτέρω περιοχής, προβαίνουν συνεχώς σε δημόσιες αναφορές που θολώνουν το τοπίο και αυξάνουν την ανησυχία των κατοίκων της.

Σε νέο κύκλο παρόμοιου σχολιασμού προχώρησαν δύο εκ των μελών της παράταξης του Γιώργου Μαραγκού στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας από τον κ. Γιαλόγλου όχι μόνον να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση προς τους κατοίκους για την υπόθεση του Γεωτουρισμού – όπως άλλωστε και ο ίδιος δημοσίως έχει δεσμευθεί πως θα κάνει -, αλλά και να αποδεχτεί να προσθέσει φράση στη δημοτική απόφαση και τη σύμβαση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ) πως δεν θα κινδυνεύσει καμία περιουσία.

Αν κι εκ του περιεχομένου της σύμβασης για το έργο “Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο”, το οποίο και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων το προσεχές διάστημα, διευκρινίζονται με σαφήνεια οι εργασίες στην Απάνω Μεριά (σημάνσεις και καθαρισμός μονοπατιών), ωστόσο, η πλευρά της αντιπολίτευσης επιμένει να μη λειτουργεί καθησυχαστικά κι ενημερωτικά προς τους κατοίκους.

Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη στάση, κρίνεται αξιέπαινη η πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας της Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου να προσκαλέσει τον Ανδρέα Γιαλόγλου σε μία ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους, ώστε οι ίδιοι να λύσουν τις απορίες τους, αλλά και να πληροφορηθούν αναλυτικά για τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Να σημειωθεί πως ο κ. Ραουζαίος θα ενημερώσει εγκαίρως για την ακριβή ημερομηνία αυτής της ενημερωτικής συνάντησης για την οποία ήδη έχει μιλήσει στον δημοτικό σύμβουλο, Ανδρέα Γιαλόγλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και ο ίδιος παρακολούθησε.

Προσθήκες βάσει παρατηρήσεων της Αποκεντρωμένης

Τα παραπάνω ήρθαν στο προσκήνιο στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος που είχαν να εγκρίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, το οποίο και αφορούσε στην προσθήκη διευκρίνισης που ζήτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου.

Στη σχετική εισήγηση προχώρησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου εξηγώντας τα ακόλουθα: “Τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου του Γεωτουρισμού και της Ανάδειξης της Γεωλογικής Κληρονομιάς της Σύρου μεταξύ του Δήμου μας και του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έστειλε ένα έγγραφο λοιπόν, σε συνέχεια της έγκρισης αυτής που ζητά δύο θέματα να διευκρινιστούν. Το ένα είναι να προστεθεί η εξής φράση: “Οι αμοιβές προσωπικού και οι προμήθειες θα γίνουν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου”, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 της τροποποιημένης προγραμματικής σύμβασης που θα εγκρίνουμε σήμερα”.

Μιλώντας και για το δεύτερο ζήτημα, το οποίο εξήγησε πως δεν άπτεται της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε τα εξής: “Ζητάει να απαντήσουμε εάν θα έπρεπε να είναι τριμερής η προγραμματική σύμβαση, δηλαδή αν υπάρχει και τρίτος εταίρος το Υπουργείο Πολιτισμού”. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υπογράμμισε, “δεν υπάρχει καν τέτοιο ζήτημα διότι το κομμάτι που έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο είναι αμιγώς ερευνητική δραστηριότητα, δηλαδή ψηφιακές εφαρμογές. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άλλο κομμάτι που δεν έχει καμία δουλειά με το Υπουργείο Πολιτισμού. Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν θα κάνουμε κάποια παρέμβαση σε χώρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ακόμη και το κομμάτι που θα κάνει ο Δήμος και θα έχει φυσικό αντικείμενο, θα έχει δηλαδή κάποια διαχωριστικά που θα γίνουν εσωτερικά στον χώρο του “Κορνηλάκη”, θα γίνουν κάποια έπιπλα και θα γίνουν κάποιες διαμορφώσεις, πάλι κι αυτά δεν άπτονται. Είναι εσωτερικές διαμορφώσεις”.

