Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες για τη νέα χωροθέτηση της αφετηρίας των ταξί στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης

Θέμα χρόνου η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πλατείας Μιαούλη

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου η τελευταία απόφαση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση μεταφοράς της αφετηρίας των ταξί στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, καθώς στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνεται η τελευταία σχετική απόφαση που θα σημάνει την απομάκρυνσή τους από τη σημερινή ακατάλληλη θέση περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη.

Μετά από πολλά χρόνια αυξημένης ταλαιπωρίας τόσο των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί, αλλά και των υπόλοιπων οδηγών, καθώς και μεγάλης αγωνίας δημοτών και ιδιαίτερα των πεζών για την ασφάλειά τους στο κέντρο της Ερμούπολης, ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα συναντά την οριστική λύση του.

Συγκεκριμένα, το πάγιο αίτημα του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Σύρου “Ο Άγιος Χριστόφορος”, δηλαδή, να χωροθετηθεί η αφετηρία στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, προς την πλευρά της θάλασσας, ικανοποιείται, με αποτέλεσμα την ανακούφιση του κλάδου, αλλά και των πολιτών, όσο όμως και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνήσει οι εμπλεκόμενες πλευρές, με τη νέα χωροθέτηση θα λυθεί το πρόβλημα του κυκλοφοριακού φόρτου πλησίον της πλατείας Μιαούλη, αφού δεν θα προβαίνουν σε επικίνδυνες αναστροφές οι οδηγοί τόσο μπροστά από το θέατρο “Απόλλων”, όσο όμως και στο ύψος του ΟΤΕ.

Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας με αφορμή σχετικές συζητήσεις και συναντήσεις του Σωματείου με μέλη της Δημοτικής Αρχής, πριν τη μεταφορά της αφετηρίας, θα απαιτηθούν εργασίες στο παραλιακό τμήμα και ειδικότερα, στην πλευρά της θάλασσας, καθώς πρέπει να “σπάσει” τμήμα του πλακόστρωτου πεζοδρομίου, για να διαμορφωθεί κατάλληλα η εσοχή (απέναντι από Eurobank).

Αυτές οι εργασίες θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη και ασφαλή στάση και στάθμευση των ταξί από το ύψος που βρίσκονται σήμερα οι κάδοι απορριμμάτων έως και το ύψος του παραλιακού τμήματος που καλύπτει το υφιστάμενο ως τώρα πλατύ πεζοδρόμιο.

Η ανωτέρω ήπια παρέμβαση θα υλοποιηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου με χρήματα από το ταμείο του, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν και η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία προώθησε τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασής του.

Εισηγητής του θέματος έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για την εκκρεμούσα μέχρι πρότινος υπόθεση, η οποία πλέον λαμβάνει την “απάντηση” που ανέμεναν – πρωτίστως - οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί.

Δρομολογούμε λύσεις στα προβλήματα”

Με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο κ. Αληφραγκής θέλησε να εξηγήσει πως, ουσιαστικά, μετά από το σύνολο των αποφάσεων και των γνωμοδοτήσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, απομένει η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ξεκινήσει η διαδικασία των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την απόφασή του σχετικά με το πολυσυζητημένο και σοβαρό θέμα της πιάτσας των ταξί. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου των ταξί στη Σύρο και σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή όχληση που προκαλείται στην πλατεία Μιαούλη με τις αναστροφές των ταξί και τη στάθμευσή τους, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Τμήμα Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση της αφετηρίας” δήλωσε αρχικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως ήδη “έχει πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από τη Λιμενική Αρχή Σύρου και αυτό που απομένει είναι η έκδοση της απόφασης του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά της αφετηρίας”.

Σχετικά με τον χαρακτήρα της αλλαγής που απαιτείται στο παραλιακό μέτωπο, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Θα γίνει ένα πολύ μικρό έργο σε εκείνο τον χώρο για να “μειωθεί” το πεζοδρόμιο και να αυξηθεί το τμήμα στάθμευσης για τα ταξί” ώστε ο συγκεκριμένος χώρος “να φιλοξενεί 15 ταξί”.

Ο Αντιδήμαρχος θέλησε να σημειώσει πως στην τρέχουσα θητεία υλοποιείται μία απόφαση, η οποία είχε υποστηριχθεί τελικώς και από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Γνωρίζω πως ήταν δέσμευση και από την περασμένη θητεία με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η μεταφορά της πιάτσας στο παραλιακό τμήμα” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “είναι ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου και η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της, προσπαθεί να βάζει στη σειρά τα θέματα και να δρομολογεί λύσεις για τα προβλήματα του νησιού”.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Μηνάς Αληφραγκής, “Δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας, την εξυπηρέτηση των πολιτών και βέβαια, στην ασφάλεια πεζών και οδηγών”.

Μετά την έγκριση της ΑΔΑ, ξεκινούν οι εργασίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και με όσα έχουν αναφερθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, για να μεταφερθεί η πιάτσα των ταξί στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, απαιτήθηκε και η απομάκρυνση ενός κλειστού περιπτέρου, όπως και έγινε προ μερικών εβδομάδων.

Σε συνέχεια αυτής της κίνησης με μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως “Έχει παρθεί η απόφαση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Σύρου για την παρέμβαση και τα χρήματα υπάρχουν στον προϋπολογισμό”. Ως εκ τούτου, στην ερώτηση πότε θα γίνει η έναρξη των σύντομων εργασιών για το “σπάσιμο” του μεγάλου πεζοδρομίου, ανέφερε τα ακόλουθα: “Μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η παρέμβαση, αφού εγκριθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Τα χρήματα καλύπτονται από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου”.

Με φόντο και τη δική του δέσμευση πως “θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου”, ο ίδιος υποστήριξε παρακάτω πως, “Μπαίνει τέλος σε ένα θέμα που χρονίζει”, τονίζοντας μάλιστα πως μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας και αυξημένου κυκλοφοριακού κινδύνου στο ύψος της πλατείας Μιαούλη, θα διαμορφωθούν νέες και καλύτερες συνθήκες.

“Θα υπάρξει ελάφρυνση από κυκλοφοριακής απόψεως στο κέντρο της Ερμούπολης, στην πλατεία Μιαούλη. Αισθητικά και κυκλοφοριακά θα υπάρξει ανακούφιση” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα, πως, “Για εμένα προσωπικά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο κατανοούν και οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί. Γι αυτό ζητούσαν και νέα χωροθέτηση”.

Επιβαρυντικό για την πόλη οποιοδήποτε άλλο σενάριο

Δεδομένου του σεναρίου που υπήρξε στο παρελθόν ως πρώτη επιλογή, για τη χωροθέτηση της αφετηρίας των ταξί στην παραλιακή ζώνη, αλλά προς την πλευρά των κτιρίων, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Υπήρξαν κι αυτές οι απόψεις και είχαν εκφραστεί στο παρελθόν” παρατήρησε ο Μηνάς Αληφραγκής, υποστηρίζοντας όμως πως, “με αυτόν τον τρόπο δεν θα λυνόταν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης”.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, οι οδηγοί ταξί “θα έπρεπε να κάνουν αναστροφές είτε στο ύψος της Πυροσβεστικής, είτε να διέρχονται μέσα από το kiss 'n' ride και να κάνουν αριστερές στροφές, κάτι που δεν επιτρέπεται”.

Ως εκ τούτου, θέλησε να συμπληρώσει πως, “Με την τοποθέτηση της πιάτσας στην πλευρά της θάλασσας θα κατευθύνονται τα ταξί χωρίς πρόβλημα και προς Δόξα και προς την πλατεία Ηρώων είτε μέσω της οδού Κέας, είτε μέσω της Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού)”.

Δεν χάνονται οι θέσεις δικύκλων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με την αγωνία των οδηγών δικύκλων, οι οποίοι σήμερα σταθμεύουν τις μηχανές τους στον χώρο που φέρει τις σχετικές διαγραμμίσεις στο παραλιακό τμήμα και συγκεκριμένα, στο τμήμα που θα μετατραπεί σε αφετηρία για τα ταξί.

“Ο χώρος για τη στάθμευση των μηχανών θα μεταφερθεί στην ακριβώς απέναντι πλευρά” διευκρίνισε συγκεκριμένα, διαβεβαιώνοντας πως, “Δεν χάνονται αυτές οι θέσεις για τα δίκυκλα καθώς είναι απαραίτητες στην πόλη”.

Φροντίδα για μία σωστή αφετηρία που θα εξυπηρετεί και επισκέπτες

Καθώς η χωροθέτηση της πιάτσας γίνεται σε σημείο που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του χώρου προσωρινής στάσης και αναμονής στο λιμάνι της Ερμούπολης (kiss 'n' ride), ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσον θεωρεί πως αυτό το σημείο της νέας πιάτσας, θα εξυπηρετεί ομαλότερα και τους επισκέπτες της Σύρου.

“Είναι ένας χώρος που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια του χώρου kiss 'n' ride. Η αφετηρία των ταξί θα βρίσκεται πιο κοντά στο λιμάνι της Ερμούπολης κι ενδεχομένως να μην χρειάζεται να σταθμεύει μεγάλος αριθμός ταξί στο kiss 'n' ride τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων.

Η πιάτσα θα είναι πολύ κοντά για να εξυπηρετούνται και οι επισκέπτες μας” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως, “Θεωρώ ότι με αυτή την απόφαση και την αλλαγή στη χωροθέτηση, λύνεται μία σειρά προβλημάτων, όπως και το θέμα της αμεσότερης εξυπηρέτησης των επισκεπτών”.

Απομάκρυνση αλλά και διατήρηση κάδων

Ένα ακόμη θέμα που είχε τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις με το Σωματείο των ταξί αποτελούσε και η ύπαρξη των κάδων στο παραλιακό τμήμα που θα μεταφερθεί η νέα αφετηρία.

Οι λογικοί προβληματισμοί των ιδιοκτητών και των οδηγών ταξί αφορούσαν κυρίως στο γεγονός της δυσοσμίας που αναδύεται από το εσωτερικό τους, αλλά και στην κακή εικόνα του παραλιακού μετώπου λόγω της τοποθέτησής τους απέναντι από το ύψος της οδού Κέας.

Ερωτηθείς ο Μηνάς Αληφραγκής αν έχουν προβλεφθεί αλλαγές τελικώς, υπήρξε σαφής: “Οι δύο κάδοι απορριμμάτων θα παραμείνουν στο σημείο, ωστόσο, θα απομακρύνουμε τους κάδους της ανακύκλωσης οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε άλλον χώρο”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως για το συγκεκριμένο θέμα είχε αναπτύξει επανειλημμένως συζητήσεις με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείρισή του.

“Αρχικά με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σχετικά με τους δύο κάδους απορριμμάτων - είχαμε σκεφτεί να τους μεταφέρουμε. Όμως, εξυπηρετείται συνολικά η αγορά. Διαφορετικά θα έπρεπε οι επιχειρηματίες και οι έμποροι να διασχίζουν πολύ μακρινή απόσταση για να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους”. Οπότε, όπως επανέλαβε, “οι δύο κάδοι θα παραμείνουν”.

Ωστόσο, θέλησε να σημειώσει πως ο Δήμος θα φροντίσει για την τοποθέτηση κάποιου διαχωριστικού στο σημείο, ώστε τα ταξί να μην “συνυπάρχουν” με τους κάδους.

“Θα φροντίσουμε για την τοποθέτηση κάποιου διαχωριστικού, ώστε να τους “απομονώσουμε” με απώτερο σκοπό και προοπτική, αν είναι εφικτό και μπορέσουμε, μελλοντικά, να προχωρήσουμε σε υπογειοποίηση” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, για το θέμα των κάδων δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς έγιναν συζητήσεις με την πλευρά του Σωματείου των ταξί.

“Πάντως η συμφωνία που έχει γίνει με το Σωματείο είναι οι δύο κάδοι να παραμείνουν. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με το Σωματείο και παρουσία του Δημάρχου και της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων” δήλωσε ο κ. Αληφραγκής, καταλήγοντας στο θέμα.