Μετακίνηση υπαλλήλων από το Τμήμα Πολιτισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διπλά «πληγωμένος» ο Πολιτισμός

Κατά δύο άτομα μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά τη μετακίνηση στελεχών του σε άλλες υπηρεσίες.

Με απόφαση που λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πρώτος μετακινήθηκε δημοτικός υπάλληλος που εκτελούσε μέχρι πρότινος χρέη τεχνικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Θεάτρου Απόλλων, ενώ πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η μετακίνηση και δεύτερου υπαλλήλου από το Γραφείο Πολιτισμού στην Οικονομική Υπηρεσία.

Με ανοιχτή επιστολή της, η Δημοτική Παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε» εξέφρασε την αγωνία, αλλά και τον βαθύ προβληματισμό της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, δεδομένου ότι, στο εξής, ο τεράστιος όγκος δουλειάς (διαχείριση αιτημάτων, προετοιμασία πολιτιστικών χώρων, οργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κ.α.) θα πέσει στους ώμους των δύο μόνο δημοτικών υπαλλήλων που παραμένουν στο Γραφείο Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, η παράταξη κάνει λόγο για απαξίωση του Πολιτισμού από τη νυν δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι η υποστελέχωση του εν λόγω τμήματος θα κλονίσει σημαντικά την ορθή λειτουργία του.

Θ. Μενδρινού: «Απολύτως λανθασμένη πρακτική διοίκησης»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού εκφράζει την αντίθεσή της στην τακτική που ακολουθείται από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

«Ο Πολιτισμός του Δήμου μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα μετρά τρεις αποχωρήσεις υπαλλήλων που ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα από τα κύρια προβλήματα  που καλείται να αντιμετωπίσει η κάθε διοίκηση. Το αντιμετωπίσαμε και εμείς και καταφέραμε με σωστές κινήσεις να χτίσουμε το Γραφείο Πολιτισμού από το μηδέν. Ως τώρα, έχουμε αντιληφθεί πως ο Πολιτισμός αποτελεί δευτερεύον θέμα για την διοίκηση του Δήμου, αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μη δοθούν επιχορηγήσεις στους πολιτιστικούς Συλλόγους τον Σεπτέμβριο, στηριζόμενη σε αήθεις δικαιολογίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις τελευταίες μετακινήσεις υπαλλήλων, η κ. Μενδρινού κρίνει ότι η κάλυψη προβλημάτων μιας υπηρεσίας μέσω της αποδόμησης μιας άλλης και ιδιαίτερα νευραλγικής για τον Δήμο μας, αποτελεί μια απολύτως λανθασμένη πρακτική διοίκησης.

«Εδώ, έχει σημασία και ο τρόπος που έγινε – με βάση δημόσιες δηλώσεις αιρετού ‘’είχαν ενημερωθεί οι πάντες’’ εκτός του υπάλληλου που αποφασίστηκε η μετακίνησή του. Από τον Φεβρουάριο όπου μετακινήθηκε ο ένας εκ των τριών υπαλλήλων, το Θέατρο Απόλλων δεν στελεχώνεται με υπεύθυνο ηλεκτρολ. εγκατάστασης που με βάση την νομοθεσία απαιτείται. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κάλυπτε μεγάλο μέρος αναγκών και πλήρους ελέγχου του Θεάτρου σε διάφορους τομείς καθώς ήταν Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΠΕ».

