Ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των σημαντικών έργων, όπως τα ιεραρχούν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, μετά την έγκριση του προϋπολιγισμού του οικ. έτους 2020 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

«Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πρέπει να πατά στα “πόδια” του»

“Στοίχημα” της δημοτικής αρχής η κατάρτιση βιώσιμης οικονομικής πολιτικής

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης του οικονομικού έτους 2020, με τα στελέχη του Δήμου και τις δημοτικές υπηρεσίες από χτες να βάζουν «φουλ» τις μηχανές, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν αμεσότερα η υλοποίηση του αρκετά μεγάλου τεχνικού προγράμματος του έτους, αλλά και οι προβλεπόμενες προμήθειες και δαπάνες του προϋπολογισμού.

Την άμεση εκκίνηση υλοποίησης σημαντικών έργων και προμηθειών καθώς και την εκπόνηση μελετών για την προώθηση της επίλυσης βασικών ζητημάτων του νησιού, θέτει ως προτεραιότητα ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού του οικ. έτους 2020 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στις 17 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο θέτει τη διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών και τις διαδικασίες εξεύρεσης πόρων ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Πιταούλης, προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να συγκρατήσει τις δαπάνες, συνεχίζοντας ωστόσο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, τόσο εσωτερικά, όσο και προς τους πολίτες, αλλά και να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία, προκειμένου να καταφέρει να αποκομίσει σημαντικά έσοδα.

Σχετικά δε με τη, μετά από περίπου ενάμιση μήνα, επανεκκίνηση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου και έχοντας εγκριθεί ο προς εκτέλεση προϋπολογισμός, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε, πως ο χρόνος δεν πήγε χαμένος, καθώς οι υπηρεσίες στο διάστημα αυτό δούλεψαν ακατάπαυστα σε επίπεδο προετοιμασίας, ώστε με το «πράσινο φως» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ξεκινήσει όσο το δυνατόν αμεσότερα η υλοποίηση έργων.

«Ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών»

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Λειβαδάρας, υπογράμμισε, ότι «με την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2020 ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της υλοποίησης μιας σειράς δράσεων και έργων τα οποία μαζί με τα συνεχιζόμενα έργα από το προηγούμενο έτος ευελπιστούμε να προσδώσουν μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί και παράλληλα να εξυπηρετήσουν τρέχουσες ανάγκες των δημοτών μέσα από την επισκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών».

Μάλιστα, ο κ. Λειβαδάρας προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων, σε δράσεις για νέα έργα, σε έργα συντηρήσεων και επισκευών και τέλος στην εκπόνηση σημαντικών μελετών.

Σε ό,τι αφορά στις κύριες νέες δράσεις, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προμήθεια νέων απορριμματοφόρων οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου στόλου, την ανακατασκευή του οδικού τμήματος στην περιοχή Βούρλη, την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος των Λυκείων και του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας, την ανακατασκευή του εμπορικού προβλήτα της Ερμούπολης, την ολοκλήρωση του Σχολείου της Βάρης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου που αγοράστηκε πέρυσι από το Δήμο.

Επίσης στην υλοποίηση των παρεμβάσεων προσβασιμότητας στις παραλίες του Γαλησσά και των Αγκαθωπών, την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων μέσα από τη δημιουργία δομής σε χώρο του Δήμου, αλλά και στις διαμορφώσεις στο κτίριο Κορνηλάκη για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου.

Σε ό,τι αφορά τα έργα επισκευών, συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, σε προτεραιότητα όπως τόνισε ο κ. Λειβαδάρας, τίθενται:

  - Η ενίσχυση φέροντα οργανισμού της Β' Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου

  - Η στεγάνωση του Ενυδρείου Κινίου και η προμήθεια Ψυκτικού μηχανήματος

  - Η προμήθεια και τοποθέτηση κουφωμάτων στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ιδιοκτησίας του Δήμου

 - Η βελτίωση και αναβάθμιση σχολικών κτιρίων

 - Οι εργασίες υγρομόνωσης και στεγάνωσης του Δημαρχιακού μεγάρου Ερμούπολης

 - Η αναβάθμιση δημοτικού οδικού δικτύου και

 - Η επισκευή του 2ου Νηπιαγωγείου και του Ειδικού σχολείου.

Στον τομέα των μελετών, ο κ. Λειβαδάρας σημείωσε, πως πρώτοι στόχοι για τις δημοτικές υπηρεσίες είναι η εκπόνηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης του κοιμητηρίου για τις ανάγκες έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης, η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης της εξέδρας στην Πλατεία Μιαούλη, η εκπόνηση της προμελέτης οδοποιίας στην παρακαμπτήρια οδό της παραλίας του Φοίνικα, η εκπόνηση μελέτης του κυκλοφοριακού κόμβου των δημοτικών οδών Ταλάντων και Ηρώων Πολυτεχνείου και η εκπόνηση της μελέτης δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.

Τέλος, σύμφωνα με το Δήμαρχο, η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου, σημαίνει άμεση ενεργοποίηση των δράσεων Τουριστικής Προβολής της Σύρου, ενώ περαιτέρω, θα επιδιωχθεί η άμεση αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία πάρκιγκ στο Κίνι, και η προμήθεια εποπτικού υλικού για το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου των Ελληνίδων.

Εξορθολογισμός δαπανών και εξεύρεση επιπλέον πόρων

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Πιταούλης, σημείωσε, πως «η σύνταξη του προϋπολογισμού και η έγκρισή του μπορεί να είναι το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας, αλλά στην ουσία είναι ένα μικρό μέρος της προσπάθειας που πρέπει ακόμη να γίνει, διότι σημαντική δεν είναι μόνο η σύνταξή του, αλλά κυρίως η εκτέλεσή του. Αν λάβουμε υπόψιν ότι βρισκόμαστε σε μία οριακή κατάσταση η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν θα είναι και κάτι εύκολο, ίσα – ίσα, συνοδεύεται από αρκετές δυσκολίες και ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν».

Αναφορικά με την έννοια της «οριακής κατάστασης», όπως προανέφερε, διευκρίνισε, πως «επί της ουσίας, ο Δήμος σε ένα μεγάλο βαθμό κατά τα προηγούμενα χρόνια στηριζόταν στα ανταποδοτικά της πολεοδομίας και αυτό δεν είναι κάτι εύλογο, ούτε βιώσιμο, με την έννοια, ότι αν κάποια στιγμή δεν υπάρχει η πολεοδομία της Μυκόνου, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα «κλείσει» και ο Δήμος μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος οφείλει να είναι αυτόνομος και να στηρίζεται αποκλειστικά στους δικούς του πόρους προκειμένου σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων να μη βρεθεί μετέωρος και σε αναζήτηση πόρων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πιταούλης ανέφερε, ότι «ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πρέπει να πατάει στα «πόδια» του και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των δαπανών, στην ουσία μία συγκράτησή τους από τη μία πλευρά, να κάνουμε ενέργειες, μέσω των οποίων οι δαπάνες μας θα γίνουν πιο αποδοτικές και πιο οικονομικές για το Δήμο. Από την άλλη θα πρέπει να δουλέψουμε και στο κομμάτι των εσόδων, έτσι ώστε να εισπράττουμε τα έσοδα που μας αντιστοιχούν και που ορίζει ο νόμος».

Ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε, ως ήταν φυσικό, να αναφερθεί στις σαφώς μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις, σημειώνοντας, ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια η κρατική χρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε αρκετά και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερή σε αυτά τα επίπεδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο δικός μας Δήμος, αλλά όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα».

«Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, συντάξαμε τον προϋπολογισμό και θέσαμε κάποιες προτεραιότητες, όπως είναι η καθαριότητα, τα σχολικά κτίρια, η δημοτική περιουσία εν γένει, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να μας δώσει έσοδα», σημείωσε, με την παραδοχή, πως «έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και ρίχνει ένα μεγάλο βάρος στην Τεχνική μας Υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να το υλοποιήσει».

Βάσει όλων των παραπάνω, ο κ. Πιταούλης υποστήριξε, ότι «προχωράμε βήμα – βήμα, έτσι ώστε να μεταβούμε σε μία πιο βιώσιμη κατάσταση, με στόχο ο Δήμος να είναι αυτάρκης, ακόμη και χωρίς τα σημαντικά έσοδα της Πολεοδομίας με τις άδειες της Μυκόνου. Θα πρέπει να κάνουμε μία αναδιάρθρωση τέτοια, έτσι ώστε να πατάμε καλύτερα στα πόδια μας».

Στόχευση σε έσοδα από τη δημοτική περιουσία

Σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου προς όφελος των δημοτικών ταμείων, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε, ότι «ο Δήμος μας έχει μία ακίνητη περιουσία, την οποία θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα, προκειμένου να μη «ρημάζει» και ως εκ τούτου να πρέπει να πηγαίνει εκ των υστέρων σε κάποιες δαπάνες που ενδεχομένως να έχουν και μεγαλύτερο κόστος. Να μην περιμένουμε, δηλαδή να φτάσει μία κατάσταση στο μη περαιτέρω, όπως για παράδειγμα βλέπουμε να συμβαίνει με το αθλητικό κέντρο». Αφετέρου, σύμφωνα με τον κ. Πιταούλη, «αν υπάρχουν ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν έσοδα για το Δήμο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε. Θα πρέπει δηλαδή να καταγράψουμε, να κάνουμε κατανομή και ένα σχέδιο ως το πώς αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να τρέξουμε στο επόμενο διάστημα».

Ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά όχι άμεσα

Δεδομένου, ότι ο Αντιδήμαρχος έθιξε το γεγονός, ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός αρκετά μεγάλου τεχνικού προγράμματος, ερωτηθείς, αν προβλέπεται και μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά και αντίστοιχη ενίσχυση της στελέχωσης της νευραλγικής αυτής για το Δήμο υπηρεσίας εξήγησε, πως «όλοι οι Δήμοι, όχι μόνο ο δικός μας, βρίσκονται σε μία «μέγγενη», θα μπορούσαμε να πούμε. Από τη μία υπάρχει η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη υπάρχει ο περιορισμός των προσλήψεων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1 προς 5. Έτσι, από τη μία δεν μπορεί να αναπληρωθεί το προσωπικό που φεύγει, ενώ δεν υπάρχουν και οι πόροι ενδεχομένως, ώστε να ανταπεξέλθει ένας Δήμος σε νέες προσλήψεις. Από την άλλη και το προσωπικό που φεύγει είναι έμπειρο, είναι κάποιας ηλικίας, έχει αποκτήσει μία γνώση των διαδικασιών, εμπειρία που είναι χρήσιμη για το Δήμο».

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, «όταν έγινε ο σχετικός σχεδιασμός των προσλήψεων, μπήκαν κι εκεί κάποιες προτεραιότητες», ωστόσο όπως επεσήμανε, «η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, ο τρόπος που κινείται το σύστημα, δηλαδή όλη η διαδικασία των προσλήψεων, απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο σίγουρα απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά, θα υπάρχει δηλαδή μία αναμονή μεγαλύτερη και είναι κάτι που δυστυχώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Διαμόρφωση ενός βιώσιμου δημοτικού προϋπολογισμού

Για τον κ. Πιταούλη, οι δαπάνες του Δήμου, παρά το γεγονός, ότι θα πρέπει να συγκρατηθούν, δε σημαίνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως εξήγησε. Μάλιστα, δίνοντας ένα παράδειγμα, αναφέρθηκε στη διαδικασία που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο δήμο, σχετικά με τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. «Αυτή η δαπάνη, εκτιμούμε ότι θα ωφελήσει όχι μόνο στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων εντός των υπηρεσιών του Δήμου, σε εξοικονόμηση χρόνου, αλλά επιπλέον θα εξοικονομήσει και το χαρτί, τα μελάνια, οπότε θα εξοικονομήσει και δαπάνες», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Κατέληξε, μάλιστα, πως «αν μπορέσουμε να κινηθούμε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός μεν να συγκρατούνται ή να μειώνονται οι δαπάνες και αφετέρου να δούμε από πού θα μπορούν να υπάρξουν έσοδα και περισσότεροι πόροι, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κινηθούμε σε έναν πιο βιώσιμο δημοτικό προϋπολογισμό και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους, και για τη δημοτική αρχή και για τους πολίτες».

Προετοιμασία του διαδικαστικού μέρους με στόχο την άμεση υλοποίηση

Κλείνοντας, ο κ. Πιταούλης αναφέρθηκε στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο ίδιος τόνισε, ότι παρά το «πάγωμα» των οικονομικών διαδικασιών στο Δήμο, μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών στο διάστημα αυτό εργάστηκαν μεθοδικά, προκειμένου να προετοιμάσουν όλα τα σημαντικά ζητήματα για το νησί, ώστε με την έγκριση του π/ϋ, να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση η διαδικασία της υλοποίησης.

«Ήδη στο διάστημα του ενάμιση μήνα, που περιμέναμε την έγκριση του δημοτικού προϋπολογισμού, κάποια πράγματα είχαν αρχίσει να δρομολογούνται. Στόχος μας ήταν, με την έγκριση του προϋπολογισμού, να προωθηθούν οι σχετικές εισηγήσεις προς την οικονομική επιτροπή και να προχωρήσουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί», σημείωσε ο κ. Πιταούλης.

Σε σύγκλιση με το Δήμαρχο, ο κ. Πιταούλης επεσήμανε, ότι «υπάρχουν διαγωνισμοί που αφορούν στη δημοτική περιουσία, όπως λ.χ. η προμήθεια των κουφωμάτων για το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια των δημοτικών οχημάτων ήδη έχει προετοιμαστεί η σχετική μελέτη και δουλεύεται από το Τμήμα Προμηθειών. Επίσης, προετοιμάστηκε η διακήρυξη για το οικόπεδο στο Κίνι από το Τμήμα Εσόδων και ως εκ τούτου θεωρώ, ότι μέσα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής θα προχωρήσει. Αντίστοιχα, έχουμε ήδη ζητήσει από τις δημοτικές κοινότητες που διαθέτουν παραλίες να μας στείλουν σχετικές εισηγήσεις, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η διαδικασία μίσθωσης των πάρκινγκ για την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που αποτελεί ένα ζήτημα που συνήθως ερχόταν καθυστερημένα και αποτελούσε αιτία εντάσεων».

Ο Αντιδήμαρχος δήλωσε, ότι «αυτά τα θέματα τα έχουμε βάλει σε σειρά. Μάλιστα, έχουμε κάνει και μία συνάντηση και με την Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου στις επόμενες συνεδριάσεις να έρθουν προς έγκριση κάποιοι όροι διακηρύξεων, ώστε να μπαίνουν σε τροχιά μερικά έργα», ενώ κλείνοντας διαβεβαίωσε, ότι «στην ουσία το διάστημα αυτό του 1,5 μήνα δεν θεωρώ ότι το χάσαμε, αντίθετα, προσπαθήσαμε να μπουν κάποια πράγματα στη σειρά, ώστε άμεσα με το «άνοιγμα» του δημοτικού προϋπολογισμού να μπορούν να βγαίνουν οι διαγωνισμοί και να υλοποιούνται τα έργα και οι δαπάνες που προβλέπονται σε αυτόν».