Αναφορικά με τα μονοπάτια δε, συμπλήρωσε πως, “δεν θα κάνουμε παρεμβάσεις” καθώς “μιλάμε για ψηφιακές εφαρμογές, μικρούς καθαρισμούς και σημάνσεις που θα περάσουν από περιοχές που δεν είναι πάλι πολιτιστικού ενδιαφέροντος”. Ο κ. Γιαλόγλου έκλεισε την εισήγησή του, λέγοντας πως, “Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επέμβασης σε χώρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος”.

Επιμονή... στην αύξηση της ανησυχίας

Κατόπιν των ανωτέρω, μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, επανήλθε στο θέμα των ιδιωτικών περιουσιών της Απάνω Μεριά, υποστηρίζοντας πως μεταφέρει τον προβληματισμό των ίδιων των κατοίκων. Μεταξύ άλλων σχολίασε: “Υπάρχει ένας προβληματισμός των κατοίκων της Άνω Σύρου και της Απάνω Μεριάς για το συγκεκριμένο έργο και γενικότερα υπάρχει μία ανησυχία. Είχε ειπωθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση ότι θα υπάρξει μία ενημέρωση, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δηλαδή η Κοινότητα αυτή τη στιγμή δηλώνει ανενημέρωτη, οι κάτοικοι της Άνω Σύρου και ειδικότερα οι έχοντες περιουσία στην Απάνω Μεριά δηλώνουν ανενημέρωτοι. Θέλω να πω ότι προφανώς δεν έχουμε αφουγκραστεί αυτούς τους ανθρώπους και αν δεν υπάρξει μία ενημέρωση προς αυτήν την κατεύθυνση εγώ δυσκολεύομαι να δώσω θετική ψήφο”.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλόγλου αφού υπενθύμισε πως τον ίδιο σχολιασμό έχει αναπτύξει στο πρόσφατο παρελθόν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαραγκός κι έχει λάβει διευκρινίσεις, προχώρησε σε μία ακόμη απάντηση.

“Δουλεύουμε δύο χρόνια πάρα πολλοί άνθρωποι. Δουλεύουν πάρα πολλοί επιστήμονες. Η ενημέρωση θα υπάρξει και παρεμβάσεις στην Απάνω Μεριά δεν θα γίνουν.

Κανένα οικόπεδο και κανένα κομμάτι της περιουσίας τους δεν διακυβεύεται ότι θα έχει επιπρόσθετα μέτρα προστασίας που θα έχουν πρόβλημα όσον αφορά την εκτέλεση εργασιών στα οικόπεδά τους. Αντιθέτως, θα έχουν όφελος μόνον από αυτήν τη διαδικασία όταν αυτή ανατεθεί κατ΄ ευχήν” επεσήμανε σχετικά, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, δεν έχει βάση ούτε η σκέψη της προσθήκης σχετικής παραγράφου στην ίδια απόφαση, αφού κινείται τελείως εκτός θέματος και εκτός ουσίας.

“Αυτή τη στιγμή το θέμα μας είναι η εν μέρει τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης με συγκεκριμένη οδηγία (σσ. της Αποκεντρωμένης). Το να προσθέσω ένα όρο ο οποίος δεν έχει σχέση με την προγραμματική σύμβαση, δεν άπτεται του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης” συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας τέλος προς την πλευρά της μειοψηφίας πως, “Εάν αναζητούμε προσχήματα για να μην την ψηφίσουμε, το κατανοώ επίσης. Όμως, να ξέρουμε ότι η προγραμματική σύμβαση δεν μπορεί να συμπεριλάβει έναν όρο που δεν την αφορά. Θέτει σε κίνδυνο μάλιστα τη σύμβαση, η οποία δεν έχει άλλη παρατήρηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εάν δεν θέλετε να την εγκρίνετε, κανένα πρόβλημα. Όμως να είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς και τίμιοι”.

Ετικέτες: