Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τη μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης της αφαλάτωσης Ερμούπολης και για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου για τα χωριά Φοίνικα, Γαλησσά, Ποσειδωνίας και Βήσσα

ΔΕΥΑ Σύρου: “Θεμέλια” για φιλόδοξα έργα υποδομής

Μέσα στην τρέχουσα δημοτική θητεία θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίησή τους

Στη συμβασιοποίηση δύο σημαντικών μελετών που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την υλοποίηση μεγάλων έργων στο νησί της Σύρου και θα σημάνουν αναβάθμιση αλλά και επέκταση απαραίτητων υποδομών, προχώρησε η ΔΕΥΑΣ με εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, το πρωί – παρουσία λίγων ατόμων λόγω Covid-19 – στην έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

Πρόκειται για τη μελέτη συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου με εξασφαλισμένο ποσό ύψους 312.411 ευρώ, καθώς και για τη μελέτη βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης με ποσό ύψους 370.940 ευρώ.

Για την άκρως σημαντική εξέλιξη της υπογραφής των συμβάσεων με σκοπό τον προσδιορισμό των έργων, η υλοποίηση των οποίων θα ακολουθήσει μελλοντικά, μίλησαν τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο και ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης, Γιώργος Βακόνδιος, τονίζοντας και οι δύο την αξία αυτών για το περιβάλλον και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, με το πρώτο έργο, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο στο νησί, αφού θα μπορέσουν να καλυφθούν οι νότιες περιοχές της Σύρου, ενώ με το δεύτερο έργο, θα υπάρξει μία συνολική προσέγγιση για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της αφαλάτωσης του εργοστασίου της Ερμούπολης, προς όφελος του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Πρέπει να τονισθεί πως στην εκδήλωση λεπτομέρειες για τις δύο μελέτες παρουσίασαν εκπρόσωποι των μελετητικών εταιρειών που συνεργάζονται για τη Σύρο και ειδικότερα οι ΝΑΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΪ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Α.Ε. και ΕΡΑΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε..

Για τις ανωτέρω εξελίξεις με θετικά λόγια μίλησαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλησσά και Φοίνικα, ενώ να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και άλλοι πρόεδροι Κοινοτήτων της Σύρου, όπως επίσης ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και η δημοτική σύμβουλος, Αγγελική Πρίντεζη.

Ολοκληρώνεται το αποχετευτικό στη Σύρο

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου μίλησε για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών “εργαλείων” σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προς όφελος της Σύρου, εστιάζοντας αμέσως μετά στις δύο σημαντικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, για τη μελέτη που αφορά στην επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές της νότιας Σύρου, ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς όπως εξήγησε, με αυτό το έργο θα κλείσουν εκκρεμότητες για ένα μεγάλο τμήμα του νησιού.

Αρχικά, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε πως υλοποιείται το έργο με τίτλο «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου Α’ Φάση» με προϋπολογισμό 2.358.950 ευρώ και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, το οποίο και εκτελείται ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Επιπλέον, ανέφερε πως “το αμέσως επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για τη Β’ φάση του εν λόγω έργου με Π/Υ δημοπράτησης 5.500.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΠΔΕ με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με το οποίο θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές της Βάρης, της Αζολίμνου και του Μέγα Γυαλού”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως, “εκτελείται από τον Ιούνιο του 2020 το έργο με τίτλο “Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης Σύρου” με σύμβαση ποσού 1.441.477,43 ευρώ, το οποίο αποτελεί την αναγκαία υποδομή για την επεξεργασία των λυμάτων από τα παραπάνω αναφερόμενα δίκτυα”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξήγησε πως, “Για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού στόχου που έχουμε θέσει απομένουν τα αποχετευτικά δίκτυα των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας καθώς επίσης και η κατασκευή της απαραίτητης Μονάδας Επεξεργασίας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης εξασφαλίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο και “σήμερα υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση, σε χρόνο ρεκόρ για τις διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς”.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως έχει εξευρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο, το οποίο θα περιέλθει στην κυριότητα της ΔΕΥΑΣ τις επόμενες μέρες κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη (περιοχή Φοίνικα), “για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας των λυμάτων τα οποία με ανάλογο τρόπο όπως στην περίπτωση της Βάρης θα μετατρέπονται σε νερό άρδευσης που θα κατευθύνεται στις καλλιέργειες της περιοχής”.

