Στο ποσό των 370 χιλ. ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου όσον αφορά τη λειτουργία του λιμένα Ερμούπολης

“Μπαίνει τάξη” σε εκκρεμότητες και οφειλές ετών

Ενέργειες της σημερινής Διοίκησης λόγω απουσίας κινήσεων κατά την περασμένη θητεία από τον προηγούμενο πρόεδρο
  • Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 06:20

Τις οικονομικές “τρύπες” της περασμένης θητείας επιχειρεί να κλείσει η σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, οι οποίες αφορούν στο ανείσπρακτο ποσό των 370 χιλ. ευρώ και συνδέονται με μη βεβαιωμένα τέλη όσον αφορά τη χρήση του λιμένα και γενικά της λιμενολεκάνης Ερμούπολης.

Στην κατεύθυνση του συμμαζέματος των οικονομικών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ακολούθησαν ενέργειες της προέδρου, Κανδιώς Μαραγκού, προκειμένου να εισπραχθούν οι μεγάλες οφειλές που πλέον έχουν βεβαιωθεί, με στόχο να “μπει τάξη” στο κομμάτι των εσόδων.

Σύμφωνα με την αναφορά που πραγματοποίησε ενημερωτικά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μηνάς Αληφραγκής – λόγω απουσίας της προέδρου -, κατέστη γνωστό πως το ποσό των 370 χιλ. ευρώ αφορά σε ανείσπρακτα χρήματα από το έτος 2014 και μετά.

Όπως έχει αναφέρει σε δημόσιες συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου η Κανδιώ Μαραγκού, οι εκκρεμότητες του παρελθόντος πρέπει να κλείσουν, προκειμένου το Νομικό Πρόσωπο να ανταποκρίνεται υγιώς και απρόσκοπτα στις ανάγκες όλων των νησιών που έχει στην ευθύνη του (Σύρος, Κέα, Κύθνος και Σέριφος). Πολύ δε περισσότερο, σε μία δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει απώλειες σε ποσοστό 68%, στα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου.

Δεν βεβαιώνονταν οφειλές από το 2014

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής μεταφέροντας τα στοιχεία των οφειλών που έχει καταγράψει η πρόεδρος, υπήρξε σαφής. “Από το 2014 και μετά δεν βεβαιωνόταν καμία οφειλή. Είτε αυτή αφορούσε σε παραβάσεις του κώδικα, είτε σε ελλιμενισμούς, σε πρυμνοδετήσεις, είτε ήταν από χρήση χερσαίων χώρων, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές γύρω στις 370 χιλ. ευρώ προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, αυτό το ποσό αφορά σε μη είσπραξη τελών ελλιμενισμού, σε μη βεβαιωμένα ποσά προς ναυτιλιακές εταιρείες καθώς και σε κλήσεις κ.α..

Για όλα τα παραπάνω, η σημερινή Διοίκηση ενήργησε ως όφειλε, με τον κ. Αληφραγκή να εξηγεί τα ακόλουθα: “Βέβαια εμείς μετά από ενέργειες που κάναμε και κυρίως η πρόεδρος, η Κανδιώ Μαραγκού καταφέραμε και ήδη μέσα στο 2021 έχουμε εισπράξει γύρω στις 40 χιλ. ευρώ”. Ο ίδιος ξεκαθάρισε την πρόθεση της σημερινής Διοίκησης να μην αφήσει ανείσπρακτο το ποσό συνολικά. “Προτιθέμεθα βέβαια να εισπράξουμε και τα υπόλοιπα” ανέφερε κατηγορηματικά, σχολιάζοντας παρακάτω σε συμπληρωματικές δηλώσεις που ζητήθηκαν από την εφημερίδα, τη στάση της περασμένης Διοίκησης.

Αμέλεια... προηγούμενης Διοίκησης”

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για ποιους λόγους αφέθηκε ανείσπρακτο και κυρίως μη βεβαιωμένο αυτό το ποσό, που επιμερίζεται σε πολλά μικρότερα, υπήρξε σαφής. “Όλα αυτά δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση μία αμέλεια από την προηγούμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου γιατί συσσωρεύονταν χρέη και σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας” εξήγησε ο Μηνάς Αληφραγκής, παρατηρώντας ακόμη πως σήμερα, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καλείται να διατηρήσει την οικονομική υγεία του κόντρα στα εμπόδια που θέτει η πανδημία, τα οποία αφορούν σε απώλειες εσόδων.

“Έχουμε μειωμένα έσοδα στον προϋπολογισμό μας κατά 68% και έχουμε να φροντίσουμε τέσσερα νησιά. Τα έξοδα είναι πολλά. Από την πλευρά μας δεν θα κάνουμε πολιτική όπως άλλοι να χαϊδεύουν αυτιά σε σχέση με αυτά που βάσει νόμου πρέπει να εισπραχθούν” ξεκαθάρισε ο κ Αληφραγκής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Πολλές εισπράξεις δε, πρέπει να αποδίδονται και σε τρίτους και βασικά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον νόμο”.

Αναδρομικά τέλη ελλιμενισμού στη μαρίνα και οφειλές ναυτιλιακής εταιρείας

Στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων, σημαντικό μέρος καλύπτει επιπλέον και η μη είσπραξη τελών ελλιμενισμού όσον αφορά το κομμάτι της μαρίνας των Λαζαρέττων, θέμα για το οποίο σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού είχε γνωστοποιήσει πως αφορά στο διάστημα από το 2018 μέχρι και το 2020.

Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως οι κλήσεις που έχουν αποσταλεί από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αφορούν τους ιδιοκτήτες σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα των Λαζαρέττων, αλλά και σε εκείνους που έχουν αποθηκεύσει τα σκάφη τους, αυθαίρετα, σε τμήματα των χερσαίων χώρων της μαρίνας.

Εκτός των ανωτέρω όμως, σε ερώτηση – παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη σχετικά με τη διαχείριση - είσπραξη μεγάλου ποσού οφειλής από ναυτιλιακή εταιρεία, υπήρξε τοποθέτηση στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Παναγιώτη Κουταβά. Ειδικότερα, για ποσό άνω των 100 χιλ. ευρώ που οφείλει ναυτιλιακή εταιρεία και για το οποίο είχε ληφθεί απόφαση βεβαίωσής του με σκοπό την είσπραξή του στο ακέραιο, ο ίδιος δήλωσε προς το σώμα τα εξής: “Σχετικά με την εταιρεία που είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές όσον αφορά τα τέλη πρόσδεσης, κατά μία έννοια έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα. Δηλαδή χρεώθηκαν τα ποσά αυτά όπως έπρεπε”. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είχε καταφέρει – μετά από επίμονες προσπάθειες - να προχωρήσει στην είσπραξη ενός ποσού ύψους 40 χιλ. ευρώ αρχικά από την ναυτιλιακή εταιρεία και το υπόλοιπο ποσό που απέμενε, ζήτησε να το εισπράξει σε έξι ισόποσες δόσεις.