Δεν ανταποκρίθηκε η διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου στη δημοτική απόφαση να επιστρέψει τα κλειδιά στη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

Στο Δικαστήριο για να αποδοθεί το ακίνητο στον Δήμο

Στο Ειρηνοδικείο Ερμούπολης περνά η σοβαρή υπόθεση την Παρασκευή

Στη δικαστική οδό καταφεύγει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το δημοτικό ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, με σκοπό να του επιστραφεί, αφού η διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού δεν ανταποκρίθηκε στη δημοτική απόφαση που επέβαλε την απόδοση των κλειδιών του, σε διάστημα είκοσι ημερών από την κοινοποίησή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου όφειλε να ανταποκριθεί στην απαίτηση του Δήμου, μέχρι και το διάστημα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τέλος Οκτωβρίου, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα είχε θυροκολληθεί στην είσοδο του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Ειρηνοδικείο Ερμούπολης προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει την απόφασή του σχετικά με το ακίνητο, με τη σοβαρή υπόθεση για το δημοτικό “φιλέτο” της οδού Σάκη Καράγιωργα να εξετάζεται μεθαύριο, Παρασκευή από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Ξεκάθαρη βούληση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η αξιοποίησή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο οποίος και θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση των μελών του και αφού προηγουμένως, η δημοτική πλευρά έχει ξεμπλέξει από την υπόθεση της επιστροφής του ακινήτου στην ίδια, προβαίνοντας σε ενέργειες που είναι απόλυτα ορθές, για την κατοχύρωση των κινήσεών της.

Από τα παραπάνω, αποδεικνύεται πως ο Δήμος δεν έχει αφήσει στο έλεός της τη συγκεκριμένη ιστορία, όπως άλλωστε απέδειξε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε σε καταγγελία της σύμβασης χρησιδανείου, ώστε να λάβει πίσω το ακίνητο.

Πρέπει να υπενθυμιστεί μάλιστα, πως η Δημοτική Αρχή ορθώς είχε εισηγηθεί - σχετικά - στο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, αφού η διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του πρώην σούπερ μάρκετ παρέμενε και παραμένει στο ακίνητο, χωρίς να εξυπηρετεί εδώ και δύο χρόνια τον σκοπό για τον οποίο της είχε παραχωρηθεί.

Τονίζεται δε, πως, το ιστορικό κτίριο της οδού Σάκη Καράγιωργα είχε παραχωρηθεί κατ΄ επανάληψη προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό από το 1994 και μετά και μάλιστα δωρεάν, κατόπιν αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων τόσο από τον νυν ενιαίο Δήμο, όσο και από τον πρώην Δήμο Ερμούπολης.

Όπως γνωρίζει η τοπική κοινωνία, το εν λόγω ακίνητο πρόκειται για ένα δημοτικό “φιλέτο”, συνολικού εμβαδού 2.288τ.μ. (πρώην υπεραγορά τροφίμων εμβαδού 2.154τ.μ. και πρώην κατάστημα ηλεκτρικών ειδών εμβαδού 134τ.μ.), το οποίο θα πρέπει αφού καθαριστεί, να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Θυροκολλήθηκε η απόφαση και παραμένει στη βροχή

Πιο αναλυτικά, πρέπει να υπογραμμισθεί πως η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για καταγγελία της σύμβασης του χρησιδανείου με την οποία ο Δήμος αποφάσισε να πάρει πίσω το δωρεάν παραχωρημένο ακίνητο, είχε κοινοποιηθεί μέσω θυροκόλλησης προς τη διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού. Ωστόσο, ο σχετικός φάκελος από γραφείο δικαστικών επιμελητών, όχι μόνον δεν παραλήφθηκε από κάποιο μέλος της διοίκησης, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στο τμήμα του προθαλάμου της εισόδου του κτιρίου και μάλιστα, έχει παρασυρθεί στο οδόστρωμα από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης και από το φωτογραφικό υλικό της “Κοινής Γνώμης”.

Από τη στιγμή της σχετικής θυροκόλλησης, κατόπιν εντολής και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος κανονικά όφειλε να παραδώσει τα κλειδιά στον Δήμο.

Δεδομένης της συγκεκριμένης κατάστασης, ο Δήμος οφείλει να μεριμνήσει για την “απόκτηση” της χρήσης του ακινήτου και άρα, να προβεί σε μία σειρά ενεργειών που θα είναι σύμφωνα με τον νόμο.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά από νομικές ενέργειες προκειμένου να πάρει άμεσα και κανονικά τη χρήση του ακινήτου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί μάλιστα, πως, από το εσωτερικό του πρώην σούπερ μάρκετ του Νεωρίου διαπιστώνεται πως δεν έχει αφαιρεθεί ο εξοπλισμός του, όπως μπορεί να διακρίνει κάποιος κοιτάζοντας τον εσωτερικό χώρο του προθαλάμου, όπου και διακρίνονται καλάθια αλλά και καρότσια που χρησιμοποιούσαν οι καταναλωτές.

Έδειχναν σύμφωνοι, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν

Η σημερινή κατάσταση και η μη ανταπόκριση της διοίκησης του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού έρχεται σε απόλυτη αντίθεση μάλιστα με τις δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της στην τελευταία - σχετική με την υπόθεση - συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται προς τους αναγνώστες, πως, τότε, ο κ. Στρατής Προβελέγγιος με την ιδιότητα του μέλους της τελευταίας εκλεγμένης διοίκησης του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, είχε δηλώσει τη συμφωνία του με τις κινήσεις του Δήμου (δηλ. καταγγελία σύμβασης χρησιδανείου), αναγνωρίζοντας πως αν η δημοτική πλευρά έπραττε διαφορετικά και ενέκρινε τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης, θα παρανομούσε.

Μάλιστα, από την πλευρά του, είχε εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες των εργαζομένων προς τον Δήμο, για τη στήριξη που έδειξε όλα τα χρόνια στη λειτουργία του, μέσω της ανανέωσης των διαδοχικών αποφάσεων της δωρεάν παραχώρησης.

Την Παρασκευή η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο Ερμούπολης

Με φόντο την περιγραφείσα κατάσταση, ο Δήμος πλέον πρέπει να εξασφαλίσει τη νομιμότητα των ενεργειών του για να αποκτήσει κατά χρήση πάλι το εν λόγω ακίνητο.

Μονόδρομος όπως διαπιστώνεται σύμφωνα με τη νομική πλευρά, είναι η προσφυγή του στο αρμόδιο Δικαστήριο για να μπορέσει να ανοίξει το κτίριο και να μπει μέσα.

Ως εκ τούτου, αφού μέσα στο διάστημα του 20ημέρου που έχει παρέλθει (Χριστούγεννα), δεν αποδόθηκαν τα κλειδιά του ακινήτου, ο Δήμος θα πρέπει να σπάσει την πόρτα. Για να υλοποιηθεί αυτή η κίνηση, θα πρέπει να αποφασίσει το Ειρηνοδικείο Ερμούπολης, στο οποίο θα συζητηθεί το σοβαρό θέμα την Παρασκευή.

Αφού αποφασίσει σχετικά η αρμόδια Δικαστική Αρχή, τότε ο Δήμος θα ενημερωθεί – κατά πάσα πιθανότητα αρχές της επόμενης εβδομάδας – και θα προχωρήσει στις κινήσεις του νομίμως.

Λογικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να παραστεί και εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και κατά πάσα πιθανότητα ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος θα κληθεί να εξηγήσει τη στάση του Δήμου αναφορικά με το ακίνητό του.

Ανυπαρξία συντηρήσεων και ύπαρξη τρωκτικών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί η Δημοτική πλευρά, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της βούλησής της να μπει μέσα στο ακίνητο αφού δεν της δόθηκαν τα κλειδιά.

Ο πρώτος και άκρως σοβαρός είναι η ύπαρξη τρωκτικών, όπως δημοσίως είχε γνωστοποιήσει και αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως το θέμα έχει απασχολήσει και επιχειρηματίες της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που γειτνιάζουν με το μεγάλο κτίριο της οδού Σάκη Καράγιωργα, εκφράζοντας τα παράπονά τους για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη αρουραίων.

Μάλιστα, χωρίς να μπορεί να μπει ο Δήμος μέσα στο ακίνητο, καθίσταται αδύνατον να προχωρήσει σε καθαρισμούς, αλλά και εργασίες απεντομώσεων και μυοκτονιών, οι οποίες επιβάλλονται, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημόσιες αναφορές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης επί του θέματος.

Πέραν αυτού του λόγου όμως, πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει συντηρήσεις στο εν λόγω ακίνητο και ως εκ τούτου, παραμένει άγνωστη η κατάσταση που θα συναντήσει ο Δήμος, καθώς πρόκειται για ένα πολύ παλιό κτίριο, που λειτούργησε σαν εργοστάσιο προ πολλών δεκαετιών.

Μάλιστα σε αυτού του μεγέθους τα ακίνητα στην Ερμούπολη και ευρύτερα αυτής, έχει τονισθεί πολλάκις από δημόσια χείλη πως υπάρχει έντονο το πρόβλημα της εισροής νερού από την οροφή, πρόβλημα που κατά καιρούς είχε απασχολήσει και τη διοίκηση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού.

Ενδιαφέρον αξιοποίησης από ιδιώτες αλλά και από μη κερδοσκοπικές πλευρές

Όπως γίνεται κατανοητό, όταν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καταφέρει να αποκτήσει άμεσα κατά χρήση το ακίνητο, τότε, θα πρέπει να απασχοληθεί έντονα με το θέμα της αξιοποίησής του.

Σύμφωνα με όσα είχε τονίσει ο Δήμαρχος προ δύο μηνών, θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο αξιοποίησής του, κατόπιν εξέτασης όλων των εφικτών σεναρίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του είχε εκφραστεί από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις ανάγκες του λειτουργούντος Τμήματος στη Σύρο, αλλά και για την προσπάθεια ανάπτυξης ενός δεύτερο Τμήματος στο νησί, ενώ επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν διατυπώσει και ιδιώτες.

Μάλιστα οι προτάσεις προς τον Δήμο προέρχονται από διάφορους χώρους – κερδοσκοπικούς και μη -, τις οποίες οφείλει να εξετάσει με προσοχή η Δημοτική Αρχή, πριν από την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως τότε, πρέπει να ρυθμιστεί πρωτίστως το θέμα της απόκτησης του ακινήτου κατά χρήση από τον Δήμο, όπως και η ανάπτυξη ενεργειών τέτοιων που θα προασπίζουν τη δημόσια υγεία. Για την πρώτη υπόθεση, πιθανότατα να υπάρξουν νέες εξελίξεις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού ο Δήμος πράττει ορθώς και πρέπει να μεριμνήσει για τη δημοτική περιουσία με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο.