Θετική πορεία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά τη φετινή θερινή σεζόν, παρά την πανδημία

Με στοιχεία υψηλή η επισκεψιμότητα στη Σύρο

Ιδιαιτέρως αισιόδοξα τα μηνύματα που έφεραν Ιούνιος και Ιούλιος για τις αφίξεις στο νησί

Σημαντική καταγράφεται η επισκεψιμότητα στο νησί της Σύρου κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα συνολικά στοιχεία των αφίξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, συγκριτικά μάλιστα με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2019, έτος το οποίο αποτέλεσε το καλύτερο από τουριστικής απόψεως, τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες που θέτει η πανδημία και τον φόβο που γεννά σε αρκετούς πολίτες αναφορικά με το κομμάτι των μετακινήσεων, αποδεικνύεται άκρως θετικό το γεγονός πως η Σύρος έχει διατηρήσει υψηλά, το προφίλ ενός ασφαλούς προορισμού, με χαμηλό ή και κάποιες ημέρες μηδενικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να προτιμάται κατά την τρέχουσα σεζόν από τους επισκέπτες.

Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν επισήμως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα υπογραμμίζουν τη θετική τουριστική πορεία του νησιού κατά το φετινό καλοκαίρι, αφού τα ποσοστά επισκεψιμότητας συγκριτικά με το 2019 είναι αρκετά μεγάλα. Η κίνηση που γνωρίζει αυτό το διάστημα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έρχεται να προκαλέσει αισιοδοξία σε κατοίκους, αλλά και οικονομική “ανάσα” σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, μετά από μία μακρά περίοδο “lockdown”.

Βάσει των ανωτέρω, εκτιμάται πως και η περίοδος του Αυγούστου θα “τρέξει” πολύ καλά για το νησί και τους ανθρώπους του, οι οποίοι οφείλουν να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού.

Η φετινή σεζόν “φλερτάρει” την επιτυχία του 2019

Την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής σεζόν εξέφρασε ο Δήμαρχος προς τα αιρετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα πως πέραν των όποιων προσπαθειών έγιναν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι της προβολής, μερίδιο στην επιτυχία έχουν και οι επιχειρηματίες.

“Χρειάζεται προσοχή γιατί βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής περιόδου, η οποία κατά γενική ομολογία, πάει αρκετά καλά. Βέβαια αυτό οφείλεται σε έναν μεγάλο αγώνα που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στη συνεργασία μας με την Marketing Greece η οποία απέδωσε, όσο και λόγω του Αντιδημάρχου, Παναγιώτη Κουταβά που προσπάθησε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα για την προβολή του νησιού μας” ανέφερε προλογικά ο Νίκος Λειβαδάρας, προσθέτοντας παράλληλα πως, για την καλή πορεία της σεζόν έχουν προσπαθήσει και οι επιχειρηματίες.

“Φυσικά και η υπευθυνότητα των κατοίκων και των επιχειρηματιών είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός όπως και οι ανακοινώσεις που κάναμε σχετικά με την ασφάλεια που παρέχει το νησί, με την ύπαρξη του Νοσοκομείου κ.α.. Νομίζω ότι οι επισκέπτες νιώθουν ασφαλείς να έρθουν στο νησί μας” σχολίασε παρακάτω ο Δήμαρχος, παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων και της επισκεψιμότητας που έλαβε από το Λιμεναρχείο Σύρου για τα διαστήματα του Ιουνίου και του Ιουλίου.

“Είχαμε 39.692 επισκέψεις τον Ιούνιο του 2019 και φέτος έχουμε 28.246 αφίξεις για τον αντίστοιχο μήνα” γνωστοποίησε ο Δήμαρχος, κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 71% που κερδίζει η Σύρος φέτος τον Ιούνιο, αναφορικά με τα νούμερα της προπέρσινης χρονιάς.

“Επιπλέον, όσον αφορά τον Ιούλιο, το 2019 είχαμε 64.759 αφίξεις και το 2021, 53.243. Και σε αυτόν τον μήνα φτάσαμε το 82% της επισκεψιμότητας του Ιουλίου του 2019” σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας πως παρά την πανδημία που είναι για δεύτερη σεζόν σε εξέλιξη, τα πράγματα – τουριστικά – για το νησί, κυλούν πολύ πιο ομαλά συγκριτικά με το 2020. “Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη καθώς το 2020 είχαμε τον Ιούνιο 16.000 και τον Ιούλιο 35.000” ανέφερε παρακάτω, ευελπιστώντας ότι τον Αύγουστο “τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα, ούτως ώστε και η οικονομία μας να μπορέσει να κινηθεί και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να επιβιώσουν”.

