Ανάγκη εξεύρεσης προσωρινής λύσης για την εξυπηρέτηση επισκεπτών ΑμεΑ στην Άνω Σύρο

Αναζήτηση εθελοντή χειριστή του αναβατορίου

Σε αναζήτηση εθελοντή για τον χειρισμό του αναβατορίου στην Άνω Σύρο με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ΑμεΑ κατά την περιήγησή τους στον μεσαιωνικό οικισμό, βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την Κοινότητα Άνω Σύρου.

Η δυνατότητα χρήσης του συγκεκριμένου μηχανήματος εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλονται από τον Δήμο για να καταστεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ένας από τους πιο προσβάσιμους προορισμούς για άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στο σύνολο των πολιτών.

Το ηλεκτροκίνητο αναβατόριο έχει ήδη δοκιμαστεί στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου. Σημειώνεται δε, ότι ο τρόπος μετακίνησης επισκεπτών σε αμαξίδιο, στην «καρδιά» του λόφου, καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών γυρισμάτων για την προβολή των υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ στο νησί μας, με τη συμμετοχή παραολυμπιονικών και του συμπολίτη μας, Νίκου Ρούσσου.

Επίσκεψη ΑΜΕΑ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου

Πριν από λίγες ημέρες, το αναβατόριο –το οποίο δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση- χρησιμοποιήθηκε εκ νέου για την εξυπηρέτηση επισκέπτη με αναπηρία ο οποίος επικοινώνησε με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και εξέφρασε την επιθυμία του να περιηγηθεί στον μεσαιωνικό οικισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, που διεκπεραιώθηκε με την πολύτιμη συμβολή υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών, έγινε για πρώτη φορά χρήση του μηχανήματος και στο Επάνω Τέρμα, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες δοκιμές του, οι οποίες είχαν περιοριστεί στα στενά της Πιάτσας.

«Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε το αναβατόριο και στα σκαλιά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία, προσφέροντας χαρά και ικανοποίηση στον επισκέπτη μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Μεταξύ άλλων, κατέστησε γνωστό πως στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου περιλαμβάνεται η χρήση δύο διαφορετικών αναβατορίων, ένα για κάθε είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού. «Εφόσον παραλάβουμε και το δεύτερο, θα φροντίσουμε να υπάρχει ένα στο κάτω Τέρμα και ένα στο Επάνω, ούτως ώστε να καλύπτεται όλη η Άνω Σύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε πως το μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάζεται για την ώρα είναι η έλλειψη κάποιου ανθρώπου που θα μπορούσε να οριστεί υπεύθυνος για τη χρήση του αναβατορίου στον οικισμό, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, δεδομένου ότι ο χειρισμός του, παρότι εύκολος, απαιτεί κάποια σχετική εμπειρία, που ενδεχομένως δεν την έχει ούτε ο συνοδός ενός επισκέπτη ΑμεΑ.

«Προς το παρόν, τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί ένας μηχανικός του Δήμου που έχει την ευγενική διάθεση και ευαισθησία να βοηθήσει. Ελπίζουμε πως με την πρόσληψη υπαλλήλων οχτάμηνης σύμβασης στον Δήμο μας, θα μπορέσουμε να αναθέσουμε σε κάποιον εξ’ αυτών την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας, κατόπιν ραντεβού, είτε στην Άνω Σύρο, είτε στην Ερμούπολη».

Έκκληση προς την Κοινότητα Άνω Σύρου για βοήθεια

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Δήμου σχετικά με τη χρήση του αναβατορίου, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί σχετικά, απευθύνονται σε αυτόν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται συστηματικά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

«Έχω κάνει έκκληση στην Κοινότητα της Άνω Σύρου και προσωπικά στον πρόεδρό της, Πέτρο Ραουζαίο, να βρει κάποιον εθελοντή για τον χειρισμό του αναβατορίου. Νομίζω πως θα είναι μια κοινωνική προσφορά αξιέπαινη που θα εκτιμηθεί δεόντως. Αν και έχω λάβει ως απάντηση πως θα υπάρξει ανάλογη μέριμνα, προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα. Αν βρούμε κάποιον χειριστή, θα προβάλουμε αυτή την παροχή ακόμη περισσότερο. Προς το παρόν, προσπαθούμε να καλύπτουμε περιστασιακά αυτή την ανάγκη, καθώς η ζήτηση για χρήση του αναβατορίου –προς το παρόν- δεν είναι μεγάλη».

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σημείωσε πως όραμα του Δήμου αποτελεί η ανάδειξη της Σύρου ως πρώτου προσβάσιμου προορισμού για ΑμεΑ στην Ελλάδα. «Μέσω ενός ακόμη μεγάλου προγράμματος, θα καταφέρουμε να προμηθευτούμε άλλα δύο αναβατόρια, σκούτερ για την πόλη, άλλο ένα seatrac για το Κίνι, διαδρόμους προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης, σκούτερ για περιήγηση σε βουνό κ.α». Σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ως φιλικού προορισμού για άτομα με αναπηρία θα έχει και η προωθητική δράση του Τμήματος Τουρισμού σε συνεργασία με την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη, καθώς το ενημερωτικό υλικό που θα παρέχεται στους χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας «Extra Millers» δύναται να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας ΑμεΑ στο νησί.

Π. Ραουζαίος: «Πολλοί διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την εύρεση εθελοντή – χειριστή του αναβατορίου στον μεσαιωνικό οικισμό, καθιστώντας ωστόσο γνωστές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την επίτευξη αυτού του σκοπού. «Πρώτον και κύριον, θεωρώ σημαντικό να βρεθεί κάποιος που να είναι μόνιμος κάτοικος Άνω Σύρου ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση και αμεσότητα να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Παρόλα αυτά, πολλοί διστάζουν να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη, φοβούμενοι μήπως συμβεί κάποιο απρόοπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να δοθεί προσωρινή λύση στο ζήτημα για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την πρόσληψη υπαλλήλων στο Δήμο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως ο ίδιος διατηρεί άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή, στην οποία –σύμφωνα με τη δική του θέση- οφείλεται η αποπομπή του από την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν απόφασης του επικεφαλής της παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε», στην οποία ανήκει.

«Είμαι πρόεδρος όλων των κατοίκων της Κοινότητας Άνω Σύρου και οφείλω να συνεργάζομαι με τη δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο του νησιού, Νίκο Λειβαδάρα. Αυτό άλλωστε προστάζει το λογικό, το δίκαιο και το σωστό, ανεξάρτητα απ’ το αν αρέσει ή όχι στον συνδυασμό του κ. Γιώργου Μαραγκού. Μόνο με αγαστή συνεργασία θα υλοποιούνται συνεχώς έργα και δράσεις επ’ ωφελεία του συνόλου των περιοχών μας», κατέληξε ο κ. Ραουζαίος.