Σήμερα η έγκριση του περιεχομένου της από την Οικονομική Επιτροπή για την πολυσυζητημένη υπόθεση του δημοτικού σταδίου στη Σύρο

Σύμβαση για τις σωστικές ανασκαφές στα Πευκάκια

Συνεργασία ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των σωστικών εργασιών για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο γήπεδο Πευκακίων βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς σήμερα η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο της σύμβασης που θα υπογράψει με την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τα παραπάνω προκύπτουν στην κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να κινηθεί η Δημοτική Αρχή, μετά από τη διάλυση της εργολαβίας με τον πρώτο ανάδοχο, καθώς προϋπόθεση συνέχισης οποιασδήποτε επέμβασης εντός του αθλητικού δημοτικού χώρου, αποτελεί απαραιτήτως η διάσωση των ευρημάτων.

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει απασχολήσει εντονότατα τα δημοτικά πράγματα καθώς όμως προβληματίζει και τη στιβική κοινότητα της Σύρου, η οποία στερείται ως σήμερα ενός ασφαλούς αθλητικού χώρου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή και με όσα έχει αναφέρει κατά καιρούς στην “Κοινή Γνώμη”, το εν λόγω έργο της αποκατάστασης και αναβάθμισης Πευκακίων θα προχωρήσει, όταν θα ολοκληρωθούν οι σωστικές εργασίες και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα διαπιστωθούν νέα ευρήματα.

Το σχέδιο της σύμβασης θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και κατά πάσα πιθανότητα εντός του επόμενου μήνα, για να “τρέξουν” οι εργασίες από εξειδικευμένο προσωπικό και βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γι αυτές τις εργασίες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει εξασφαλίσει ποσό της τάξεως των 52.000 ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί πως το σχέδιο της σύμβασης έρχεται προς έγκριση τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της διάλυσης της εργολαβίας για την αποκατάσταση του σταδίου, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προθέσεις και τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει το θέμα, για να μη μείνει ένα εργοτάξιο εντός των ορίων της πόλης.

Για το συγκεκριμένο θέμα δε, η πλευρά της αντιπολίτευσης είχε ασκήσει κριτική και κατά τη διάρκεια του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας πως ο Δήμος δεν ενήργησε σωστά αν και είχε εξασφαλισμένο έργο από την περασμένη θητεία, με την πλευρά του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, να επαναλαμβάνει σε απόλυτο τόνο πως η διακοπή του έργου προκλήθηκε καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού δεν είχε λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αν και γνώριζε για τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αρμοδιότητες Υπ. Πολιτισμού και Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Πιο αναλυτικά, στην παρούσα προγραμματική σύμβαση καθορίζεται το πλαίσιο συμφωνίας για την εκτέλεση του έργου “Σωστική ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου “Επισκευή – αναβάθμιση ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση “Πευκάκια” Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ν. Κυκλάδων” και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής του:

α. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ο αρμόδιος φορέας για τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων.

β. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χρηματοδότης των προγραμματιζόμενων εργασιών που αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής σύμβασης, ως φορέας χρηματοδότησης με το ποσό των 52.000 ευρώ το οποίο έχει δεσμεύσει για τον σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.

Η παρούσα προγραμματική σύμβαση περιέχει τις διατάξεις και τις διαδικασίες που θα ισχύουν για την εκτέλεση όλου του έργου.

Επείγουσες ανασκαφικές εργασίες

Στόχος είναι η εκτέλεση επειγουσών ανασκαφικών εργασιών, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του ανωτέρου έργου έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες. Σύμφωνα με την σύμβαση που εγκρίνει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, “στο ανατολικό τμήμα του Δημοτικού Γυμναστηρίου της Ερμούπολης στη θέση Πευκάκια, σώζεται τμήμα ισχυρού οχυρωματικού περιβόλου που αποτελεί από τα ελάχιστα σωζόμενα ακίνητα μνημεία της αρχαίας πόλης της Σύρου και σημαντικό στοιχείο της τοπογραφίας της. Κατά τη διάρκεια του έργου επισκευή και αναβάθμιση Δημοτικού Γυμναστηρίου Πευκακίων, στις ανατολικές κερκίδες του Γυμναστηρίου εντοπίσθηκαν σταθερά κατάλοιπα αρχαίων δομών. Δεδομένου ότι τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται στην πλευρά του σωζόμενου οχυρωματικού περιβόλου και το έργο στο σύνολό του βρίσκεται επί αρχαίων (ενδείξεις ακρόπολης αρχαίας πόλης), πριν από οποιαδήποτε εργασία θα προηγηθεί σωστική ανασκαφική έρευνα”.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης θα πρέπει “να υλοποιηθούν εργασίες από εξειδικευμένο συνεργείο (αρχαιολόγο, ειδικευμένους εργάτες, μαρμαροτεχνίτη), στην τοπογραφική – φωτογραμμετρική και σχεδιαστική αποτύπωση των ευρημάτων και στη φωτογραφική τεκμηρίωση αυτών”.

Εργασίες διάρκειας έξι μηνών

Διευκρινίζεται πως, με την παρούσα δαπάνη θα καλυφθούν όλες οι αναγκαίες αρχαιολογικές εργασίες όπως πλύσιμο, καταγραφή και τακτοποίηση ευρημάτων κλπ).

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η παρούσα προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης θα έχει χρονική διάρκεια 6 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες, έως το πέρας του έργου. Η δε ισχύς της αρχίζει από την υπογραφή της. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου συμπίπτει με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης.