Εξελίξεις για τουρισμό και λιμενικές υποδομές στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με φόντο την παρουσία του Υπουργού, Γ. Πλακιωτάκη στο νησί και δύο Γενικών Γραμματέων

Αποτελέσματα για τη Σύρο από τα Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας

Όφελος αποκόμισε η Σύρος, όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη - και ειδικότερα κατηγορίες θεματικού τουρισμού -, αλλά και τη βελτίωση λιμενικών υποδομών της, μετά από τις επαφές εκπροσώπων των τοπικών Αρχών με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη και τους δύο Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Σύρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου.

Συγκεκριμένα, εξελίξεις σε επίπεδο λήψης χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς επίσης, θετικά αποτελέσματα σχετικά με την ανάπτυξη μαρινών και τουριστικών καταφυγίων σε Ερμούπολη και Φοίνικα, αποτέλεσαν τη βασική ατζέντα των αρμοδίων προς τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, Βίκυς Λοΐζου και Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, αντίστοιχα, ενώ ζητήματα που συνδέονται με την ακτοπλοΐα και την καλύτερη σύνδεση της Σύρου και γενικότερα των Κυκλάδων, τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι επαφές τόσο του Υπουργού, όσο και των δύο Γενικών Γραμματέων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων υπήρξαν συστηματικές τόσο με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όσο και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων αλλά και με το Λιμεναρχείο Σύρου.

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων επαφών τους, οι δύο Γενικοί Γραμματείς επισκέφθηκαν και το Νεώριο Σύρου, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας προέβη στην επίβλεψη των ελέγχων του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Σύρου, κατά την άφιξη και αναχώρηση πλοίου.

Σύρος: 500 χιλ. ευρώ για pontoons και κρουαζιέρα, 124 χιλ. ευρώ για ανάπλαση σε Φοίνικα και χωροθετήσεις τουριστικών καταφυγίων

Ειδικότερα, θετικές εξελίξεις για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων προέκυψαν την περασμένη Παρασκευή, σε συνέχεια των συστηματικών επαφών της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα με στελέχη των δύο Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν αμέσως μετά την επαφή των δύο προσώπων με την κα Λοΐζου και τον κ. Κυριαζόπουλο, στα γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο, το νησί αποσπά χρηματοδότηση ύψους 124.000 ευρώ περίπου για το έργο της ανάπλασης του τμήματος του παραλιακού μετώπου Φοίνικα που οδηγεί στο καταφύγιο σκαφών, καθώς επίσης ο ίδιος ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την “άμεση εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προμήθεια πλωτών μέσων πρόσδεσης στον λιμένα Ερμούπολης, ποσού 500.000 ευρώ περίπου, τα οποία πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας”.

Η τελευταία εξέλιξη δε, αποτελεί και το επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Εκτός των ανωτέρω, ο Υπουργός δεσμεύθηκε για “την άμεση εισαγωγή του θέματος του Master Plan του λιμένα Ερμούπολης στην ΕΣΑΛ, αφού προηγουμένως διευθετηθούν τυπικές εκκρεμότητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριστική έγκρισή του”, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή.

Τέλος, συζητήθηκε αναλυτικά και η στόχευση της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της Σύρου ως ασφαλούς θαλάσσιου προορισμού, μέσα από τη χωροθέτηση τουριστικών καταφυγίων τόσο στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, όσο και στη θέση Πηδάλι (Λαζαρέττα), αλλά και στον Φοίνικα και μάλιστα “ως ενιαίο μέτωπο”.

Δρομολόγηση δεύτερου πλοίου ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεοντρίτης, στο γραφείο του δεύτερου στην έδρα της Περιφέρειας, όπου και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος για θέματα και υποθέσεις που άπτονται του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνάντησης, από την πλευρά του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, αυτά τα θέματα ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, οι λιμενικές υποδομές των νησιών, θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και η λειτουργία και η στελέχωση των Λιμεναρχείων στον νησιωτικό νομό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πλευρά της Περιφέρειας, “η σημαντική είδηση με άμεσο ενδιαφέρον που προέκυψε από τη συνάντηση είναι η δρομολόγηση δεύτερου πλοίου της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, αρχής γενομένης από τις αρχές Αυγούστου, για την οποία ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου προβλέπεται η υπογραφή συμβάσεων πολυετούς διάρκειας, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την δρομολόγηση νέων πλοίων, τα οποία θα χρησιμοποιούν την «πράσινη» ενέργεια”.

Ουσιαστική αλλαγή στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Σύρου και Κυκλάδων

Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συνάντηση των δύο Γενικών Γραμματέων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Ρούσσο. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης τέθηκε επί τάπητος αναλυτικά το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Σύρου και των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Ρούσσος, ως μέλος και εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της χώρας στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Κυριαζόπουλος, δήλωσε ότι “το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει με την πολυετή ενασχόλησή του με το θέμα, είναι στη διάθεση του Υπουργείου προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια για μια ουσιαστική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Με αφορμή μάλιστα την επιτυχία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για έγκριση μέσω ΕΣΠΑ της διάθεσης πόρων για τη βελτίωση της σύνδεσης των άγονων γραμμών, παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία να αναδιαμορφωθεί το υπάρχον παλαιωμένο καθεστώς που συνδέει τα νησιά με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο”.

Από την πλευρά του, όπως γνωστοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε ανακοίνωσή του, “ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε ότι οι νέες τάσεις στη ναυσιπλοΐα σε συνδυασμό με την εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών. Απαιτούνται φρέσκες και καινοτόμες ιδέες που θα αξιοποιήσουν την εμπειρία ετών και θα προωθήσουν ουσιαστικές λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και ενσυναίσθηση απέναντι στις απαιτήσεις της νησιωτικής χώρας”.

Τουριστική ανάπτυξη στα νησιά

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και την κα Λοΐζου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων στον καιρό της πανδημίας και ειδικότερα τα δύο πρόσωπα μίλησαν για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη Μύκονο και τις Κυκλάδες. “Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στο έργο που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης των μελών πάνω στα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που έπρεπε να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις. Επίσης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος μέσω της γαστρονομίας και του δικτύου Aegean Cuisine”.

Σύνδεση βιομηχανίας με τουρισμό

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι δύο Γενικοί Γραμματείς μετέβησαν στο Νεώριο Σύρου, όπου και τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Αφού τους γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες για την πορεία αναγέννησης της ναυπηγικής μονάδας την τελευταία τριετία, ακολούθησε συζήτηση για τη σύνδεση του Νεωρίου με τον τουρισμό.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα τα όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Βίκυ Λοΐζου. “Καμία φορά όταν σκεφτόμαστε τον τουρισμό, σκεφτόμαστε τις παραδοσιακές μορφές. Αλλά ένα τέτοιο επίτευγμα – θα πω εγώ – (σ.σ. δηλαδή) να αλλάξει το Νεώριο και να έχει μία ζωντανή δραστηριότητα τώρα τόσο έντονη, μπορεί πραγματικά να φέρει ένα νέο είδος τουρισμού.

Εκπαιδευτικό ενδεχομένως ή τεχνολογικό που δεν το έχουμε κάποιες φορές στο μυαλό μας” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως αυτή η πρόταση προκύπτει σε συνέχεια αυτού που βιώνει το νησί. “Κι αυτό για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε αυτό που πραγματικά ζει το νησί. Η Σύρος μπορεί να προσελκύσει τουρισμό όλον τον χρόνο, διότι πραγματικά έχει όλων των ειδών τις δραστηριότητες και πραγματικά μπορεί να συνδυάσει πολιτισμό και βιομηχανία με το ναυπηγείο” πρόσθεσε με βεβαιότητα, επαναλαμβάνοντας σε απόλυτο τόνο πως, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων “μπορεί να προσελκύσει κόσμο όλον τον χρόνο, που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για κόσμο από άλλες χώρες, ακόμη και για ναυπηγούς που μπορούν να επισκεφθούν το νησί και να απολαύσουν τις ομορφιές του. Μπορούν να επισκεφθούν και το ναυπηγείο και να δουν αυτή την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται εδώ”.

Η κα Λοΐζου ολοκλήρωσε την αναφορά της προς τον κ. Ξενοκώστα, λέγοντας πως, “εμείς πιστεύουμε ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό κι ακόμη περισσότερο να δημιουργήσει συνέργειες και ανάπτυξη για τον τόπο”.

Στα ανωτέρω συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημειώνοντας πως είναι θετική εξέλιξη της αναγέννησης του Νεωρίου, καθώς η δραστηριότητα της βιομηχανίας μπορεί να αποδώσει και αποδίδει όφελος σε πολλαπλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάνος Ξενοκώστας μίλησε και για την ίδρυση του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογία και Καινοτομίας στη Σύρο σε συνεργασία με την CISCO και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προσπάθεια στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί και ο τουρισμός των ψηφιακών νομάδων (digital nomads).

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Σύρου, Αντώνης Χατζαντώνης, καθώς και ο γραμματέας, Μάρκος Ρηγούτσος.

Έλεγχος στο λιμάνι Ερμούπολης και συνάντηση στο Λιμεναρχείο Σύρου

Κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο λιμάνι της Ερμούπολης, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης επέβλεψε το έργο των ελέγχων από τη Λιμενική Αρχή Σύρου, τα στελέχη της οποίας υπό την καθοδήγηση του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση εντατικοποιούν το καθημερινό έργο τους, στην κατεύθυνση της προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά και τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη προς τα τοπικά ΜΜΕ, στη Σύρο, εδώ και μία εβδομάδα το Λιμενικό Σώμα έχει αναλάβει την επίβλεψη των υγειονομικών μέτρων. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών δεν έχει επιβιβαστεί σε πλοία καθώς δεν έφερε τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για ένα ασφαλές ταξίδι προς τα νησιά.

Πέραν των ανωτέρω, οι δύο Γενικοί Γραμματείς Τουρισμού και Ναυτιλίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Σύρου. Με τον κ. Βαμβακούση συζητήθηκε εκτενώς το καθημερινό έργο της Λιμενικής Αρχής και οι τρέχουσες αυξημένες υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και την εντατικοποίηση των ελέγχων προς διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω διάδοσης της Covid-19, πλαίσιο που έχει τεθεί με έμφαση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον πλοηγικό σταθμό της Σύρου, τις λιμενικές υποδομές του λιμένα Ερμούπολης και Φοίνικα, το αστυνομικό έργο της Λιμενικής Αρχής και η σημασία του στη διαμόρφωση μίας καλής εικόνας στο λιμάνι προς ικανοποίηση και των επισκεπτών.

Πανέτοιμος για νέες διακρίσεις με σύμμαχο την ONEX

Πανέτοιμος για νέες διακρίσεις στο αγώνισμα της ποδηλασίας για ΑΜΕΑ είναι ο συμπολίτης μας Νίκος Ρούσσος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ανθρώπου που κοιτάζει μπροστά, υπερπηδώντας όλες τις δυσκολίες, με αποτέλεσμα να χαράσσει - με τη στάση ζωής και το παράδειγμά του - νέους ορίζοντες στην οπτική της τοπικής κοινωνίας της Σύρου.

Σύμμαχός του στο άθλημα της ποδηλασίας και στην κατηγορία αναπηρίας Η3 είναι η ONEX και ο Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος δώρισε στον ίδιο, ένα νέο χειροκίνητο ποδήλατο αγώνων (handbike) προκειμένου να συνεχίσει τη δυναμική πορεία του με την ομάδα του Παναθηναϊκού στην οποίαν ανήκει.

Η παράδοση του ποδηλάτου έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου από τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, ενώ με τον Νίκο Ρούσσο συνομίλησαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας που μετέβησαν στο ναυπηγείο.