Ξεκάθαρο το αίτημα των ιδιοκτητών και των οδηγών να μεταφερθούν στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης προς την πλευρά της θάλασσας

Λύση για την πιάτσα των ταξί πριν το καλοκαίρι

Ευήκοα ώτα διαθέτει η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία προσανατολίζεται στην ικανοποίηση της πρότασης, αφού προηγηθεί νέα επίσημη συνάντηση με το Σωματείο των ταξί

Στην ικανοποίηση της θέσης του Σωματείου των Ταξί της Σύρου, να μεταφερθεί η πιάτσα τους στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στην πλευρά της θάλασσας στο ύψος της τράπεζας Eurobank, προσανατολίζεται η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία άμεσα θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο, Λευτέρη Βαρθαλίτη για να “κλείσει” οριστικά το σοβαρό θέμα.

Πρόκειται για μία εκκρεμούσα υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει τον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών ταξί, όσο όμως και γενικότερα το κέντρο της πόλης, αφού η παραμονή τους στην πλατεία Μιαούλη, προκαλεί μεγάλα κυκλοφορικά προβλήματα, κυρίως σε ημέρες αιχμής, αλλά και σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.

Με αφορμή την χθεσινή υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια, το περιεχόμενο του οποίου περιλαμβάνει πρόβλεψη για το ζήτημα του καθορισμού της αφετηρίας των ταξί και τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση περνά πλέον στους Δήμους, ρωτήθηκε σχετικά με το σοβαρό θέμα τόσο ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κατανοώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραμονή των ταξί στην πλατεία Μιαούλη, αλλά κι έχοντας γνώση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου για την καλύτερη λειτουργία τους και την καλύτερη λειτουργία γενικότερα της πόλης, ανέφερε στην εφημερίδα πως, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πιάτσας στην παραλιακή ζώνη, αφού όμως πρωτίστως, προηγηθεί μία νέα συνάντηση με το Σωματείο, ώστε να διαπιστωθεί πως παραμένει ίδια η πρότασή τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους του κλάδου, ώστε αν διατηρούν τις ίδιες θέσεις, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την κατάλληλη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η κα Μαραγκού, η οποία σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη ποσού για ήπιες επεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, μετά από την οριστική παραλαβή του έργου της ανάπλασης, που κατά πάσα πιθανότητα – ως διαδικασία – θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (2020).

Σε δηλώσεις προς την εφημερίδα κλήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου των ταξί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το σοβαρό θέμα που “καίει” τον κλάδο, σημειώνοντας μάλιστα για τον κ. Λειβαδάρα πως αποτελεί πολιτικό πρόσωπο με διάθεση να ακούει τα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου.

Το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου

Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό τμήμα από το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο ορίζει πλέον ότι η αρμοδιότητα της χωροθέτησης από τις Περιφέρειες περνά στους Δήμους: “Άρθρο 42: 4. Το άρθρο 17 του ν. 4530/2018 (Α’ 59), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 17. Χωροθέτηση θέσεων στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ οχημάτων

1. Στο οδικό δίκτυο των πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων, οι Δήμοι υποχρεούνται να καθορίσουν θέσεις στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) για τα Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ οχήματα εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

2. Οι θέσεις στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) για τα Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ οχήματα χωροθετούνται πλησίον κεντρικών σημείων σημαντικής προσέλκυσης μετακινήσεων, σε θέσεις όπου εξασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφοριακή ροή και τα επίπεδα κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης για όλους τους χρήστες της οδού, σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου επιτρέπεται η στάση και στάθμευση.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται τα κριτήρια χωροθέτησης των θέσεων στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ οχημάτων, η διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου»”.

Ν. Λειβαδάρας: Αν διατηρούν το αίτημά τους, άμεσα προχωράμε

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης εξήγησε πως ο καθορισμός της πιάτσας θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συζήτησης με το Σωματείο, αφού γίνει άμεσα νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ίδιος εξ αρχής θέλησε να υπογραμμίσει την απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά της αφετηρίας τους στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα στην πλευρά της θάλασσας, καθιστώντας ξεκάθαρο πως πρώτα και κύρια θα πρέπει να έχει παραληφθεί οριστικά το έργο της ανάπλασης, για να μπορέσει να υλοποιηθεί μικρή τροποποίηση σε μέρος του.

Η οριστική παραλαβή του έργου της παραλίας της Ερμούπολης θα γίνει άμεσα. Δηλαδή εντός ενός μήνα μπορεί και να έχει γίνει. Οπότε μετά, μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε διαμόρφωση θέλουμε” σχολίασε σχετικά ο Δήμαρχος, απαντώντας παρακάτω στην ερώτηση αν συμφωνεί με το αίτημα του Σωματείου.

