Προσθήκη και αναβάθμιση στάσεων αναμονής των ΜΜΜ της Ερμούπολης με στόχο την εξυπηρέτηση των επιβατών

Αισθητική και λειτουργική βελτίωση για τους επιβάτες

  • Πέμπτη, 12 Αυγούστου, 2021 - 06:19

Εγκρίθηκε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση του έργου προσθήκης και αναβάθμισης των στάσεων αναμονής του επιβατικού κοινού για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ερμούπολη της Σύρου.

Με ομόφωνη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού». Υπενθυμίζεται, ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» ενώ η υπολειπόμενη δαπάνη θα αντληθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Μηνάς Αληφραγής, αναμένεται να γίνει η αντικατάσταση δύο υφιστάμενων στάσεων και η κατασκευή τεσσάρων νέων, σε αρκετά σημεία – «κλειδιά» της πόλης, προκειμένου να προστατεύονται οι επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες, κατά την αναμονή τους.

Κατασκευή έξι νέων στάσεων και αναβάθμιση δύο υφιστάμενων

Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Αντιδήμαρχος, «παρ’ όλο που μιλάμε για ένα μικρό – ουσιαστικά – έργω, ύψους 48.000 ευρώ περίπου, θεωρώ ότι αποτελεί ένα σημαντικό έργο, όσον αφορά αφενός στην αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και των γειτονιών της Ερμούπολης».

Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι το έργο αφορά σε οκτώ στάσεις, εκ των οποίων μόνο δύο αφορούν σε αντικατάσταση υφιστάμενων στάσεων, ενώ οι υπόλοιπες πρόκειται να κατασκευαστούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν σε θέσεις όπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάλληλος χώρος αναμονής.

Επιπλέον εξήγησε, ότι «πρόκειται για δύο ειδών στάσεις. Όσον αφορά αυτές που θα τοποθετηθούν στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, έχουν άλλη μορφή και σχέδιο, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη λάβει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ όσες τοποθετηθούν εκτός ιστορικού κέντρου είναι διαφορετικές. Είναι εξοπλισμένες με φωτισμό τεχνολογίας LED, με κάδους απορριμμάτων, με υαλοπίνακες, που αφενός θα προστατεύουν από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ μπορούν στην εξωτερική τους πλευρά να χρησιμοποιηθούν και ως πίνακες ανακοινώσεων, ενώ είναι ενισχυμένες με χάλυβα για ενίσχυση της αντοχής τους.

Οι στάσεις αναμένεται να τοποθετηθούν στις περιοχές του Αγίου Γεωργίου, της Λαλακιάς (θέση Βρυσαράκια), πλησίον του Ι.Ν. Αναστάσεως, του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στην Πλατεία Ηρώων και στη θέση «Αλάνα».

Για όσες στάσεις τοποθετηθούν εντός του ιστορικού κέντρου, η μορφολογία τους αναμένεται να θυμίζει εκείνη των ήδη υφιστάμενων στάσεων, όπως αυτή στην Πλατεία Μιαούλη.

Συνοπτικός διαγωνισμός για ταχύτερη ολοκλήρωση

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, κατά τη συνεδρίαση, έγινε ερώτημα, αναφορικά με το λόγο που ο διαγωνισμός βγαίνει στον «αέρα» εν μέσω θέρους και δη πολύ κοντά στην αργία του Δεκαπενταύγουστου, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Γιάννη Πιταούλη, να εξηγεί, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ανάμεσα σε αυτούς που η δημοτική αρχή υπολόγιζε να ξεκινήσει εντός των ημερών, ενώ δεδομένου, ότι αναμένεται να διεξαχθεί με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, αναμένεται να υπάρξει λιγότερη γραφειοκρατία και συνεπώς καθυστέρηση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πιταούλης ενημέρωσε, ότι οι συνοπτικοί διαγωνισμοί υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν έως την 31η Αυγούστου, καθώς από 1η Σεπτέμβρη, όλοι οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιούνται με τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού και ως εκ τούτου βούληση της υπηρεσίας ήταν να προλάβει την προθεσμία αυτή, για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και συνεπώς της υλοποίησης του έργου.

Ευθύνη του ΚΤΕΛ οι στάσεις εκτός αστικού ιστού

Κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει το πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών εκτός Ερμούπολης, όσον αφορά στην αντικατάσταση ή τη βελτίωση των στάσεων λεωφορείων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αληφραγκής, διευκρίνισε, ότι αυτές οι στάσεις αποτελούν ευθύνη του ΚΤΕΛ Σύρου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, ο Δήμος, με παρεμβάσεις του, προχωρά στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό και αυτών των στάσεων, προκειμένου να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό, ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα επ’ αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι λίγες οι Τοπικές Κοινότητες που έχουν εκφράσει αιτήματα για δημιουργία ή αντικατάσταση των υφιστάμενων στάσεων λεωφορείου, όπως η Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας, καθώς σε αυτές εξυπηρετούνται, πέραν των εκατοντάδων επισκεπτών, κατά τους θερινούς μήνες, και οι μαθητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλούνται πολλές φορές να αναμένουν τα λεωφορεία, προκειμένου να μεταβούν στις σχολικές τους μονάδες, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.