Προτεραιότητα στην ασφάλεια του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης και των πολιτών της Σύρου

Κατεδαφίζεται ο πύργος ασκήσεων

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες προώθησης των εργασιών επισκευής για την συντήρηση του επικίνδυνου κτιρίου

Προς κατεδάφιση “οδηγείται” ο πύργος ασκήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, όπως γνωστοποιεί ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο, Σπυρίδων Πέτρου, εξαιτίας της ακαταλληλότητάς του, η οποία απαίτησε τη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού, όσο και των διερχόμενων πολιτών.

Εξ αφορμής της αποκόλλησης νέων τμημάτων της επιφάνειας του κτιρίου και της πτώσης αυτών στο πεζοδρόμιο που γειτνιάζει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, κλήθηκε ο κ. Πέτρου σε δηλώσεις και συνολικότερη ενημέρωση από την εφημερίδα, προκειμένου να γνωστοποιήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κινήσεις των αρμοδίων για την επισκευή και αποκατάσταση όλου του κτιρίου.

Προ πολλών μηνών είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ΠΝΑι και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης (Αρχηγείο) προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες σύνταξης μίας μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου, βάσει της οποίας θα μπορούσε να προκηρυχθεί διαγωνισμός ώστε να υλοποιηθεί το απαραίτητο έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, σήμερα, η συνολική προσπάθεια βρίσκεται σε ικανοποιητική κατεύθυνση, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη, αποδόθηκε στο Αρχηγείο και εγκρίθηκε για την υλοποίηση του έργου, ενώ απομένει μόνον η πλευρά της ΠΝΑι, που οφείλει βάσει σύμβασης, να διενεργήσει τον διαγωνισμό.

Σε σχετική ενημέρωση προς την “Κοινή Γνώμη” προχώρησε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως η πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήδη δρομολογεί την κατεδάφιση του πύργου – άμεσα -, δεδομένης της επικινδυνότητάς του, ενώ αναφέρθηκε πέραν των προσπαθειών υλοποίησης του μεγάλου έργου στο υφιστάμενο κτίριο και στην αυστηρά προσωπική θέση του για την οριστική λύση στο κτιριακό πρόβλημα των Υπηρεσιών της Ερμούπολης που αποτελούν και την έδρα του Ν. Αιγαίου.

Νέες αποκολλήσεις μερών του κτιρίου. Απαγόρευση διέλευσης από το πεζοδρόμιο

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν νέες πτώσεις μερών της εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου επί του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί ήδη κάποια μέτρα για την απαγόρευση της διέλευσης των πεζών από το συγκεκριμένο σημείο.

Μάλιστα, αν και τα σήματα απαγόρευσης έχουν τοποθετηθεί στη μία πλευρά του κτιρίου, χρήσιμο θα είναι οι αρμόδιοι να τοποθετήσουν και νέα στην πλευρά της εξόδου των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αυτές οι αποκολλήσεις προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Πέτρου τόνισε, “Ναι αυτή η αποκόλληση των μαρμάρων, της επένδυσης δηλαδή που έχει εξωτερικά έγινε τις τελευταίες μέρες”.

Ωστόσο, ευθύς αμέσως ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνολικότερη κατάσταση του κτιρίου. “Σε γενικές γραμμές το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση και εσωτερικά και εξωτερικά. Το βλέπουν οι πολίτες και εσωτερικά είναι ακόμη πιο άθλια η κατάσταση” περιέγραψε ο διοικητής, ενώ τόνισε πως αυτά τα προβλήματα έχουν πολλάκις επισημανθεί στην πλευρά του Αρχηγείου.

“Έχω επισημάνει αυτά τα πράγματα και στο Αρχηγείο με έγγραφο και τους έχω πει να εγκαταλείψουμε το κτίριο διότι είναι επικίνδυνο και για τους συναδέλφους που είναι μέσα, αλλά και για τους διερχόμενους” πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Είναι πολύ επικίνδυνο και για όσους εργάζονται έξω από την Υπηρεσία μας και κάνουν διάφορες εργασίες εξωτερικά, στον προαύλιο χώρο”.

Προτεραιότητα στην κατεδάφιση αφού έχει περιέλθει σε φάση κατάρρευσης ο πύργος

Κληθείς να αναφερθεί στο στάδιο των ενεργειών για την αποκατάσταση του κτιρίου στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, ο ίδιος γνωστοποίησε πως προέχει η κατεδάφιση του πύργου ασκήσεων, δεδομένης της κάκιστης κατάστασης στην οποία εδώ και καιρό έχει περιέλθει.

Ως εκ τούτου, φώτισε πως, θα προωθηθεί - όχι η αποκατάστασή του -, αλλά η κατεδάφισή του.

“Ιδιαίτερα δε για τον πύργο ασκήσεων που έχουμε στην άκρη, ο οποίος έχει τεράστιες φθορές, έχει γίνει μία διαδικασία μέσα από έναν κωδικό (οικονομικά) και θα καθαιρεθεί αυτός πριν από το σύνολο των επισκευών. Θα κατεδαφιστεί ο πύργος” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας σχετικά με τον χρόνο πως, “Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία να βγει το κονδύλι και να πάρουμε και την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας επειδή είναι η περιοχή χαρακτηρισμένη ιστορικός τόπος. Και πρέπει να πάρουμε την έγκριση αρχαιολογίας”.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως από πλευράς του, “Θα προσπαθήσω και προς τα εκεί να πιέσω για να προβούμε σε αυτήν την ενέργεια” αφού “Ιδιαίτερα ο πύργος είναι πολύ επικίνδυνος”, υπενθυμίζοντας παρακάτω πως, “εδώ και καιρό έχει κριθεί επικίνδυνο κτίσμα κι έχει βγει σε αχρηστία”.

Στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση αν θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Όχι μεγάλο χρονικό διάστημα διότι αν συναινέσει και η αρχαιολογική υπηρεσία το κονδύλι έχει βγει, οπότε θα μπει μέσα ο εργολάβος”. Κατά συνέπεια, τόνισε πως, “Θα γίνει κατ΄ αποκοπή του όλου έργου”.

Εκτιμήσεις για το τέλος του 2019 αναφορικά με τις επισκευές στο κτίριο. Οι κινήσεις για τον διαγωνισμό στην Περιφέρεια

Όσον αφορά στην κατάσταση του κτιρίου που στεγάζει τη λειτουργία και τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Ερμούπολη, ο κ. Πέτρου επεσήμανε πως δρομολογήθηκε έργο επισκευής, τις κινήσεις για το οποίο πλέον αναλαμβάνει η πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με φόντο την προγραμματική σύμβαση.

“Για το υπόλοιπο κτίριο και την επισκευή του, έχουν βγει τα τεύχη δημοπράτησης τα οποία τα έχει εκδώσει ο Δήμος, η Τεχνική Υπηρεσία, πήγαν στο Αρχηγείο, εγκρίθηκαν κι επέστρεψαν πίσω.

Θα πρέπει η Περιφέρεια πλέον, η πολιτική Αρχή να κάνει τις δικές της ενέργειες όσον αφορά τον διαγωνισμό για να βρεθεί ο ανάδοχος. Θα γίνει λογικά ηλεκτρονικός διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος και να αναλάβει τα έργα” ανέφερε ο κ. Πέτρου, εξηγώντας πως, “Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο”.

Ερωτηθείς για πιο συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά στον χρόνο που θα υλοποιηθεί το έργο, για το οποίο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει εξασφαλίσει κονδύλιο, ανέφερε τα ακόλουθα: “Η κυρία που ασχολείται με όλο αυτό δεν βρίσκεται τώρα στην Υπηρεσία. Έχει πάρει κάποια άδεια. Αλλά το επόμενο βήμα είναι της Περιφέρειας. Ο Δήμος μαζί με την Πολεοδομία έχει προβεί ήδη στην έκδοση της άδειας. Στην άδεια μέσα είχαν βάλει και τον πύργο” ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως με την προτεραιότητα που θα δοθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα για την κατεδάφισή του, ο πύργος “θα βγει από το συνολικό έργο και πρέπει να συνεννοηθούμε με τον Δήμο”.

Σχετικά με τα ανωτέρω, ο κ. Πέτρου πρόσθεσε πως, “Για όλα αυτά είναι σε εξέλιξη οι κινήσεις μας”, με τον ίδιο να δηλώνει ακόμη πως, “Έχω ρίξει το βάρος μου στην καθαίρεση του πύργου γιατί είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή και το κτίριο έχει πάρει τον δρόμο του. Οι επισκευές, θα αργήσουν λίγο αλλά έχουν μπει σε μία σειρά”.

Αναφορικά με τον χρόνο και την εκτίμηση του ίδιου για την υλοποίηση των επισκευών του κτιρίου, πρόσθεσε πως, “Ενώ υπολόγιζαν αρχές του 2019 ίσως, τελικά πάει πιο πίσω. Είναι η αλληλογραφία που γίνεται. Εμπλέκονται πάρα πολλοί Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία, Αρχηγείο”.

Επιπλέον, τόνισε πως, “Επίσης, το καλοκαίρι κι εμείς δεν λειτουργούμε σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνουμε στο επιχειρησιακό κομμάτι. Βγαίνουμε όλοι έξω και περιπολούμε και κάνουμε κατάσβεση”.

Ο ίδιος, αν και επανέλαβε την ανάγκη να τρέξει άμεσα η επισκευή γιατί σήμερα οι υπάλληλοι δυστυχώς παραμένουν σε ένα επικίνδυνο κτίριο καθημερινά, ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “Κατανοώ ότι δεν μπορείς να πιέσεις και τις άλλες υπηρεσίες γιατί κι εκείνες έχουν κι άλλες ευθύνες και λειτουργίες και μέσα σε όλα αυτά έχει μπει και το έργο για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μας βοηθούν οι ίδιοι. Δεν είναι όλα στο χέρι μας.”.

Περί μεταστέγασης

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνολικά για να προχωρήσουν οι εργασίες στο κτίριο, ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά στην εξεύρεση εναλλακτικού χώρου φιλοξενίας.

“Σε αυτό το θέμα θα ασχοληθεί η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία θα κάνει και τον διαγωνισμό και θα βρει και το κτίριο. Θα πάει μέσω αυτών των υπηρεσιών. Θα γίνει έλεγχος από το δικό μας Αρχηγείο και θα γίνει λογικά διαγωνισμός για να βρουν το κτίριο, το ιδανικότερο όπως φαντάζομαι και με το μικρότερο δυνατό κόστος” υποστήριξε ο κ. Πέτρου, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Το κτίριο είναι στο Δημόσιο και το χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία”.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Όσον αφορά στην κατοχυρωμένη χρηματοδότηση, είχε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ πως μέσω του Αρχηγείου και από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει κατοχυρωθεί δαπάνη ύψους 500 χιλ. ευρώ για το κτίριο της Πυροσβεστικής στην Ερμούπολη.

Ερωτηθείς αν επαρκούν αυτά τα ποσά ή αν όχι, πώς θα πράξει το Αρχηγείο, ο κ. Πέτρου ανέφερε, “Εάν δεν φτάσει και χρειαστούν ακόμη κάποια χρήματα, θα απορροφηθούν από το μεγάλο κεφάλαιο του Πυροσβεστικού Σώματος λογικά γι αυτόν τον σκοπό. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτό αν είναι να βγάλουν ακόμη 200 χιλ. ευρώ ή δεν ξέρω πόσα θα χρειαστεί”. Πάντως επανέλαβε πως, “Θα γίνουν οι επισκευές”.

Άλλη θεώρηση για το πρόβλημα. Μετακόμιση της Υπηρεσίας σε άλλο σημείο

Κληθείς να τοποθετηθεί προσωπικά για το θέμα και να μιλήσει για το ζήτημα της οριστικής λύσης του κτιριακού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Πέτρου επεσήμανε πως, ναι μεν όσο βρίσκεται στο “τιμόνι” της Περιφερειακής Διοίκησης φροντίζει και ασκεί πιέσεις για το έργο που “κληρονόμησε”, ωστόσο, διατύπωσε κι ένα εναλλακτικό σενάριο.

“Για εμένα είναι λάθος να πέσουν τα χρήματα σε αυτό το κτίριο. Να γίνουν δηλαδή οι επισκευές σε αυτό το κτίριο διότι είναι ένα καταπονημένο κτίριο από το 1987 με όλες τις τεράστιες φθορές” σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως, “Έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη επισκευές και πάλι βγάζει φθορές και θα βγάλει ξανά”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος θέλησε να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του με σαφήνεια, λέγοντας πως, “Οπότε εμένα η προσωπική άποψή μου είναι να φύγει εντελώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία από εκεί και να βρει έναν καινούργιο χώρο ή μια καινούργια περιοχή, είτε στην άκρη της πόλης, είτε αλλού, αλλά σε στέρεο έδαφος γιατί εκεί είναι θάλασσα από κάτω και αυτά τα λεφτά να χρησιμεύσουν στο να γίνει μία νέα κατασκευή. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και προς τα εκεί κατευθύνομαι εγώ χωρίς βέβαια να κωλύω την όλη προσπάθεια. Αλίμονο. Προέχει η ασφάλεια του προσωπικού μας και των πολιτών” δήλωσε κατηγορηματικά.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε δε, πως, “Έχοντας δει το κτίριο ένα χρόνο τώρα, θεωρώ ότι είναι λάθος να πέσουν τα χρήματα εκεί, γιατί μετά από λίγα χρόνια πάλι, θα ξαναζητήσει χρήματα.”.