Τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρώτα η Σύρος", Μαρίας Καζαντζάκη για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής

"Προχωράμε μπροστά γιατί έχουμε πολλή δουλειά"

  • Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021 - 12:17

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θεωρούμε πολύ δημοκρατική και πολύ χρήσιμη διαδικασία τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλων των αρχών, τοπικών, περιφερειακών, εθνικών. Οι αρχές πρέπει να δίνουν λόγο στους πολίτες.

Με νηφαλιότητα και αντικειμενική κρίση θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να σκιαγραφήσουμε την εκτίμηση μας για την πρώτη περίοδο της νέας Δημοτικής αρχής και τις σκέψεις μας για την συνέχεια της θητείας.

Για τον Απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, θέλω να σημειώσω :

Πρώτον : Ήταν μια εκλογική χρονιά το 2019, οπότε ότι έγινε μέχρι τις εκλογές δεν χρειάζεται να το κρίνω, το έκριναν οι πολίτες μας. Και σέβομαι την κρίση τους.

Δεύτερον : Προφανώς και θα δώσει λόγο για τα πεπραγμένα της η Δημοτική Αρχή, αλλά θα απολογηθούμε κι εμείς. Θα απολογηθούμε ως  αντιπολίτευση, για να μας κρίνουν οι δημότες. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας.

Τρίτον : Πολλοί λένε ότι η κριτική είναι εύκολη. Εμείς λοιπόν δεν θα κάνουμε μόνο κριτική, αλλά θα πάρουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε προτάσεις για τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά προβλήματα του τόπου μας.

Θεωρώ ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι αυτό που καθορίζει την πορεία ενός Δήμου. Αν η Δημοτική Αρχή εκτελεί άριστα το έργο της, έχοντας ως σκοπό την ευημερία και την ανάπτυξη των δημοτών και του Δήμου βάζοντας οδηγό την αυτοθυσία και την διαφάνεια, δεν χρειάζεται καμιά αντιπολίτευση να της υποδείξει τον τρόπο. Όταν όμως η Δημοτική Αρχή υστερεί, ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός. Στην δική μας θητεία κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να συμβάλλουμε στο έργο της Δημοτικής Αρχής και δεν λείπουμε από κανένα συμβούλιο όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις και να ψηφίζουμε ανάλογα. Το έργο της κάθε παράταξης ξεχωριστά, θα το κρίνει ο λαός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τι ακριβώς έκανε η Δημοτική Αρχή κατά την περίοδο που εξετάζουμε; Εμείς, δεν θέλω να είμαστε άδικοι, αναγνωρίζουμε ότι έκανε προσπάθειες, ενέταξε και υλοποίησε κάποια έργα, τα οποία άλλωστε ψηφίσαμε και μείς. Ήταν όμως έργα αποσπασματικά, ευκαιριακά και όχι ενταγμένα σε ένα Αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Έργα που ίσα-ίσα μας κρατούν στη ζωή, μας δίνουν λίγες ανάσες, αλλά δεν λύνουν ριζικά τα μεγάλα μας προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φυσικά η Δημοτική Αρχή διατήρησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Απουσία ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα υπηρετείται με συνέπεια. Λόγω της πανδημίας υπάρχει ένα ελαφρυντικό όμως εμφανίστηκαν αναίτιες καθυστερήσεις και έλλειψη δυναμισμού από πλευράς της Δημοτικής Αρχής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κατά περίοδο 2019-2020 που πέραςε,  προσπαθήσαμε να είμαστε μια χρήσιμη, μια δημιουργική Αντιπολίτευση. χωρίς να απεμπολήσουμε το δικαίωμα στην κριτική και το θεσμικό μας καθήκον στην Αντιπολίτευση, ψηφίζαμε θετικά σε κάθε πρόταση που θεωρούσαμε ότι βοηθάει τον τόπο και τους δημότες. Σε χαρακτηριστικά και έντονα σημειολογικά θέματα ψηφίσαμε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Θυμίζω : Στηρίξαμε πολιτικά και είπαμε ότι εμπιστευόμαστε τον κ. Γιάννη Κεράνη ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και σήμερα τον στηρίζουμε. Θα πρέπει όμως και αυτός να πάρει πρωτοβουλίες και να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Την πρωτοβουλία εσείς πρέπει να την πάρετε κ. Πρόεδρε.. Ψηφίσαμε θετικά δεκάδες θέματα μαζί με τη συμπολίτευση, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στα Νομικά πρόσωπα, με μόνο στόχο να βοηθήσουμε, κάποιες φορές και με παραταξιακό κόστος. Για μας προέχει το καλό του τόπου. Για μας πάνω απ’ όλα είναι η Σύρος.

