Προβληματισμός και ερωτηματικά για τη διαμόρφωση του πολιτιστικού χάρτη της Σύρου μετά τη λήξη του «συναγερμού» λόγω κορωνοϊού

Στον «πάγο» εκδηλώσεις και φεστιβάλ

Οι αλυσιδωτές αναβολές εκδηλώσεων και σημαντικών διοργανώσεων, στο πλαίσιο των συνεχώς διευρυνόμενων προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αναμένεται να ανατρέψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με τον φετινό πολιτιστικό χάρτη της Σύρου, που διαμορφωνόταν επί σειρά μηνών.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει όλη η χώρα, με τις υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή σχολικών μονάδων, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, υπηρεσιών, επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικών καταλυμάτων και εμπορικών καταστημάτων να διαδέχονται η μία την άλλη, η τροποποίηση οποιουδήποτε προγραμματισμού αποτελεί μοιραία «μονόδρομο».

Τις οδηγίες που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές για την αποφυγή διασποράς του νέου κορωνοϊού που καθιστά επιβεβλημένο τον περιορισμό των μετακινήσεων αλλά και τον συνωστισμό των πολιτών σε δημόσιους και μη χώρους, κλήθηκαν να ακολουθήσουν πρώτοι οι πολιτιστικοί φορείς που σχεδίαζαν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναβολή θεατρικών παραστάσεων

Αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης “Η Πανάχραντος” προέβη στην αναβολή της παράστασης «Βάφτα μαύρα», η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί από 14 έως 16 Μαρτίου 2020 στην ενοριακή αίθουσα “Η Ναζαρέτ”.

Αμεσότητα επέδειξε στις κινήσεις του και ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», που απείχε λίγα μόνο «βήματα» από την παρουσίαση της φετινής μεγάλης παραγωγής του. Σε σχετική επιστολή του προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού, ο Όμιλος κατέστη γνωστή την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του (11/03) περί αναβολής των προγραμματισμένων παραστάσεων του έργου «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από 28 έως 31 Μαρτίου, στο ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Σημειώνεται πως, η παραπάνω απόφαση λήφθηκε πριν ακόμα εκδοθεί οδηγία για την αναστολή λειτουργίας θεάτρων και κινηματογράφων. Το Δ.Σ. του Ομίλου πήρε αυτή την πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη του το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, των ΚΑΠΗ, τη διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές, την αναστολή εκδηλώσεων, τη σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων και συναθροίσεων, αλλά και την πρόβλεψη για έξαρση της νόσου στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του: «Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους συντοπίτες μας οι οποίοι θα τιμούσαν την παράστασή μας με την παρουσία τους. Ο χώρος του θεάτρου φέρνει σε πολύ κοντινή επαφή (λιγότερο του ενός μέτρου) τους θεατές και δεν παρέχει τα εχέγγυα για την ασφάλειά τους από τη διασπορά και μετάδοση του ιού. Επιπλέον, δεν παρέχει τη δυνατότητα τήρησης της προϋπόθεσης για τη λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων, σύμφωνα με την εκδοθείσα πράξη νομοθετικού περιεχόμενου. Ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί αλλά και την υπεύθυνη στάση όλων μας, το πρόβλημα σύντομα θα ξεπεραστεί και η ζωή μας θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της».

Καταλήγοντας, ο Όμιλος παρακαλεί το Τμήμα Πολιτισμού, να ενημερωθεί μετά τη λήξη της παρούσας κατάστασης, για τη δυνατότητα παρουσίασης του έργου τους σε άλλες ημερομηνίες, που από κοινού θα εξετάσουν και θα αποφασίσουν.

Η παράδοση δεν θα «συριανοπατήσει» τον Απρίλιο

Πέρα από τις προσεχείς εκδηλώσεις, η τήρηση των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό «παρέσυρε» και μεγάλες διοργανώσεις που θα διεξάγονταν κανονικά τον επόμενο μήνα, όπως το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κυκλάδων «Νίκος Δαπόντες».

Σε αλλαγή σχεδίων προέβη και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατῶ» με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», που θα άνοιγε πρώτο τον κύκλο των φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του: «Το τελευταίο διάστημα, λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, παρακολουθούμε ενεργά και με αίσθημα ευθύνης τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα προτεινόμενα προληπτικά μέτρα.  Μετά την έκδοση ΚΥΑ αναφορικά με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, όλων των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων έως και τις 30-04-2020, αποφασίζουμε την αναβολή διεξαγωγής του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατῶ», το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το τετραήμερο 22-25 Απριλίου 2020. Η ασφάλεια των συμμετεχόντων, των εθελοντών και των θεατών αποτελούν μέγιστη προτεραιότητά μας και με γνώμονα αυτήν, θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση το επόμενο διάστημα προκειμένου να ορίσουμε νέες ημερομηνίες. Ευελπιστώντας να σας έχουμε όλους κοντά μας στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατῶ», κατά τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του, θα επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό με περισσότερες πληροφορίες».

Με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός της πλειοψηφίας των εκδηλώσεων από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έχει ήδη αποφασισθεί και εγκριθεί, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το αν θα βρεθούν διαθέσιμες ημερομηνίες προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά οι εκδηλώσεις και οι διοργανώσεις που αυτή τη στιγμή «μπαίνουν στον πάγο».

Αλίκη Λεονταρίτη: «Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με υπευθυνότητα»

Από την πλευρά του, το Τμήμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο της αδιάκοπης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Δήμου, συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με τις μελλοντικές παραχωρήσεις χώρων, δίνοντας έμφαση στα φεστιβάλ του καλοκαιριού. Στόχος της υπηρεσίας είναι να βάλει σε σειρά όλα τα αιτήματα και να προετοιμαστεί κατάλληλα, προκειμένου να ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο, μόλις το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, ανάμεσα στις εκδηλώσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν για την ώρα, περιλαμβάνεται και η εκδήλωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (4 Απριλίου 2020). Τα στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού θα παρακολουθούν με ψυχραιμία και υπευθυνότητα τις εξελίξεις και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πιθανό «κώλυμα» προκύψει στον μελλοντικό προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη αναφέρει χαρακτηριστικά «Πολιτισμός δεν είναι μόνο η διοργάνωση εκδηλώσεων. Είναι η καθημερινότητά μας, η ασφάλειά μας, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, η ατομική και η συλλογική μας ευθύνη. Ως τμήμα, εργαζόμαστε με πλάνο προγραμματισμού κυρίως για τα φεστιβάλ και είμαστε σε επικοινωνία με τους διοργανωτές. Υπάρχει έντονος προβληματισμός, αλλά ασφαλώς προέχει η προστασία της δημόσια υγείας. Πριν από λίγο λάβαμε ενημέρωση ότι αναβάλλεται το φεστιβάλ «συριανοπατώ». Βρισκόμαστε μπροστά σε "κύματα" καθημερινών  εξελίξεων. Με ψυχραιμία, πειθαρχία και υπομονή θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη για όλους μας κατάσταση».