Απολογισμός - εισήγηση της παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε" για τα έτη 2019 - 2020

  • Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021 - 09:47

Απολογισμός – Εισήγηση Γιώργου Μαραγκού, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. 
Παρακολουθώντας την εισήγηση του κ. Δημάρχου, στον χθεσινό απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2019 και 2020, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για έναν απολογισμό που χαρακτηρίζεται από έλλειψη οράματος, αποφασιστικότητας, δημιουργικότητας και αποτελέσματος.
Αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες του τελευταίου έτους εξαιτίας της πανδημίας ήταν αναπάντεχες και έχουν δημιουργήσει μία διατάραξη της καθημερινότητας και της κανονικότητας στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες σε όλους τους τομείς. Παρόλα αυτά, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί την μόνιμη επωδό και δικαιολογία για την μεγάλη στασιμότητα που παρατηρείται σε πολλούς δημοτικούς τομείς.
Ουσιαστικά, ο χθεσινός απολογισμός πεπραγμένων χαρακτηρίστηκε από μία γραφειοκρατική και απολογητική προσέγγιση, καθώς η Δημοτική Αρχή αφενός περίμενε την έντονη κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και αφετέρου ήταν αδύνατο να αγνοεί την απογοήτευση, τη μουρμούρα και την γκρίνια από τους δημότες και τον κόσμο γενικότερα.

Είναι δεδομένο πλέον, και συνάγεται εκ του αποτελέσματος, ότι το νησί έχει ένα δήμαρχο και μία Δημοτική Αρχή που χαρακτηρίζονται από ατολμία, αναποφασιστικότητα, έλλειψη οράματος, που τελικά επενδύουν στην ενίσχυση της γραφειοκρατίας αναλωνόμενοι στην αποστολή επιστολών χωρίς ουσία και αντίκρισμα. Επιπλέον, ο κος Δήμαρχος δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα ταξίδι προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων τους τελευταίους μήνες, για την διεκδίκηση και την προώθηση κρίσιμων ζητημάτων του νησιού, όπως έχουν κάνει αντίστοιχα σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων.
Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα σε καινούργια έργα της νυν Δημοτικής Αρχής, τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί και ξεκινήσει μέχρι σήμερα. Θα σταθούμε σε έργα κρίσιμα για τον τόπο που ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή «παραδώσαμε στο πιάτο» για να υλοποιηθούν. Παραδώσαμε πολλά έργα ώριμα, με υπογεγραμμένες συμβάσεις, δημοπρατημένα, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και η Δημοτική Αρχή είτε απλά δεν τα υλοποιεί, είτε τα έχει απεμπολήσει με «φθηνές» δικαιολογίες.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Δημοτικό στάδιο Πευκακίων (κατακυρωμένο από το καλοκαίρι του 2019, το οποίο χάθηκε έπειτα από παλινωδίες και κωλυσιεργίες της Δημοτικής Αρχής)
Εμπορικό κρηπίδωμα λιμένα Ερμούπολης (τεύχη δημοπράτησης στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κατακύρωση στο β’ εξάμηνο του 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ο εργολάβος)
Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) Ερμούπολης (έργο το οποίο η Δημοτική Αρχή αμφισβητούσε επί 1,5 χρόνο και τελικώς επί της ουσίας χάθηκε όπως εξελίχθηκε, καθώς δεν υπήρχε Plan B σε περίπτωση μη έγκρισης των στεγάστρων από το ΥΠ.ΠΟ)
Μηχανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (βρίσκεται σε τέλμα εδώ και μήνες μεταξύ τροποποιήσεων του Τεχνικού Δελτίου Έργου και των βαλτωμένων συνεννοήσεων με την Ειδική Υπηρεσία)
Γεωλογική ανάδειξη Απάνω Μεριάς (μετά βίας υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση με τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Ψηφιακό Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (έργο ενταγμένο από 20/3/2019 το οποίο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και υπογράφηκε από τον ανάδοχο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση)
Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης όψεων δημαρχείου (κατακυρωμένη από την προηγούμενη δημοτική θητεία η οποία βρίσκεται μεταξύ παραλαβής και έγκρισης από το ΥΠ.ΠΟ)
Δρόμος περιοχής Βούρλη (παραδόθηκε με χρηματοδότηση και έτοιμες προμελέτες και προγραμματίζεται για εκτέλεση έργου τον Σεπτέμβριο του 2021)
Σύμβουλος Τουριστικής Προώθησης της Σύρου (αποπέμφθηκε στο τέλος του 2019 με ανεπιτυχείς προσπάθειες εύρεσης νέου συμβούλου από τότε μέχρι σήμερα)
Βελτίωση στατικής επάρκειας Β’ κλειστής αίθουσας (εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ από τον Απρίλιο του 2019 και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος)
Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου, για το οποίο έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν εκπονήσαμε, σημαία προεκλογική για την νυν Δημοτική Αρχή, το οποίο τελικά ανατέθηκε σε εξωτερικό σύμβουλο γιατί δήθεν δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου και δεν έχει παραδοθεί κάτι μέχρι σήμερα
Αεροδρόμιο (έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το οποίο η Δημοτική Αρχή κρατά παθητική στάση και απλά περιμένει ενημέρωση χωρίς την παραμικρή ουσιαστική ενέργεια άσκησης πίεσης εκ μέρους της) 
Επιπλέον, χαρακτηριστικά αναφέρουμε διάφορα έργα και μελέτες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Βάρης, την ενεργειακή αναβάθμιση των συγκροτημάτων Γυμνασίων - Λυκείων και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, την ανάπλαση της προβλήτας στο Κίνι, την ανάπλαση της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων, το έργο των στεγάστρων του λιμένα Ερμούπολης, τα οποία είτε ξεκίνησαν είτε συνεχίστηκαν με μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο Δήμος έχει καταντήσει χειροκροτητής των έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία καλώς γίνονται και τα οποία εγκρίθηκαν κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Όμως, ο Δήμος δεν πρέπει να περιμένει από την Περιφέρεια να υλοποιεί δημοτικά έργα, καλύπτοντας την απραξία και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία αφύπνιση του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής από το λήθαργο.

