Νέα σύμβαση για την ανακύκλωση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Απομακρύνονται οι “εστίες” ρύπανσης από τον δημόσιο χώρο

Συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων εναλλακτικής διαχείρισης των παρατημένων οχημάτων

Σε νέα σύμβαση για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την περιφέρεια και το κέντρο της Σύρου, προχωρά η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να περισυλλέγονται τα συγκεκριμένα οχήματα, τα οποία αποτελούν “εστίες” μόλυνσης για το περιβάλλον.

Εικόνες με οχήματα χωρίς πινακίδες, από τα οποία παρατηρείται διαρροή υγρών στοιχείων και λαδιών, αλλά και που έχουν μετατραπεί σε χώρους εναπόθεσης ακόμη και απορριμμάτων, έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, καθώς προδίδουν την ασυνειδησία των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς για το περιβάλλον.

Σε συνέχεια των ενεργειών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και των συμβάσεων που διατηρούσε τα προηγούμενα έτη με ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό την απομάκρυνση και την ανακύκλωσή τους, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε νέα συμφωνία με εταιρεία, για να συνεχίσει την περισυλλογή τους. Ειδικότερα, η τελευταία σύμβαση που είχε ο Δήμος έληξε στις 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου, οι ενέργειες από πλευράς Δήμου αλλά και Τεχνικής Υπηρεσίας, οφείλουν να είναι άμεσες.

Συγκεκριμένα, σήμερα στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο της νέας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και αρκετοί από τους δημόσιους χώρους στο νησί, να απαλλαγούν από αυτά.

Σε σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά στο περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης: “Μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και εταιρειών ανακύκλωσης έχουν συναφθεί συμβάσεις, κατόπιν υπόδειξης του εγκεκριμένου εθνικού συλλογικού συστήματος για την ανακύκλωση οχημάτων ΕΔΟΕΑΕ. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Π.Δ. 116/5-3-2004 ΦΕΚ 81 Α/2004 “... όταν το εγκαταλελειμμένο όχημα περιέλθει στην κοινότητα του Δήμου ή της Κοινότητας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο εν λόγω Δήμος ή η Κοινότητα υποχρεούται να παραδώσει το όχημα σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ, της περιοχής του.

Το σύστημα υποχρεούται να δέχεται αυτά τα ΟΤΚΖ (οχήματα στο τέλος της ζωής τους) δωρεάν. Τα οχήματα παραμένουν στο σημείο συλλογής για δέκα ημέρες από την ημέρα περισυλλογής τους. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβάλλει τη δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης...”.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στη Σύρο θα συλλέγονται και θα παραμένουν στο σημείο συλλογής για δέκα ημέρες από την ημέρα περισυλλογής τους σε πιστοποιημένο κέντρο υποδοχής στο νησί, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο εντοπισμός στις υποχρεώσεις του Δήμου

Ειδικότερα, στο περιεχόμενο της σύμβασης, προσδιορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αναλυτικότερα, “Ο Δήμος δια της αρμόδιας Υπηρεσίας του, οφείλει για τον εντοπισμό των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους της περιοχής περιοχής δικαιοδοσίας του, την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος και εν γένει εφαρμογή των περαιτέρω διαδικασιών για τις οποίες είναι αρμόδιος (...). Επίσης, ο Δήμος υποχρεούται να ειδοποιεί τον εργολάβο για την παρέλευση του χρονικού ορίου των 45 ημερών ή όπως αυτό εκάστοτε έχει ορισθεί, για έκαστο εγκαταλελειμμένο όχημα”.

Ο εργολάβος αναλαμβάνει τη συλλογή

Από την πλευρά του, ο εργολάβος της ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων για το νησί της Σύρου, αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση: “Ο εργολάβος υποχρεούται να είναι μονίμως συμβεβλημένος με αρμόδιο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΟΤΚΖ, προς το παρόν την ΕΔΟΕ ΑΕ (...) και να έχει όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας στη Σύρο σύμφωνα με τον νόμο.

Ο εργολάβος υποχρεούται να φροντίζει για την ισχύ των προβλεπόμενων αδειών και λοιπών εγκρίσεων που διέπουν τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας (ΟΤΚΖ).

Επιπλέον, υποχρεούται να συλλέγει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης του Δήμου και να τα μεταφέρει στο νομίμως υφιστάμενο Κέντρο Επεξεργασίας που διατηρεί (...). Οι ανωτέρω εργασίες θα γίνονται με δικά του μέσα και προσωπικό χωρίς να απορρέει καμία δαπάνη για τον Δήμο. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα θα συλλέγονται από τον εργολάβο ή τον αντίκλητό του (με ιδιωτικό συμφωνητικό) και θα παραμένουν επί δεκαήμερο στο σημείο συλλογής οχημάτων χωρίς επιβάρυνση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

(...) Ο εργολάβος έχει την υποχρέωση της έγκαιρης μεταφοράς των οχημάτων εντός 5 ημερών από την έγγραφη πρόσκλησή του από τον Δήμο για την παραλαβή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων”.

Για τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του εγκαταλελειμμένου οχήματος παραλάβει το όχημα από το σημείο συλλογής πριν την παρέλευση των δέκα ημερών από την ημέρα περισυλλογής που ορίζεται (...) τότε ο ιδιοκτήτης του εγκαταλελειμμένου οχήματος υποχρεούται να πληρώσει τα έξοδα φύλαξης και μεταφοράς του οχήματος απευθείας στο δεύτερο συμβαλλόμενο της σύμβασης.