Γνωστοποίηση κρουσμάτων και εμβολιασμών ανά νησί

Αναφορικά με την εικόνα των νησιών γενικότερα, ο ίδιος έκρινε σημαντικό να σχολιάσει και την πορεία των εμβολιασμών, κάνοντας λόγο αρχικά για το σχετικό ψήφισμα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΔ προχώρησε σε ένα ψήφισμα, με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησης των ανεμβολίαστων πολιτών ως σήμερα για την οικοδόμηση ισχυρού τείχους ανοσίας, ενώ επιπλέον, τονίζει τη σημασία της αλλαγής του τρόπου ανακοίνωσης των κρουσμάτων Covid-19 στα νησιά, προκειμένου να μην στοχοποιούνται συνολικά όσα ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα.

“Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, με αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, να προσέλθουν άμεσα κι εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, για να εμβολιαστούν. Ζητούμε απ΄ όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια στα νησιά μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για να πείσουν τους συμπολίτες τους να προσέλθουν για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν.

Ο εμβολιασμός όλων μας είναι υποχρέωση των πολιτών προς τους συνανθρώπους τους για την οικονομική και κοινωνική ζωή μας κι εν τέλει, ύψιστο καθήκον προς την πατρίδα μας, η οποία δεν

φείδεται τόπου και χρημάτων προκειμένου να σταθεί και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων” αναφέρουν οι αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, γνωστοποιώντας ακολούθως και το αίτημά τους σχετικά με την ανακοίνωση των κρουσμάτων.

“Παράλληλα ζητάμε από την Πολιτεία και τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, να επανεξετάσουν τη δυνατότητα να ανακοινώνονται τα στοιχεία της πανδημίας (κρούσματα, σοβαρά περιστατικά, εμβολιασμοί) ανά νησί και όχι ανά ενότητα ή Νομό για να υπάρχει ξεκάθαρη αποτύπωση της κατάστασης σε κάθε νησί – Δήμο, άρα να γνωρίζουμε για το ή πρέπει να σχεδιάσουμε ανά τόπο και να μη συμπαρασύρει ένα νησί, αλλά γειτονικά νησιά του”.

Στο 75% το ποσοστό εμβολιασμένων στη Σύρο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στη Σύρο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, αλλά και προσκαλώντας όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν με υπευθυνότητα προς όφελος συνολικά της κοινωνίας.

“Η τελευταία επίσημη ενημέρωση που είχα για το νησί μας είναι πως το κομμάτι των εμβολιασμών αγγίζει το 75%. Μιλάμε για τους μόνιμους κατοίκους. Έχουμε έναν δείκτη θετικότητας κάτω από 1% (0,92%) και γι αυτό κατατασσόμαστε στα πράσινα νησιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή να το διατηρήσουμε γιατί βλέπουμε καθημερινά από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ κάποια λίγα κρούσματα που υπάρχουν” δήλωσε σχετικά, σημειώνοντας παρακάτω μάλιστα πως απαιτείται παράλληλα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

“Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κι εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο εμβολιασμός δεν λύνει καθ΄ ολοκληρίαν το πρόβλημα. Σαφώς προφυλασσόμαστε και σαφώς προφυλάσσουμε τους συμπολίτες μας και τους οικείους μας, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουμε ή ότι δεν θα μεταφέρουμε τον ιό. Υπάρχει μία χαλαρότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι μάσκες δεν φοριούνται όπως θα έπρεπε και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ για να κρατήσουμε αυτό που κερδίσαμε ως τώρα και κέρδισαν οι συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Δήμαρχος, εκφράζοντας τέλος την πεποίθηση πως εντός του Αυγούστου ένας αριθμός πολιτών θα σπεύσει να εμβολιαστεί.

“Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε πιάσει το 78% που σημαίνει ότι έχουμε μπει σε ένα τείχος ανοσίας. Βέβαια αυτό δεν αρκεί γιατί εμείς μπορεί να έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας, αλλά έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.