Ενεργειακή αναβάθμιση εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης

Επιπρόσθετα, σχετικά με τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΣ όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών διαχείρισης υδάτων, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε και σε τρία πολύ σημαντικά έργα, ένα εκ των οποίων αφορά το εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης, για το οποίο υπεγράφη χθες η μία εκ των δύο συμβάσεων, με σκοπό την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για: α. Την προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού μείωσης διαρροών και βελτίωσης πόσιμου νερού Σύρου (1.166.964 ευρώ) που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, β. Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα λυμάτων της ΔΕΥΑ Σύρου με προϋπολογισμό 1.184.386 ευρώ, που έχει υποβληθεί και αναμένεται η ένταξή του στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και τέλος, γ. τη μελέτη βελτίωσης επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης.

Αντικείμενα μελετών

Σχετικά με τη δουλειά που αναλαμβάνει η ανάδοχος μελετητική εταιρεία, μίλησε εκπρόσωπός της και για τις δύο προαναφερθείσες μελέτες.

Ειδικότερα, για το αποχετευτικό της νότιας Σύρου, το αντικείμενο της μελέτης αφορά στα εξής: Τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, οριστική μελέτη των δικτύων και των αντλιοστασίων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων, προμελέτη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), περιβαλλοντική μελέτη (Μ.Π.Ε.) - άμεση δημοπράτηση μέσω της τροποποίησης του Ν. 4412/16, τεύχη δημοπράτησης (σε ξεχωριστές εργολαβίες) – Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας. Η εκπόνηση της μελέτης δεν θα υπερβεί τους 8 μήνες.

Επιπλέον, για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου της αφαλάτωσης, η μελετητική εταιρεία θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω στο πλαίσιο της σύμβασης με τη ΔΕΥΑΣ.

“Τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, προμελέτη βελτίωσης και επέκτασης εργοστασίου αφαλάτωσης, περιβαλλοντική αδειοδότηση (Μ.Π.Ε.) για το εργοστάσιο αφαλάτωσης, προμελέτη συστημάτων Α.Π.Ε., περιβαλλοντική αδειοδότηση (Μ.Π.Ε., άδεια παραγωγής, προσφορά σύνδεσης από ΔΕΣΜΗΕ κτλ) – άμεση δημοπράτηση μέσω της τροποποίησης του Ν. 4412/16, τεύχη δημοπράτησης για το σύνολο των έργων (κοινή δημοράτηση έργων)”. Η διάρκεια εκπόνησης αυτής της μελέτης δεν θα υπερβεί το ένα έτος.

Σχεδιάζουμε εκ θεμελίων και καλύπτουμε την ανάπτυξη”

Για τις μελέτες που θα προσδιορίσουν τα δύο σημαντικά έργα μίλησε και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος. Όπως εξήγησε, “Πρόκειται να υπογραφούν δύο πολύ σημαντικές συμβάσεις μελετών που θα γράψουν την ιστορία της ΔΕΥΑ Σύρου και του νησιού για τα επόμενα χρόνια”, αναφερόμενος τόσο στο αποχετευτικό των πρώην Κοινοτήτων Φοίνικα, Ποσειδωνίας, Γαλησσά και Βήσσα και όσο και στην αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε για το εργοστάσιο, “δεδομένου ότι αυτό - ήδη - έχει κλείσει 30 χρόνια λειτουργίας και έχει φτιαχτεί όλα αυτά τα χρόνια με εμβαλωματικές λύσεις, η μία πάνω στην άλλη, είναι σαφές πως πρέπει να φτιάξουμε το εργοστάσιο της επόμενης τριακονταετίας. Δηλαδή να σχεδιάσουμε εκ θεμελίων ένα καινούργιο εργοστάσιο που θα δώσει νερό στην Ερμούπολη και τις γύρω περιοχές για τα επόμενα χρόνια”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως με το παραπάνω έργο θα καλυφθούν οι ανάγκες του τόπου και όσες προκύπτουν από την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Παρομοίως θα καλύψει σημαντικές αναπάντητες ως σήμερα ανάγκες και το αποχετευτικό της νότιας Σύρου. Ξεκινώντας από το έργο της β΄ φάσης για το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γυαλού, ο ίδιος πρόσθεσε, πως, “μέσα στον επόμενο μήνα θα υπογραφεί και η σύμβαση για τη β΄ φάση των έργων που θα καλύψει πλήρως τους οικισμούς της Βάρης και του Μέγα Γιαλού. Κι αν όλα πάνε καλά, ευελπιστούμε με τη βοήθεια της μελετητικής εταιρείας, μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα στο 2022 να έχουμε δημοπράτηση και για έργα αυτής της περιοχής, του Γαλησσά, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα”.

Για το νέο έργο δε, εξήγησε πως μετά την εκπόνηση της μελέτης και την εξεύρεση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του, η εκτέλεσή του θα ακολουθήσει παρόμοια “πορεία”.

Θα προχωρήσουμε όπως και στη Βάρη, για να υλοποιήσουμε πρώτα τα έργα κορμού, όπως αντλιοστάσια, καταθλιπτικούς αγωγούς, τον βιολογικό καθαρισμό και να καλύψουμε τις περιοχές που έχουν πιο μεγάλα προβλήματα και δεν είναι άλλες από τις παραθαλάσσιες περιοχές, δηλαδή εκεί που είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες, εκεί που είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα”.

Και για τις δύο μελέτες, ο κ. Βακόνδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως, “Αν όλα πάνε καλά, πιστεύω θα βαδίσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς”.

Ικανοποιημένοι Δήμαρχος και χωρικός Αντιπεριφερειάρχης

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης έκανε λόγο για δύο μελέτες που θα θέσουν τις βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής στο νησί το επόμενο διάστημα. “Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε εδώ για την υπογραφή δύο συμβάσεων για την εκπόνηση δύο μελετών ζωτικής σημασίας για το νησί μας” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα για το αποχετευτικό στις περιοχές της Ποσειδωνίας, του Γαλησσά, του Φοίνικα και του Βήσσα πως, “Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, λύνεται και το τεχνικό κομμάτι της αποχέτευσης του νησιού μας. Σήμερα με την υπογραφή ξεκινά και μπαίνει το πρώτο λιθαράκι για την υλοποίηση”.

Ο κ. Λειβαδάρας κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Ανδρέα Γιαλόγλου, τον Γιώργο Βακόνδιο και όλο το προσωπικό της ΔΕΥΑΣ ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις για μελέτες και έργα στη Σύρο, όπως τα παραπάνω.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων εμφανώς ικανοποιημένος για τις εξελίξεις, τόνισε ειδικότερα για το αποχετευτικό των τεσσάρων χωριών πως, “Σήμερα 1η Ιουνίου ξεκινά αυτό το έργο με τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει στους οικισμούς σχεδόν της μισής Σύρου. Διότι η έκταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και σε αυτήν την περιοχή διαπιστώνουμε μία πολύ μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Ως εκ τούτου είναι έργο απαραίτητο που ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Όμως σήμερα είναι ημέρα χαράς και είμαστε όλοι χαρούμενοι που ξεκινά”.

Σχετικά με τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας και ο ίδιος αναγνώρισε πως “υπάρχει αγαστή συνεργασία” προτρέποντας μάλιστα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώνουν μελέτες γιατί υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες για υλοποίηση έργων. “Όπως είπε και ο Δήμαρχος μέσα από την αγαστή συνεργασία προχωράμε σήμερα στο στάδιο των μελετών. Εύχομαι να ολοκληρωθούν σύντομα όλα αυτά για να μπορέσουμε να τα εντάξουμε και να τα χρηματοδοτήσουμε ώστε να υλοποιηθούν και να δώσουν αυτά που αναμένουμε όλοι”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Έχουμε μπροστά μας και πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης” κάνοντας λόγο για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. “Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να εντάξουμε και άλλα έργα παράλληλα με τα νέα. Πάντα τέτοια κι εύχομαι να είμαστε παρόντες και την ημέρα που θα παραδοθούν τα έργα” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, καταλήγοντας στον χαιρετισμό του.