Σύμφωνα με την ίδια, η  Δημοτική Αρχή οφείλει να στελεχώσει άμεσα το Θέατρο Απόλλων και το Γραφείο Πολιτισμού, αν πραγματικά ‘’επιθυμεί να δώσει την προσοχή που πρέπει στον Πολιτισμό’’. Ειδικότερα, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης ειδικού συνεργάτη και της επιπλέον στελέχωσης, υποστηρίζοντας πως «πολιτική δεν είναι να γκρεμίζεις , έχτισε ο προηγούμενος, αλλά να προβλέπεις τα προβλήματα, να αναγνωρίζεις και να χτίζεις πάνω στα καλά, εξελίσσοντας τον τόπο». Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού δηλώνει ότι «η Αντιδήμαρχος κα Αλίκη Λεονταρίτη, ηθελημένα ή μη, είναι πλήρως εκτεθειμένη και οφείλει να πάρει δημόσια θέση για το θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον υπάλληλο του Γραφείου Πολιτισμού, στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου μετακινήθηκε επίσης υπάλληλος που υπηρετούσε έως τώρα στην Υπηρεσία Διοικητικών Υπηρεσιών. Βάση της συγκεκριμένης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ενημερώθηκαν σχετικά αρμόδιοι υπάλληλοι, οι Προϊστάμενοί τους, οι Διευθυντές τους, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Ν. Λειβαδάρας: «Εν καιρώ πολέμου, η Οικονομική Υπηρεσία είναι το μέτωπο»

Στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των Οικονομικών Υπηρεσιών σε μία περίοδο με αυξημένες ανάγκες, αλλά και στις ενέργειες που θα πρέπει να καταβληθούν ώστε το Τμήμα Πολιτισμού να ανακτήσει το συντομότερο δυνατό το χαμένο του έδαφος, αναφέρεται στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

«Δεν υπήρχε πρόθεση να προκαλέσουμε αναταραχή σε οποιαδήποτε υπηρεσία. Πέρα από το ανθρώπινο ζήτημα υπάρχει και το τυπικό, το ουσιαστικό που είναι η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου», δηλώνει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, το κενό που προέκυψε στη Διεύθυνση της Οικονομικής Υπηρεσίας οδήγησε σε ένα μικρό ντόμινο μετακινήσεων βάσει των προσόντων των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι διορίζονται με συγκριμένη ειδικότητα.

Ως εκ τούτου, στις Οικονομικές Υπηρεσίες μετακινήθηκαν ένα στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού που είναι Π.Ε. Διοικητικού Λογιστικού και ένα στέλεχος της Υπηρεσίας Διοικητικών Υπηρεσιών, το οποίο είναι Τ.Ε. Διοικητικού Λογιστικού.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια που πιθανόν να υπάρχει, δεδομένου ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι στα τμήματά τους και κανένας δεν περισσεύει, ωστόσο δεν έχουμε τη δυνατότητα προσλήψεων και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό», υπογραμμίζει ο κ. Λειβαδάρας.

Καθιστά δε γνωστό ότι την επόμενη ημέρα μετά τον «κορωνοϊό» και κατόπιν της απόφασης μείωσης των δημοτικών τελών για τη στήριξη των επιχειρηματιών, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου είναι αρκετά πιο επιφορτισμένη, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ορθή λειτουργία της. «Πριν την ανακοίνωση της μείωσης, έπρεπε να γίνει η απαραίτητη μελέτη από το οικονομικό επιτελείο για να είμαστε έτοιμοι και να γνωρίζουμε από πού θα εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα»., αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εν καιρώ πολέμου, η Οικονομική υπηρεσία είναι το μέτωπο», που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Σχετικά με τα «απόνερα» που προκλήθηκαν στο Γραφείο Πολιτισμού από τη μετακίνηση ενός στελέχους του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση δεν είχε την πρόθεση να μειώσει το προσωπικό του. «Ο Πολιτισμός είναι η βιτρίνα του Δήμου, το μέσο προώθησης του νησιού προς τα έξω. Στη συγκεκριμένη φάση, ο Πολιτισμός έχει, δυστυχώς, πληγεί. Τόσο η Αντιδήμαρχος κ. Λεονταρίτη όσο και το προσωπικό του Τμήματος σχεδίασε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα με δράσεις υψηλοτάτου επιπέδου, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν θα πραγματοποιηθούν. Κατά συνέπεια, έχουμε το περιθώριο να δούμε πώς θα λειτουργήσει η Οικονομική Υπηρεσία μέσα στο επόμενο διάστημα και να βρούμε τον τρόπο για να αναπληρώσουμε τα κενά στο δυναμικό του Πολιτισμού, το συντομότερο δυνατόν».