Συνεχίζεται απρόσκοπτα η παροχή σημαντικού έργου προς 25 συνανθρώπους μας, μετά τη διάλυση του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου περνά στον Δήμο

Σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διασφάλιση της δράσης

Εγκαίρως ανταποκρίνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου, μετά τη διάλυση του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων λόγω της αποχώρησης του ενός εταίρου και ειδικότερα του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου οι ωφελούμενοι να συνεχίζουν να δέχονται τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου θα περάσει πλέον στον Δήμο, μετά από τη σημερινή σχετική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει επισήμως την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης από 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιεί ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό της έναρξης λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ υπό την “ομπρέλα” του Πολυδύναμου, στο οποίο μέχρι σήμερα συμμετέχουν ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Με δεδομένη την παύση υλοποίησης του προγράμματος – δράσης “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Μυκόνου και καθώς δεν θα συνεχίσει να υφίσταται το Πολυδύναμο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έρχεται ως καθολικός διάδοχος του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την υλοποίηση του προγράμματος, όσο και την απασχόληση των έξι εργαζομένων σε αυτό.

Σύντομο ιστορικό

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου: “Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων” ιδρύθηκε το 2001. Σύμφωνα με το 11/06.10.2016 καταστατικό, το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 70.139,40 ευρώ και εταίροι σήμερα είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με συμμετοχή 47,67%, ο Δήμος Μυκόνου με συμμετοχή 31,83% και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με συμμετοχή 20,50%.

Η διάρκεια ισχύος της εταιρείας ορίζεται έως την 31.12.2023, ημερομηνία λήξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” της σχετικής προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2004 – 2020, μέσω του οποίου η εταιρεία λειτουργεί το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα / δομή “Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

Το Πολυδύναμο Κέντρο λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης και η δομή εντάσσεται στη συγχρηματοδοτούμενη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”.

Η δομή έχει έδρα και λειτουργεί στην Ερμούπολη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και από αυτήν εξυπηρετούνται 25 άτομα, δημότες και μόνιμοι κάτοικοι της Σύρου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος απασχολούνται 6 άτομα με συμβάσεις, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η συνολική ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού ανέρχεται στο ποσό των 116.125,70 ευρώ.

Για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υποβλήθηκε στις 5/8/2020 από το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων, πρόταση συνέχισης του Προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής – περίοδος 2020 – 2021”, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης για το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Με την έκδοση των vouchers στις 21/8/2020 εγκρίθηκαν για την περίοδο 2020 – 2021, 25 θέσεις για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών ΑΜΕΑ.

Οι συμβάσεις του προσωπικού του ΚΔΑΠ ΜΕΑ που έληγαν την 31/8/2020 ανανεώθηκαν έως την 31/8/2021.

Ωστόσο, με την 04/20.10.2020 (ΑΔΑ 65Ν6465ΣΨΝ-ΟΕ7) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων” αποφασίστηκε η μεταφορά της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου και Βοήθεια στο Σπίτι Μυκόνου να περάσουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στον Δήμο Μυκόνου, αντίστοιχα. Σε συνέχεια των ανωτέρω, καλούνται να αποφασίσουν τα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια”.

Ενεργές συμβάσεις εργαζομένων και συνέχιση κοινωνικού έργου

Επιπλέον, στα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθίσταται σαφές πως, “Ακόμη με το 115/2020 έγγραφο του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων, βεβαιώνεται ότι το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΔΑΠ ΜΕΑ, απασχολείται έως και σήμερα με ενεργές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που έχουν παραταθεί μέχρι τις 31.8.2021”.

Κατά συνέπεια και “δεδομένης της διακοπής υλοποίησης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Μυκόνου” θα επέλθει κατά συνέπεια και αποχώρηση του εταίρου ΟΤΑ Δήμου Μυκόνου από το εταιρικό σχήμα”.

Ωστόσο, καθώς διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 3 του με αριθμό 11/6.10.2016 Καταστατικού της, “αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ο οποίος αποβλέπει στη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης στο ν. Κυκλάδων για την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην κοινωνική μέριμνα μέσω των δράσεων που έχουν προκηρυχθεί και θα προκηρυχθούν”, συμπληρώνεται πως, “Μετά τις αλλαγές που προκύπτουν, η εταιρεία είναι αμφίβολο εάν θα δύναται να υλοποιεί ως δυνητικός δικαιούχος προγράμματα που άπτονται του σκοπού της”.

Επομένως, η υλοποίηση μόνον του προγράμματος ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την εταιρεία θα καταστεί λειτουργικά και οικονομικά εξαιρετικά δυσχερής, αλλά και αμφίβολη λόγω της αλλαγής του εταιρικού της σχήματος.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ρητά πως, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποτελούν έναν πολύ σημαντικό θεσμό κοινωνικής πολιτικής, υψηλής, κοινωνικής σπουδαιότητας καθώς “μέσω αυτών παρέχονται υπηρεσίες μέριμνας, υποστήριξης, εκπαίδευσης και παιδείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού”.

Άρα, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποτελεί κύριο στόχο αλλά και ευθύνη της Δημοτικής Αρχής”.

Δίδεται η δυνατότητα στον Δήμο

Επιπλέον, καθίσταται σαφές πως, βάσει των ισχυόντων κανονισμών τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή προγράμματα που επιδοτούνται από εθνικούς πόρους ή η μετεξέλιξη των προγραμμάτων αυτών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 (...) μπορούν να αναλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο ή να συνεχίζονται υπό τους ίδιους ή τροποποιημένους όρους, εφόσον το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση εκάστου προγράμματος προβλέπει ότι οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού περιλαμβάνονται μεταξύ των δυνητικών φορέων υλοποίησης του προγράμματος”.

Σημειώνεται τέλος, πως, η ανάληψη ή η συνέχιση του προγράμματος από τον Δήμο γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα, τα αναληφθέντα προγράμματα συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον οικείο Δήμο, ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδίκαια σε όλα τα σχετικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. “Για τον λόγο αυτόν, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σήμερα εγκρίνει την απόφαση του ΔΣ του Πολυδύναμου για τη μεταφορά της δράσης και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ο Δήμος θα συνεχίσει να υλοποιεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα”.

 

 

Ετικέτες: