Προχωρά η διαδικασία μεταβίβασης του οικοπέδου από την Καθολική Επισκοπή Σύρου προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Συνεδριακού Κέντρου στη Σύρο

«Μία φορά στα 30 χρόνια γίνεται τέτοιο έργο»

Δυνατότητες για χιλιάδες θεατές ή συμμετέχοντες μέσα σε υπερσύγχρονους χώρους

Την έγκρισή της, προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση, από την Καθολική Επισκοπή Σύρου προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να έλθει στην ιδιοκτησία της ΠΝΑΙ ο χώρος για τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Συνεδριακού Κέντρου στη Σύρο.

Προχωρώντας στη βούλησή της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος χώρος, που να δώσει στο νησί της Σύρου τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τις υποδομές της, τόσο στον αθλητικό και τον πολιτιστικο τομέα, όσο και στον τομέα της διοργάνωσης συνεδρίων και επαγγελματικών εκθέσεων, κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής προέβη στην έγκριση της διαδικασίας μεταβίβασης του σχετικού οικοπέδου, με την Καθολική Επισκοπή Σύρου, όπως και στην εξουσιοδότηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και υπογραφές, εκ μέρους της ΠΝΑΙ.

Παράλληλα, όμως, εγκρίθηκε η υποβολή σχετικής πρότασης χρηματοδότησης του έργου εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Παρά το γεγονός, ότι η Περιφέρεια έχει το απαραίτητο ποσόν, το οποίο απαιτείται για την κάλυψη των δαπανών, κατά την εισήγησή του προς το Σώμα της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, τόνισε, πως κρίθηκε περισσότερο ωφέλιμη η υποβολή σχετικού αιτήματος προς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε η ΠΝΑΙ να εξοικονομήσει τους ίδιους πόρους της.

«Να σχεδιάσουμε τον μεγαλύτερο και καλύτερο δυνατόν χώρο»

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Λεονταρίτη, «η διαδικασία της προμελέτης έχει ξεκινήσει από την δική μας Τεχνική Υπηρεσία, έχουν φτιάξει φάκελο και έχουν κάνει μία προεργασία αρκετά σημαντική. Ο φάκελος αφορά στην αρχιτεκτονική προμελέτη του έργου, τη στατική προμελέτη του έργου και άλλες τρεις υπομελέτες. Με βάση αυτό τον φάκελο θα προκηρύξουμε τη μελέτη, για να φτάσουμε μέχρι τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου».

Όπως τόνισε, προτιμήθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου της μελετητικής διαδικασίας, προκειμένου οι ίδιοι πόροι να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου.

Μετά από σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, όσον αφορά στο αν υπάρχει η βούληση να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου, ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε, ότι η δόμηση εξαρτάται από τους όρους, τους οποίους θα εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σημείωσε ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε την δόμηση. Πρέπει να το “κυνηγήσουμε” αυτό με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, ώστε να πάρουμε ειδικούς όρους, διότι μία φορά στα 30 χρόνια γίνεται κάτι τέτοιο. Το νησί έχει πάρα πολλές ανάγκες, πρέπει να εξαντλήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην σχεδιάσουμε το μεγαλύτερο και καλύτερο δυνατόν».

Συμφωνώντας με τον Περιφερειάρχη, ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε ότι πρόθεση της ΠΝΑΙ είναι η αξιοποίηση και του περιβάλλοντα χώρου, με την ανάπτυξη και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και με χώρο πρασίνου, ενώ στα σχέδια υπάρχει η κατασκευή και ενός ξενώνα, που θα χρησιμοποιείται κυρίως για τη φιλοξενία των ερασιτεχνικών σωματείων των Κυκλάδων, που ταξιδεύουν στα νησιά για τους αγώνες πρωταθλήματος.

Ωστόσο τονίστηκε, πως αυτές οι προβλέψεις αφορούν σε σκέψεις και προθέσεις, ενώ ο τελικός σχεδιασμός του Πολυχώρου, θα οριστικοποιηθεί με την έγκριση της οριστικής μελέτης, όταν πλέον αυτή παραδοθεί.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε, ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα περίπου 7 μηνών για την ολοκλήρωση της μελέτης και ενδεχομένως εντός του 2021 θα υπάρχει ολοκληρωμένη οριστική μελέτη, προκειμένου η ΠΝΑΙ να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Βασικές προβλέψεις και υφιστάμενη κατάσταση

Για το εν λόγω έργο έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, σύμφωνα με την οποία θα εξυπηρετούνται οι παρακάτω χρήσεις:

  • Αθλητικό κέντρο

  • Συνεδριακό κέντρο

  • Εκθεσιακό κέντρο

  • Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το κτήριο, σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητας που έχει εκπονηθεί, θα καλύπτει συνολικά περί τα 3.360 τετραγωνικά μέτρα. Η κατασκευή θα είναι μεταλλική, με στέγη από χωροδικτυώματα, η οποία θα σχεδιστεί ως φωτοβολταϊκή στέγη για την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση.

Για την εκτέλεση του έργου επιλέχθηκε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας της ενορίας Αγίου Γεωργίου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, η αγορά του οποίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα. Το μέγεθός του επιτρέπει τόσο την ανέγερση του κτηρίου, αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούνται οι χρήστες κατά τη διάρκεαι της μέγιστης πληρότητας, από άποψη στάθμευσης.

Η θέση του, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, παρουσιάζει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Λόγω του μεγέθους του κτηρίου, η θέση του οικοπέδου επιτρέπει την οπτική μείωση του πραγματικού όγκου, από το κεντρικό οδικό δίκτυο

  • Το υφιστμάμενο οδικό δίκτυο δεν απαιτεί υψηλές παρεμβάσεις, καθώς παρέχει ήδη δύο σημεία εισόδου - εξόδου

  • Βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις των Λυκείων του νησιού

  • Μελλοντικά και εφόσον ολοκληρωθεί η παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου της Σύρου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και της επακόλουθης μεταφοράς όλων των υποδομών του εκεί, θα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση για την εξυπηρέτηση φοιτητών, επισκεπτών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η αθλητική εγκατάσταση, πρόκειται να εξυπηρετεί τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλεϊ), χειροσφαίρισης (τέννις) και των πολεμικών τεχνών.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση των σχετικών υποδομών για το νησί της Σύρου, η μελέτη σκοπιμότητας αναφέρει, πως ήδη για τα εν λόγω αθλήματα δραστηροποιούνται στο νησί αρκετοί αθλητικοί σύλλογοι, με σύνολο αθλητών που ξεπερνά τους 350. Ειδικά για το άθλημα της πετοσφαίρεισης, υπογραμμίζεται ότι ο Α.Ο. Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ εκπροσωπεί τη Σύρο στην Α1 Εθνική Κατηγορία από το 2011, έχοντας κατακτήσει ένα League Cup.

Λαμβάνεται επίσης υπόψιν, ότι οι δύο (Α’ και Β’) κλειστές αίθουσες του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” παρουσιάζουν ιδιαίτερα σηματνικά προβλήματα, που τις καθιστούν ακατάλληλες για τη λειτουργία τους για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων.

Γίνεται αναφορά στους χώρους πολιτισμού και εκδηλώσεων του νησιού, ενώ σημειώνεται πως στο νησί δεν υπάρχει αμιγώς συνεδριακό κέντρο, ενώ έως σήμερα, τα όποια συνέδρια εξυπηρετούνται από τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου, ή από μικρές αίθουσες των ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως επισημαίνεται, λόγω αυτής της έλλειψης κατάλληλου χώρου, τα μεγαλύτερα συνέδρια καλύπτουν έως 300 συνέδρους και διογρανώνονται αποκλειστικά στο θέατρο “Απόλλων”, ενώ στη συνέχεια, ο μεγαλύτερος διαθέσιμος χώρος είναι ιδιωτικός και συγκεκριμένα αφορά στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ερμής”. Η μελέτη αναφέρει, ότι πρόκειται για έναν κλάδο που συγκταλέγεται σε αυτούς του θεματικού τουρισμού και έχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο λόγω έλλειψης της στοιχειώδους υποδομής δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι η Σύρος δε διαθέτει υποδομή για την οργάνωση επαγγελματικών εκθέσεων, ενώ στο παρελθόν, οι όποιες εκθέσεις διοργανώθηκαν, έλαβαν μέρος σε υπαίθριος χώρους, όπου τα εκθεσιακά περίπτερα στήθηκαν αυτόνομα ή εντός προσωρινής υπαίθριας κατασκευής στεγάστρου, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, την εξωτερική θερμοκρασία και αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη στεγάνωση των χώρων. Τονίζεται, ότι η δημιουργία κατάλληλης υποδομής για τη διοργάνωση επαγγελματικών εκθέσεων αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού.

