Συνεχίζεται η τήρηση της στάσης αναμονής από Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ανάδοχο, για το έργο της ανακατασκευής του γυμναστηρίου των Πευκακίων

“Πάγος” έως και την αποσαφήνιση της διαδικασίας

Έκδοση σχετικής απόφασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που περιορίζεται μόνο στο τυπικό κομμάτι

Εκδόθηκε η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που αφορά στη συνέχιση των εργασιών για το έργο ανακατασκευής του ανοικτού γυμναστηρίου στην περιοχή των Πευκακίων, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν σαφείς οδηγίες, σχετικά με την εξέλιξη του έργου.

Παρά το γεγονός, ότι εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση της ΕΦΑ Κυκλάδων, σχετικά με το έργο στο γυμναστήριο των Πευκακίων, η διαδικασία σχετικά με την εξέλιξη του έργου παραμένει ακόμη άγνωστη, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνάς Αληφραγκής, μιλώντας στην εφημερίδα, σε συνέχεια και σχετικής ενημέρωσης που είχε πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά από ερώτηση για το ζήτημα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι από τις αρχές Ιουνίου, έχει τεθεί σε ισχύ παύση εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς εν μέσω των εκσκαφών, ανακαλύφθηκαν λίθινα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο σημείο ανέγερσης των κερκίδων, χωρίς όμως ο ανάδοχος να έχει κηρυχθεί έκπτωτος ή να έχει διαλυθεί η εργολαβία, δεδομένου, ότι τηρείται στάση αναμονής, τόσο από το Δήμο, όσο και από τον ανάδοχο, αναφορικά με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΦΑ Κυκλάδων για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν χώρα οι εργασίες.

Στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Αθανασούλης, εγκρίνεται μόνον η καθαίρεση των κτισμάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα. Επίσης σημειώνεται ότι θα υπάρξει εξέταση της εν θέματι μελέτης μετά την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφικής έρευνας, με τον όρο όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της ΕΦΑ Κυκλάδων, η οποία θα πρέπει και να ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως πριν την έναρξη αυτών.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, πως μία ακόμη “παγωμένη” υπόθεση, αυτή του έργου στην περιοχή “Βούρλη” της Ερμούπολης, πρόκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών να έχει εξέλιξη, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ωστόσο, να καθυστερεί για πρακτικούς λόγους.

Συνεχίζεται η αναμονή μέχρι την αποσαφήνιση των πολλαπλών ερωτηματικών

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μ. Αληφραγκής, η απόφαση της ΕΦΑ αναμενόταν εδώ και μήνες από το Δήμο, ωστόσο αυτή μεμονωμένα, δε λύνει τις ασάφειες που συνεχίζουν να υφίστανται, σχετικά με το πώς θα γίνουν οι σωστικές ανασκαφές, αλλά και την πορεία εξέλιξης του έργου.

«Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί κάποια καινούρια εξέλιξη για εμάς. Αφορά στην ενημέρωση που είχα πραγματοποιήσει και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά στις σωστικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν, παρουσία αρχαιολόγου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να καθαιρέσουμε τα ήδη υπάρχοντα, επικίνδυνα κτίσματα που βρίσκονται στο χώρο, μετά από συνεννόηση και σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δε μας διαφωτίζει σε κάτι περισσότερο αυτή η απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την επικείμενη έκδοση της απόφασης ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Αληφραγκής ωστόσο, «το σημαντικό που περιμένουμε είναι την ενημέρωση, όσον αφορά στο πότε θα γίνουν αυτές οι σωστικές ανασκαφές, από ποιο κονδύλι θα δαπανηθούν τα χρήματα για αυτές – θα το πληρώσει, δηλαδή ο Δήμος ή το Υπουργείο Πολιτισμού; Από ποια εργολαβία θα γίνουν αυτές οι εργασίες; Θα αξιοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα ή θα απαιτηθεί να γίνει νέα; Αναμένουμε σαφείς οδηγίες από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και αυτές δεν τις έχουμε ακόμη. Αυτή τη στιγμή δημοσιοποιήθηκε η απόφαση, που αφορά στο τυπικό μέρος της υπόθεσης αυτής. Όπως είχα πει ως μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, γνωρίζαμε για την επικείμενη έκδοση της απόφασης αυτής ήδη από τις 15 Αυγούστου περίπου».

Ασαφής και η εξέλιξη της εργολαβίας

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του εργολάβου, ο οποίος τηρεί επίσης στάση αναμονής, χωρίς να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε, ότι «αναμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπάρχει ενδεχόμενο, τις εργασίες να αναλάβει ο ίδιος ο εργολάβος, που έχει αναλάβει το έργο στα Πευκάκια, αν δοθεί εντολή να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνη για το έργο των σωστικών ανασκαφών. Υπάρχει περίπτωση να γίνει και διάλυση της υφιστάμενης εργολαβίας και να γίνει κάποια άλλη. Όλα αυτά δεν έχουμε τρόπο να τα γνωρίζουμε, αν δεν έχουμε τις οδηγίες του ΥΠΠΟ».

Ερωτώμενος, αν ο εργολάβος δεδομένης της καθυστέρησης, για την οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος, υπάρχει πιθανότητα να έχει οικονομικές αξιώσεις από το Δήμο, ο κ. Αληφραγκής απάντησε, πως «αυτή τη στιγμή ο εργολάβος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο. Οφείλει να καθαιρέσει τα επικίνδυνα κτήρια, κάτι που σε κάποια στιγμή θα γίνει, δεν είναι κάτι που επείγει. Στην περίπτωση που μας δοθεί οδηγία για διάλυση της εργολαβίας, ενδεχομένως να έχει ο εργολάβος κάποιες αξιώσεις», υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι νομικό θέμα που θα το δούμε ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης και με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου».

Πρόοδος για το έργο στην περιοχή του “Βούρλη”

Θετική, ωστόσο, είναι η εξέλιξη για ένα ακόμη σημαντικό έργο, καθώς όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αντιδήμαρχος «έχε “κόψει” την πόλη στα δύο και δημιουργεί προβλήματα, τόσο κυκλοφοριακά, όσο και κοινωνικά», αυτό της αποκατάστασης του σημείου “Βούρλη”.

Όπως επεσήμανε, «αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα και την επίσημη απόφαση για το έργο αποκατάστασης στην περιοχή του Βούρλη, ώστε να μας έρθει το διαβιβαστικό. Και για αυτό το έργο έχει εγκριθεί η μελέτη από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και αποτελεί θέμα διαδικαστικό να μας έρθει, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε σε δημοπράτησή του».

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση, ο κ. Αληφραγκής σημείωσε, ότι «θα “τρέξουμε” άμεσα τη δημοπράτηση του έργου. Οι διαδικασίες, ως γνωστόν, μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως και έξι μήνες περίπου».

Εντούτοις, αναμένεται επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στην έναρξη της υλοποίησης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «το έργο πρέπει να υλοποιηθεί σε περίοδο ανομβρίας, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν». Όπως εξήγησε, «ο προσανατολισμός μας είναι να ξεκινήσει η υλοποίησή του γύρω στον Σεπτέμβριο του 2021. Θέλουμε να το τοποθετήσουμε χρονικά έτσι, ώστε αφενός να μην υπάρχουν βροχοπτώσεις και αφετέρου να έχει περάσει και η όποια τουριστική σεζόν βιώσει το νησί, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν με την πανδημία, δεδομένου ότι επηρεάζονται άμεσα επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης κλπ».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω, ο Αντιδήμαρχος συνέχισε λέγοντας, πως «ο δρόμος θα χρειαστεί να κλείσει τελείως, λόγω των εργασιών και στόχος μας είναι να περιμένουμε να έχει παρέλθει η τουριστική περίοδος, ώστε να ξεκινήσουμε το έργο. Έχουμε κάνει μία συζήτηση και με τους επιχειρηματίες της περιοχής και είναι λογικό, ότι δεν μπορούμε να “κόψουμε” την πόλη στα δύο μέσα στον Απρίλιο, την περίοδο του Πάσχα, ή μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, “καταδικάζοντας” τους επιχειρηματίες αυτούς».

Παρ’ όλα αυτά, στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει όσο το δυνατόν αμεσότερα, προκειμένου ο εργολάβος να εγκατασταθεί και να είναι έτοιμος για την υλοποίηση του έργου εν ευθέτω χρόνω.