Νέα εποχή για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αναφορικά με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Η Σύρος καλωσόρισε την πολυτελή κρουαζιέρα

Πρώτη άφιξη για φέτος, το Silver Moon της εταιρείας Silversea Cruises

Τα πρώτα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα των επίμονων και μεθοδευμένων προσπαθειών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων καταγράφει η Σύρος, όσον αφορά στον τομέα της πολυτελούς κρουαζιέρας, με φόντο την πρώτη άφιξη του πλοίου Silver Moon της εταιρείας Silversea Cruises, το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για ένα νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο της ανωτέρω εταιρείας, η οποία ανήκει μάλιστα στο Royal Caribbean Group, που κατέπλευσε στο ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων αφίξεων για τη φετινή σεζόν, η οποία συνοδεύεται από νέα πρωτόκολλα δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Silver Moon που προσέγγισε τη Σύρο και παρέμεινε στην προβλήτα, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ, μετέφερε 500 περίπου επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν σε γκρουπ και ξεναγήθηκαν σε συγκεκριμένα μέρη και περιοχές του νησιού.

Αναφορικά με την ανωτέρω εξέλιξη που έρχεται να σκιαγραφήσει μία νέα και θετική κατεύθυνση για τη Σύρο στο πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα της κρουαζιέρας, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Γιάννης Ρούσσος.

  • Αισιόδοξα άνοιξε η σεζόν για τη Σύρο όσον αφορά την κρουαζιέρα, καθώς η πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου για το 2021 ήταν της εταιρείας Silversea Cruises, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τις προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη στόχευση στην πολυτελή αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Πώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα;

“Όπως έχει ανακοινώσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων και είναι γνωστό, πριν δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες, είχε πραγματοποιήσει το πρώτο fam trip, το οποίο έφερε έξι από τις δέκα εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας στο νησί, που μέσω υψηλόβαθμων στελεχών τους, προσπάθησε (το Επιμελητήριο) να αναδείξει ως νέους προορισμούς τα νησιά της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου, της Σίφνου και της Αμοργού προκειμένου να ενταχθούν στην πολυτελή κρουαζιέρα.

Πριν την πανδημία, το σύνολο των νησιών αυτών καταφέραμε να μπει στην πολυτελή κρουαζιέρα και στο πλάνο μεγάλων εταιρειών.

Ειδικότερα, η Σύρος λόγω του ότι έχει ντόκο, έχει και λιμάνι πήρε τη μερίδα του λέοντος.

Δυστυχώς όμως, ακολούθησε η πανδημία και τα σταμάτησε όλα.

Ωστόσο, αμέσως μετά την πανδημία, όπως ανακοίνωσε έγκαιρα το Επιμελητήριο, έχουμε έναν μεγάλο αριθμό αφίξεων πολυτελών κρουαζιερόπλοιων και η εταιρεία Silversea Cruises για την οποίαν συζητάμε και έχει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ήρθε στη Σύρο είναι μία από τις εταιρείες που είχαν έρθει στο νησί με στελέχη της. Είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους από τότε και αυτό φάνηκε ότι μετουσιώθηκε σε πράξη. Δηλαδή, το κρουαζιερόπλοιο Silver Moon που είναι νεότευκτο, κάνει το πρώτο ταξίδι του και αισθανόμαστε πολύ μεγάλη χαρά που περνάμε στην πράξη στο κομμάτι της πολυτελούς κρουαζιέρας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αμφισβητηθήκαμε πολύ σαν Επιμελητήριο και εν συνεχεία και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ωστόσο, την πρώτη ημέρα της εκτελεστικής λειτουργίας της κρουαζιέρας σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, καταφέραμε αυτό το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο και ήταν στο λιμάνι της Σύρου και όχι κάπου αλλού.

