Προβλήματα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων προκαλεί η τεράστια κατανάλωση αποτέλεσμα του καύσωνα και της αυξημένης επισκεψιμότητας της Σύρου

Μία ακόμη αφαλάτωση για κάλυψη της ζήτησης

Προβλήματα στην υδροδότηση της Σύρου έχουν προκληθεί λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, αλλά και της εξάντλησης των αποθεμάτων, με κύρια αίτια τον καύσωνα, την αλόγιστη κατανάλωση, αλλά και την ολιγόωρη παύση λειτουργίας των μονάδων λόγω βυθίσεων στο ρεύμα.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες του άρθρου αφορούν σε ενημέρωση που υπήρξε το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Πολλαπλές διακοπές νερού, ειδικά στα χωριά, βιώνει τα τελευταία 24ωρα το νησί της Σύρου, με όλες τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού να δουλεύουν στο 100% προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση που προκαλεί αφενός η μεγάλη επισκεψιμότητα και αφετέρου ο πρωτόγνωρος έντονος καύσωνας.

Παράλληλα, οι βυθίσεις στο ρεύμα, που προκλήθηκαν από αστάθεια στο ηπειρωτικό σύστημα λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς στην Αττική και οδήγησαν στην παύση της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες, «στέρεψε» τα αποθέματα, με αποτέλεσμα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου να προχωρήσει σε διακοπές νερού, με στόχο την ομαλοποίηση της τροφοδότησης του δικτύου.

Μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στις νότιες περιοχές του νησιού (Μέγας Γιαλός, Φοίνικας, Ποσειδωνία), καθώς σύμφωνα με τους υπεύθυνους η κατανάλωση έχει αυξηθεί λόγω της ιδιαίτερης επισκεψιμότητας, με την ΔΕΥΑ Σύρου να προβαίνει σε μίσθωση μίας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης, που θα ενισχύσει την παραγωγή κατά 300 κυβικά μέτρα ημερησίως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σύρος δεν είναι το μοναδικό νησί που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω λειψυδρίας, αλλά σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς τα φυσικά αποθέματα έχουν σχεδόν «στεγνώσει» ενώ και τα υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, μετά από ελαχιστοποιημένη κατανάλωση μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πολλές από τις νησιωτικές υποδομές ύδρευσης στο «κόκκινο».

Έκκληση για συνετή χρήση του νερού

Τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, τόνισε, ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα καθώς «γίνεται υπερκατανάλωση νερού, παρ’ όλες τις παροτρύνσεις μας όλο αυτό το διάστημα για λελογισμένη χρήση».

Μάλιστα, ο κ. Λειβαδάρας απηύθυνε έκκληση, τόσο προς τους δημότες, όσο και προς τους επισκέπτες, να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τη χρήση, μόνο για τις απαραίτητες ενέργειες και να αποφεύγουν πάση θυσία τη σπατάλη νερού, για σκοπούς όπως το γέμισμα πισινών ή δεξαμενών.

«Στη Σύρο, το νερό είναι ένα βιομηχανικό προϊόν – καθώς παράγεται από τις μονάδες αφαλάτωσης – και έχει κάποια όρια. Η παραγωγή του είναι σταθερή και δεν μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των μονάδων που διαθέτουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, κατά το έντονο φαινόμενο αστάθειας στη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς της Αττικής, όπου ο αρμόδιος φορέας αναγκάστηκε σε διακοπή της λειτουργίας των μονάδων, προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενες βλάβες από την αυξομείωση της τάσης, ο Δήμαρχος εξήγησε, ότι άμεσα και με τον εντοπισμό του φαινομένου, ο ίδιος επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους φορείς – φτάνοντας έως και το γραφείο του Πρωθυπουργού – προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες λειτουργίας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκεται σε εφεδρεία στο νησί. Όπως τόνισε, ο σταθμός είναι πανέτοιμος να λειτουργήσει ακόμη και εντός μισής ώρας, ωστόσο η εντολή, προκειμένου να ξεκινήσει, προέρχεται από τον ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής όσο υπάρχει παροχή και από τους δύο βρόγχους (τον κεντρικό και τον εφεδρικό) που συνδέουν τη Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, δεν προβαίνει εύκολα στην ανάκληση της εφεδρείας των ΑΣΠ.

Παρ’ όλα αυτά, και στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με τους αρμόδιους φορείς, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε και έλαβε τη διαβεβαίωση, ότι το πρόβλημα θα επιλυόταν εντός των προσεχών ορών, κάτι που, όπως παραδέχτηκε συνέβη. «Έως τις 6 το απόγευμα σταθεροποιήθηκε η τάση και οι αντλίες των αφαλατώσεων πήραν μπροστά», σημείωσε ο κ. Λειβαδάρας, ενώ πρόσθεσε, πως κατόπιν αυτού, οι μονάδες αφαλάτωσης ξεκίνησαν ξανά στο 100% τη λειτουργία τους, εκτός από τη μονάδα της Βάρης, όπου παρουσιάστηκε ένα μικρό πρόβλημα το οποίο αποκαταστάθηκε στη συνέχεια.

Μία ακόμη αφαλάτωση για τις ανάγκες του νησιού

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, προχώρησε σε μία αναφορά σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή, για την ενίσχυση της ύδρευσης στο νησί της Σύρου.

Όπως εξήγησε, έχει ήδη διασφαλιστεί το έργο αναβάθμισης στο εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης, ενώ εντός του φθινοπώρου, όπως εκτίμησε, θα υλοποιηθεί και το έργο ενίσχυσης της μονάδας αφαλάτωσης και στην Ποσειδωνία. Επίσης ενέργειες έχουν γίνει και για την ενίσχυση της μονάδας της Βάρης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ωστόσο άμεσα, η ΔΕΥΑ Σύρου έχει προχωρήσει στη μίσθωση μίας ακόμη κινητής μονάδας αφαλάτωσης 300κ.μ./ημερησίως και, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, ο Δήμος έχει αιτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μία ακόμη έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στο 100% και επί 24ώρου βάσεως η λειτουργία των αφαλατώσεων

«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, διότι η παραγωγή αυτή τη στιγμή από τις μονάδες αφαλάτωσης που διαθέτουμε δεν επαρκεί, καθώς υπάρχει τεράστια κατανάλωση», σημειώνει ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Γιώργος Βακόνδιος. Επιπρόσθετα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κλίμα πανικού που ενδεχομένως δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να προβούν στην κατανάλωση του νερού από το δίκτυο για το προληπτικό γέμισμα δεξαμενών, γεγονός που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Και ο κ. Βακόνδιος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα συνετή χρήση νερού, τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους επισκέπτες της Σύρου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αναφερόμενος στη μίσθωση και της νέας μονάδας αφαλάτωσης, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στα νότια του νησιού, ενημερώνοντας ότι η μονάδα αναμένεται σήμερα το πρωί στο νησί και τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Σύρου, που τα τελευταία 24ωρα εργάζονται αδιάκοπα, θα μεριμνήσουν ώστε αν καταστεί δυνατόν να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία της αυθημερόν, ώστε να συμβάλει στην ικανοποίηση της ζήτησης.

Σχετικά με τα αποθέματα, ο κ. Βακόνδιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα αστάθειας της τάσης του ρεύματος την Τετάρτη, σχολιάζοντας, πως «αν και το πρόβλημα λύθηκε μέσα σε κάποιες ώρες, αυτές οι ώρες ήταν αρκετές ώστε να εξαντλήσουμε τα όποια αποθέματα είχαμε και έτσι ξεκινήσαμε από το απόγευμα της Τετάρτης, από μηδενική βάση. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, ο καύσωνας δε βοηθάει ιδιαίτερα, αλλά αυτή τη στιγμή και οι 19 διαθέσιμες μονάδες αφαλάτωσης του νησιού δουλεύουν στο 100% και 24 ώρες το 24ωρο».

Ο κ. Βακόνδιος συνέστησε ψυχραιμία, λελογισμένη χρήση του νερού, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προγραμματισμένων μικρής διάρκειας διακοπών, ανάλογα με τις ανάγκες.