Η ελλειμματικότητα σε τομείς, όπως ο αθλητισμός και  πολιτισμός, στο όνομα της πανδημίας, τομείς στους οποίους διέπρεπε το νησί μας τα προηγούμενα χρόνια, απογοήτευσε και τους πιο αισιόδοξους, ενώ ταυτόχρονα άλλα μικρότερα νησιά έπαιρναν χρυσό μετάλλιο σε αυτούς τους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον όλο ατυχή χειρισμό για τον εκθεσιακό χώρο αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου, το ότι μετά από τόσους μήνες δεν κατάφερε το Θέατρο Απόλλων να διοργανώσει παραστάσεις live streaming όπως άλλα δημοτικά θέατρα ανά την Ελλάδα και το ότι ακόμα και για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 δεν προετοιμάστηκε κάτι σοβαρό για τη συμβολή της Σύρου και της Ερμούπολης στον αγώνα. Πολιτισμός στο «παρά πέντε» και αθλητισμός στο μηδέν.
Τέλος, επειδή δίδεται μεγάλη έμφαση στην καθημερινότητα και στα μικρά έργα, τονίζουμε ότι αυτό ήταν εύλογο, καθώς οι εργαζόμενοι του δήμου σε αυτούς τους τομείς, μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, είχαν να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο εκδηλώσεων σε όλο το νησί, με την προσπάθεια εξυπηρέτησης όλων αυτών να είναι διαρκής και επίπονη. Ας μην γίνεται λοιπόν σύγκριση των διαφορετικών εποχών. Η εξωστρέφεια της Σύρου έως το 2019 έφτασε στο απόγειό της, σε σχέση με τη σημερινή εποχή.

Η νυν Δημοτική Αρχή συνέβαλε σε μια κακή και καταθλιπτική εικόνα του νησιού, ενώ ο Δήμος έπρεπε να είναι μπροστάρης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να δίνει τον τόνο, το κουράγιο, την ελπίδα και την αισιοδοξία στους δημότες.