Αξίζει να σημειώσω πως δεν πρόκειται για ένα τυχαίο κρουαζιερόπλοιο, καθώς οι επιβάτες του πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ την ημέρα και η ποιότητα είναι αντίστοιχης ξενοδοχειακών καταλυμάτων 6 και περισσότερων αστέρων. Υπάρχει αναλογία 1/1 πληρώματος – επιβάτη και είναι θετικό το γεγονός πως αυτό το κρουαζιερόπλοιο, θα έρθει ξανά άλλες τέσσερις φορές τη φετινή χρονιά (9/7, 29/7, 28/8 και 7/9).”.

  • Είναι αντιληπτή η αξία της προσέλκυσης πολυτελούς κρουαζιέρας για τη Σύρο, ωστόσο, έχει σημασία, αυτές οι αφίξεις να αποφέρουν όφελος και στην τοπική αγορά και οικονομία. Δεδομένης της πανδημίας, η κρουαζιέρα είναι γνωστό πως πρέπει να υπακούει σε πρωτόκολλα. Συζητήθηκε όμως, πως, η πρώτη αυτή πολύ σημαντική άφιξη δεν συνοδεύτηκε από το προσδοκώμενο οικονομικό αποτύπωμα στην αγορά. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός; Να αναμένουν οι προορισμοί χαλάρωση των πρωτοκόλλων;

    “Το Επιμελητήριο έγκαιρα κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους - εμπλεκόμενους για την κρουαζιέρα προκειμένου να προετοιμαστούν. Θέλω να σταθώ σε κάτι. Η πανδημία είναι κάτι που δεν ελέγχεται σε επίπεδο Σύρου, Κυκλάδων ή Ελλάδας. Είναι κάτι που καταγράφεται παγκοσμίως και τα κράτη προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτήν την κατάσταση. Είναι γνωστό λοιπόν, πως, οι επιβάτες κρουαζιέρας, δεν κινούνται ελεύθερα, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Κινούνται κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα και με προκαθορισμένες εκδρομές που δεν συμπεριλαμβάνουν χώρους που δεν έχουν πιστοποιηθεί.

Μετά από μεγάλο αγώνα που έχει κάνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων – και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τους Συλλόγους, τον Εμπορικό και την Τερψιχόρη που βοήθησαν – η εικόνα που έχει δείξει το νησί μας ως προς τα πρωτόκολλα και την πανδημία είναι σχετικά καλή, παρότι υπάρχουν ακόμη και περιθώρια βελτίωσης. Αυτή η λογική είναι που για πρώτη φορά και στο πρώτο παρθενικό ταξίδι του βοήθησε στο να μην ήταν τόσο αυστηρά προσδιορισμένες οι κινήσεις του. Και έχουμε σοβαρές ελπίδες ότι θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των επιβατών γιατί είναι το ζητούμενο, στην κοινωνία και στον κόσμο, προκειμένου να καταναλώσουν.

Θέλω να σημειώσω πως στα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη(Χανιά) δεν κυκλοφόρησαν πουθενά οι επιβάτες.

Όμως έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι αυτό που ισχύει σήμερα και αρχικά θεωρούσαμε ότι θα “σπάσει” τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, τελικά, από τα επόμενα ταξίδια θα δούμε χαλάρωση στις κινήσεις των επιβατών, τόσο επειδή προχωρά ο εμβολιασμός, όσο και επειδή σαν Σύρος επιδείξαμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα.”.

  • Η κριτική όμως υπήρξε εντονότατη από κάποιες πλευρές, την ίδια στιγμή που το νησί έχει ανάγκη να αδράξει κάθε ευκαιρία που θα αποφέρει όφελος στον τόπο και την τοπική οικονομία, ενώ επιπλέον κάνει και στοχευμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

“Αυτή τη στιγμή έρχεται και σχολιάζεται αυτό, όταν είναι παγκοσμίως γνωστό τι συμβαίνει. Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αρχίζουμε να βλέπουμε μπροστά. Είναι γνωστό πως το νησί μας μαστίζεται από κρίση, οι επιχειρήσεις έχουν έλθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση και είναι απαραίτητοι οι πόροι από όπου κι αν προέρχονται.

Εάν τη Δευτέρα, δεν μας αρέσει το ναυπηγείο που έχει 500 ανθρώπους και κάνει έναν κύκλο εργασιών, την Τρίτη δεν μας αρέσει η κρουαζιέρα γιατί έχει μία τσιμινιέρα, την Τετάρτη επειδή ο Δήμος έκανε κάτι στραβά, την Πέμπτη επειδή μας ενοχλεί το Επιμελητήριο και την Παρασκευή η κυβέρνηση, τότε δεν κοιτάζουμε μπροστά.

Είναι απαραίτητο για να επιβιώσει το νησί μας, όλοι(!) οι πόροι οι οικονομικοί να αξιοποιηθούν. Προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζει το Επιμελητήριο και προς αυτήν θα βλέπει πάντα, κλείνοντας τα αυτιά του απέναντι σε κάποιες ακόμη και σκόπιμες κριτικές. Δυστυχώς, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση.

Από την πλευρά μας, αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε ανακοινώσει ήδη 20 κρατήσεις πολυτελούς κρουαζιέρας, με επισκέπτες που ούτε καν διανοούνταν παλαιότερα να έρθουν στο νησί μας. Έπεται και συνέχεια. Επίσης, χαιρόμαστε που σε αυτήν την προσπάθεια έχει συστρατευθεί σύσσωμος ο Δήμος δια των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Τουρισμού και προφανώς το Λιμενικό Ταμείο, του οποίου υλοποιούμε μία σύμβαση και είναι η συνέχεια των ενεργειών με το fam trip.”.

  • Η πολυτελής κρουαζιέρα για να κερδηθεί αλλά κυρίως για να διατηρηθεί απαιτεί αυτονόητα και ανάπτυξη οργανωμένων εκδρομών σε κάθε προορισμό. Η Σύρος σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Έχουν γίνει επαφές και κινήσεις με αρμόδιες πλευρές;

“Πρόσφατα, σε μία συνάντηση που κάναμε με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους επιχειρηματίες της κρουαζιέρας, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Τερψιχόρη εκδηλώθηκε σύσσωμη η απόφαση να βελτιωθεί το προϊόν της κρουαζιέρας και σε συνδυασμό με τις κινήσεις που ετοιμάζει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου – μιλάω για τα pontoons για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων – μπορεί η κρουαζιέρα σταδιακά και όταν περάσει η πανδημία, να αποτελέσει έναν οικονομικό πόρο σοβαρό για το νησί της Σύρου.

Εδώ, χρειάζεται και ο ρόλος των επιχειρηματιών. Πρέπει να εμπλουτίσουμε τις εκδρομές μας, να κινούνται οι εκδρομές σε όλο το νησί μας, να αναδειχθεί η γαστρονομία του, η βιομηχανική ιστορία του, να μοιραστεί ο κόσμος και να αναδειχθεί όλο το μεγαλείο της Σύρου, το οποίο δεν αναδεικνύεται σήμερα και στην πορεία, υπάρχουν και τρόποι τους οποίους επεξεργαζόμαστε με την Τερψιχόρη και τον Εμπορικό Σύλλογο, ώστε να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα οι επισκέπτες.

Για τη φετινή χρονιά μάλιστα, να πω ότι έχουμε κρουαζιέρα και Οκτώβρη και Σεπτέμβρη – όχι πολυτελή κρουαζιέρα – αλλά κρουαζιερόπλοια που θα ξεκινούν από το Κουσάντασι της Τουρκίας και αν η πανδημία το επιτρέψει και δεν αλλάξει κάτι από τον Οκτώβρη – Νοέμβρη και μετά, γίνονται κάποιες κινήσεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση.

Όπως γίνεται κατανοητό θεωρώ, χρειάζεται επιμονή και να κλείσουμε τα αυτιά στις αρνήσεις και στην ισοπέδωση των πάντων και την εύκολη κριτική. Να μην έχουμε ως άλλοθι το ότι φταίνε οι άλλοι και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε και σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά οι επιχειρήσεις, που πρέπει και να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν και προφανώς να είναι ανοικτά όταν έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο.”.

  • Θα έχετε νέες επαφές ή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες γι αυτό το θέμα;

“Εμείς θα επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας ξανά για να πούμε αυτά που πρέπει και να συζητήσουμε. Ήδη ετοιμάζουμε μία νέα επιστολή στο περιεχόμενο της οποίας θα αναφέρουμε τα πάντα σχετικά με την κρουαζιέρα και την περαιτέρω προετοιμασία από πλευράς νησιού.”.

  • Αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως η Σύρος “πρωταγωνίστησε” και σε διαφημιστικές αναφορές μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας όπως ενδεικτικά της Windstar Cruises. Σήμερα δε, βλέπουμε ότι η Σύρος προβάλλεται και μέσω της πλατφόρμας αξιολόγησης κρουαζιέρας Cruise Critic. Tί σημαίνει αυτό για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και πώς προέκυψε;

“Πράγματι, με πολύ μεγάλη χαρά να ανακοινώσω ότι εκτός από δύο εταιρείες που πρόβαλαν το νησί μας παγκόσμια στα εξώφυλλά τους, με απίστευτου ύψους διαφημιστική καμπάνια που έχει γίνει, υπάρχει και μία εξέλιξη ακόμη σπουδαιότερη. Η πλατφόρμα Cruise Critic που έχει επιλέξει 12 προορισμούς παγκοσμίως, έχει επιλέξει και τη Σύρο. Η φωτογραφία που χρησιμοποιεί για να εισαγάγει τους αναγνώστες του site στην κρουαζιέρα πολυτελείας είναι της Σύρου. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπουμε προβολή της Σύρου για την πολυτελή κρουαζιέρα.

Αυτό προέκυψε από μία σειρά μεθοδευμένων ενεργειών και στοχευμένων κινήσεων που αντίστοιχα παλαιότερα, για να γινόταν αυτό, θα χρειαζόταν η Σύρος να συμμετέχει σε εκθέσεις στο Μαϊάμι και να ξοδεύει πολλά χρήματα. Σήμερα, με κινήσεις μεθοδευμένες η Σύρος μπορεί να έχει όφελος στην πράξη.”.

  • Με βάση τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Αναπτυξιακή σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, γίνεται κατανοητό πως για τη Σύρο ανοίγει πλέον ο ορίζοντας αναφορικά με την πολυτελή κρουαζιέρα. Πόσο καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την επίτευξη των υψηλών στόχων αποτελεί η συνεργασία όλων των πλευρών;

“Υπενθυμίζω πως με πρόσφατες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ολοκληρώνεται η μελέτη για τα pontoons. Να πω ότι όλα τα πλοία που έρχονται στην περιοχή μας, μπορούν να μπουν στο λιμάνι μας. Δηλαδή ένα πλοίο που έπαιρνε 2.000 – 2.500 κόσμο, θα μπορεί να παίρνει σήμερα 1.000. Άρα, να πω ότι μόνον στη Μύκονο και σε κανονικές χρονιές πριν την πανδημία, περί τις 50 ακυρώσεις τη σεζόν, αναζητούσαν εναλλακτικούς προορισμούς λόγω καιρού. Υπάρχει τεράστια δυνατότητα όταν υπάρχει οργάνωση.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μου, που στην τελευταία συνάντηση ο Δήμος ανταποκρίθηκε, το Λιμενικό Ταμείο ήδη έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να μπορούν να καταπλέουν τα πλοία (σ.σ. σχέδιο ασφάλειας και διαχείρισης περιστατικών Covid-19 στην κρουαζιέρα) και βέβαια και η αντιπολίτευση ήταν θετική και συστρατευμένη, καθώς επίσης και οι επιχειρηματίες και ο εμπορικός κόσμος. Όλοι εμείς, κοιτάζουμε μπροστά. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα και ο καθένας θα βάζει το θετικό λιθαράκι του”.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συνημμένη την ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τα μέλη του σχετικά με το θέμα.

 

 

Σχετικά αρχεία: