Ολοκληρώθηκε η τεχνική μελέτη για την επισκευή και τη συντήρηση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και απεστάλη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Αποκατάσταση του κτιρίου της Πυροσβεστικής

Σε προϋπολογισμό ύψους 800 χιλ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της συνολικής παρέμβασης στο κτίριο και τον πύργο ασκήσεων

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του κτιρίου και του πύργου ασκήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης έρχεται το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, μετά και την ολοκλήρωση της απαραίτητης τεχνικής μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου “έτρεξε” τις προσπάθειες σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης που αφορά στην επισκευή και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Ερμούπολης, η κατάσταση των οποίων έχει απασχολήσει έντονα κι επανειλημμένως εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Τελευταία δημόσια αναφορά επί του θέματος είχε γίνει αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οπότε και η “Κοινή Γνώμη” είχε αναδείξει το γεγονός πως οι διαδικασίες βρίσκονταν “στον πάγο” με φόντο πολεοδομικές εκκρεμότητες που έπρεπε να δρομολογηθούν.

Συγκεκριμένα, ανοικτό θέμα παρέμενε η ακριβής αποτύπωση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του υφιστάμενου κτιρίου, η κατασκευή του οποίου παρέκλινε του αρχικού σχεδίου (απότμηση γωνίας), με αποτέλεσμα να θεωρείται αυθαίρετο και να πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για την τακτοποίησή του.

Σχετικά με τις εξελίξεις ολοκλήρωσης της μελέτης μίλησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ γνωστοποίησε και τις βασικές παρεμβάσεις που αφορούν στο έργο.

Απεστάλη ο φάκελος της μελέτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Εξ αρχής πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω καθυστέρησης των απαραίτητων ενεργειών εξαιτίας εμποδίων που είχε συναντήσει η Τεχνική Υπηρεσία, είχε δοθεί παράταση στην προγραμματική σύμβαση, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί με ασφάλεια η υποχρέωση του Δήμου.

“Υπήρχε προγραμματική σύμβαση και δέσμευση από πλευράς Δήμου ώστε να εκπονηθεί η μελέτη για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί το κτίριο, κυρίως να υπάρξει αποκατάσταση στα θέματα στατικότητάς του μα και σε άλλα επίπεδα” δήλωσε εξ αρχής ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα πως, η μελέτη ολοκληρώθηκε και απεστάλη ήδη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης.

“Η μελέτη περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις ενίσχυσης στις κολώνες, τα υποστυλώματα του κτιρίου, ενώ επίσης γίνεται σαφές πως όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι και τα κουφώματα πρέπει να αφαιρεθούν. Από εκεί και μετά θα υπάρξει ενίσχυση των υποστυλωμάτων, καινούργια τοιχοποιία και καινούργια κουφώματα” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σκιαγραφώντας τους κύριους άξονες του έργου, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, “υπάρχει και μελέτη ηλεκτρομηχανολογική”.

Αναζήτηση επιπλέον ποσού ύψους 300 χιλ. ευρώ και διαγωνισμός

Αναφορικά με το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση του κτιρίου ώστε οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να εργάζονται με ασφάλεια εντός αυτού, ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως, βάσει της μελέτης, αυτό ανέρχεται σε 817.310,71 ευρώ και περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών για την στατική ενίσχυση, τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

“Συνολικά το κόστος της φτάνει στα 817 χιλ. ευρώ” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας πως, αυτό το ποσόν είναι κόστος που θα επιβαρύνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπενθύμισε πρωτίστως πως, “Τη δεδομένη στιγμή υπήρχε χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 500 χιλ. ευρώ και εμείς αποστείλαμε την πρότασή μας, τη μελέτη δηλαδή στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και στην αρμόδια τοπική Υπηρεσία”.

Επόμενο βήμα, όπως πρόσθεσε, αποτελεί η διατύπωση της σύμφωνης γνώμης της Πυροσβεστικής, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για την παρέμβαση.

“Θα πρέπει να μας απαντήσουν πως συμφωνούν με τη μελέτη και να εξετάσουν με τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου τμήματος του συνολικού προϋπολογισμού τί θα κάνουν, αφού απαιτείται επιπλέον ποσό 317 χιλ. ευρώ” δήλωσε, εξηγώντας πως, “μετά, θα ακολουθήσουν οι οικοδομικές άδειες”.

Ο κ. Βακόνδιος δε, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Σε συνεννόηση μαζί τους μπορούμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της μελέτης και των παρεμβάσεων που προβλέπεται να υλοποιηθούν. Πρέπει να αξιολογήσει και η πλευρά τους τί θέλει και να πάμε στο επόμενο στάδιο. Είμαστε στη διάθεσή τους και περιμένουμε να την ελέγξουν και να μας πουν παρατηρήσεις ή να ζητήσουν διευκρινίσεις”.

Σχετικά με την απαίτηση αποκατάστασης της ανωτέρω πολεοδομικής εκκρεμότητας, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Το κτίριο είχε κατασκευαστεί μερικώς διαφορετικά από ότι αποτυπωνόταν στα σχέδια. Αυτό αποκαθίσταται με την έκδοση της οικονομικής άδειας”.

Επιπλέον, κληθείς να αναφερθεί στον διαγωνισμό, ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε πως τη σχετική ευθύνη θα έχει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. “Θα γίνει διαγωνισμός και μετά θα προκύψει εργολάβος και την επίβλεψη του έργου θα την έχει η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”.

Ευελπιστούμε να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο”

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος στο πλαίσιο μίας συνολικής τοποθέτησής του για την προώθηση των διαδικασιών με σκοπό την υλοποίηση του έργου, τόνισε πως, “Δεν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να κάνει τη μελέτη για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, στο αίτημά τους για τεχνική υποστήριξη, ο Δήμος ανταποκρίθηκε θετικά” καθώς όπως πρόσθεσε, “Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το νησί μας, να καλυφθούν οι ανάγκες του συγκεκριμένου κτιρίου, αφού είναι στη “βιτρίνα” της πόλης, αλλά κυρίως είναι ένα κτίριο στο οποίο στεγάζεται μία πολύ σημαντική υπηρεσία”.

Στο περιθώριο των ανωτέρω δε, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να ευχαριστήσει τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, αναφέροντας τα παρακάτω: “Αρκετοί μηχανικοί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ασχολήθηκαν για τη σύνταξη της μελέτης. Είναι μία μελέτη που κοστίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αν η Πυροσβεστική την ανέθετε σε κάποιο μελετητικό γραφείο, σίγουρα θα έπρεπε να ξοδέψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία ευτυχώς εξοικονομήθηκαν προς όφελος της Πυροσβεστικής”.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως, “με τη μελέτη ασχολήθηκαν ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, από το Τμήμα Υποδομών, ο Γιάννης Βακόνδιος και η Ελεάννα Σαμουτζάκη και από το Τμήμα Ηλεκτρολογικών ο Μάρκος Μαραγκός”. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έκλεισε την αναφορά του, λέγοντας τέλος, “Τους ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά που έκαναν. Πιστεύω παραδίδουμε μία μελέτη που είναι άρτια και σωστή και μακάρι να πάνε όλα καλά και να υλοποιηθεί το έργο γιατί αποτελεί ένα αίτημα αρκετών ετών”.

Κύρια προβλήματα σύμφωνα με τις αυτοψίες

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως αναφορικά με την κατάσταση του κτιρίου έχουν αποτυπωθεί σημαντικά προβλήματα στο περιεχόμενο της τεχνικής μελέτης, τα οποία σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν προ καιρού, αφορούν στα παρακάτω: Α. Το κτίριο φέρει σοβαρές βλάβες στον φέροντα οργανισμό του. Β. Ο πύργος ασκήσεων παρουσιάζει εξαιρετικά εκτεταμένες βλάβες. Γ. Το κτίριο όπως υφίσταται σήμερα, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα σχέδια της Άδειας Οικοδομής του. Συγκεκριμένα διαπιστώνεται απότμηση της γωνίας επί της διασταύρωσης των οδών Ακτή Παπάγου και Αλ. Παναγούλη, με συνέπεια, την διαφοροποίηση του στατικού του φορέα, των κατόψεων και των όψεων του κτιρίου.

Εργασίες στατικής ενίσχυσης

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τεχνικής μελέτης προβλέπονται εργασίες στατικής ενίσχυσης. Στο σχετικό τμήμα της μελέτης, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα κατωτέρω: Των εργασιών ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, θα προηγηθούν οι εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης χάλυβα και σκυροδέματος, στις διατομές που εμφανίζουν βλάβες. (...) Η μέθοδος ενίσχυσης που εφαρμόζεται, είναι η εξωτερική περίσφυξη των κατακορύφων στοιχείων, σε όλες τις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο, Α' όροφο) με κατάλληλα μεταλλικά ελάσματα (μεταλλικός κλωβός) και η διαμόρφωση μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος για την προστασία και ενίσχυση της μεταλλικής κατασκευής. Ο μανδύας ενίσχυσης, επεκτείνεται και στη θεμελίωση. Η συνέχεια των οπλισμών του μανδύα που περιβάλλει κάθε κατακόρυφο στοιχείο, στον επόμενο όροφο, επιτυγχάνεται με ράβδους παράθεσης, οι οποίες διέρχονται μέσω διανοιγόμενων οπών στην πλάκα κάθε ορόφου. Στο εσωτερικό του κτηρίου, οι ενισχύσεις θα γίνουν με χρήση εγχύτου σκυροδέματος, ενώ στις εξωτερικές πλευρές των φερόντων στοιχείων θα εφαρμοστεί εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Θα πραγματοποιηθεί επισκευή των πεδιλοδοκών, στις εμφανείς βλάβες αποσάθρωσης και οξείδωσης των οπλισμών και ενίσχυσή τους. (...). Τέλος, διαμορφώνεται ζώνη οπλισμένου σκυροδέματος εξωτερικά της θεμελίωσης του κτιρίου. (...) Οι εξώστες, όπως και οι δοκοί στις οποίες εδράζονται, καθαιρούνται και γίνεται ανακατασκευή τους. (...).

Οικοδομικές εργασίες

Επίσης, στα προβλεπόμενα για τις οικοδομικές εργασίες αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Επειδή η μεθοδολογία της στατικής ενίσχυσης είναι αυτή του μεταλλικού κλωβού, είναι απαραίτητη η καθαίρεση των τοιχοποιιών οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με τις δοκούς και υποστυλώματα που ενισχύονται. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται η καθαίρεση της εξωτερικής τοιχοποιίας στην περίμετρο του κτιρίου. (...) Προβλέπεται επίσης η καθαίρεση των επιχρισμάτων και σε σημεία της τοιχοποιίας που φέρει ρηγματώσεις και δεν καθαιρείται σύμφωνα με τα ανωτέρω, αλλά επισκευάζεται. (...) Η καθαίρεση των τοιχοποιιών, επιφέρει αναγκαστικά την αποξήλωση όλων των κουφωμάτων των όψεων, τα οποία θα αντικατασταθούν με νέα ξύλινα κουφώματα ιδίου σχεδίου και διαστάσεων με τα υφιστάμενα. Επίσης επιφέρει την αποξήλωση όλων των ηλεκτρολογικών γραμμών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που φέρονται επί των τοιχοποιιών αυτών και η αποκατάστασή τους αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη Εφαρμογής του έργου. (...) Προβλέπεται η αποξήλωση των δαπέδων από μωσαϊκό στο σύνολο της επιφάνειας των εσωτερικών χώρων των γραφείων που γειτνιάζουν με τους εξώστες. (...) Λόγω της καθαίρεσης της εξωτερικής τοιχοποιίας, θα γίνει καθαίρεση και αντικατάσταση των πλακιδίων των WC του ισογείου και της κουζίνας που επηρεάζονται από την καθαίρεση αυτή. Για τον ίδιο λόγο θα γίνει αποξήλωση και αντικατάσταση των ερμαρίων της κουζίνας. Για την εξωτερική ενίσχυση της θεμελίωσης του κτιρίου, προβλέπεται η καθαίρεση των πλακοστρώσεων του πεζοδρομίου, εκσκαφή έως τη θεμελίωση, στεγανοποίηση της θεμελίωσης με τσιμεντοειδή υλικά, τοποθέτηση μεμβράνης, επίχωση του σκάμματος και επίστρωση με νέες μαρμάρινες πλάκες πεζοδρομίου. (...)

Εργασίες που δεν προβλέπονται

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης και των λοιπών τευχών δημοπράτησης, δεν προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών που δεν είναι απολύτως απαραίτητες για την στατική ενίσχυση του κτιρίου και την αποκατάσταση των βλαβών, όπως ενδεικτικά: α. Αποκατάσταση δαπέδων άλλων χώρων, πλην αυτών που γειτνιάζουν με τους εξώστες, β. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και τροποποιήσεις για λόγους άλλους πλην των αναγκών στατικής ενίσχυσης, γ. Αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, δ. Αντικατάσταση ειδών υγιεινής.