Είμαστε ικανοποιημένοι κ. Λειβαδάρα, που αρκετές  παρεμβάσεις μας με ερωτήσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, όχι μόνο ανέδειξαν αλλά και έλυσαν προβλήματα. Κάνουμε αυτό που επιβάλει ο θεσμικός μας ρόλος.  Ελέγχουμε την Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε τα χρήσιμα και προτείνουμε. Μαχητικά και τεκμηριωμένα.

Δυστυχώς το διάστημα που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο λόγω της πανδημίας, έτσι κάποια πράγματα που αφορούν κυρίως τον Τουρισμό δεν υλοποιήθηκαν εκ των πραγμάτων. Όσον αφορά όμως τους υπόλοιπους τομείς του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και για αυτά που έγιναν αλλά και για αυτά που δεν έγιναν. Ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία ήρθαν για πρώτη φορά ως ενίσχυση, με τα οποία μπόρεσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του, το αν τα αξιοποίησε όπως θα έπρεπε, θα φανεί στην πορεία. Όσον αφορά τα έργα, θεωρώ ότι ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος που σίγουρα δεν αναπληρώνεται ωστόσο έγιναν κάποιες σημαντικές προσπάθειες τόσο από το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου ώστε να ενταχθούν νέα έργα σε προγράμματα όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες ώστε να γίνουν κάποιες μελέτες για έργα που θα δούμε στο μέλλον.

Σε αυτή τη δημοτική θητεία, οι χρηματοδοτήσεις είναι άφθονες από Προγράμματα στήριξης που άνοιξαν λόγω πανδημίας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι είναι περίοδος ευκαιριών για σοβαρά έργα.

Κύριε δήμαρχε θα πρέπει να σας κρίνουμε σήμερα με βάση το προεκλογικό σας Πρόγραμμα για το οποίο σας ψήφισαν οι πολίτες. Σύμφωνα με όσα αναφέρατε την προεκλογική περίοδο το καράβι «των Ανοιχτών Οριζόντων» δυστυχώς φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι. Η θαλασσοταραχή της πανδημίας ίσως βρήκε απροετοίμαστο το πλήρωμα του αλλά οι Συριανοί επιβάτες έχουν την προσδοκία να ταξιδέψουν προς το μέλλον.

Κι ο λόγος της κοινωνικής δυσαρέσκειας έχει να κάνει με το γεγονός, ότι δεν τολμάτε. Η όλη απολογιστική της (Δημοτικής Αρχής), βασίζεται σε μια διαχείριση προβλημάτων με ελάχιστα ψήγματα πολιτικής βούλησης και αποφάσεων”, γεγονός που “προβληματίζει.

 Ήδη κύριε δήμαρχε έχουμε διανύσει το μισό της θητείας σας και ακόμη δεν έχετε καταφέρει να μας παρουσιάσετε ένα συγκεκριμένο Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το νησί μας, δεν έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να εφαρμόσετε μέσα από την ‘πολιτική σας’ τις απαραίτητες “κρίσιμες αλλαγές” που απαιτούσε ο κόσμος που σας εμπιστεύθηκε, για να μη ταυτίζεστε με τους ”προκατόχους σας”, με Στόχο βέβαια την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και θεμάτων που παραμένουν, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, τροχοπέδη στην Ανάπτυξη του τόπου. Λείπει το στίγμα, και η ταυτότητα στη σημερινή διοίκηση.

Να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις και στην εκτέλεση του «δημοτικού έργου». Ενώ λοιπόν υπήρξε μια πολύ ικανοποιητική διαχείριση στην πανδημία, δεν συνέβη το ίδιο στην προώθηση και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων που εκκρεμούν, όπου παρατηρήθηκε μια έντονη καθυστέρηση.  Μια αδράνεια.

 

 

 

Δεν θα παραλείψω να δώσω συγχαρητήρια στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, όπου οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να μας προσφέρουν συνθήκες υγιεινής, σε μια άκρως επικίνδυνη για αυτούς περίοδο..

