Κερδισμένη η Σύρος τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν του 2021 από τις ακτοπλοϊκές αφίξεις επισκεπτών

Ακτοπλοϊκός “πυρετός” και “περιορισμένη” κρουαζιέρα

Προσεγγίσεις πολυτελών κρουαζιερόπλοιων χωρίς αποτύπωμα στην αγορά λόγω πανδημίας

Ικανοποίηση χάρισε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η φετινή επισκεψιμότητα που καταγράφηκε μέσω των ακτοπλοϊκών αφίξεων, σε αντίθεση με την κρουαζιέρα, η οποία – λόγω πρωτοκόλλων εξαιτίας της πανδημίας – δεν απέδωσε “καρπούς” στην τοπική αγορά, καθώς οι επισκέπτες δεν μετακινήθηκαν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου απολογιστικά για το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, καθίσταται ξεκάθαρο πως το νησί απέσπασε – χάρη στη δυναμική του και όχι λόγω οργανωμένης προώθησης – ένα μεγάλο όφελος, το οποίο αποτυπώθηκε και στην τοπική οικονομία.

Σε αντίθεση με την επισκεψιμότητα αυτή, η Σύρος από την κρουαζιέρα βγήκε λιγότερο κερδισμένη, αν και κατάφερε για πρώτη χρονιά να απολαύσει προσεγγίσεις δρομολογημένες από εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας, στο ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης.

Ειδικότερα, από τις 19 Ιουνίου μέχρι και τις 18 Αυγούστου στο λιμάνι της Σύρου προσέγγισαν 15 πολυτελή κρουαζιερόπλοια ενώ υπήρξε μία μόνον ακύρωση εντός θερινής σεζόν για το Le Lyrial της Ponant.

Επισκεψιμότητα που χάρισε ικανοποίηση το 2021

Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων αναφορικά με τη θερινή σεζόν του 2021 χαρίζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς διαπιστώνεται πως το νησί κέρδισε επισκεψιμότητα που πλησίασε το “ταβάνι” του 2019, προ πανδημίας.

Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας δε, καθίσταται ξεκάθαρο πως το 2021 έφερε όφελος στον τόπο, μετά από πολύμηνη αγωνία και αβεβαιότητα για την τοπική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Έτος 2019: Μάιος 27.913 επιβάτες, Ιούνιος 39.692, Ιούλιος 64.759, Αύγουστος 72.380.

Έτος 2020: Μάιος 4.382, Ιούνιος 16.349, Ιούλιος 35.735, Αύγουστος 43,819.

Έτος 2021: Μάιος 15.056, Ιούνιος 28.246, Ιούλιος 53.243, Αύγουστος 62.571.

Αξίζει να σημειωθεί πως συγκριτικά με το 2019, η Σύρος τον Αύγουστο του 2021 είχε λιγότερο κόσμο μόλις κατά 13,55%.

Αναλυτικά τα στοιχεία παρουσιάζονται στον πίνακα που συνοδεύει το άρθρο.

Αγκάθι” το κυκλοφοριακό

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και στοιχεία των αφίξεων σχετικά με τα οχήματα που μετακινήθηκαν στη Σύρο κατά τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2019 είχαμε 8.588 Ι.Χ. και το 2021 ήρθαν 9.567 Ι.Χ..

Σχολιάζοντας την κατάσταση που παρατηρήθηκε τη θερινή σεζόν, ο Γιάννης Βαμβακούσης υπήρξε σαφής: “Αν υπολογίσουμε τη μείωση των θέσεων μπροστά από το Τελωνείο, φάνηκε και πολύ έντονα το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ερμούπολη”.

Για μία ακόμη φορά, ουρές οχημάτων αναζητούσαν θέσεις στάθμευσης, ενώ οι οδηγοί και δη τις βραδινές ώρες στάθμευαν κατά μήκος της παραλιακής οδού, στον δρόμο της Πυροσβεστικής μέχρι και το ΙΚΑ.

“Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το πρόβλημα, γιατί βλέπουμε ότι αυξάνονται πολύ τα οχήματα που έρχονται. Πρέπει να υπάρξουν λύσεις προκειμένου να αμβλυνθεί η κατάσταση με το κυκλοφοριακό της πόλης και δη της κεντρικής αρτηρίας της πόλης, που είναι η παραλιακή οδός (Ακτή Στρατάρχου Παπάγου, Εθνικής Αντίστασης και Πέτρου Ράλλη)” ανέφερε ο Λιμενάρχης Σύρου, τονίζοντας πως επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις και μέτρα “ώστε το κυκλοφοριακό να μην συνεχίσει να αποτελεί ένα “αγκάθι” για την πόλη”.

Όσον αφορά την ευθύνη της Λιμενικής Αρχής, όπως τόνισε ο ίδιος, αυτή εξαντλείται στους ελέγχους και την αστυνόμευση.

“Από την πλευρά μας, με όλο το προσωπικό - και καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου – είμαστε σε εγρήγορση τόσο στο λιμάνι, όσο και στην παραλιακή οδό και καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για τους ελέγχους και την εξυπηρέτηση των επιβατών των πλοίων”.

Προσεγγίσεις πολυτελών εταιρειών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εκτελέσθηκαν οι κατωτέρω προσεγγίσεις μέχρι στιγμής: 19/6 SILVER MOON, 21/6 WIND STAR, 28/6 WIND STAR, 5/7 WIND STAR, 9/7 SILVER MOON, 11/7 LE BOUGAINVILLE, 12/7 WIND STAR, 16/7 LE BOYGAINVILLE, 19/7 WIND STAR, 29/7 SILVER MOON, 1/8 LE LYRIAL, 5/8 SEA CLOUD, 12/8 LE BOUGAINVILLE, 18/8 SILVER MOON, 18/8 SEA CLOUD.

Διευκρινίζεται πως η Σύρος έχει προγραμματισμένες αφίξεις από τις ίδιες εταιρείες των παραπάνω πλοίων μέχρι και τον Νοέμβριο.

Γ. Ρούσσος: Δρομολογήθηκε η πολυτελής κρουαζιέρα

Σχετικά με την πορεία της κρουαζιέρας στη Σύρο, τη φετινή σεζόν και μέχρι σήμερα μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

“Ως απόρροια των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από το Επιμελητήριο όταν έκανε το fam trip που περιελάμβανε και τη Σύρο αλλά και τη συνεργασία που έχει με το Λιμενικό Ταμείο, έχουμε καταφέρει από τις δέκα εταιρείες περίπου πολυτελούς κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται παγκόσμια, να έχουμε την χαρά, οι έξι εξ αυτών, να έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή μας” ανέφερε αρχικά κάνοντας λόγο για “μία μεγάλη επιτυχία” αν συνυπολογίσει κάποιος πως, “τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε καμία άφιξη πολυτελούς κρουαζιέρας στο νησί της Σύρου”.

Εμμένοντας στην αξία της πολυτελούς κρουαζιέρας, διευκρίνισε πως, “όταν λέμε πολυτελής κρουαζιέρα είναι αντιληπτό ότι μιλάμε για κρουαζιερόπλοια πέντε, έξι ή και παραπάνω αστέρων που έχουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Αυτό είναι το θετικό. Ότι η Σύρος μπήκε στο πρόγραμμα των μεγάλων εταιρειών”.

Ο κ. Ρούσσος εκτίμησε ακόμη πως, “θα αυξηθούν οι προσεγγίσεις της κρουαζιέρας, ειδικά αν οι υποδομές που περιμένουμε, επιτρέψουν και τα μεγαλύτερα πλοία, που βάσει πρωτοκόλλων έχουν λιγότερα άτομα”.

Δεν κινήθηκαν ελεύθερα οι επιβάτες

Γεγονός που παρατηρήθηκε έντονα τη φετινή σεζόν και καθώς είναι σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί η μη ελεύθερη αποβίβαση και κατ΄ επέκταση μετακίνηση των επιβατών κρουαζιέρας στη Σύρο, όπως όμως και σε άλλους προορισμούς.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση και καθώς είναι γνωστό πως οι εταιρείες κρουαζιέρας τηρούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, αυτό είχε σαν συνέπεια, να μην κινηθούν αρκετοί επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν τη Σύρο, στους εμπορικούς δρόμους.

“Το βασικό είναι πως λόγο της πανδημίας όπως και σε άλλους προορισμούς, οι επιβάτες δεν κινήθηκαν ελεύθερα όπως άλλες χρονιές πριν τον κορωνοϊό που σημαίνει ότι περιορίστηκε η κατανάλωση. Υπήρχαν πλοία από τα οποία δεν βγήκαν καθόλου οι επισκέπτες. Υπήρχαν πλοία που έκαναν μόνον εκδρομές. Αυτό είχε σχέση με την προέλευση των επισκεπτών, αν ήταν για παράδειγμα από Αμερική ή Ευρώπη ή σε σχέση με το πόσο επηρεάστηκαν οι εταιρείες από τον αριθμό κρουσμάτων σε ορισμένα νησιά και θεώρησαν πως είναι ίδια η κατάσταση και στη Σύρο” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακυρώσεις από Celestyal Cruises

Η Σύρος δέχθηκε ακυρώσεις κρουαζιέρας από τη Celestyal Cruises για το διάστημα της φθινοπωρινής περιόδου που ακολουθεί. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αυτές οι προσεγγίσεις δεν αφορούσαν μόνον την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και πολλά άλλα λιμάνια.

“Ακύρωσε η off season κρουαζιέρα αρκετές αναχωρήσεις για το 2021. Είχαμε περίπου επτά αφίξεις από τη Celestyal Cruises που θα έρχονταν από Τουρκία, αλλά λόγω του υψηλού ιικού φορτίου που έχει η Τουρκία δεν κινήθηκε δυνατά η συγκεκριμένη κρουαζιέρα και ακυρώθηκε όχι μόνον για τη Σύρο, αλλά και γενικά” ανέφερε, ενώ γνωστοποίησε πως προς το παρόν “εν ακυρώθηκαν οι κρουαζιέρες του 2022 που ξεκινούν από τον προσεχή Μάρτιο”.

Βέβαια καθώς όλα είναι ρευστά δεδομένης της πανδημίας, ο ίδιος εξήγησε πως, “Αναμένουμε να δούμε. Προφανώς οι εταιρείες περιμένουν να δουν την εξέλιξη του ιού για να δούμε αν θα υπάρχουν ή όχι”.

Πάντως για τις ακυρώσεις της Celestyal Cruises, εξήγησε πως δεν εντάσσονται στη λίστα με τις αφίξεις πολυτελούς κρουαζιέρας. “Αυτή η εταιρεία δεν είναι στις εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να ξεκινούσαν κάποιες κινήσεις για τις οποίες είχαμε συνεννοηθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο” σημείωσε, λέγοντας παρακάτω πως, “όλα εξαρτώνται πλέον από την πορεία του κορωνοϊού και σε αυτήν πλέον πρέπει να προσαρμοστούμε”.

Διαφορετική προσέγγιση στις εκδρομές

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως αφορά στις εκδρομές κρουαζιέρας στη Σύρο, καθώς αυτές ως σήμερα δεν είναι οργανωμένες, με αποτέλεσμα το νησί να υστερεί σε σχέση με άλλους προορισμούς σε αυτό το επίπεδο.

“Με το τέλος της σεζόν θα γίνει μία προσπάθεια να παρουσιαστούν τα θετικά στοιχεία που έχει το νησί μέσω των εκδρομών με έναν διαφορετικό και πιο σύγχρονο τρόπο που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση όλων των περιοχών του νησιού, με βάση και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τις εταιρείες αλλά και σύμφωνα τα “θέλω” των επιβατών, οι οποίοι κινούμενοι μέσα στην πόλη ανακάλυψαν σημεία ενδιαφέροντος τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις εκδρομές” σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εξηγώντας πως γι αυτό το θέμα απαιτείται μία νέα προσέγγιση από μηδενική βάση.

“Θέλει μία διαφορετική προσέγγιση και γι αυτό θα συνεννοηθούμε με τους επαγγελματίες του χώρου και με όσους θέλουν να βοηθήσουν. Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της σεζόν αυτό να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά, με στόχο οι επιβάτες να είναι ευχαριστημένοι και οι επαγγελματίες να έχουν τα έσοδά τους. Κυρίως όμως να αξιοποιηθούν οι επιβάτες που είναι υψηλού εισοδήματος, κινούμενοι και καταναλώνοντας για να ενισχυθεί η αγορά” δήλωσε σε κατηγορηματικά τόνο.

Να κερδίσουμε τις εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Ρούσσος υπογράμμισε πως η Σύρος πρέπει να φροντίσει με υπευθυνότητα να διατηρήσει τις εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας στο νησί.

“Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψιν σοβαρά από την τοπική κοινωνία είναι ότι οι εταιρείες ήρθαν και πρέπει να κρατηθούν. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το νησί μας, να βελτιωθούν οι εκδρομές, να οργανωθούν καλύτερα οι επιχειρήσεις. Γι αυτό, υπάρχει πλάνο μετά το τέλος του φθινοπώρου. Πρέπει πάση θυσία η επικοινωνία που έχουμε απευθείας με τις εταιρείες, να κρατηθεί. Δεν είναι τόσο απλό να μπορέσεις να συντηρήσεις υψηλού εισοδήματος επιβάτες και να μείνουν ευχαριστημένοι” σχολίασε ο πρόεδρος, σημειώνοντας πως απαιτείται συνεργασία από κάθε πλευρά.

Καταλήγοντας στις απαντήσεις του, εξήγησε πως, “Προς το παρόν, τα σχόλια που μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει από τους επισκέπτες είναι θετικά. Και αυτά είναι στο πλαίσιο της περιορισμένης εξόδου που έκαναν οι επιβάτες. Πρέπει να οργανωθούμε σίγουρα καλύτερα”.

Κ. Μαραγκού: Πολυτελή κρουαζιερόπλοια με ελεγχόμενες μετακινήσεις

Την ικανοποίησή της δεδομένων των συνθηκών εντός των οποίων κινήθηκε φέτος η κρουαζιέρα εξέφρασε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, μιλώντας σε ανάλογο τόνο με τον κ. Ρούσσο.

“Είμαστε ικανοποιημένοι δεδομένων των συνθηκών που διανύουμε αυτήν την περίοδο λόγω Covid-19. Αυτό που δείχνουν οι προσεγγίσεις είναι ότι έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειές μας με το Επιμελητήριο για στόχευση στην πολυτελή κρουαζιέρα. Τα πλοία που προσέγγισαν το λιμάνι της Ερμούπολης είναι από εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας” ανέφερε η ίδια, μιλώντας παρακάτω για το... αποτύπωμα των συγκεκριμένων αφίξεων στην τοπική αγορά.

“Είναι γεγονός πως δεν ευνοούν αυτήν τη στιγμή τα πρωτόκολλα και οι συνθήκες που πρέπει να τηρηθούν. Η πλειοψηφία των επιβατών δεν κινήθηκαν ελεύθερα στην αγορά, αλλά συμμετείχαν σε οργανωμένες εκδρομές. Αυτό ήταν κάτι που δεν μας ευχαρίστησε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά με αυτό. Η ζήτηση και η επιθυμία τους όμως να επισκεφθούν το κέντρο της Ερμούπολης υπήρξε μεγάλη” σχολίασε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Εκδρομές: Ποιοτικό τουριστικό προϊόν

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ίδια ρωτήθηκε και για το θέμα των εκδρομών, απαντώντας σε παρόμοιο τόνο με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

“Ο Covid-19 αυτήν τη στιγμή έχει δείξει πως μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να γίνουν πράγματα που δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια, πανελλαδικά και παγκοσμίως. Η κρουαζιέρα αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει από μηδενική βάση και έχουμε όλον τον χρόνο ώστε να οργανώσουμε τα πράγματα εξ αρχής, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της εποχής που ζούμε. Αυτό αφορά και τις εκδρομές που καλούμαστε να τις επανασχεδιάσουμε και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο τουριστικό προϊόν στους επισκέπτες μας” δήλωσε η ίδια, τονίζοντας πως για ένα καλό αποτέλεσμα και ποιοτικά πακέτα εκδρομών “απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων”. Πρόσθεσε δε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με όλες τις πλευρές.

Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Όσον αφορά το “στοίχημα” της διατήρησης της πολυτελούς κρουαζιέρας στο νησί, η Κανδιώ Μαραγκού επεσήμανε πως πρέπει να κερδηθεί.

“Είναι αρκετά αισιόδοξο το γεγονός πως αυτές οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει προσεγγίσεις μέχρι και τον Νοέμβριο και μακάρι να μην υπάρξει ανατροπή και να εκτελεσθούν. Αυτό σημαίνει σίγουρα μία επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν για το νησί. Και μπορεί φέτος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μη βγει κόσμος στην αγορά της Ερμούπολης, αλλά σίγουρα θα κινηθεί στην ευρύτερη αγορά του νησιού όσο διάστημα έχουμε την πανδημία” ανέφερε σχετικά, επαναλαμβάνοντας παρακάτω πως, “Πρέπει να βρούμε τρόπο να μείνουν ευχαριστημένες οι εταιρείες αυτές μέσω των επισκεπτών τους και να διατηρηθούν οι ίδιες προσεγγίσεις και για τα επόμενα χρόνια, αλλά και να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση”.

Η πρόεδρος ολοκλήρωσε τις απαντήσεις της, κάνοντας σύντομη αναφορά και στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών κρουαζιέρας.

“Ως Λιμενικό Ταμείο εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και στο κομμάτι των υποδομών έχοντας στοχεύσει στην προμήθεια pontoons για να καλύψουμε προσεγγίσεις μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων. Στόχος μας είναι το 2022 να τα έχουμε”.