“Άμεσα θα κάνω μία συνάντηση με το Σωματείο των ταξί για να δούμε αν πράγματι καταλήγουμε εκεί. Αυτή ήταν η επιθυμία τους και λογικά εκεί καταλήγουμε. Όμως, μετά από την οριστική παραλαβή της ανάπλασης και μετά από συνεννόηση με το Σωματείο, θα καθοριστεί η θέση της πιάτσας των ταξί” δήλωσε κατηγορηματικά, καθιστώντας ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να λάβει μόνος του μία απόφαση και να την ανακοινώσει, προτού γίνει η επαφή με το Σωματείο.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως με τον κλάδο είχε συνάντηση σε προεκλογικό χρόνο, οπότε και για πρώτη φορά του είχαν γνωστοποιηθεί επισήμως οι θέσεις των ιδιοκτητών ταξί.

“Είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και γι αυτό γνωρίζω ποια ήταν η επιθυμία η δική τους. Ήθελαν να έχουν “πρόσωπο” προς το κέντρο και από εκεί όσοι θέλουν να κατευθυνθούν προς το ΙΚΑ και το Νοσοκομείο, να διέρχονται μέσω της οδού Κέας. Αν καταλήξουμε σε αυτήν την θέση, τότε άμεσα θα προχωρήσουμε” επανέλαβε ο κ. Λειβαδάρας, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ήδη έχει δεσμεύσει ένα ποσό για να γίνει η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο” και εξηγώντας πως, “Δεν είναι κάποια σπουδαία αλλαγή, ούτε γίνεται μεγάλη παρέμβαση”.

Ο Δήμαρχος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Άμεσα λοιπόν προχωράω στην συνάντηση μαζί τους”.

Κ. Μαραγκού: Στόχος η μεταφορά της αφετηρίας πριν το καλοκαίρι

Από την πλευρά της, ως αρμόδια για το παραλιακό μέτωπο, η Κανδιώ Μαραγκού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της κατάλληλης διαμόρφωσης του παραλιακού τμήματος που θα μεταφερθεί η πιάτσα, υπό την προϋπόθεση – όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος - της σύμφωνης γνώμης του Σωματείου των ταξί.

Πιο αναλυτικά, η παρέμβαση στην πλευρά της θάλασσας στο ύψος της Eurobank θα είναι ήπιου χαρακτήρα αφού θα σημάνει την κατάργηση του τμήματος του πεζοδρομίου επί του οποίου βρίσκεται το κλειστό περίπτερο ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα η εσοχή για τη δυνατότητα στάσης περίπου 18 ταξί, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κεντρική οδό.

Γνωστοποιώντας πως άμεσα και ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό θα κατοχυρωθεί το ποσό των 15.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η κα Μαραγκού ανέφερε τα ακόλουθα: “Η διαδικασία της οριστικής παραλαβής του έργου, πιστεύω εντός Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Μόλις γίνει αυτή η διαδικασία από την Επιτροπή Παραλαβής, η οποία άμεσα θα συγκληθεί και περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επέμβαση”. Σχετικά με το θέμα του χρόνου που αυτή η μικρή παρέμβαση μπορεί να υλοποιηθεί, πρόσθεσε: “Εάν τρέξουμε τις διαδικασίες και μας διευκολύνουν και τα Υπουργεία για τις αδειοδοτήσεις γι αυτήν την επέμβαση, μπορούμε και πριν το Πάσχα”. Άλλωστε όπως διευκρίνισε, “Εμείς έχουμε κατά νου τη μελέτη που θα χρειαστεί και άμεσα, θα την ολοκληρώσουμε και από εκεί και πέρα αν και από το Υπουργείο εντός ενός ή δύο μηνών μας δώσει τη σχετική έγκριση, μπορεί και πριν το Πάσχα ή λίγο μετά από το Πάσχα να την κάνουμε. Πάντως σίγουρα πριν το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο στόχος”.

Λ. Βαρθαλίτης: Πρέπει να φύγουμε από την πλατεία Μιαούλη όσο πιο σύντομα

Επί του θέματος που ταλαιπωρεί τον κλάδο των ταξί μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Σωματείου, Λευτέρης Βαρθαλίτης. Αρχικά γνωστοποίησε πως θα επαναληφθεί συνάντηση με τον κ. Λειβαδάρα, σημειώνοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα επικοινωνία με τον νέο Δήμαρχο.

“Είχαμε κάνει επαφές με τον κ. Λειβαδάρα σε πολύ καλό κλίμα. Πολύ θετικός και άνθρωπος που ακούει ο Δήμαρχος. Δεν είπαμε να γίνει τίποτα εκτός νόμιμου πλαισίου και χωρίς να υπάρχουν εγκρίσεις. Είχαμε κάνει προεκλογική συνάντηση, όπως και μετεκλογικά είχαμε πάει στο γραφείο του να τον συγχαρούμε και να του ευχηθούμε. Τότε τον είχαμε ενημερώσει ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα και μας είχε διαβεβαιώσει για τη συζήτηση” ανέφερε σχετικά ο κ. Βαρθαλίτης, λέγοντας παρακάτω πως, “θα έχουμε άμεσα νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο, απλά περιμένουμε να μας πει την ημερομηνία”.

Εστιάζοντας στη συνέχεια στο θέμα της σημερινής πιάτσας στην πλατεία Μιαούλη, ο πρόεδρος του Σωματείου υπογράμμισε πως πρόκειται για ακατάλληλη θέση, επανερχόμενος στο αίτημα του Σωματείου.

“Τα παλαιότερα χρόνια, δεκαετίες πίσω, που η πιάτσα ήταν στην πλατεία, δεν υπήρχαν ούτε mini bus, ούτε τόσα οχήματα και κίνηση. Τώρα, γνωρίζουμε πως και ενοχλούμε στην πλατεία, αλλά και μας ενοχλούν. Δεν είναι θέση για πιάτσα ταξί εκεί. Είναι επικίνδυνα” δήλωσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Είναι άμεση ανάγκη να φύγουμε από εκεί. Όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Κληθείς να τονίσει αν το Σωματείο διατηρεί το αίτημά του για μεταφορά της πιάτσας στην παραλιακή ζώνη, απάντησε καταφατικά. “Το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο, αλλά πλέον είναι και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (σσ. περασμένη θητεία). Είναι σαφές. Πρέπει να πάμε στην παραλία και μάλιστα στην πλευρά της θάλασσας. Εκεί θα χωρούν περίπου 18 οχήματα, ενώ σήμερα στην πλατεία Μιαούλη σταθμεύουν περίπου 15 οχήματα. Σκεφθείτε όμως πως όταν δεν έχει δουλειά πάμε και στο θέατρο. Εκεί είναι χειρότερα ακόμη. Η πλατεία Μιαούλη δεν είναι πιάτσα”.

Θα ωφελούσε η απομάκρυνση των κάδων

Αμέσως μετά ο πρόεδρος μίλησε για δύο σημαντικά θέματα που συνοδεύουν την μεταφορά της πιάτσας, κάνοντας λόγο για τους κάδους απορριμμάτων, όπως και για τη δημιουργία στεγάστρων αναμονής των επιβατών.

Εκφράζοντας πρωτίστως την απογοήτευσή του για την προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο κ. Βαρθαλίτης δήλωσε: “Είναι ντροπή που μας σύγκριναν με τα σκουπίδια. Έλεγαν κάποιοι ότι αυτό είναι το εμπόδιο για να πάμε στη θέση της θάλασσας που θέλαμε. Για εμένα ήταν ντροπή μεγάλη”.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί ζητούν την απομάκρυνση των κάδων από την παραλιακή ζώνη, όπου και – λογικά – θα μετακινηθεί η πιάτσα, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Σε αυτό το θέμα υπάρχουν πολλές λύσεις. Υπάρχει η επιλογή της υπογειοποίησης των κάδων, ή και η απομάκρυνσή τους, αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος χώρος. Ας τους μεταφέρουν κάπου αλλού” σχολίασε, λέγοντας μάλιστα πως, “Αυτά είναι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά για τις συγκεκριμένες αποφάσεις δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς. Καλό είναι να φύγουν από εκεί”.

Θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, “Είχαμε κάνει παλιά και μία συζήτηση με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον κ. Λεονταρίτη ο οποίος είχε δεσμευθεί πως όταν υλοποιηθεί το έργο, να μην στεναχωριόμαστε γιατί η υπογειοποίηση των κάδων θα γίνει από εκείνον (σσ. Περιφέρεια)”.

Επιπρόσθετα, στην ατζέντα των αιτημάτων τους έχει συμπεριληφθεί και το θέμα του στεγάστρου αναμονής. “Είχα ζητήσει από τον κ. Κοσμά, ένα στέγαστρο για την αναμονή των επιβατών που βγαίνουν από το πλοίο και περιμένουν ταξί. Δεν δούλεψαν ούτε και γι αυτό” υποστήριξε ο κ. Βαρθαλίτης, σχολιάζοντας παρακάτω πως, “Δεν θεωρώ πως είχαμε ζητήσει κάτι παράλογο. Ήρθαν κάποια στιγμή με μέτρα, κάτι έκαναν αλλά δεν είδαμε αποτέλεσμα”.

Η Σύρος εστιάζει στον Τουρισμό

Κύριο μέλημα του Σωματείου αποτελεί η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο συγκοινωνιακού έργου τόσο προς τους κατοίκους, όσο όμως και προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρθαλίτη, προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να βοηθήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. “Η Σύρος έχει γυρίσει στον τουρισμό. Ένα κομμάτι της υπόθεσης αυτής είμαστε κι εμείς και θέλουμε λύση” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας με ικανοποίηση πως “Βλέπω στον Δήμαρχο τον σημερινό ότι μας ακούει. Ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί κι από την πλευρά μας θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο τόσο στο θέμα του τουρισμού, όσο και στο θέμα της μη όχλησης στο κέντρο της πόλης. Πρέπει επιτέλους, όλοι μαζί να είμαστε μία γροθιά για το νησί¨”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του μάλιστα, λέγοντας τέλος πως, “Ούτε ο Δήμαρχος έχει το μαγικό ραβδί να μας φέρει τον τουρισμό, αλλά ούτε κι εμείς αν δεν είμαστε μονιασμένοι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Θέλουμε να παρέχουμε καλές υπηρεσίες, να μην ενοχλούμε την πόλη και γι αυτό θέλουμε λύση”.