Οι αθλητικοί χώροι

Το τμήμα του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως αθλητικό κέντρο, αναμένεται να καλύπτει τις προδιαγραφές για διεθνείς αγώνας σε πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση και πολεμικές τέχνες.

Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου σε σχήμα “Π”, ζητείται να υπάρχουν δύο διαζώματα αμφιθεατρικών κερκίδων χωρητικότητας 2094 θεατών, εκ των οποίων 48 καθίσματα θα είναι VIP, διαφορετικού τύπου και αραιότερης διάταξης, καθώς και 4 θεωρεία VIP. Σε συνδυασμό με λυόμενες κερκίδες και πτυσσόμενα καθίσματα, που θα τοποθετούνται εντός του κεντρικού αγωνιστικού χώρου και εκτός των περιμετρικών ζωνών ασφαλείας για τα αθλήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, η δυναμικότητα του αθλητικού κέντρου θα μπορεί να φτάσει έως τους 3.000 θεατές.

Κρίνεται σκόπιμο να υπάρχουν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου να υπάρχουν λυόμενες κερκίδες, ώστε να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις θέασης του κάθε αθλήματος, συνολικής χωρητικότητας 378 θεατών.

Το πρώτο διάζωμα κερκίδων, διάταξης “Π”, κρίνεται σκόπιμο να απαρτίζεται από 5 τμήματα περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και παράλληλα με τις γραμμές του, συνολικής χωρητικότητας 1.424 θεατών. Ως προς το δεύτερο διάζωμα κερκίδων, επίσης διάταξης “Π”, κρίνεται σκόπιμο να απαρτίζεται από 3 τμήματα ύπερθεν του πρώτου διαζώματος συνολικής χωρητικότητας 670 θεατών. Όσον αφορά στη μέριμνα για τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων προβλέπονται στην προμελέτη 4 θέσεις για χειριστές καμερών και 8 ενδεδειγμένες δημοσιογραφικές θέσεις κατ’ ελάχιστο.

Όσον αφορά στον κεντρικό αγωνιστικό χώρο, κρίνεται σκόπιμο, κατά την περίοδο της προετοιμασίας να δύναται να χωριστεί με “κουρτίνες” που θα κατεβαίνουν από την οροφή, σε έως και τρεις ίσους αγωνιστικούς χώρους (εκτός του αγωνίσματος της χειροσφαίρισης), που θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη διεξαγωγή προπόνησης δύο ή τριών διαφορετικών ομάδων ή τμημάτων ακαδημιών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται στο επίπεδο του ισογείου η κατασκευή αίθουσας γυμναστηρίου, η οποία θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τους αθλούμενους.

Το συνεδριακό κέντρο

Σχετικά με τους χώρους που θα φιλοξενήσουν το συνεδριακό κέντρο, η μελέτη σκοπιμότητας αναφέρεται σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο, που προβλέπεται να έχουν τη δυνατότητα να ενώνονται λειτουργικά σε έναν ενιαίο χώρο, οπότε αυτό κρίνεται απαραίτητο, συνολικής χωρητικότητας 420 συνέδρων. Οι εν λόγω αίθουσες προτείνεται να χρησιμοποιούνται και για τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ προβλέπεται να υπάρξει χώρος υποδοχής και δύο γραφεία για τις διοικητικές ανάγκες των διοργανωτών. Προβλέπεται επίσης κεντρική σκηνή διαστάσεων 15x12 μέτρα, η οποία θα επιτρέπει τη διεξαγωγή μεγάλων συνεδρίων εντός του αγωνιστικού χώρου, με τη δυνατότητα η μετάφραση να καλύπτεται από τα VIP θεωρεία και τις προαναφερθείσες αίθουσες να λειτουργούν είτε ως προσυνεδριακές, είτε ως αίθουσες παράλληλων εκδηλώσεων/ομιλιών.

Παράλληλα, ο αγωνιστικός χώρος θα έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων τουρισμού, επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων, ενώ οι διοικητικές ανάγκες των διοργανωτών θα καλύπτονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και για τα συνέδρια.

Πολιτιστικοί χώροι

Τέλος, αναφορικά με την δυνατότητα που υπάρχει η βούληση να δίνεται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η μελέτη αναφέρει, ότι η κεντρική σκηνή θα μπορεί να καλύψει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις κ.α.

Προβλέπεται ύπαρξη ράμπας στο πίσω μέρος της σκηνής, απ’ όπου θα πραγματοποιείται η είσοδος και έξοδος των σκηνικών και του λοιπού τεχνικού απαιτούμενου εξοπλισμού. Για τις ανάγκες των καλλιτεχνών προβλέπεται η κατασκευή ατομικών και ομαδικών καμαρινιών, με δικά τους λουτρά. Η θέση της εκάστοτε εκδήλωσης θα εξυπηρετείται είτε από τις σταθερές κερκίδες, είτε από τις λυόμενες, με κατεύθυνση προς τη σκηνή, είτε με ανάπτυξη καθισμάτων εντός του αγωνιστικού χώρου. Κάτω από τη σκηνή και ανάλογα με τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής μελέτης, ενδέχεται να κατασκευαστεί υπόγειος βοηθητικός/αποθηκευτικός χώρος, με εξωτερική πρόσβαση, αλλά και μέσω αναβατορίου αν αυτό καταστεί εφικτό, σε κατάλληλο μέρος στο πίσω, ή δεξί μέρος της σκηνής.

Πέραν των παραπάνω, εντός του πολυχώρου η μελέτη προβλέπει την κατασκευή χώρων για στέγαση cafe και μπουτίκ ανοικτού τύπου στο ισόγειο.

Κλείνοντας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται από ανεξάρτητα isobox που θα βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

Πολλαπλά και πολυεπίπεδα τα δυνητικά πλεονεκτήματα

Συμπερασματικά, η μελέτη σκοπιμότητας χαρακτηρίζει το έργο δημιουργίας του πολυχώρου ως έργο ζωτικής σημασίας για το νησί, με εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη νέων κλάδων οικονομίας και για τη δημιουργία νέων υποδομών, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι θα αποτελέσει λύση για χρόνια προβλήματα, που σχετίζονται με την καταλληλότητα και τη λειτουργικότητα των αθλητικών χώρων του νησιού, που σχετίζονται με τα αναφερόμενα αθλήματα.

Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων της νέας δομής, αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο για την άθληση όλων των χρηστών στο υψηλότερο επίπεδο, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στον ΑΟ Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ για τη συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, χρησιμοποιώντας πλέον τη φυσική του έδρα και όχι κάποιο άλλο γήπεδο. Στον πολιτισμό, θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού, πλήρως εξοπλισμένος για την κάλυψη όλων των πιθανών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα συμβάλει στην αποφόρτιση του ιστορικού θεάτρου “Απόλλων”, θα δώσει ευκαιρίες για φιλοξενία μεγαλύτερων και καλύτερων παραγωγών, θα αυξήσει τον αριθμό φιλοξενούμενων θεατών, ενώ θα λύσει και το πρόβλημα της διεξαγωγής μεγάλων εκδηλώσεων ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όσον αφορά στις συνεδριακές εκδηλώσεις, τονίζεται πως το έργο θα δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίων με έως και 500 συνέδρους και δυνατότητα αναβάθμισής του σε συνεδριακό κέντρο 1.500 συνέδρων, όπως επίσης και πως θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ενός νέου επαγγελματικού κλάδου στο νησί που θα επιφέρει νέες παροχές υπηρεσιών, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται ξανά, πως τα παραπάνω αφορούν στις προβλέψεις που έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό φάκελο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της ΠΝΑΙ, ενώ τα οριστικά σχέδια πρόκειται να συμπεριλαμβάνονται στην οριστική μελέτη.