Αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση του κτιρίου της Πυροσβεστικής στη Σύρο

Να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση

Απαιτείται άμεσα η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης καθώς η πρώτη διάρκειας τριών ετών έληξε χωρίς αποτέλεσμα

Παρήλθε χωρίς καμία εξέλιξη το χρονικό διάστημα τριών ετών από την ημέρα υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Δημόσιο, Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την επισκευή του κτιρίου της Πυροσβεστικής στην Ερμούπολη, με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα οι τρεις πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης, για να υλοποιηθεί ένα άκρως απαραίτητο έργο.

Το θέμα “άνοιξε” στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης μετά από ερώτηση μέλους της ελάσσονος μειοψηφίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται και οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, σχετικά με την αποκατάσταση του κτιρίου στο λιμάνι της Ερμούπολης, το οποίο μέρα με την ημέρα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνο για πεζούς και οδηγούς.

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί στο παρελθόν, η επισκευή του εν λόγω κτιρίου αποτέλεσε απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να εξυπηρετείται η λειτουργία τόσο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Νοτίου Αιγαίου, όσο και του τοπικού Τμήματος της Πυροσβεστικής, καθώς εδώ και χρόνια, αυτό, - εσωτερικά και εξωτερικά – φέρει τεράστιες φθορές.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα δε, που αφορούν και σε θέματα στατικότητας του κτιρίου έχουν αναφερθεί πολλάκις σε δημόσιες συζητήσεις, καθώς κατέστησαν το κτίριο ακατάλληλο για τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η λειτουργία της οποίας εδώ και πολλούς μήνες έχει μεταφερθεί σε άλλα κτίρια του νησιού, εντός των γεωγραφικών ορίων της Κοινότητας Ερμούπολης.

Βασική εκκρεμότητα - όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει αναγκαστικά να υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη είχε υπογραφεί το 2016, μετά από σχετικές εγκρίσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Στο διάστημα αυτών των ετών, η τοπική κοινωνία τη μοναδική μέριμνα που είδε - στην πράξη - για την αποφυγή ενδεχόμενων ατυχημάτων ήταν η καθαίρεση του πύργου ασκήσεων.

Ωστόσο, καθώς το κτίριο παρουσιάζει έντονη την εικόνα της αποσύνθεσης..., πρέπει το σύνολο των εμπλεκομένων μερών να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τόσο στην υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, όσο και στη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των πολιτών.

Υπογραμμίζεται πως οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διέρχονται από το πεζοδρόμιο που γειτνιάζει με το κτίριο, ενώ όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η Πυροσβεστική μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση σκαλωσιών με ειδικές λινάτσες για την προστασία των πολιτών.

Για την υλοποίηση του απαραίτητου έργου επισκευής και αποκατάστασης πρέπει να υπενθυμιστεί πως η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αφορά σε τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ.

Εκκρεμεί η οικοδομική άδεια

Στην απάντηση που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλησε να τονίσει πως το έργο επισκευής του κτιρίου θα προχωρήσει, αφού πρωτίστως εκδοθεί η απαραίτητη οικοδομική άδεια.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε αρχικά, “Το ενδιαφέρον του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι το έργο να γίνει στο ήδη υπάρχον κτίριο”, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Ήδη το Τμήμα Επικινδύνων της Πολεοδομίας θα δώσει οδηγίες να παρθούν περισσότερα μέτρα, δηλαδή να μπουν προστατευτικά στο ύψος των μπαλκονιών για να μην υπάρχει φόβος, ακόμη και να πέσει κάτι”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε σχετικά με το θέμα της υλοποίησης του έργου, “Πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, την οποία οφείλει να εκδώσει η Τεχνική Υπηρεσία. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”. Σε συνέχεια των ανωτέρω μάλιστα, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει πως, “Το έργο προχωρά με αργούς ρυθμούς”, λέγοντας πως δυστυχώς αυτοί είναι οι ρυθμοί του Δημοσίου.

Ο ίδιος μετά τη σύντομη τοποθέτησή του, θέλησε να αναφέρει πως για το σοβαρό θέμα του κτιρίου της Πυροσβεστικής στο λιμάνι της Ερμούπολης, “Υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής”.

Συναντήσεις για τη νέα προγραμματική σύμβαση

Συμπληρωματικά σε όσα ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος γνωστοποίησε πως προϋπόθεση για να “τρέξει” η υλοποίηση του έργου είναι η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των τριών πλευρών, θέμα αναφορικά με το οποίο μάλιστα, τόνισε πως έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις.

Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και με την Πυροσβεστική. Θέλω να ενημερώσω πως η προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί έχει λήξει εδώ και αρκετούς μήνες, συνεπώς πρέπει να συναφθεί εκ νέου προγραμματική σύμβαση” δήλωσε προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας παράλληλα πως, “Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε την αδυναμία της. Ως εκ τούτου, το Γραφείο Προγραμματισμού αναλάβαμε να τη συντάξουμε εκ νέου. Αφού τη συντάξαμε τη στείλαμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να τη διαβιβάσει αρμοδίως μετά στον Δήμο και στην Περιφέρεια καθώς είναι ο άλλος εταίρος”.

Μετά τα προαναφερθέντα, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, λέγοντας πως, “ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση των μελετών στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ η Περιφέρεια είναι ο φορέας υλοποίησης, δηλαδή εκείνη που θα εκτελέσει το έργο”.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στο θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών, ο ίδιος έκανε αναφορά στην οικοδομική άδεια, παρατηρώντας όπως και ο κ. Αληφραγκής πως “εκκρεμεί η έκδοσή της”.

Υπάρχει ένα ζήτημα που εκκρεμεί ακόμη και έχει να κάνει με την οικοδομική άδεια. Αυτό συζητήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση πριν δέκα ημέρες. Μόλις διευθετηθεί αυτό συνάπτουμε εκ νέου την προγραμματική σύμβαση και προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου” δήλωσε προς το σώμα, καταλήγοντας.