Πρώτα η Σύρος

Σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

  • Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020 - 10:27

Η φοβική κοινωνική και οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19, δυστυχώς μας έχει επηρεάσει όλους. Το 2020 που διανύουμε είναι σίγουρα μια χαμένη χρονιά. Η  σκέψη όλων μας είναι από τώρα στο 2021, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την επόμενη μέρα. 

   Καθήκον μας ως δημοτικό συμβούλιο είναι να καταγράψουμε και να δομήσουμε προτάσεις, που θα βοηθήσουν την κοινωνία της Σύρου να επιβιώσει. Έχοντας στραμμένο  το βλέμμα μας μπροστά και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με ενέργειες στήριξης των ανθρώπων και των υπηρεσιών της Σύρου  είναι σημαντικό να διερευνήσουμε, μέσα από διάλογο, τρόπους ανάκαμψης  των επιχειρήσεων κι άλλων ομάδων επαγγελματιών. Τους τελευταίους μήνες  πλήττονται επιχειρήσεις, επιστημονικοί κλάδοι, παραγωγικοί φορείς και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους με σχέδιο και προοπτική για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης.

   Τα  οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα από την Κεντρική Διοίκηση, σίγουρα δεν αρκούν.

   Όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε άμεση, ούτε εύκολη, ειδικότερα  έχοντας βιώσει και τα προβλήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

  Για την δημοτική μας παράταξη είναι σαφές , ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.

  Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κοινωνία της  Σύρου.

 Θέση της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Σύρος» όμως είναι,  ότι τοπικά, εδώ στο νησί μας, χρειαζόμαστε ένα δικό μας οργανωτικό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα δικά μας προβλήματα και θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.

 Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα, και σίγουρα δεν εξαρτώνται από εμάς, τοπικά. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα συνεχιστούν, ούτε πόσο θα μας επιβαρύνουν.

  Όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, οι προσδοκίες μας είναι μειωμένες.
  
  Η νέα χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας, θα μας θέσει ενώπιον  νέων διλημμάτων και νέων συνισταμένων.

  Εμείς παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για αυτό πέρα από τις γενικότερες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, οφείλουμε να συγκροτήσουμε και ένα τοπικό σχέδιο. Ένα σχέδιο οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού και τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης,  το οποίο, όλοι μαζί να το συναποφασίσουμε και όλοι μαζί να το εφαρμόσουμε.

 Η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου εξαρτάται από τη στάση και συμπεριφορά των ίδιων των δημοτών.

  Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στη λειτουργία, καθαριότητα  και προστασία του νησιού μας. Αυτό  αποτελεί, μία σημαντική συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

 Η κατάσταση που ζούμε, είναι κάτι  που συμβαίνει πρώτη φορά και κανείς μας δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

  Θα πρέπει εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε ως Δήμος, για να στηρίξουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή της Σύρου.

  Χρειάζεται  να συμβάλλουν, όλες οι ζωντανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για
να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να κρατήσουμε το νησί μας όρθιο.

  Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με ευθύνη και συνεργασία.

  Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, να προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες  και τις προμήθειες που χρειάζονται.

  Καλούμε επίσης τους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε παροχή ανταγωνιστικών αγαθών, υπηρεσιών και τιμών. Με αυτό τον τρόπο δεν φεύγουν χρήματα εκτός νησιού, και θα έχουμε μία συνεχή ανακύκλωση χρήματος και τροφοδότηση της τοπικής οικονομίας.

  Κάθε ευρώ που ξοδεύεται στο νησί μας μοιράζεται σε όλους μας, με διάφορους τρόπους.

  Η Δημοτική παράταξη «Πρώτα η Σύρος» προτείνει την σύσταση ομάδας εργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, σε τοπικό επίπεδο,  με την συμμετοχή της δημοτικής αρχής, όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Εμπορικού Συλλόγου και όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων το νησιού.

 Την πρόταση μας θα καταθέσουμε,  στο  προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο με την ελπίδα να γίνει αποδεκτή και να αποτελέσει την αρχή της κοινής προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη του νησιού, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες ζούμε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
  «ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΡΟΣ»