Χαμένη η φετινή σεζόν για τον τουρισμό κρουαζιέρας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί όλες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που αφορούσαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Από μηδενική βάση για την κρουαζιέρα στη Σύρο

Επαφή του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με την CLIA προκειμένου η Σύρος να αποτελέσει πρόταση και μέρος στον επανασχεδιασμό μεγάλων εταιρειών

Από μηδενική βάση θα πρέπει να εξετάσει τις κινήσεις του το Λιμενικό Ταμείο Σύρου όσον αφορά την κρουαζιέρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφού η συγκυρία του κορωνοϊού ανέτρεψε πλήρως τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις για το 2020, γεγονός που αποδεικνύεται από τη νέα πραγματικότητα, η οποία θέλει το νησί μέχρι σήμερα να έχει μετρήσει ήδη 16 ακυρώσεις (Απρίλιος – Ιούνιος).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την ατζέντα των “κλεισμένων” προσεγγίσεων που είχαν στη διάθεσή τους – προ κορωνοϊού - πράκτορες, Λιμεναρχείο Σύρου και Λιμενικό Ταμείο, καθώς από 6 Απριλίου έως και 8 Ιουνίου είχαν γνωστοποιηθεί από εταιρείες κρουαζιέρας, 16 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για το λιμάνι της Ερμούπολης, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου διατηρεί επαφή με την πλευρά της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), με σκοπό την ένταξη της Σύρου σε κάποιον προγραμματισμό κρουαζιέρας για μελλοντικές προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ερμούπολης, καθώς η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού ενισχύει σε σημαντικό βαθμό και την τοπική οικονομία της Ερμούπολης.

Με φόντο τα παραπάνω, αλλά και με δεδομένο το γεγονός πως, στις τρέχουσες συνθήκες που κυριαρχεί ακόμη η ανησυχία για την εξέλιξη και την τροπή της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με δεδομένη την στάση των εταιρειών κρουαζιέρας να επανασχεδιάζουν κάθε 15 ημέρες το πλάνο τους, άγνωστο παραμένει αν για το υπόλοιπο διάστημα της θερινής σεζόν, θα διατηρηθεί ανεπηρέαστη κάποια προγραμματισμένη προσέγγιση για τη Σύρο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα πως για το 2020, η ατζέντα των προσεγγίσεων στο λιμάνι της Σύρου, αφορούσε σε 76 αφίξεις, όπως αυτές είχαν αναφερθεί προς κάθε αρμόδια Αρχή μέσω των πρακτόρων, αλλά και των εταιρειών κρουαζιέρας.

Εξ αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία των προσεγγίσεων αφορούσαν σε μικρά κρουαζιερόπλοια, γεγονός που οφείλει να απασχολήσει τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε στις προσπάθειές της για έναν καλύτερο “χάρτη” κρουαζιέρας στο νησί, να φροντίσει να έχει στόχευση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της κρουαζιέρας πολυτελείας.

Άλλωστε, ορισμένες προσεγγίσεις αυτής της κατηγορίας, είχε “κλείσει” για τη Σύρο το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο κι έχει απλώσει χέρι συνεργασίας προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχοντας αποτελέσει και τη “γέφυρα” για την αρχική επαφή της CLIA με τη νέα Διοίκηση και την πρόεδρο, Κανδιώ Μαραγκού.

Στο πλαίσιο του σημερινού ρεπορτάζ, σημειώνεται επίσης πως η τοπική κοινωνία αναμένει την υπογραφή σύμβασης με σύμβουλο κρουαζιέρας, με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση της υπόθεσης του θαλάσσιου τουρισμού για τη Σύρο, θέμα το οποίο έχει τεθεί επί τάπητος επανειλημμένως και από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, σε συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή. Πάντως, απορίας άξιον παραμένει το γεγονός πως ακόμη σε κεντρικό επίπεδο δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις στην κρουαζιέρα όσον αφορά στην προσέγγισή τους στα ελληνικά λιμάνια.

Λιμάνι Ερμούπολης: Ούτε μία προσέγγιση μέχρι σήμερα

Ειδικότερα, οι προσεγγίσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη φετινή σεζόν στο λιμάνι της Ερμούπολης, έχουν ακυρωθεί, καθώς μέχρι σήμερα και εξαιτίας της ανατροπής που προκάλεσε ο κορωνοϊός και στον κλάδο της κρουαζιέρας, δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση κανενός “δρομολογίου”.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής για το λιμάνι της Ερμούπολης χάθηκαν 16 προσεγγίσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από Απρίλιο. Μάλιστα, η πρώτη εξ αυτών είχε προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου, δηλαδή για το διάστημα που τελικά επιβλήθηκε η καραντίνα και οι απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ακυρώνεται, η Σύρος τον Απρίλιο είχε προβλεφθεί να έχει 4 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ για τον Μάιο 8, όπως και για τον Ιούνιο 14, εκ των οποίων δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τέσσερις.

Όπως προαναφέρθηκε μάλιστα, άγνωστο παραμένει αν οι υπόλοιπες προσεγγίσεις θα διατηρηθούν ανεπηρέαστες, αφού οι εταιρείες κρουαζιέρας, δεδομένων των συγκυριών, επανασχεδιάζουν την “πυξίδα” τους, αναθεωρώντας το πλάνο τους για τη φετινή σεζόν.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, αξίζει να αναφερθεί ο αριθμός των προσεγγίσεων που είχαν “κλειστεί” και για τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, για τον Ιούλιο η Σύρος ανέμενε 19 προσεγγίσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από 1η/7 κι έφθαναν μέχρι 31/7, ενώ σημαντικός αριθμός προσεγγίσεων είχε προγραμματισθεί και για τον Αύγουστο. Ειδικότερα, το λιμάνι της Ερμούπολης υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μετρήσει 16 αφίξεις κρουαζιέρας, όπως επίσης, 7 τον Σεπτέμβριο, 5 τον Οκτώβριο, 2 τον Νοέμβριο και 1 προσέγγιση τον Δεκέμβριο.

Προσπάθεια προώθησης της Σύρου μέσω επαφών με την CLIA

Δεδομένου του επανασχεδιασμού του “χάρτη” της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της “φουρτούνας” που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού κρίνονται σημαντικές οι προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να προωθήσει τη Σύρο ως προορισμό κρουαζιέρας, στο πλαίσιο των επαφών της Διοίκησής του, με την CLIA.

Υπενθυμίζεται πως, στελέχη της CLIA είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη και συνάντηση με το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Οκτώβριο, στη Σύρο, οπότε και η νέα Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όπως και η πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλευρά της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας για την προώθηση ενός διαλόγου αναφορικά με τον θαλάσσιο τουρισμό και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στόχευση από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποτελεί η ένταξη της Σύρου στον προγραμματισμό ορισμένων εταιρειών. Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται συστηματικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και ειδικότερα το διάστημα του κορωνοϊού, ώστε στον επανασχεδιασμό των εταιρειών, να εξετασθεί η δυνατότητα συμπερίληψης της Σύρου σε ορισμένες “διαδρομές” κρουαζιέρας.

Σημαντική αφορμή γι αυτές τις επαφές στάθηκε και η πρόταση από πλευράς Σύρου προς την CLIA, να αποτελέσει το νησί και οι υποδομές του, “σταθμό” ανεφοδιασμού των πλοίων το διάστημα της καραντίνας.

Ο κορωνοϊός ανέτρεψε και τα σχέδια για πρόσληψη συμβούλου κρουαζιέρας. Εντός Ιουνίου εξελίξεις

Σχετικά με την υπόθεση της οργανωμένης ανάπτυξης κρουαζιέρας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου – όπως έχει αναφερθεί λακωνικά σε δημόσιες συνεδριάσεις δημοτικών οργάνων – έχει αναγνωρίσει σαν σύμμαχό του το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αναζητηθεί ένας σύμβουλος κρουαζιέρας, ο οποίος θα βοηθήσει αποτελεσματικά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και στην προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της κρουαζιέρας πολυτελείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αν και υπάρχει δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020 του Λιμενικού Ταμείου για τη συγκεκριμένη ανάγκη, ωστόσο, αυτή δεν έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα, αφού η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά κι ένα νεκρό διάστημα, κατά το οποίο δεν υπήρχε λόγος – ενδεχομένως – να ξεκινήσει να “τρέχει” μία τέτοια σύμβαση.

Ωστόσο, καθώς το σχέδιο αυτής της σύμβασης είναι έτοιμο από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η ανάθεση των υπηρεσιών για την κρουαζιέρα και η ανάπτυξη μίας αξιόλογης συνεργασίας κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί και θα αποτελέσει πραγματικότητα εντός Ιουνίου.

Η Celestyal Cruises επιλέγει Σύρο για 2021 και 2022

Αισιόδοξο είναι το γεγονός πως σε χθεσινή επίσημη ενημέρωσή της, η εταιρεία Celestyal Cruises γνωστοποίησε πως για τα έτη 2021 και 2022 έχει εντάξει στον σχεδιασμό των προσεγγίσεών της τη Σύρο. Υπενθυμίζεται πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέχρι και προ δύο ετών υποδεχόταν συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση – την καλοκαιρινή περίοδο - πλοία της εν λόγω εταιρείας, γεγονός που ικανοποιούσε σημαντικά και τον εμπορικό κόσμο της Ερμούπολης.

Παρακάτω ακολουθεί μέρος της επίσημης ανακοίνωσής της για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Η Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνει νεότερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα κρουαζιέρων της για το 2021 και 2022, προσθέτοντας νέους προορισμούς όπως τη Σύρο, τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, παρουσιάζει επιπλέον δρομολόγια για τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» λόγω μεγάλης ζήτησης, και διαμορφωμένα δρομολόγια για να διασφαλιστεί ότι οι επιβάτες θα απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στον προορισμό. Τα νέα δρομολόγια του 2021 και του 2022 περιλαμβάνουν: Νέες κρουαζιέρες «Εικόνες Εξερεύνησης» τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων με το Celestyal Olympia

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε χρόνο η εταιρεία για επέκταση της τουριστικής περιόδου, ανακοινώνει νέες εκδοχές των ιδιαιτέρως δημοφιλών κρουαζιέρων τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου». Οι νέες χειμερινές κρουαζιέρες με την ονομασία «Εικόνες Εξερεύνησης», σχεδιάστηκαν βάσει των προορισμών που έχουν ζήτηση και τη μικρότερη διάρκεια της ημέρας, κατά τη χειμερινή περίοδο. Και στις δύο κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων, περιλαμβάνεται η Σύρος ως νέος προορισμός και προσφέρεται ολοήμερη παραμονή στη Σαντορίνη σε όλες τις αναχωρήσεις. Η Σύρος, πρωτεύουσα των Κυκλάδων προσφέρει μοναδικές εικόνες, όπως τις γραφικές βίλες σε παστέλ αποχρώσεις που «ξεφυτρώνουν» κατά μήκος του λόφου της Ερμούπολης και δίνει μία γεύση από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με άνεση και χωρίς συνωστισμό. Η Celestyal Cruises, με ειδικές εκδρομές, όπως η περιπατητική περιήγηση «Περίπατος στη Σύρο» δίνει στους επιβάτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, όπως η Ερμούπολη, γνωστή ως η πόλη του Ερμή, το Δημαρχείο που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, το θέατρο Απόλλωνα που αποτελεί μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο, αλλά και το πρώτο ναυπηγείο στην Ελλάδα, που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στην κρουαζιέρα περιλαμβάνεται, επίσης, και μια δεύτερη εκδρομή στην αρχαία πόλη της Εφέσου, κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής του κρουαζιερόπλοιου στο Κουσάντασι της Τουρκίας.

Οι χειμερινές αναχωρήσεις της κρουαζιέρας τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες Εξερεύνησης» θα πραγματοποιηθούν από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2021, από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου 2022 και από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 2022. Οι μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις του δημοφιλούς δρομολογίου τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες Αιγαίου», συνεχίζονται μεταξύ 15 Μαρτίου και 22 Οκτωβρίου 2021 και 14 Μαρτίου έως 28 Οκτωβρίου 2022.