 Κύριε Πρόεδρε

Δεν θα ήθελα σήμερα να παρουσιάσω ένα συνολικό πρόγραμμα, προτάσεων για την επίλυση των δομικών προβλημάτων της περιοχής μας. Δεν έχουμε σήμερα τον απαιτούμενο χρόνο. Μεσομακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε  να προταθεί η Σύρος  ως η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκ μέρους της Ελλάδας, μετά την Ελευσίνα. Η προηγούμενη προσπάθεια ξεκίνησε από το όραμα κάποιων δημοτών όμως λόγω της ελλιπούς περιόδου προετοιμασίας και της έλλειψης οργάνωσης από πλευράς Δήμου, δυστυχώς δεν είχαμε καταφέρει να σχεδιάσουμε τον τρόπο εξεύρεσης των κονδυλίων από την κεντρική διοίκηση.

Λένε πολλοί ότι είμαστε μια μικρή πόλη, ένας μικρός Δήμος. Ακόμα πιο μικροί Δήμοι ανακηρύχθηκαν ως Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Ενότητα των τοπικών φορέων χρειάζεται και στήριξη απ’ την Ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα αυτής της πρότασης διότι αν οριστούμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα συμβούν όλα τα παρακάτω : Θα δοθεί νέα ώθηση στον  πολιτισμό και φυσικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Θα αυξήσουμε την αναγνωσιμότητα της περιοχής πέραν της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Ο Δήμος θα αποκτήσει τον δικό του χαρακτήρα, τους δικούς του θαυμαστές – επισκέπτες.. Αναγνωρίζουμε την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά κάποια στιγμή πρέπει η Σύρος να βγει από το καβούκι της. Προφανώς ούτε εμείς, ούτε η Δημοτική Αρχή μπορούμε από μόνοι μας να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε ότι όλοι θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι να το συζητήσουμε.

Στην συνέχεια θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας «Μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου» εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ένας μηχανισμός όχι στα πρότυπα αυτού, της πρώην δημοτικής αρχής όπου μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει την παραμικρή επένδυση. Πρωταρχική είναι, η ενότητα όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να πείσουμε για τις προοπτικές της Σύρου.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, που όλοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της περιοχής. Δεν προτείνω να ξεχάσουμε τις διαφορές μας, προτείνω να συζητήσουμε, να ενωθούμε πάνω σ’ αυτούς τους δύο μεγάλους στόχους και να τους προβάλλουμε με πειθώ και ένταση, Θα είναι η πρώτη και καθοριστική νίκη.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι κατά τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2019-2020  προφανώς επιχειρήσαμε κριτική της Δημοτικής Διοίκησης, πλην όμως παρουσιάσαμε και τον τρόπο που εμείς πολιτευόμαστε.

Και μια παραίνεση προς την Μείζονα μειοψηφία..

Γιατί άραγε αυτή η φοβική στάση απέναντι στον διάλογο με τις υπόλοιπες παρατάξεις;;
Συζητάμε με τους συμπολίτες μας και σύντομα θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο να βγάλουμε τον τόπο από την αδράνεια της δημοτικής αρχής.
Οι συνεργασίες των δημοτικών παρατάξεων, τουλάχιστον για τα σοβαρά θέματα του δήμου μας, είναι επιβεβλημένες, πάντοτε με γνώμονα το όφελος δημοτών.

Η παράταξη μας  «ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΡΟΣ» ,πιστοί στις διακηρύξεις της  θα συνεχίσει  να αγωνίζεται  για την εφαρμογή πολιτικών που θα αναγνωρίζουν το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, θα διατυπώνουν λύσεις για την καθημερινότητα και τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, και κυρίως θα προωθούν τον απεγκλωβισμό από την σημερινή μίζερη κατάσταση.

Θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2019-2020, όχι στα πλαίσια μιας στείρας αντιπολίτευσης αλλά σαν μήνυμα, ως καμπανάκι, προς την συμπολίτευση για αφύπνιση, αύξηση της παραγωγής έργου και περισσότερο δυναμισμό και τόλμη.

Ας κάνουμε όλοι μαζί σύνθημα μας το παρακάτω..

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ  ΕΧΟΥΜΕ  ΠΟΛΛΗ  ΔΟΥΛΕΙΑ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ετικέτες: